Sa invatam despre paduri

Print Friendly, PDF & Email

Daca vrei sa stii mai multe despre paduri, in urmatorul articol vei descoperi lumea magica a padurilor, vei afla cate tipuri de arbori exista si ce specii de plante si de animale se ascund intr-o padure. Ai auzit vreodata despre padurile nordice sau de cele tropicale? Stii cum este solul padurilor? Dar ai vazut vreodata cerbi, arici sau soimi cand ai trecut prin padure?

In continuare vom incerca sa iti prezentam lumea padurilor si vei descoperi lucruri uimitoare!

Ce este o padure?

Padurea este un loc unde cresc multi copaci si pe langa copaci traiesc si o multime de plante. Padurea este un loc, unde multe animale isi gasesc o casa, fie in copaci, fie pe pamant. O treime din suprafata Pamantului este acoperita cu paduri. Unele paduri sunt formate din copaci, carora la venirea iernii le cad frunzele, iar primavara le cresc frunze noi. Copacii cresc din semintele care cad pe pamant.

Iarna animalele se tranforma. Unele animale isi schimba culoarea blanii in alb, altele hiberneaza. Unele animale, cum sunt lincsii pot alerga iarna usor in zapada, datorita labelor groase si talpilor late. Ursul in schimb va hiberna aproape 100 de zile fara sa manance si sa bea apa.

Solul din padure gazduieste si plante fara radacini, cum ar fi muschii sau lichenii. Muschii traiesc si pe trunchiurile copacilor. Solul uneori se poate transforma in mlastina acolo, unde se acumuleaza multa apa, iar pamantul devine asemanator unui burete.

Animalele din padure

Castorul contruieste baraje pe rauri din crengute. Pe apa adunata la baraj castorii isi vor construi o casuta frumoasa. Castorii sunt animale foarte iscusite. Isi folosesc dintii puternici pentru a taia crengile copacilor. Sunt animale semi-acvatice, adica o buna parte din viata isi petrec deasupra nivelului apei.  Intrarea principala in vizuina lor se afla sub apa, astflel este protejata de pradatori.

cerbulCerbul este un mamifer de talie mare. Exista aproape 45 de specii din aceasta familie de rumegatoare, din care face parte elanul, renul sau caprioara. Coarnele masculilor sunt caracteristici speciale ale cerbului. Desi fac parte din aceeasi familie, cerbul este mult mai mare decat caprioara. Femela cerbului se numeste ciuta. Cerbii sunt foarte activi noaptea, iar in zilele calduroase se odihnesc mult. Primavara mama ciuta isi ascunde puii nou nascuti in vizuina sau printre ierburile inalte. Masculii isi pierd coarnele vechi si asteapta sa le creasca cele noi.

lupulLupul este un animal salbatic de talie mare. Ochii sunt putin oblici, botul este lung iar urechile sunt mai mici decat la caine. Mirosul si vazul sunt foarte bine dezvoltate la lupi. Noaptea va la fel de bine ca si ziua. Lupul traieste in multe locuri, dintre care in Europa, Asia, America de Nord, dar fiind un animal nomad, isi schimba mereu locul de trai. Poate alerga foarte repede, chiar si cu o viteza de peste 60 kilometri pe ora. Urletul lupilor este modul de comunicare cu ceilalti membri din haita. Lupul este un animal foarte inteligent si curajos.

Despre padurile tropicale

Padurile tropicale se afla in locurile calde ale pamantului, cum ar fi in Africa, America de Sud, Australia sau Asia. Aceste paduri sunt udate de ploi torentiale in cantitati foarte mari. In padurile tropicale copacii sunt foarte inalti. In padurile tropicale cresc cele mai multe specii de plante si animale de pe pamant. Flora si fauna padurilor tropicale sunt foarte diversificate si unice.

De exemplu in padurile tropicale ale Americii de Sud locuieste vulturul cu creasta. Hrana isi aduna la nivelul solului, in schimb cuibul vulturului se afla in varfurile copacilor. Papagalii isi amenajeaza cuibul in scorburile copacilor. Se hranesc cu fructe sau cu alune de padure. Sparg cu usurinta alunele cu ajutorul ciocului puternic.

Arborii padurilor tropicale cresc atat de aproape unii de altii, incat varfurile coroanelor lor se unesc. De jos pare ca in padure se afla un cer verde. Unele maimute se catara pana la aceasta bolta de verdeata. Lenesul este animalul, care foarte rar paraseste bolta padurii.

colibriPasarile colibri isi construiesc cuibul din bucatele de plante si panza de paianjen.

Unele flori cresc in copaci. Tulpina lor nu este fixata pe solsi traiesc agatate pe alte plante, pe care doar se sprijna.

Unele insecte pot fi vazute greu in vegetatia padurilor tropicale, imitand foarte bine forma si culoarea frunzelor. Pe ramurile joase ale arborilor tropicali se odihnesc si animale de prada.

Multe animale interesante se gasesc si pe sol din padurile tropicale. Porcul de apa sau capibara este cel mai mare rozator de pe pamant. Acest “soarece gigantic” poate cantari si 45 de kilograme si poate ajunge pana la 1 metru si jumatate in lungime.

Sarpele boa se strecoara cu usurinta pana in apropierea victimelor sale fara sa fie observat, datorita pielii, care are culoarea verde. Traieste in padurile din America de Sud.

Despre padurile nordice

In zona de nord a pamantului se afla cele mai multe paduri. Aici vremea este rece tot timpul. Din cauza frigului, aceste paduri sunt formate mai ales din conifere si aceste paduri se numesc taigale.

Rododendronul este o planta cu frunze roz si cu tulpina lemnoasa. Creste in padurile nordice si este o planta foarte frumoasa.

Iarna animalele gasesc foarte greu hrana si din aceasta cauza multe animale pleaca spre locuri mai calde. Cele care raman mananca doar scoarta de copac, aceasta ramanand singura sursa de mancare in timpul iernii.

taigaConiferele, care alcatuiesc padurile nordice cresc la umbra arborilor maturi. Razele soarelui ii ajuta pe cei mici sa creasca mari strapungand coroana deasa celor mari. In conuri se afla semintele din care cresc coniferele noi. Atunci cand conul se deschide, vantul imprastie semintele in diferite locuri. Aceasta metoda de inmultire a coniferelor se numeste polenizare naturala. De multe ori semintele ajung departe de marginea padurii si padurea se extinde foarte repede. Insa si multe animale se hranesc cu semintele din con.

Vara padurile nordice sunt pline de viata. Animalele ies dupa o lunga perioada de hibernare, pasarile migratoare se intorc din calatoria lor, iar insectele au inceput sa-si cloceasca ouale. Blanita gri a caprioarelor se transforma intr-o culoare auriu-roscata.

In ultima vreme s-au micsorat vizibil suprafetele impadurite pe Pamant. Din pacate oamenii sunt responsabili pentru defrisarile masive, dar noi ar trebui sa avem grija de paduri. Padurile inseamna oxigen si inseamna viata.

Interesant:

  • Tigrul siberian este cea mai mare felina de pe Pamant, lungimea corpului ajungand pana la 3 metri, iar greutatea pana la 250-300 de kilograme. Dintr-o saritura poate sa parcurga aproape 3 metri
  • Cea mai mare floare din lume creste in padurile tropicale din Asia. Poate sa aiba si 1,8 metri. Infloreste rar, iar floarea nu traieste mai mult de cateva ore
  • Taigaua siberiana este cea mai mare padure de pe Pamant. Se afla in partea de nord a Rusiei si este la fel de mare, cat Oceanul Atlantic.
  • Tarantulele sunt cele mai mari paianjeni de pe glob. Unele pot avea 27 de centimetri in diametru, adica cat o farfurie intinsa. Traieste in padurile tropicale si este atat de mare, incat poate manca si pasari.
  • In America de Nord cresc multi artari. Lichidul lor din interior se numeste seva. Seva ajuta apa sa ajunga de la radacini pana la frunzele din varful copacului. Oamenii aduna aceasta seva si o fierb pentru a face siropul de artar. Delicios!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *