Micul dejun este considerata cea mai importanta masa a zilei, mentinandu-ne sanatosi si in forma.
Alimentele pentru micul dejun variaza foarte mult de la un loc la altul. De exemplu, in tarile europene, cum ar fi Spania, Franta si Italia, prima masa a zilei este o bucata de paine sau produse de patiserie, insotite de o cafea. In Coreea, in schimb micul dejun este un eveniment, unde se aduna pe masa multe feluri de mancare si seamana cu cina.
Ingredientele fac mancarurile sa fie “specifice” tarilor respective.
In continuare vom prezenta niste meniuri clasice de mic dejun din jurul lumii.
Africa de Sud
Cereale sau terci, care sunt adesea facute din porumb fac parte din micul dejun servit in aceasta parte a lumii. |
|
|
|
|
|
Anglia
Micul dejun tipic Angliei include o varietate mare de mancaruri: oua, carnati, sunca, fasole, ciuperci si rosii. |
|
|
|
|
|
Australia
Oamenilor din Australia le plac mult mancarurile vegetale si la mic dejun mananca foarte multe fructe. Totusi, uneori se mai rasfata cu cate un mic dejun englezesc complet. |
|
|
|
|
|
Brazilia
In Brazilia la mic dejun cafeaua tare si lapte se consuma la mic dejun, langa o farfurie de sunca, branza si paine.
|
|
|
|
|
|
China
In China micul dejun traditional variaza in functie de regiune, dar combinatia specifica de aluat prajit sub forma de bastonase, numite “tu Tiao” si laptele de soia cald este consumat cu drag de milioane de oameni.
“Dim sum” si supele calde iar sunt foarte populare in China la mic dejun. |
|
|
|
|
|
Columbia
La mic dejun in Columbia se serveste un tort de porumb dens, usor dulce, care este servit pur si simplu cu unt sau este acoperit cu oua, carne sau dulceata. Aceasta gustare se numeste “arepa”. |
|
|
|
Coreea
Un mic dejun coreean seamana mai mult cu o cina, decat cu prima gustare din zi. Se serveste la masa orez, supa, kimchi (care este mereu prezent), uneori peste sau carne de vita. Se mai pot servi resturile de la cina din seara precedenta. |
|
|
|
Cuba
Micul dejun tipic cubanez este “tostada”, adica paine prajita unsa cu unt. Este servita alaturi de “cafe con leche”, chiar se inmoaie painea in cafea. |
|
|
|
Franta
Un mic dejun traditional in Franta consta in cafea si croissant sau o bagheta. La fel ca si cubanezii, francezii baga si ei painea lor in cafea. |
|
|
|
Germania
In Germania oamenii consuma la mic dejun diferite sortimente de paine proaspata, mezeluri, branzeturi locale, unt si gem.
|
|
|
|
India
Micul dejun in India variaza in functie de regiune, dar adesea se gaseste pe mese o tava, care contine sosuri, paine si orez. |
|
|
|
Italia
Multi italieni isi incep ziua cu un capuccino si o briosa umpluta cu gem sau cu ciocolata. |
|
|
|
Jamaica
Ackee, un tip de fruct, care arata ca omleta cand este gatita, este un aliment preferat la mic dejun. Aceasta poate fi insotita de peste sarat si fructe proaspete. |
|
|
|
Japonia
Un mic dejun in Japonia include supa miso, orez alb aburit, legume murate si proteine, cum ar fi peste si omleta japoneza. |
|
|
|
Mexic
Prima masa a mexicanilor este foarte consistenta, contine tot feluri de mancaruri. Chiflele dulci si cafeaua sunt optiunile mai usoare pentru ei. |
|
|
|
Rusia
Turtele uriase facute in tava sunt specifice Rusiei pentru micul dejun. Turtele pot fi umplute cu branza sau pot fi facute din chefir. |
|
|
|
Spania
In Spania la mic dejun este foarte populara painea prajita cu rosii taiate peste ea. Multe restaurante ofera aceasta varietate la mic dejun. |
|
|
|
Statele Unite ale Americii
Micul dejun variaza foarte mult de la un loc la altul. Micul dejun este consistent si in general contine oua, cartofi, sunca si carnati. Se mai consuma la mic dejun si clatitele specifice americanilor, asa numitele “Pancake-uri” cu sirop de artar si afine. |
|
|
|
Suedia
Un mic dejun tipic este un sandwich deschis si acoperit cu felii de pesti, cascaval, maioneza si legume, precum castraveti si rosii. |
|
|
|
Turcia
Micul dejun traditional consta in paine, branza, unt, masline, oua, rosii, castraveti, gem, miere si kaymak. Mai pot fi incluse in meniu carnatii turcesti picanti si ceaiul turcesc.
|
|
|
|