Clasa pregatitoare pentru copii

Print Friendly, PDF & Email

In vreme ce suruburile sistemului de invatamant din Romania se ruginesc din cauza furtunilor politice, si clasa pregatitoare navigheaza ca o barcuta ratacita  intre scoala si gradinita, in Austria tot demersul cu inscrierea la scoli decurge intr-un mod asemanator si totusi diferit fata de cel din Romania.

Cum as putea sa descriu eu mai bine diferentele dintre cele doua sisteme, daca nu intr-un tabel, unde la fiecare pas se evidentiaza asemanarile si diferentele sistemelor?! 

ROMANIA

AUSTRIA

1. Evaluarea psihosomatica se face doar elevilor care vor implini 6 ani pana la 31 august si vor sa se inscrie in clasa I, precum si a celor care vor implini 6 ani in intervalul 1 septembrie -31 decembrie si pe care parintii vor sa-i inscrie la clasa pregatitoare 1.  Evaluarea psihosomatica se face elevilor care vor implini 6 ani pana la 31 august, precum si a celor care vor implini 6 ani in intervalul 1 septembrie – 1 martie si pe care parintii vor sa-i inscrie la scoala
2. Evaluarea psihosomatica are loc in februarie. Lista cu centrele unde se desfasoara aceasta actiunea este afisata inclusiv pe site-ul inspectoratului 2. Evaluarea psihosomatică are loc in ianuarie, iar parintii sunt anuntati despre data si locul desfasurarii printr-o scrisoare trimisa de catre Primaria orasului
3. Rezultatele evaluarii nu pot fi contestate 3. Rezultatele evaluarii se dau pe loc, dar se pot modifica pe parcurs, si daca incadrarea nu a fost facuta corect, schimbari pot interveni chiar in primele saptamani de la inceperea anului scolar
4. In martie are loc prima etapa a inscrierilor, pentru cei care vor sa mearga la scoala de circumscriptie.A doua etapa de inscrieri, pentru copiii ai caror parinti vor sa-i inscrie la alta unitate decat cea de care aparţin, are loc tot in martie, dupa ce la fiecare scoala, dar si pe site-ul inspectoratului, vor fi afisate locurile ramase libere (19 martie) dupa prima etapa. Parintii si copiii vor afla daca au fost acceptati in aprilie.In aprilie are loc a treia etapa a inscrierilor, pentru copiii ai caror parinti au optat pentru o scoala care nu facea parte din circumscriptie si nu au fost acceptati, situatie in care trebuie sa se intoarca la unitatea de care apartin. Afisarea listelor copiilor care au fost inscrisi in urma acestei etape se face tot in  aprilie.Ultima etapa de inscrieri are loc in mai, pentru copiii care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost distribuiti din diferite motive. 4. Inscrierea are loc atunci, cand se face evaluareacopilului, prin completarea unui formular (in care sunt incluse intrebari generale: sanatate, cadrul de invatamant dorit, numar de telefon pentru urgente)In cazul in care un parinte nu este multumit de rezultatul evaluarii, sau are alte nemultumiri legate de unitatea de invatamant, are optiunea de a inscrie copilul la o scoala privata, unde taxele variaza in functie de programul copilului (cu sau fara sistem after-school, sau doar cu pranzul inclus).(As dori sa fac o mica paranteza, si sa scriu despre o scoala privata din apropierea Vienei, unde taxa lunara cu un program pana la ora 14 se invarte in jur de 200 de Euro pe luna)
Acte necesarePentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare sau clasa I, parintii trebuie sa completeze o cerere-tip la secretariatul scolii, in perioadele mentionate. De asemenea, parintele trebuie sa depuna o copie a actului de identitate si o copie a certificatului de nastere al copilului.In cazul in care parintele vrea sa-si inscrie copilul la alta scoala decat cea de care apartine, trebuie sa depuna si documente care atesta indeplinirea criteriilor de departajare, enumerate mai jos.Criteriile de departajareIn cazul in care, dupa prima etapa de inscrieri, scolile mai au locuri libere, parintii pot incerca sa isi inscrie copiii la alte scoli decat cea de care apartine.Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Bucuresti, parintii nu isi pot inscrie copilul la doua scoli in acelasi timp, pentru ca software-ul folosit nu va permite acest lucru. In cazul in care un parinte si-a inscris copilul la o scoala bine cotata, dar care nu face parte din circumscripie, si nu a fost acceptat, il poate inscrie la scoala de circumscriptie, intr-o a treia etapa.In cazul in care numarul copiilor inscrisi il depaseste pe cel al locurilor disponibile, se aplica criterii de departajare in ordinea in care sunt enumerate in continuare:

– existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
– existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii;
– existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie monoparentala;
– existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/ angajat in invatamant;
– existenta unui frate/a unei surori a copilului, inmatriculat in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea.

In cazul in care si dupa aplicarea acestor criterii mai sunt locuri libere, fiecare scoala va recurge la un set de criterii proprii. Printre acestea se numara si distanta dintre locul de munca al parintilor sau domiciliul bunicilor si scoala care nu se afla in circumscriptie. Fiecare unitate de invatamant este obligata sa afiseze aceste reguli pe 19 martie.

 

Acte necesarePentru inscrierea copiilor la scoala, parintii completeaza un formular, care cuprinde intrebari de genul:-          la care scoala se doreste inscrierea (de obicei se opteaza pentru scoala cea mai apropiata de domiciliul copilului, dar nu este obligatoriu);-          ce boli a avut sau are copilul (bolile copilariei, alergii, ameteli, otita cronica);-          date ale parintilor (nume, numar de telefon, loc de munca)-          datele unor persoane de incredere pentru cazuri de urgente, in care parintii nu pot fi contactati; 

Pe langa acest formular se mai depun copii ale urmatoarelor acte:

–          certificatul de nastere al copilului;

–          meldezettel (actul de sedere);

–          pasaportul copilului (in cazul unui cetetean strain);

–          2 poze tip pasaport.

 

 

Concluzia mea dupa ce am terminat acest tabel a fost ca in Austria totul decurge mult mai simplu. Procedurile in sine seamana, cea din Romania este o procedura foarte buna, dar cumva am gasit multe paragrafe cu “daca” si tot feluri de solutii pentru aceste paragrafe.

Inca nu inteleg de ce in unele parti  functioneaza un sistem mult mai simplu (nu numai de invatamant), fara  prea multe semnaturi de la seful mic pana la seful mare  si stampile, fara acte legalizate si in Romania este nevoie de cai complicate si cu multe piedici absurde in rezolvarea unor situatii simple.

 

 

Avand in vedere ca fetita mea anul acesta implineste 6 ani, am avut sansa de a studia aceasta procedura de inscriere pe propria noastra piele.

In decembrie am primit scrisoarea de la Primarie, in care a fost precizat locul si data interviului, la care trebuia sa ne prezentam.

Cu mari emotii (cred ca mai mult in sufletul meu de mama ) am asteptat ziua “cea mare”.

In sala ne-a asteptat o doamna draguta, invatataore de meserie la o scoala. Ne-am prezentat, a intrebat-o cate ceva si i-a zis ca se vor juca un pic impreuna.

In timp ce fetita mea facea exercitii de echilibru, jocuri cu mingi si a desenat pe o foaie, eu am completat un formular foarte simplu, cu data nasterii, bolile pe care le-a facut, numerele noastre de telefon, locurile noastre de munca si adresa scolii unde ne dorim sa ne inscriem.

La sfarsit cand doamna respectiva a auzit ca in august abia 6 ani face, si ca doar de 1 an frecventeaza o gradinita in limba germana, ne-a recomandat clasa pregatitoare si nu prima clasa si ne-a explicat frumos ca in acest fel se obisnuieste si mai mult cu limba germana, cu un orar de scolar, care nu este  atat de usor pentru un copilas de 6 ani si anul viitor ii va fi mult mai usor pentru ea. Dar ramane la alegerea noastra in toamna, si putem trece direct in prima clasa in cazul in care simtim ca nu e locul potrivit pentru ea clasa pregatitoare.

Tot interviul a durat vreo 30 de minute, dupa care ne-am luat la revedere si ne vom mai vedea la o mica petrecere la scoala in data de 15 februarie, la care sunt invitati toti copii care vor incepe scoala din septembrie.

Pana acum suntem multumiti si de incadrare, si de scoala respectiva: este aproape de noi (cam la 10-15  minute distanta fata de casa noastra cu mersul pe jos) , fetita mea va avea colegi si prieteni de la gradinita cu ea in grupa si este un start mai usor pentru ea.

Cum se vor desfasura lucrurile mai incolo inca nu stiu, sunt insa curioasa sa vad ce ne va aduce noul an scolar.

Despre emotiile mele legate de acest pas mare in viata ei nu mai are rost sa vorbesc, cred ca fiecare parinte stie exact ce simt.

Aceste emotii nu se schimba niciunde si raman la fel de intens traite oriunde ai fi in lume….

Admin

 

 

 

 

Posted on Categories copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *