Primele zile cu bebelusul acasa

Print Friendly, PDF & Email

Toata lumea stie cate ceva despre nou-nascuti, si multa lume crede ca micutii bobocei nu au altceva de facut decat sa manance, sa ne dea batai de cap cu schimbatul scutecelor, sa planga si sa doarma. Suna simplu, nu-i asa? Dar s-ar putea ca realitatea sa nu se potriveasca tot timpul cu lucrurile descrise mai sus. In acest articol incercam sa va pregatim pentru primele zile petrecute acasa cu bebelusul, unde nu mai sunt prezente asistentele si medicii de la maternitate si cu orice situatie neprevazuta trebuie sa va descurcati singure. Iar pentru o mamica proaspata toate aceste situatii neprevazute pot fi coplesitoare.

 Hranirea nou-nascutului

Avand in vedere ca un nou-nascut are stomacelul mic, el trebuie sa manance cate putin la fiecare masa. In medie ar trebui sa consume 70-100 ml de lapte la o masa si sa aiba cate 5-6 mese pe zi. Daca alaptati puteti opta pentru alaptatul la cererea bebelusului, care dupa un timp se regleaza de la sine la un program obisnuit.

bebe_la_alaptat_mic

Un bebelus niciodata nu trebuie fortat sa manance. Unii  plang foare tare cand le este foame, altii isi sug degetele sau isi ling buzele, sau isi intorc capusorul catre sanul mamei sau catre biberon in cautarea hranei.

Dupa ce s-a saturat, bebelusul se opreste singur din mancat. Isi intoarce capul de la sanul mamei sau de la biberon sau trag mai lent doar pentru a se simti bine, pentru confortul lor, nu pentru a se hrani.

Un nou-nascut poate fi somnoros si poate adormi in timpul mesei. Ca sa ramana treaz, puteti sa ii vorbiti, sau sa il mangaiati, astfel ii capturati atentia si nu adoarme.

In primele zile fiecare nou-nascut pierde apoximativ 7% din greutatea cu care s-a nascut.

Scopul in hranirea bebelusului este sa se ajunga la greutatea initiala de la nastere cand se efectueaza controlul de 2 saptamani.

Un bebelus niciodata nu trebuie fortat sa manance. Unii  plang foare tare cand le este foame, altii isi sug degetele sau isi ling buzele, sau isi intorc capusorul catre sanul mamei sau catre biberon in cautarea hranei.

Dupa ce s-a saturat, bebelusul se opreste singur din mancat. Isi intoarce capul de la sanul mamei sau de la biberon sau trag mai lent doar pentru a se simti bine, pentru confortul lor, nu pentru a se hrani.

Un nou-nascut poate fi somnoros si poate adormi in timpul mesei. Ca sa ramana treaz, puteti sa ii vorbiti, sau sa il mangaiati, astfel ii capturati atentia si nu adoarme.

In primele zile fiecare nou-nascut pierde apoximativ 7% din greutatea cu care s-a nascut.

Scopul in hranirea bebelusului este sa se ajunga la greutatea initiala de la nastere cand se efectueaza controlul de 2 saptamani.

Regurgitarea (ragaitul), salivarea si sughitatul la bebelusi

Unii nou-nascuti au nevoie sa ragaie des, altii nu. Unii au nevoie de ajutor din partea dumneavoastra dupa cate o masa, altii reusesc sa faca acest lucru fara prea mult ajutor. Daca in timpul mesei bebelusul este agitat, ar fi bine sa il puneti sa ragaie chiar in timp ce mananca si dupa aceea sa continuati hranirea.

bebelus_pe_burta_mamei_mic

Puteti pune nou-nascutul la ragait la fiecare 10-15 minute in timpul mesei, sau dupa terminarea mesei. Dupa o zi sau doua de hranire veti gasi modelul potrivit pentru bebelusul dumneavoastra.

Exista mai multe pozitii pentru asezarea bebelusului pentru ragait: una dintre pozitii este cea verticala, in care bebelusul se sprijina cu fata  de umarul dumneavoastra si sta cu mainile in jos. O alta varianta este cand il culcati pe burta in poalele dumneavoastra.

Mai exista o varianta pentru bebelusii care nu reusesc sa regurgiteze mancarea asa cum trebuie. Intoarceti bebelusul intr-o parte, asezati sub barbita lui un prosopel si la spate sa asezati un prosop rasucit (ca un ghiozdanel) penru a-l sprijini. In asa fel dupa cateva minute va iesi un surplus de lapte si stomacelul lor se elibereaza.

Daca nu isi arcuieste spatele sau nu plange in timp ce scoate surplusul de lapte si nu plange, nu trebuie sa va alarmati. Daca cantitatea de mancare eliminata vi se pare exagerata, sau bebelusul plange, sau isi arcuieste spatele in timpul acesta, adresati-va medicului pentru orice intrebare. Poate fi vorba de ceva, ce necesita tratament.

Daca bebelusul sughite, nu trebuie sa va alarmati. Sughitatul este un proces, care nu este deranjant penru micuti.

Primele scaune  ale bebelusilor

Exista o gama larga de pareri despre ce inseamna un numar „normal” privind scutecele murdare pe zi. Dar, ca si in cazul hranirii, a somnului sau a plansului, si in cazul scutecelor murdare fiecare copil poate avea un ritm diferit.

mama_schimba_bebelusul_mic

Primul scaun care apare la un bebelus, de obicei in timpul sederii la spital la o zi sau doua dupa nastere, se numeste meconiu. Acesta are consistenta asemanatoare gudronului si culoarea mai inchisa, spre negru.

Scaunele care vor urma, nu vor avea aceasta consistenta si culoare. Pot fi de culoarea verzui, sau in cazul copiilor alaptati  pot fi de o culoare galben-mustar.

La bebelusii alaptati exclusiv la san numarul scaunelor poate fi mai mare decat la cei care sunt hraniti cu o formula de lapte, deoarece formula de lapte are nevoie de mai mult timp pentru a fi digerat. Bebelusii alaptati exclusiv la san pot avea cate un scaun dupa fiecare masa.

Bebelusii alaptati au scaune mai moi, uneori aceste scaune se pot confunda cu scaunele diareice.

Bebelusii hraniti cu o formula de lapte pot avea scaune de conistenta mai pastoasa si culorile pot varia.

Este bine sa urmariti din primele zile scaunele bebelusului si sa va dati seama pe parcurs daca s-au produs schimbari la nivelul consistentei, mirosului sau culorii. In  cazul in care se produc schimbari la aceste nivele, ar fi indicat sa luati legatura cu medicul pediatru pentru un control.

Daca semnalati mucus albicios, dungi sau pete de culoarea rosie in scaunul bebelusului, sa va adresati medicului pediatru imediat. Aceste simptome pot indica prezenta unei probleme de sanatate care necesita tratament (de exemplu culoarea rosie poate indica prezenta sangelui in scaun).

Este bine sa urmariti si numarul urinarilor pe zi, medicul pediatru poate sa va intrebe si de frecventa acestora la un control.

De ce plange bebelusul

Nu exista nici un dubiu: nou-nascutul va plange. Cat de des, cat de tare si cat de mult depinde de bebelus si se va schimba in timp, spun specialistii.

bebelus_plangand_mic

In primele zile nou-nascutii sunt extrem de linistiti si somnorosi. Dar, dupa doua saptamani un nou-nascut poate sa planga aproximativ doua ore pe zi. (Plange de obicei pana in a opta saptamana, dupa care incepe sa reduca momentele acestea progresiv).

Cu timpul veti da seama imediat de ce plange bebelusul dumneavoastra. Ei pot fi deranjati de mai multi factori: scutec murdar, foame, oboseala, statul incomod, dar cu siguranta pe masura ce trece timpul, veti gasi sursa nemultumirii mult mai repede decat in primele saptamani. Unii copii plang si cand sunt in mijlocul evenimentelor mai agitate, sau cand e multa lume in jurul lor.

Vor fi insa momente cand bebelusul poate sa planga fara un motiv clar pentru mamica si atunci va fi mai greu sa identificati ce il nemultumeste pe micut si ce il poate calma.

Trebuie sa va amintiti un lucru: un bebelus niciodata nu plange fara motiv. Fie ca se simte neajutorat, frustrat, speriat sau il doare ceva, el nu va sti sa va comunice ce il nemultumeste decat prin plans. Afectiunea si atentia dumneavoastra poate sa il ajute sa se linisteasca.

Somnul la nou-nascuti

Micutul bebelus doarme aproximativ 16-18 ore in fiecare zi cand ajunge acasa de la spital. Si inainte sa se trezeasca de tot ca sa manance, mai motaie cate un pic. Si in acest caz fiecare copilas va adopta un stil unic si caracteristic numai penru el si este bine sa urmariti si programul de somn, sa stiti sa raspundeti la anumite intrebari din partea medicului pediatru la control.

bebe_dormind_mic

Un nou-nascut are capacitatea uimitoare de a dormi oriunde: intr-un scaun de masina, intr-un port-bebe, in carucior sau in bratele parintilor. La multi bebelusi le place sa fie infasurati intr-o paturica si asezati ca intr-un cuib cand iesiti la plimbare cu caruciorul sau il asezati in scaunul de masina. In felul acesta ei se simt aproape ca in burtica mamei si au un sentiment de siguranta.

Pentru a reduce sindromul de moarte subita a sugarului, ar fi bine sa indepartati din jurul bebelusului atunci cand doarme paturi, perne care ii pot acoperi fata, jucarii si este recomandat sa il asezati pe spate in timpul somnului.

Chiar daca bebelusul inca nu stie sa se rostogoleasca singur, sa nu il lasati niciodata nesupravegheat pe un pat fara protectie.

Nici bebelusii care sforaie nu trebuie lasati nesupravegheati in timpul somnului.

Un bebelus adormit poate sa scoata zgomote ciudate, deci nu trebuie sa va alarmati la orice semn. In cazul in care nu s-au curatat bine secretiile nazale de la nastere, sau daca bebelusul este un pic racit, poate sa i se infunde nasul si sa respire pe gurita, deoarece ei nu sunt capabili sa isi curete narile nici prin suflare si nici prin tragere. Pompitele pentru nasuc cu diametrul adecvat unui nou-nascut sau batista bebelusului va poate ajuta sa ii usurati respiratia in somn sau chiar inainte de masa.

Un bebelus adormit poate sa respire mai rapid, sau poate sa se opreasca din respiratie cateva secunde, ca dupa aceea sa reia respiratia.

Daca apar urmatoarele semne la un nou-nascut, ar fi indicat sa va adresati medicului pediatru pentru o consultatie:

–          daca bebelusul geme;

–          daca pieptul se retrage;

–          daca respiratie este in mod constant rapida;

–          daca se aude sfornaiala din piept, nu din nas;

–          daca respira greu, apar sunete suieratoare sau harait in timpul inhalatiei sau expiratiei;

–          daca pauza intre respiratii este mai mare decat 10-15 secunde.

Orice mamica ingrijorata ar trebui sa se adreseze medicului pediatru cu orice intrebare privind starea unui nou-nascut. Sfaturile medicilor pot ajuta o proaspata mamica sa inteleaga  si sa se adapteze mai usor in anumite situatii in ingrijirea nou-nascutului.

 Baia bebelusului si ingrijirea pielii

Un bebelus curat in primele zile acasa poate sa dea multe batai de cap proaspetilor parinti. Poate cateva sfaturi utile sunt binevenite in aceste zile.

bebelus_dupa_baie_pe_prosoape_mic

Cordonul ombilical nu este inca vindecat si picat cand bebelusul ajunge acasa. Trebuie sa aveti grija la primele imbaieri ca acesta sa nu intre in contact cu apa. Buretii de baie speciali pentru bebelusi sunt potriviti in primele zile si suficienti pentru a mentine corpul nou-nascutului curat in primele doua saptamani. Prea mult contact cu apa iarasi poate sa ii provoace iritatii la nivelul pielii bebelusului.

Puteti sa folositi de asemenea un prosop umed si cald sau servetele neparfumate pentru a sterge usor in jurul gatului,  in zone unde laptele matern sau formula de lapte se poate acumula, sau in jurul organelor genitale. Daca se observa o roseata sau iritatie in zona scutecului,  aplicarea unei creme speciale pentru fundulet (crema de galbenele) ar trebui sa ajute la eliminarea acestor simptome. Daca nu are efect, intrebati medicul pediatru ce alte creme ar mai putea ajuta in asemenea situatii (de exemplu unguent bepanthen).

Daca pielea nou-nascutului nu arata ca in reclame, sa nu va panicati. Multi nou-nascuti au o serie de iritatii minore pe piele, puncte de grasime sau poate sa apara o uscaciune dupa ce vin in contact cu lumea de afara.

Unele creme de corp folosite in comert pot de asemenea provoca iritatii la nivelul pielii. Dupa cateva imbaieri veti da seama care este produsul potrivit pentru bebelusul dumneavoastra.

Hainutele nou-nascutului

Costumele dragute confectionate pentru nou-nascuti probabil vor atrage privirile dumneavoastra, dar cu siguranta prioritar va fi in alegerea hainutelor faptul, sa fie confortabile pentru bebelus, sa puteti deschide si inchide cu usurinta si la somn sa nu fie deranjant deloc pentru micut.

hainute_la_uscat_mic

Cred ca in zilele noastre nu poate lipsi cunoscutul „body” din garderoba unui bebelus, fie cu maneca scurta, fie cu maneca lunga. Aceste piese de haine sunt foarte comode si practice si la schimbatul scutecelor, capsele cu care se inchid/deschid fiind asezate intre picioare.

La fel de practice sunt si salopetele intregi, care se inchid/deschid cu capse intre picioare, in fata sau in spate. Si aceste salopete sunt adaptate anotimpului respectiv si se gasesc si sub forma de maneci lungi si pantaloni lungi si inchisi sau cu maneci scurte, pantaloni lungi sau scurti.

Multi parinti pe vreme rece folosesc un sac de dormit pentru bebelus. Ramane la alegerea dumneavoastra daca bebelusul va purta in casa o caciulita subtire sau nu.

La cat de gros sa fie imbracat un bebelus, multi parinti merg dupa principiul: „ce port eu plus un singur strat”.

Puteti avea o paturica in apropiere, pe care sa o puteti folosi in cazul in care nu sunteti convinsi ca ati facut alegera buna privind imbracamintea bebelusului.

Jucarii pentru bebelus

Cu siguranta in timpul sarcinii ati achizitionat un muntisor de jucarii pentru copii. In primele saptamani nu veti avea nevoie de o mare parte din acestea, nevoile bebelusului fiind mai simple. Dar sa nu va faceti griji, va veni repede vremea, cand veti putea sa le instalati minunatiile cumparate din magazinul de jucarii.

Bebelusul are nevoie de un loc sigur unde sa doarma si aveti nevoie de un scaun de masina instalat corect, cu care  puteti sa va deplasati cu masina.

Bebelusul are nevoie de un loc sigur unde sa doarma si aveti nevoie de un scaun de masina instalat corect, cu care  puteti sa va deplasati cu masina.

Acomodarea cu noul stil de viata

 Sosirea acasa cu un nou-nascut presupune schimbari mari in viata proaspetilor parinti. Iar dumneavoastra nu trebuie sa va asteptati sa va adaptati imediat ce intrati pe usa acestui nou stil de viata. Poate dura de la cateva zile la cateva luni pana simtiti ca totul a intrat in normalitate. In timpul acomodarii incercati sa eliminati din gandurile dumneavoastra propozitia „ar trebui sa fie”.

Corpul unei femei dupa nastere se lupta cu fluctuatii mari de hormoni, inca este in vindecare si este privat de somn. O femeie poate sa rada, sa planga, sa se simta frustrata, sa fie excitata in doar cateva ore, sau minute. Si ideea ca nou-nascutul depinde de ea, o face si mai vulnerabila pe proaspata mamica.

Aproximativ 70-80 % din mamici proaspete experimenteaza sentimentul „baby blues” sau tristetea nasterii, care se instaleaza in a treia zi dupa nastere si poate sa tina doua saptamani.

mama_la_telefon_cu_bebeToate mamele ar trebui sa fie constiente de aceste simptome si in aceste momente este foarte important ca mamica sa fie sustinuta de toata familia. Treburile casei, cum ar fi gatitul, spalatul rufelor, cumparaturile ar trebui sa fie in grija altei persoane din familie in aceste zile. Iar daca mamica reuseste sa faca in liniste un dus, sau sa se uite la o emisiune TV, sa citeasca o revista, sa traga un pui de somn, sa faca o scurta plimbare o ajuta enorm sa se acomodeze cu noul stil de viata.

Daca „baby blues” este de scurta durata, depresia post partum care afecteaza 1 din 10 femei, dureaza mai mult si este mai severa.

Daca oricare dintre simptome se agraveaza sau se prelungeste, cel mai bine ar fi daca ati lua legatura cu medicul dumneavoastra pentru a discuta despre aceste probleme.

Corpul femeii dupa nastere

 Corpul unei femei trece prin schimbari majore si in timpul sarcinii, dar si la nastere. Aproximativ la 72 de ore dupa nastere poate sa porneasca lactatia, si asta poate sa coincida cu prima zi de acasa. Pana acum curgea colostrul, un lichid gros si galben, care este bogat in anticorpi.

Cand apare laptele matern, sanii devin mult mai plini si mai grei. Poate sa apara si „furia laptelui”, cand cantitatea de lapte este foarte mare.

Chiar daca multe femei s-au pregatit din timp pentru alaptat, unele probleme neprevazute pot aparea chiar la inceput si multe mamici se simt depasite de situatie.

Daca cantitatea de lapte este mare si canalele de lactatie sunt infundate, si dumneavostra si bebelusul veti avea cateva episoade mai solicitante de infruntat, pana totul intra in normal.

Sfarcurile se pot inflama si pot deveni dureroase la alaptat, asa ca se recomanda o crema speciala pentru tratarea imflamatiei si crapaturii. Aceasta crema nu trebuie indepartata inainte de alaptat.

Daca v-ati decis sa nu alaptati, va trebui sa va consultati cu medicul dumneavoastra ce metoda sa folositi pentru oprirea lactatiei. Dar inainte sa luati orice decizie, sa nu uitati ca laptele matern este considerat cea mai buna hrana pentru nou-nascut.

Pot aparea dureri de sani cand nu mai alaptati. Puteti folosi un sutien de sustinere si pentru a reduce durerea, puteti folosi pachete cu gheata.

Daca nasterea a decurs in mod natural si ati avut o nastere vaginala, probabil veti fi destul de imflamata. Daca a avut loc si o epiziotomie, puteti avea dureri mari. Pachetele de gheata acoperite cu prosoape si asezate la locul respectiv pot ajuta la reducerea imflamatiei.

Daca aveti nevoie sa mergeti la baie, cel mai bine ar fi daca ati folosi o sticla de apa, cu care sa va clatiti, decat stergerea, care ar putea fi foarte dureroasa.

Multe femei se plang de constipatie dupa nastere. Daca e necesar, puteti apela la laxative, care va pot ajuta in aceasta situatie.

Pentru aproximativ sase saptamani dupa nastere va fi nevoie sa folositi tampoane sterile pentru a absorbi lohiile, un lichid al carui culoare variaza de la rosu la galben sau alb, fie ca a fost nastere naturala, fie ca a fost nastere prin cezariana.

toata_familia_cu_bebelusul_mic

Daca ati nascut prin cezariana, in primele saptamani neaparat veti avea nevoie de ajutorul unui membru al familiei la treburile casnice, la schimbatul scutecelor, la baita bebelusului, fiindca nu este recomandat ca proaspata mamica sa ridice greutati in aceste zile.

Din spital probabil veti ajunge acasa cu anumite medicamente impotriva durerilor dupa operatie.

Daca observati sange sau puroi la locul inciziei, sa va consultati neaparat cu medicul dumneavoastra, s-ar putea ca acolo sa fie o infectie sau un cheag de sange.

mama_dupa_nastere_cu_bebelus_mic

Unul dintre lucrurile cele mai socante dupa nastere este ca va puteti vedea in continuare tot insarcinata. Nu trebuie sa va panicati, deoarece poate dura saptamani sau luni pana corpul dumneavoastra (in special abdomenul) se recupereaza pe deplin.

Dupa nastere e bine sa mai purtati prin casa hainele din maternitate.

Dupa ce v-ati acomodat cu un nou stil de viata acasa, nu mai ramane decat sa savurati si niste schimbari in afara casei, cum ar fi: plimbarile placute cu caruciorul si incet incet „re”descoperirea lumii din jur prin ochii micutului dumneavoastra.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *