Tigrisor.ro

www.tigrisor.ro
contact@tigrisor.ro
Twitter
Facebook

8 Lucruri interesante despre toamna

by / Monday, 25 September 2017 / Published in Scolari
Print Friendly

Toamna este un sezon in care se transforma frunzele, noptile incep sa fie mai reci, zilele devin mai scurte si sa nu uitam ca toamna este si timpul recoltelor.

De ce oare frunzele isi schimba culoarea si cand incepe de fapt toamna? Incercam sa gasim niste raspunsuri in articolul urmator.

1. Cand incepe toamna?

In prezent exista doua date diferite pentru inceperea toamnei. Evenimentul meteorologic incepe cu data de 1 Septembrie intotdeauna. Toamna, asa cum este definita de orbita Pamantului in jurul Soarelui incepe ori pe 22, ori pe 23 Septembrie.

2. Cum se pregatesc copacii pentru iarna?

Unul dintre cele mai impresionante semne ale toamnei este colorarea frunzelor. Zilele mai scurte reprezinta un semn pentru copaci ca trebuie sa se pregateasca de iarna.

In timpul iernii nu este destula lumina pentru fotosinteza, asa ca odata cu reducerea zilelor toamna copacii incep sa inchida sistemul lor de productie de hrana si reduc cantitatea de clorofila in frunzele lor.

padure_galbena_toamna3. Cum se produce schimbarea culorilor in frunze?

Clorofila este o substanta chimica, care face ca frunzele sa devina verzi, iar pe masura ce scade cantitatea de clorofila, alte culori devin predominante in frunze. Scaderea clorofinei duce toamna la aparitia culorilor rosii, galben, maro in frunze.

4. Persoanele nascute toamna traiesc mai mult?

Intr-un studiu realizat pentru un jurnal american cercetatorii au constatat ca bebelusii nascuti in timpul lunilor de toamna au o probabilitate mai mare de a trai mai mult, decat bebelusii nascuti in restul anului. Studiul a fost realizat pe cetateni americani nascuti in perioada 1880-1895.

5. De ce devin zilele mai scurte?

Cuvantul „ecpersephone_hades_statuiehinoctiu“ provine din cuvantul latin “equi”, care inseamna “sens egal” si  “nox”, care inseamna “noapte”. Deci noaptea este la fel de lunga ca si ziua.

Observam des ca noaptea incepe sa fie mai lunga decat ziua din acest punct, pana la sosirea echinoctiului de primavara, cand tot procesul se inverseaza si zilele incep sa se lungeasca.

6. Ce se va intampla in 24 septembrie 2303?

In general echinoctiul de toamna intra in data de 22 sau 23 septembrie, dar nu intotdeauna. Deoarece calendarul Gregorian nu este intr-o simetrie perfecta cu orbita Pamantului, echinoctiul de toamna cade ocazional in ziua de 24 septembrie. Acest lucru s-a intamplat in 1931 si se va mai intampla in 2303.

7. Ce legatura are mitologia greaca cu acest anotimp?

persephone_cu_fructeIn mitologia greaca toamna a inceput atunci, cand Persephone a fost rapita de Hades pentru a fi regina lumii interlope. Mama Persephonei, Demeter zeita recoltei s-a suparat si a distrus toate culturile de pe pamant. Cand Persephone se intoarce este deja primavara si toate florile infloresc datorita fericirii mamei ei.

8. Ce semnificatie are cuvantul toamna in engleza?

Cuvantul “Autumn” pentru toamna este in folosinta in Anglia relativ recent. Initial a fost folosit cuvantul “Fall”, o prescurtare de la “Fall of the leaf” in secolul 17. Autumn provine din cuvantul frantuzesc “automne” si pana in secolul 18 nu a fost deloc raspandit in Anglia.

TOP