Tigrisor.ro

www.tigrisor.ro
contact@tigrisor.ro
Twitter
Facebook

Despre viata lui Mos Nicolae

by / Wednesday, 02 December 2015 / Published in povesti, Scolari
Print Friendly

Despre Mos Nicolae circula multe povesti in toata lumea. Dar care este adevarata poveste despre el?

mos_nicolaeMos Nicolae s-a nascut in secolul al treilea in satul Patara. Satul se afla pe coasta de sud a Turciei, dar pe vremea aceea era o zona greceasca. Parintii lui Nicolae au fost oameni bogati si au incercat sa il creasca in spirit crestinesc pe baiat. Cand Nicolae a fost inca tanar, parintii lui au murit intr-o epidemie.

Ascultand de cuvintele lui Isus “sa vinzi tot si sa dai banii saracilor”, el a actionat ca un foarte bun crestin si a folosit toata averea mostenita de la parinti pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi, bolnavi si pe cei care sufereau. Si-a dedicat viata pentru Dumnezeu si a devenit Episcop de Myra in timp, ce inca era foarte tanar. Episcopul Nicolae a devenit cunoscut in toata tara pentru generozitatea lui, pentru dragostea fata de copii si preocuparea lui fata de nave si marinari.

Sub conducerea imparatului roman Diocletian, care persecuta crestinii fara mila, Episcopul Nicoalea a suferit din cauza credintei lui, a fost exilat si inchis. Inchisorile pe vremea aceea erau atat de pline cu episcopi, preoti si diaconi, incat adevaratii hoti, talhari si criminali nu mai aveau loc. Pana la urma Nicolae a fost eliberat si a participat la Consiliul de la Niceea in anul 325. A murit in data de 6 decembrie in anul 343 in Myra si a fost ingropat in biserica lui. La mormantul lui s-a creat o relicva unica, numita mana, care este vazuta ca o subtanta vindecatoare. Aniversarea mortii lui a devenit o zi de sarbatoare, Sfantul Nicolae din 6 decembrie.

De-a lungul secolelor au circulat mult povesti si legende despre viata si faptele lui Sfantul Nicolae. Aceste povesti ne ajuta sa intelegem mai bine ce fel de om era si de ce era atat de iubit si venerat de oameni.

nicolae_bile_de_aurO poveste cu Sfantul Nicolae este despre un tata sarac cu cele trei fete ale lui. In acele vremuri tatal unei fete tinere trebuia sa ofere sotilor ceva de valoare, deci fata sa vina cu zestre la noua ei casa. Cu cat o fata avea zestre mai mari, cu atat avea sansa sa se casatoreasca cu un sot “bun”. Fara zestre o fata tanara nu prea avea sanse sa se casatoreasca. Fiicele acestui om sarac, fara zestre au fost prin urmare destinate de a fi vandute ca sclave. Nu se stie cum, dar de trei ori a aparut cate un sac de aur in ciorapii si in pantofii fetelor. Acest aur a devenit zestrea lor si au fost salvate de la sclavie.

De aici provine obiceiul de a agata ciorapi la soba sau de a pregati cizmele pentru darurile asteptate.

In unele locuri, in loc de saci de aur, fetele au primit cate o bila de aur. Aceste bile sunt reprezentate prin portocale in zilele noastre. Portocalele reprezinta una dintre simbolurile bine cunoscute pentru Sfantul Nicolae.

Cea mai veche poveste il prezinta pe Sfantul Nicolae ca protector al copiilor, mult dupa moartea lui. Locuitorii orasului Myra sarbatoreau ziua bunului sfant, cand in ajun a aparut o banda de pirati arabi si au invadat zona, unde era biserica. Au furat comorile din Biserica Sfantul Nicolae si in timp ce plecau din oras, au luat cu ei si un baiat, pe nume Basilios, pentru a-l face sclavul emirului. Basilios, necunoscand limba araba, nu era un pericol pentru emir si a devenit paharnicul personal al emirului. El mereu aducea vinul emirului intr-un potir de aur. Pe parintii lui Basilios i-a devastat pierderea baiatului si cu trecerea timpului au devenit din ce in ce mai indurerati. In urmatorul an la sosirea festivalului organizat pentru sarbatorirea Sfantului Nicolae, mama lui nu a mai aparut la festival, asa ca anul trecut, cand s-a petrecut tragedia. Ea se ruga mereu de acasa, ca Basilios sa fie in siguranta.

Basilios dintr-o data la aceasta data a disparut de langa emir si s-a trezit acasa, in orasul lui natal. Sfantul Nicolae l-a aparat pe baiat si l-a dus acasa spre bucuria parintilor. Aceasta este prima poveste al Sfantului Nicolae ca protector al copiilor si dupa aceasta poveste devine cunoscut in acest rol.

bari_basilika_san_nicolaMarinarii, care il venerau pe Sfantul Nicolae i-au dus povestea in toata lumea. Astfel, capele cu numele de Sfantul Nicolae au fost construite in mai multe porturi. In Evul Mediu el a devenit “patron” spiritual in Apulia (Italia), Sicilia, Grecia si Lorena (Franta) si in mai multe orase din Germania, Elvetia, Rusia, Belgia si din alte tari. Sfantul Nicolae a devenit cel mai iubit sfant in multe tari din lume. Multe biserici au fost numite dupa el, inclusiv trei sute in Belgia, treizeci si patru la Roma si mai mult de patru sute de biserici in Anglia.

Mormantul Sfantului Nicolae din Myra a devenit un loc de pelerinaj. Din pacate razboaiele si atacurile din regiune au facut, ca accesul la mormant sa devina dificil. Pentru avantajele religioase si comerciale, ce ofera un loc de pelerinaj, orasele italiene Venetia si Bari au concurat, pentru a obtine relicvele lui Nicolae. In primavara anului 1087, marinarii din Bari au reusit sa obtina oasele lui si sa le duca la Bari, intr-un port de pe coasta de sud-est din Italia. Au construit aici o biserica peste cripta Sfantului Nicolae, unde mult credinciosi calatoresc, pentru a onora sfantul, care a salvat multi copii, prizonieri, marinari, victimele foametei prin compasiunea si generozitatea lui.

Altarul lui Nicolae din Bari a fost unul din centrele de pelerinaj in Europa Medievala si Nicolae a devenit cunoscut si sub numele de “Sfantul din Bari”.

ciorap_rosu_nicolaeSfantul Nicolae este un un model pentru copii, prin viata lui, care a fost plina de compasiune.

In Europa, se sarbatoreste in mod diferit ziua Sfantului Nicolae, pe data de 6 decembrie. In Germania si Polonia, baietii imbracati in haine de acoliti se roaga pentru cei saraci. In Belgia, Sfantul Nicolae soseste pe un vapor, iar in Spania merge pe un cal alb si ofera cadouri celor din jur. In unele tari in ajunul zilei de 5 decembrie se lasa bomboane si ciocolata la usa sau alte mici cadouri. Unii copii scriu scrisori Mosului Nicolae. In Olanda, copii lasa morcovi si fan pentru calul Sfantului Nicolae.

 

TOP