Tigrisor.ro

www.tigrisor.ro
contact@tigrisor.ro
Twitter
Facebook

Astronomie pentru copii – Eclipsele solare si eclipsele de Luna

by / Friday, 27 March 2015 / Published in Scolari
Print Friendly

Ce este o eclipsa?

O eclipsa se petrece atunci, cand un obiect in spatiu acopera un alt obiect din spatiu, astfel incat nu mai avem vedere asupra obiectului acoperit.

De pe Pamant se observa doua tipuri principale de eclipse: eclipsele solare si eclipsele lunare.

Eclipsele solare

O eclipsa solara are loc atunci, cand Luna trece in fata Soarelui cauzand o umbra pe anumite portiuni de pe Pamant. Eclipsa nu este vazuta din orice loc de pe Pamant, doar in unele locuri, unde cade exact aceasta umbra. Unde se vede eclipsa de Soare, pare ca e intuneric si ca Soarele a apus.

Exista trei faze principale din umbra Lunii in timpul unei eclipse solare, numite Umbra, Penumbra si Antumbra.

Umbra – este partea de umbra a Lunii, in care Luna acopera complet Soarele.

Antumbra – este partea, care defineste zona de dupa Umbra Lunii. In aceasta faza Luna este complet in fata Soarelui, dar nu acopera intregul Soare, conturul Soarelui poate fi vazut in jurul Lunii.

Penumbra – este partea de umbra, in care doar o parte e Lunii este in fata Soarelui.

 

Tipuri de Eclipse solare

In functie de care parte a umbrei se afla cineva, se pot distinge trei tipuri de eclipse:

Eclipsa Totala – in acest caz Soarele este acoperit complet de Luna. Pe anumite portiuni de pe Pamant, unde se reflecta umbra, se poate observa eclipsa totala de soare.

Eclipsa Inelara – se intampla atunci, cand Luna acopera Soarele, dar Soarele poate fi totusi vazut la marginile Lunii. Cei care se afla in Antumbra pe pamant, pot observa Eclipsa Inelara.

Eclipsa Partiala –se intampla atunci, cand doar o parte a Soarelui este acoperita de Luna. Observatorii se afla in Penumbra, cand pot observa de pe Pamant o eclipsa inelara.

Nu te uita niciodata la o eclipsa solara cu ochii liberi!

Chiar daca Soarele pare mai inchis, razele nocive inca au efecte negative asupra ochilor.

 

Eclipsa de Luna

eclipsa_lunaraO eclipsa de Luna are loc atunci, cand Luna trece prin umbra Pamantului. Eclipsele lunare au aceleasi trei faze sau tipuri ca si eclipsele solare, inclusiv eclipsa totala (umbra), eclipsa inelara (antumbra) si eclipsa partiala (penumbra).

Eclipsele lunare pot fi vazute pe o suprafata mai mare a Pamantului, decat eclipsele solare. Spre deosebire de eclipsele solare, eclipsele lunare pot fi observate cu ochii liberi, fara echipamente speciale pentru protectia ochilor. Cand se intampla o eclipsa lunara, nu se face de tot intuneric.

Luna va reflecta pe pamant cateva lumini ale Soarelui, care sunt refractate de atmosfera Pamantului. Lumina care este refractata este rosiatica si poate provoca o iluzie, in care Luna pare ca e colorata in rosu-maroniu.

Eclipsele in Lumea Antica

Eclipsele au fost urmarite si inregistrate de catre astronomi din timpuri stravechi de catre civilizatii, cum ar fi babilonienii sau chinezii antici. Eclipsele de multe ori au fost considerate de a fi semne de la Zei.

Curiozitati despre Eclipse

– Cuvantul “eclipsa” provine din cuvantul grecesc “ekleipsis”, care inseamna “abandon” sau “cadere”

– Cea mai lunga eclipsa solara poate sa dureze sapte minute si jumatate

– Intr-un an cel mult de 5 ori pot aparea eclipse solare de orice fel

– O eclipsa totala de soare are loc la fiecare un an si jumatate

Animalele uneori sunt dezorientati si se comporta ciudat in timpul unei eclipse totale de Soare

TOP