Curiozitati despre arici si activitati pentru copii

Print Friendly, PDF & Email

Despre arici toti stim cate ceva. Stim ca au tepi si cand se apara, nimeni nu poate sa se apropie de ei.

In continuare vom incerca sa facem o descriere interesanta pentru copii despre aceasta mica creatura draguta.

Aricii au spini peste tot, cu exceptia fetei, picioarelor si a burtii. Ei au aproximativ 5000 de spini. Fiecare spin cade dupa un an si va creste altul in locul lui.

In interiorul unui spin se afla fire de par, care sunt goale si rigide. Acestea nu sunt otravitoare si nu se pot indeparta usor.

In lume exista 17 specii de arici. Se gasesc in anumite parti ale Europei, in Asia, Africa si au fost introdusi in Noua Zeelanda de catre colonisti.

arici_dormindAricii sunt animale nocturne, dorm de multe ori in timpul zilei intr-un cuib sau in tufisuri.

Cand se simt in pericol, aricii se ghemuiesc, astfel incat spinii le protejeaza si acele parti ale corpului, care nu sunt acoperite cu tepi. Niciun animal nu se apropie de ei si sunt protejati si in timpul somnului.

Cand aricii vaneaza, ei se bazeaza in primul rand pe simturile lor de auz (care este foarte bine dezvoltat) si de miros. Desi ochii aricilor sunt adaptati pentru vederea pe timp de noapte , vederea lor este slaba.

  • Uneori aricii adauga o protectie suplimentara tepii lor prin “auto-ungere”. Fiind imuni la otravurile unor plante, aricii uneori mananca aceste plante si apoi produce o saliva spumoasa in gura. Cu aceasta saliva spumoasa isi unge tepii, astfel incat otrava de pe tepi poate fi transmisa la animalele, care incearca sa se apropie de ei.

Desi aricii sunt animale, care traiesc pe pamant, ei innoata destul de bine si uneori se urca chiar si in copaci. Alearga surprinzator de repede pe distante scurte.

arici_mancand_mancarea_pisiciiDieta aricilor consta intr-o gama variata de insecte, soareci, melci, soparle, broaste, oua sau chiar serpi. Aricii se mai numesc si “prietenii gradinarului”, deoarece mananca animalele daunatoare din gradina..

Se mai poate intampla ca mancarea cainilor sau pisicilor sa ii atraga, aceasta hrana fiind pe lista lor de mancaruri preferate.

In Noua Zeelanda, ariciul fiind un animal, care  fost introdus de om, este considerat ca fiind daunator, mancand specii native de insecte, melci, soparle sau ouale unor pasari.

Dimensiunile unui arici adult variaza intre 13-30 cm la lungime, la care se mai adauga coada, care poate ajunge pana la 3-5 cm. Ei traiesc in medie 4-7 ani in salbaticie si pot trai mai mult in captivitate.

arici_nou_nascutAricii nou nascuti sunt orbi si tepii lor sunt moi. La scurt timp dupa nastere tepii lor se intaresc, devin mai rigizi si mai clari. Bebelusii stau in cuib si sunt hraniti de mama vreo 3-4 saptamani. Dupa aceasta perioada li se deschid si ochii, iar mama va lua puisorii in prima calatorie, pentru cautarea hranei. Dupa 10 zile de cautat hrana impreuna, familia se va separa.

Tata arici nu ia nici o parte in cresterea puiutilor. Numarul puilor nou nascuti variaza intre 1 si 11. Mama arici trebuie sa isi protejeze puii in primele saptamani si de alti arici masculi, care pot ataca puiutii.

Aricii sunt totusi vulnerabili in fata puricelor sau capuselor. Uneori pot fi pana la 500 de purici pe un arici. (Exista o specie de purici, sub numele de Archaepsylla erinacei”, care este specific aricilor si rareori musca oameni).

arici_dormind_iarnaAricii care traiesc in zone mai reci, pe perioada iernii intra in hibernare. Se hranesc cat mai mult posibil toamna si in jurul lunii octombrie se apuca de construit cuiburile lor din frunze si iarba, unde isi vor petrece iarna hibernand.

Aricii, care traiesc in clime mai calde, in deserturi dorm cand este caldura si seceta intr-un proces similar hibernarii, numit estivatie.

In zonele temperate raman activi pe tot parcursul anului.

Aricii comunica printr-o combinatie de mormaieli si sforaieli.

Planse de colorat cu Arici

arici_indragostiti familie_arici arici_mar_fluture doi_arici_mar_vierme

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *