Tigrisor.ro

www.tigrisor.ro
contact@tigrisor.ro
Twitter
Facebook

9 cele mai frecvente intrebari despre Homeopatie

by / Monday, 02 March 2015 / Published in Pentru parinti
Print Friendly
  1. Ce este Homeopatia?

Medicina homeopata este o stiinta naturala farmaceutica, care utilizeaza diferite plante, minerale sau “animale” in doze foarte mici, pentru a stimula natural sistemul de aparare a persoanei bolnave.

Medicamentele sunt alese in mod individual pentru fiecare persoana, de a provoca simptome similare bolii, cu care se confrunta persoana respectiva. “Homois” in greaca inseamna similar si “pathos” inseamna boala sau suferinta. Deoarece simptomele aparute in urma unei boli sunt de fapt eforturile organismului de a restabili echilibrul, este logica cautarea unei substante, care in dozarea corecta sa cauzeze simptome similare. Astfel, medicamentele lucreaza mai degraba impreuna cu sistemul natural de aparare a persoanei respective, decat impotriva.

Homeopatia lucreaza prin doua metode specifice: “toxicologic” si “individual”.

In primul rand, medicamentele homeopate lucreaza prin efecte fizice, psihice, emotionale si mentale in fiecare caz altfel, si daca nu este administrat in dozajul potrivit, nu obtinem rezultatul dorit. In textele scrise despre homeopatie gasim mai multe detalii despre toxicologie, decat in orice alt text.

Homeopatia incearca sa gaseasca o substanta, care sa cauzeze simptomele similare bolii, si se administreaza persoanei respective in doze mici, special preparate pentru cazul respectiv.

  1. De ce se administreaza medicamente homeopate, care in loc sa elimine, ajuta la dezvoltarea simptomelor unor boli?

Poate parea ciudat administrarea unor substante, care ajuta la aparitia simptomelor unor boli, in loc sa le elimine. Iata, cum se explica totusi utilizarea lor.

Medicii homeopati sustin ca, simptomele unor boli sunt cele mai mari si mai eficiente eforturi ale organismului de a se adapta si a se lupta impotriva infectiilor sau altor boli, care ataca organismul.

Uneori corpul nostru nu poate sa tina pasul cu aceste confruntari, de aceea se administreaza in aceste cazuri substante din natura. Aceste substante ajuta corpul in imitarea simptomelor si in cele din urma organismul nu numai ca se apara, dar se si vindeca singur. Ajuta cumva la creearea unor “anticorpi” in organism, care reusesc sa lupte cu infectiile aparute.

“Legea similitudinii”, principiul de baza al homeopatiei, este folosit chiar in unele terapii medicale conventionale, cum ar fi vaccinarile si tratamentele pentru diferite alergii. Totusi, aceste tratamente nu sunt considerate pur homeopate, deoarece medicamentele homeopate sunt prescrise mai individual, sunt administrate in doze mai mici si sunt folosite pentru a trata oameni bolnavi sau pentru a preveni boala respectiva.

  1. De ce in homeopatie se folosesc doze atat de mici de substante active?

Desi inca multi nu inteleg cum functioneaza exact medicamentele homeopate, exista dovezi clare ca, medicamentele sunt active si pot vindeca. Homeopatia a devenit populara in Europa si America prin anii 1800, din cauza succesului sau in tratarea multor boli infectioase, care au devastat populatia in aceea perioada, inclusiv febra galbena, scarlatina, holera si multe altele. In spitalele homeopate rata de mortalitate era la o jumatate sau in unele chiar la o treime fata de spitalele conventionale. S-a dovedit de asemenea ca, medicamentele homeopate actioneaza atat in cazul sugarilor cat si in cazul unor animale (pisici, caini, cai sau chiar vaci). Astfel s-a demonstrat ca, in cazul utilizarii medicamentelor homeopate nu este vorba numai de efectul Placebo, cand vine vorba de vindecare.

Cand se folosesc medicamente homeopate in tratarea unor boli cronice, s-a constatat ca sunt stimulate simptomele de aparare ale organismului. Medicii homeopati au descoperit ca, uneori este nevoie de o “criza de vindecare” pentru a atinge vindecarea completa. Aceasta criza se manifesta prin agravarea temporara a simptomelor bolii, iar aceasta agravare temporara a simptomelor este putin probabil sa fie rezultatul unui raspuns Placebo.

Au fost publicate si lucrari stiintifice, care au demonstrat ca, efectele benefice ale medicamentelor homeopate nu sunt rezultatul efectului Placebo. Revista medicala “The Lancet” a publicat in 20 septembrie 1997 o lucrare, in care s-au analizat 89 de studii clinice, randomizate. Autorii au ajuns la concluzia ca, efectele clinice ale medicamentelor homeopate nu sunt pur si simplu rezultatul Placebo. De fapt au descoperit ca, medicamentele homeopate au avut un efect de aproape 3 ori (2,45 ori) mai mare, decat cum ar fi avut un efect Placebo.

Un alt studio de cercetare publicat in revista “Britisch Medical Journal” in 09 februarie 1991 a mentionat faptul ca, au existat 107 de studii clinice controlate, dintre care 81 au aratat ca medicamentele homeopate au avut rezultate benefice.

Este bine de stiut ca dozele mici folosite in homeopatie au un efect doar atunci, cand o persoana are o sensibilitate la dozele date. In cazul in care se administreaza gresit medicamentul unei persoane, nu se intampla nimic. In schimb, daca medicamentul se administreaza corect, acesta actioneaza ca un catalizator pentru apararea persoanei fata de boala respectiva.

Medicamentele homeopate nu au efecte secundare. (Inainte de utilizare este recomandat sa consultati un medic homeopat. Sunt unele plante medicinale, care nu se recomanda, de exemplu in timpul sarcinii sau alaptarii).

  1. De ce homeopatia nu este populara astazi, daca medicamentele homeopate sunt atat de eficiente?

De fapt, homeopatia este foarte populara in lume. In America, la inceputul secolului, 15% dintre medici au fost medici homeopati. Medicii homeopati sunt absolventi din cadrul universitatilor de medicina conventionala. Prin 1860 exista stagnarea medicinei conventionale in favoarea homeopatiei, astfel s-au pus presiuni financiare, iar scolile, unde medicii homeopati invatau, au avut de suferit. In ciuda piedicilor, homeopatia a supravietuit si a inflorit in intreaga lume.

  1. Care sunt tarile, unde homeopatia este foarte populara?

Homeopatia este deosebit de populara in Franta, Anglia, Germania, Grecia, India, Pakistan, Brazilia, Argentina, Mexic si Africa de Sud. Aproximativ 40% din populatia franceza au folosit medicamente homeopate pana azi, si 39% din medicii francezi au prescris medicamente homeopate pentru tratarea diferitelor boli.

Aproximativ 20% din medicii germani utilizeaza ocazional medicamente homeopate si 45% din medicii olandezi le considera eficiente. Potrivit unui articol din “New York Times” , vizitele la medici homeopati britanice sunt in crestere, cu o rata de 39% pe an.

In India homeopatia este foarte populara, exista foarte multe scoli medicale de homeopatie.

In Statele Unite ale Americii homeopatia este in crestere, vanzarile de medicamente homeopate au crescut cu 10-20% pe an in ultimii 10 ani.

Multi oameni celebri folosesc de asemenea medicina homeopata. Presedinti, lideri mondiali, oameni renumiti din lumea sportului. In cartea scrisa de Dana Ullman, “Revolutia homeopatica”, in engleza “The Homeopathic Revolution: Why Famous People & Cultural Heroes Choose Homeopathy?” gasiti povestile unor oameni celebri, care au ales metodele homeopate, pentru a se vindeca de anumite boli.

  1. Utilizarea homeopatiei este legala in lume?

Homeopatia este absolut legala. Practicantii sunt medici, care dupa terminarea studiilor sau chiar in timpul studiilor au ales aceasta ramura a medicinei ca si specializare. Uneori, dupa absolvirea unor studii de specializare, pot practica homeopatia si medici stomatologi, psihologi, asistente medicale si chiar medici veterinari.

Mai exista unii oameni, care dupa multe lecturi si studii despre homeopatie devin practicanti in homeopatie, desi aspectele juridice legate de practica lor ramane neclara.

Autoritatile considera ca, doar un medic poate sa prescrie medicamentele homeopate. Totusi, consumatorii pot achizitiona aceste medicamente fara reteta din farmacii.

Practicarea homeopatiei poate sa fie legala in cazul persoanelor neautorizate in cazul, in care, practicarea se intampla sub strica supraveghere a unui medic. Dar acest medic isi asuma toate responsabilitatile legale privind ingrijirea pacientului.

  1. Sunt sigure medicamentele homeopate?

Dozele mici folosite in aceste medicamente ofera o siguranta mare. Desigur, este important sa se stie, cum se prescriu aceste medicamente. Cartea scrisa de autorii Dana Ullman si Stephen Cummings “Everybody’s Guide to Homeopathic Medicines” ofera informatii pas cu pas cu privire la modul de utilizare a medicamentelor homeopate si ofera informatii cu privire la aspect de genul, cand este necesar sa se solicite asistenta medicala.

Fabricarea medicamentelor homeopate este reglementata prin legi, care sunt valabile pentru orice alte medicamente, astfel consumatorii se pot asigura, ca primesc ceea ce au comandat.

  1. Se pot folosi simultan medicamentele homeopate cu medicamentele conventionale?

homeopatie_02Bineinteles ca se pot folosi impreuna, cu toate ca, de multe ori medicamentele homeopate functioneaza rapid si nu mai este nevoie de folosinta altor medicamente. Se poate intampla insa in unele cazuri, ca medicamentele conventionale sa fie atat de puternice, incat sa inhibe orice actiune a medicamentului homeopat. In acest caz persoana in cauza trebuie sa decida, daca doreste sa utilizeze medicamentele conventionale sau medicamentele homeopate.

  1. Sunt eficiente medicamentele homeopate combinate, care se vand in farmacii?

Medicamentele homeopate combinate contin de obicei intre trei si opt compusi activi. Aceste formule contin substantele cele mai des utilizate pentru anumite simptome si se presupune ca, una din aceste substante poate ajuta la eliminarea simptomelor. Aceste medicamente amestecate sunt foarte populare in America si in Europa. Ele fiind sigure si fara efecte secundare, in ultima vreme sunt preferate de oameni din ce in ce mai mult.

Medicii homeopati aleg totusi un tratament individual pentru fiecare persoana, considerand ca medicamentul ales individual actioneaza mai adanc si mai profund.

homeopatie_06Medicamentele combinate nu ar trebui folosite in cazul problemelor de sanatate acute, cronice sau grave. In aceste cazuri se impune supravegherea expertilor medicali.

Medicamentele combinate sunt de neprețuit, dar cei mai multi medici homeopati profesionali au descoperit că, medicamentul ales individual pentru o persoana tinde să lucreze mai bine și mai profund. Totuși, în cazul în care o persoană nu știe cum sa aleaga medicamentul homeopatic individual sau în cazul în care acest medicament nu este disponibil, medicamentele homeopate combinate sunt bine venite. Cu toate acestea, se pune accent pe faptul ca, medicamentele combinate nu ar trebui să fie prescrise pentru probleme de sanatate acute, cronice sau grave. Aceste condiții impun supravegherea experților homeopatice sau medicale conventionale.

TOP