Semnificatia Iepurasului de Paste si a altor obiceiuri de Pasti

Print Friendly, PDF & Email

De secole intregi multe traditii de Paste se gasesc peste tot in lume. Cel mai cunoscut simbol al acestei sarbatori crestine este Iepurasul de Paste.

Iepurasul de Paste a fost introdus in America de imigrantii germani, care au adus cu ei povestile lor despre un Iepuras, care facea oua. Decorarea oualor de Paste se dateaza cel putin din secolul al treisprezecelea, in timp ce parada de Paste se presupune ca are radacini si mai vechi.

Consumul de bomboane de Paste s-a adaugat nu demult la traditiile sarbatoarei de primavara timpurie.

 

Iepurasul de Paste

iepurasul de pasteCu toate ca Biblia nu mentioneaza nicio creatura cu urechi lungi si coada scurta, care ar livra oua incondeiate copiilor cuminti in Duminica Pastelui, totusi, Iepurasul de Paste a devenit un simbol puternic al acestei sarbatori. Originile acestui mamifer micut sunt neclare, dar iepurii sunt cunoscuti ca fiind un simbol antic al fertilitatii si a unei noi vieti. Potrivit unor surse, Iepurasul de Paste a ajuns pentru prima data in America prin anii 1700 cu imigrantii germani, care s-au stabilit in Pennsylvania si cu ei impreuna a venit si asa numitul “Osterhase”. Copiii pregatesc cuibul pentru Iepuras, unde acesta sa puna ouale colorate.

In cele din urma acest obicei s-a raspandit in toata America si pe urma, in toata lumea. Acum, in loc de cuib se pregatesc cosuri decorate, si Iepurasul de Paste nu aduce numai oua colorate, ci si multe dulciuri si cadouri. Copii de multe ori lasa si morcovi pentru Iepurasul de Paste, sa nu ramana flamand pe parcursul drumului.

Stiati ca: Cel mai mare ou de Paste facut vreodata a avut o inaltime de peste 25 de metri si valora peste 8 mii de lire sterline. A fost construit din ciocolata si bezea si era sustinut de un cadru de otel intern.

Ouale de Paste

oua_coloratePastele este o sarbatoare religioasa, dar unele dintre obiceiuri, cum ar fi ouale de Paste, sunt probabil legate de traditii pagane. Oul, un alt simbol antic a unei noi vieti, a fost asociat cu festivaluri pagane, care sarbatoreau primavara. Dintr-o perspectiva crestina, oul de Paste reprezinta aparitia lui Isus din mormant si invierea lui.

O alta traditie este vopsirea si decorarea oualor de Paste. Acest obicei dateaza din secolul al treisprezecelea. O explicatie pentru acest obicei ar fi ca, ouale sunt alimente interzise in timpul Postului Mare, astfel oamenii le picteaza si le vopsesc pentru a marca sfarsitul sezonului de post si pe urma le mananca la celebrarea Pastelui.

Uneori de Paste se organizeaza o vanatoare de oua. In America, la Casa Alba se organizeaza anual o cursa, “Ester Egg Roll”, in care copii imping oua vopsite si decorate pe peluza Casei Albe. Acest concurs se organizeaza mereu in ziua de luni, dupa Paste. Primul concurs de acest gen a avut loc in 1878, pe timpul presedintiei lui Rutherford B. Hayes. Evenimentul nu are nicio semnificatie religioasa, desi unii oameni au luat in considerare ipoteza rularii oului, ca un simbol de piatra de la mormantul lui Isus, care a fost rasturnata si Isus iesea de acolo inviat.

Dulciuri de Paste

Pastele este a doua sarbatoare dupa Halloween, cand se dau cele mai multe bomboane. Printre cele mai populare dulciuri asociate cu aceasta zi sunt ouale de ciocolata, care dateaza de la inceputul secolului al 19-lea. Ouale au fost mult timp asociate cu Pastele ca un simbol de viata noua si invierea lui Isus.

O alta forma populara de dulciuri in forma de oua sunt jeleurile mici, ca un bob de fasole care, au devenit simbolul Pastelui din 1930. (Desi in originile jeleurilor “Bean” se gaseseste un amestec biblic din epoca numita “Delight”). Potrivit Asociatiei Nationale Cofetarilor, peste 16 miliarde de astfel de jeleuri sunt fabricate in America in fiecare an de Paste, suficient de mult pentru a umple un ou gigant de masura de 89 de metri de mare si 60 de metri latime.

Alte forme de dulciuri sunt iepurasii de ciocolata si puii de ciocolata.

Parada de Paste

In New York City, traditia paradei de Paste dateaza din mijlocul anilor 1800, cand cei pozitionati sus in societate participau la diferite evenimente din biserici si pe urma ieseau la plimbare, unde puteau sa isi arate hainele noi de primavara si noile palarii.

Traditia s-a pastrat in Manhattan, unde circulatia pe o anumita zona este oprita pe timpul paradei. Participantii poarta bonete decorate si palarii. Evenimentul nu are nici o semnificatie religioasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *