Tigrisor.ro

www.tigrisor.ro
contact@tigrisor.ro
Twitter
Facebook

10 traditii si obiceiuri interesante de primavara din intreaga lume

by / Tuesday, 21 February 2017 / Published in Scolari
Print Friendly

In multe locuri de pe pamant oamenii sarbatoresc sfarsitul iernii cu festivaluri si traditii unice. Unele din aceste obiceiuri au originile de acum mii de ani, iar altele sunt relativ noi. Florile reprezinta de obicei inceputul sezonului de primavara si apar in multe traditii.

In India la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie se sarbatoreste triumful binelui asupra raului si aceasta traditie se numeste “Holi”. Traditia este de origine hindusa, dar in prezent s-a intins in multe parti ale lumii. Cu o noapte inainte de Holi oamenii se aduna in jurul focurilor de tabara si dau petreceri.

A doua zi are loc o lupta foarte spectaculoasa, oamenii aruncand praf colorat unii in altii. Petrecerea in combinatia de culori din aer ofera sansa oamenilor de a se conecta unii cu altii si sa treaca impreuna peste orice greutate.

In Polonia se sarbatoreste sfarsitul iernii intr-un mod dramatic. Papusa Marzanna, care de obicei se face din paie simbolizeaza frigul iernii mohorate. Oamenii defileaza pe strazi cu papusile deocarate pana la un rau. Aici papusile se arunca in apa, simbolizand astfel sfarsitul iernii aspre si friguroase.

 

 

bulgaria_baba_martaIn Bulgaria in luna martie se sarbatoreste Baba Marta, care inseamna „bunica lui martie“. Nu este intamplator faptul ca traditia incepe in prima zi a lunii martie. In folclor Baba Marta este o batrana irascibila, care trebuie tratata cu amabilitate, altfel vor fi mai multe zile reci si in lunile de primavara. In asteptarea zilelor mai calduroase si mai blande, bulgarii poarta la maini bratari, care sunt impletite din ate rosii si albe, culori care simbolizeaza sanatatea si fertilitatea. Oamenii le daruiesc aceste bratari celor dragi si le doresc fericire si sanatate.

In Elvetia oamenii incep noul sezon de primavara cu un spectacol de foc, “Sechseläuten”. Odata ce primele flori incep sa infloreasca, se arde un om de zapada, marcand sfarsitul clar a zilelor intunecate de iarna. Cunoscut sub numele de “Böögg”, disparitia omului de zapada este o traditie populara, care dateaza din secolul al 16-lea. Uneori pentru un efect de neuitat omul de zapada este umplut cu explozibile.

Elvetienii folosesc arderea omului de zapada si ca o prezicere a verii care urmeaza sa fie. Cu cat mai repede ajunge focul la capul omului de zapada, cu atat vara va fi mai frumoasa, imbelsugata si placuta. In cazul in care omul de zapada explodeaza in primele 10 minute, arata ca vara va fi uscata. Daca explodeaza dupa primele 10 minute, previziunile arata o vara ploioasa.

Olanda este cunoscuta pentru varietatea mare de flori. Asa ca unele dintre evenimentele care sarbatoresc sosirea primaverii, Parada Florilor este singura parade construita din foarte multe flori frumoase, cum ar fi zambile, lalele si narcise. Parada dureaza 12 ore, iar traseul se intinde pe mai mult de 40 km. Sute de mii de oameni trec pe acest traseu, pentru a viziona structurile decorative, florale si parfumate.

australia_floriIn Australia a aparut o traditie relativ noua, numita “Floriade”. In fiecare primavara mai mult de 400 de mii de oameni participa in capitala Australiei, Canberra la un festival de flori. In parcul Commonwealth din Canberra mai mult de un million de flori sunt expuse in fiecare primavara, oferind un tablou colorat care este de neuitat. La acest festival au loc concerte, ateliere horticole sau alte activitati recreative.

In Scotia are loc evenimentul “Whuppity Scoorie”, care este o traditie atat de veche, incat nimeni nu poate spune exact cum a inceput. In Lanark, Scotia in prima zi din martie copii alearga cu niste bile facute din hartie mototolita, pe care le invart in jurul capului. Fac ture in in jurul clopotului din oras pana la inserare,  cand clopotul suna la ora 18. Aceste ture sunt facute cu multe bucurii dupa sase luni de tacere din timpul zilelor de iarna, care erau friguroase si intunecate. Oamenii spun, ca astfel se alunga spiritele rele inainte de inceperea sezonului de primavara.

Festivalul de omleta din Zenica, Bosnia se numeste “Cimburijada” si are loc in fiecare martie, impreuna cu inceperea primaverii. Oul, fiind simbolul vietii noi este in mijlocul atentiei. Cantitati mari de oua sunt fierte la acest festival si sunt oferite participantilor. Traditia dateaza de acum cateva sute de ani si atrage vizitatori din intreaga tara.

Populatia din Spania, mai exact din Falles se tripleaza in timpul festivalului annual Fallas  (sau Falles) in fiecare martie. Trei milioane de oameni se aduna in fiecare an pentru o saptamana de festival cu foc si spectacol. Saptamana de festival incepe cu serbarea sfantului Iosif si se incheie cu arderea figurinelor “ninots”, care sunt niste figurine de hartie umplute cu petarde.  Unii poarta haine medievale pe strada, pentru a primi sezonul de primavara.

japonia_flori_de_cireseIn Japonia celebrele flori de cires ofera un spectacol de primavara cunoscut pe plan international. Festivalul Hanami are loc la sfarsitul lunii mai in intreaga tara. Oamenii sunt foarte atenti la florile de cires, sa planifice Hanami exact in momentele de varf.

Traditia de a tine petreceri sub copacii infloriti dateaza de secole.

TOP