Tigrisor.ro

www.tigrisor.ro
contact@tigrisor.ro
Twitter
Facebook

Alimente periculoase pentru bebelusi si copii mici

by / Thursday, 13 February 2014 / Published in alimentatie, Bebelusi
Print Friendly

Pe masura ce copilul dumneavoastra creste, devine din ce in ce mai curios sa guste noi alimente, si veti constata cu bucurie cat de bine accepta noile varietati din dieta lui. Dar nu toate alimentele sunt sigure pentru copilul dumneavoastra. Unele pot provoca reactii alergice, sau pot prezenta un risc de sufocare, iar altele ar perturba buna dezvoltare a sistemului digestiv a copilului dumneavoastra.

mama_alaptand_conturVa prezentam o lista cu alimentele pe care ar fi bine sa le evitati, in functie de varsta copilului:

De la nastere pana 4-6 luni

Evitati toate produsele alimentare si bauturi, cu exceptia laptelui matern sau formula de lapte.

De la 4-6 luni pana la 12 luni

Mierea: Mierea poate sa contina Clostridium Botulinum, care provoaca botulismul. Tractul intestinal al unui adult poate preveni cresterea sporilor, dar in intestinele unui copil mic se pot dezvolta sporii si produc toxine periculoase pentru organism, asftel viata copilului poate fi in pericol.

Lapte de soia si lapte de vaca: Incercati sa hraniti copilul dumneavoastra in primul an de viata cu lapte matern. Un bebelus de cateva luni nu poate digera proteinele din laptele de soia sau de vaca. Un alt minus ar fi ca laptele de soia si de vaca nu contin toate elementele nutritive, mineralele de care are nevoie un copil de varsta aceasta. Substantele continute in laptele de soia si de vaca pot afecta rinichii copilului.

Cand pot interveni pericole de sufocare la aceasta varsta:

Bucati mari de mancare: o bucata mai mare de mancare decat un bob de mazare se poate bloca in gatul copilului. Legumele trebuie sa fie maruntite, sau fierte si taiate. Fructele, cum sunt: strugurii, ciresele si pepenele tot asa trebuie sa fie taiate in bucati mai mici inainte de servire. Carnea si branzeturile la fel se recomanda sa se consume taiate si maruntite.

nuci_pregatite_prajituraAlimente de dimensiuni mici: nucile, floricelele de porumb, sau bomboanle pot prezenta pericol de sufocare pentru copil. Semintele sunt prea mici pentru a prezenta pericol de sufocare, dar se pot bloca pe caile respiratorii si pot cauza anumite infectii la copii.

Alimente moi sau lipicioase: bezelele, jeleurile sau bomboanele gumate se pot lipi de gatul copilului dumneavoastra.

Untul de arahide: consistenta lipicioasa a untului de arahide poate fi greu de inghitit si de digerat de copilul dumneavoastra la aceasta varsta.

Sfaturi pentru prevenirea pericolului de sufocare:

–          Evitati sa hraniti copilul in masina. Este foarte greu de supravegheat copilul in timp ce conduceti

–          Daca utilizati un medicament nou, sa incercati sa nu ii administrati seara, si sa fiti cu ochii pe copilul dumneavoastra, deoarece poate aparea o reactie alergica in urma utilizarii

–          Obtineti sfaturi utile cu privire la siguranta produselor alimentare pentru copii mai mari si mai mici

Intre 12-36 luni

fetita_mancand_paineMedicii recomanda asteptarea varstei de 1 an sau mai mult pentru introducerea unor alimente solide cu factor de risc crescut cu privire la alergii. Dar Academia Americana de Pediatrie si-a schimbat parerea, deoarece studiile noi arata ca nu impiedica dezvoltarea alergiilor amanarea introducerii.

O idee foarte buna ar fi, daca ati introduce alimentele treptat, asteptand cateva zile dupa fiecare aliment nou introdus in meniu, pentru a va asigura ca nu vor fi reactii adverse. Daca suspectati ca de la un anumit aliment ar putea copilul sa prezinte orice forma de alergie, de la formele cele mai usoare pana la formele foarte severe, discutati cu medicul pediatru despre cele mai bune strategii pentru rezolvarea acestor probleme. La fel si in cazul in care in familie exista persoane care sunt alergice la anumite alimente, trebuie sa discute aceasta problema cu medicul. Unele dintre alimente care pot fi provoca reactii alergice sunt: oua, lapte, telina, arahide, peste, seminte de susan, grau, soia, nuci, crustacee.

TOP