Aspecte importante privind intrarea la gradinita sau la scoala a copilului

Print Friendly, PDF & Email

Desi fiecare dintre noi ar dori sa aiba oglinda magica, care arata ce face copilul toata ziua la gradinita sau la scoala, din pacate aceasta dorinta nu ni se poate indeplini. Dar putem sa avem o viziune foarte clara cu privire la progresul copilului la scoala sau la gradinita.

Iata niste sfaturi utile, cum am putea realiza acest lucru.

Sa comunicati cu profesorul copilului

  • Ar fi bine sa stabiliti un sistem regulat de comunicare cu profesorii copilului. Incercati sa treceti in fiecare saptamana ce ati discutat cu cadrul didactic, cu cate o nota sau comentariu pe langa aceste discutii. Daca il implicati pe copil in alegerea caietului sau agendei, ar fi si mai bine. Daca nu va caracterizeaza acest stil, puteti tine legatura cu cadrele didactice prin telefon sau e-mail.
  • In cazul in care apare o problema la scoala, sa nu asteptati pana se programeaza o sedinta cu parintii. Sunati profesorul sa ii cereti o inalnire pentru rezolvarea problemei. Inainte de intalnire sa va ganditi la toate aspectele despre care doriti sa discutati cu profesorul. Cu cat sunteti mai deschisi, dornici catre colaborare si nu porniti discutii contradictorii, cu atat profesorul va intra mai putin in defensiva, va fi dornic sa colaboreze si pentru amandoua parti va fi mai usor sa lucrati impreuna.parinti_profesor
  • In cazul in care profesorul va anunta ca exista o problema la scoala si va cere o intalnire, pregatiti-va cu niste intrebari in prealabil: ce face copilul gresit, cum puteti ajuta la domiciliu pentru rezolvarea acestei probleme, cum ar fi cel mai bine sa tineti legatura…

Sa comunicati cu copilul

  • Ar fi bine sa intrebati copilul despre ce s-a intamplat la scoala in fiecare zi. Unele familii discuta la cina despre ce au facut pe parcursul zilei. Dar puteti gasi si alte momente potrivite pentru aceste discutii: inainte de culcare, la baie, in parc. Orice moment pe care il gasiti potrivit, il puteti folosi pentru a comunica cu copilul. Puteti sa il intrebati pe copil despre prietenii lui, despre momentul cel mai frumos din zi, momentul cel mai rau din zi si despre relatiile lui cu profesorii, sau ajutoarele cadrelor didactice. Sa il lasati pe copil sa vada ca sunteti interesati si de problemele aparute in viata lui, nu numai succesele lui va intereseaza.
  • familie_povestindInainte sa vorbiti despre problemele aparute si partile rele ale zilei, ar fi bine sa povestiti despre ce a fost bine. Este mult mai usor pentru copil sa povesteasca ce a fost rau, dupa ce si-a amintit evenimentele placute.
  • Ar fi bine sa puneti intrebari specifice si nu generale. In loc sa intrebati copilul „Ce ai facut azi?“, ar fi mai bine sa intrebati ceva specific, cum ar fi: “Ce carte ati citit azi la scoala? Carla s-a intors la gradinita sau inca este bolnava?
  • Sa fiti un ascultator bun. Fiti atenti la ce vrea copilul sa va spuna si ce ii este greu sa va povesteasca. Unde ii este greu sa va povesteasca, puteti sa ii puneti intrebari cu privire la problema respectiva.
  • Cand povestiti cu copilul, ar fi bine sa aveti un dialog si nu monolog din partea copilului. Copiilor le place de multe ori sa auda ce s-a intamplat la scoala, cand parintii erau de varsta lor.
  • Sa fiti implicati in toate aspectele ceea ce priveste scoala. Tineti pasul cu noutatile de la scoala sau gradinita: ce colegi are copilul, ce cadre didactice sunt implicate in activitatile lui, ce proiecte au in derulare. Cu cat sunteti mai familiarizati cu ce se intampla la scoala sau la gradinita, cu atat copilul va fi mai deschis si va povesti mai mult despre evenimentele petrecute acolo.

Sa comunicati cu alti parinti

  • Copii in mod constant socializeaza, schimba idei, se joaca unii cu altii. Asa ar trebui sa faceti si dumneavoastra. Parintii care tin legatura unii cu ceilalti si mai schimba idei si impresii despre profesori, scoala, gradinita, in general au o idee mai buna despre ce se intampla in clasa, decat cei care nu comunica intre ei. Copii apreciaza aceasta socializare. Cand adultii din viata lor comunica despre ceea ce fac ei, le da un sentiment de siguranta. Stiu ca ei sunt importanti pentru aceste persoane.

Sa fiti implicati

  • Gasiti modalitati de a se implica in viata copilului dumneavoastra. Puteti face ceva voluntariat pentru scoala, gradinita daca aveti timp. Daca nu, puteti face voluntariat pentru proiecte ocazionale, cum ar fi un ajutor la un joc de la scoala, gradinita sau o petrecere organizata acolo. Puteti coordona mesaje speciale, aduna materiale pentru un proiect. O alta optiune ar fi sa insotiti clasa intr-o excursie.
  • Sa fiti atenti cand copilul se joaca cu alti copii si vorbesc despre scoala. Veti auzi multe informatii utile. Si acest lucru nu este spionaj. Cand copilul vorbeste deschis, este bine sa ii acordam o mare atentie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *