Sarcina pe saptamani – Saptamana 15 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

Bebelusul este acum de marimea unui mar, masoara aproape 4 centimetri si cantereste aproximativ 700 de grame. In aceasta perioada trece lichid amniotic prin nas, proces care ajuta la dezvoltarea saculetelor primitive de aer din plamani. Picioarele cresc acum mai mult decat bratele si isi poate misca toate articulatiile si membrele. Desi pleoapele sunt inca inchise, bebelusul poate simti lumina. Daca va apropiati cu o lantena de burta, bebelusul probabil se va indeparta de lumina deranjanta. La un control cu ultrasunete puteti vedea daca este fetita sau baietel. Daca cumva nu reusiti sa aflati sexul copilului, sa nu fiti dezamagita. Pozitia bebelusului este importanta in a vedea sexul lui si poate bebelusul inca nu vrea se se arate.

Cum se schimba viata ta

In aceasta perioada a sarcinii pot aparea din cand in cand simptome neasteptate. Din cauza modificarilor hormonale si a fluxului sanguin crescut la membranele mucoase poate sa apara o rinita. Unele femei gravide pot suferi de sangerari nazale ca urmare a cresterii volumului sanguin din nas.

Daca ati optat pentru testul de amniocenteza, aceste se va efectua intre saptamana 15 si 18 de sarcina. Acest test poate identifica tulburari genetice si cromozomiale la bebelus. In unele tari este obligatoriu pentru femeile care au trecut de 35 de ani. Daca sunteti ingrijorata din cauza rezultatelor, trebuie sa stiti ca majoritatea femeilor primesc vesti bune dupa efectuarea acestui test.

Multe cupluri sunt ingrijorati cand se gandesc la sanatatea bebelusului, sau la schimbarea vietii lor dupa aparitia bebelusului, dar in afara de acest stres perioada aceasta din sarcina este una linistita. Scadedisconfortul fizic si creste nivelul de energie.

Cum se misca bebelusul

Loviturile si miscarile bebelusului sunt unele dintre cele mai uimitoare experiente din timpul sarcinii. Aceste lovituri se simt abia dupa o perioada de timp si multe femei le asteapta cu multa nerabdare. Probabil veti simti miscarile bebelusului pentru prima data intre saptamanile 16-22 de sarcina, chiar daca bebelusul deja a inceput sa se miste din a saptea sau a opta saptamana. La un control cu ultrasunete puteti vedea si ce acrobatii face bebelusul.

Mamele care sunt la a doua sarcina observa miscarile bebelusului mai repede decat cele care sunt la prima sarcina. O femeie care a fost deja insarcinata poate sa distinga mai usor miscarile bebelusului de alte miscari ale burtii. O femeie mai slaba tinde sa simta si ea mai devreme miscarile bebelusului.

Cum sunt descrise primele miscari ale bebelusului

Multe femei au descris aceasta senzatie in mai multe feluri, de exemplu poate semana cu desfacerea unui popcorn, cu miscarea unor bule in burta, cu zburatul fluturilor. La inceput aceste simptome se pot confunda cu balonare de gaze sau senzatia de foame, dar odata ce devin regulate, imediat veti da seama de diferenta. Cand femeia gravida sta nemiscata sau culcata aceste miscari se simt si mai puternic.

Cand trebuie sa imi fac griji din cauza miscarilor

La inceput miscarile bebelusului nu sunt atat de puternice, cat sa le simtiti imediat. Dar in al doilea trimestru de sarcina loviturile devin mai puternice si regulate. Din acest moment ar fi indicat sa le urmariti cu atentie si daca intervin modificari in miscari, de exemplu o scadere a miscarilor, ar fi indicat sa luati legatura cu medicul ginecolog. Scaderea miscarilor poate semnala o problema si este bine sa fie sub supraveghere medicala aceasta modificare. Din al treilea trimestru poate chiar medicul sau moasa sa varecomande urmarirea zilnica a miscarilor bebelusului.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Desi nu puteti inca avea o conversatie reala cu bebelusul, de acum comunicarea cu el ar fi o modalitate excelenta de a incepe acest proces. Puteti sa ii povestiti ce activitati desfasurati, sa ii cititi cu voce tare sau puteti sa va impartasiti dorinte,vise secrete cu bebelusul. Vorbind cu bebelusul si dupa nastere este una dintre cele mai bune metode de a le ajuta sa-si dezvolte abilitatile lingvistice.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *