Somnul pe intelesul copiilor

Print Friendly, PDF & Email

Somnul este important

Fiecare vietate doarme, de la cea mai mica insecta, pana la cea mai mare balena. Unele animale petrec chiar si 20 de ore dormind pe zi!

Oamenii nu au nevoie sa doarma chiar asa de mult, dar somnul este la fel de important si pentru ei.

De ce dormim

Somnul ajuta creierul si corpul nostru sa se dezvolte si sa creasca. Creierul tau are nevoie de somn, astfel incat tu sa poti realiza ziua urmatoarele activitati:

  • sa iti amintesti tot ce ai invatat
  • sa poti sa ramai atent si sa te concentrezi
  • sa poti rezolva anumite probleme si sa fi creativ
  • sa iti creasca muschii, oasele si pielea

In somn se repara anumite leziuni din muschi, piele sau alte parti ale corpului. Organismul tau, daca este odihnit, ramane sanatos si poate sa lupte mai bine cu bolile.

Cum functioneaza somnul

Corpul, chiar daca se odihneste in timpul somnului, este totusi activ in anumite etape. Dupa o zi plina la scoala, o zi activa pe terenul de joaca sau dupa mesele consumate, ajungi seara in pat si te odihnesti. De fapt, este o descriere gresita a evenimentelor. In timp ce te afli pe taramul viselor, corpul si creierul tau sunt foarte ocupati cu obtinerea si prelucrarea noilor informatii adunate de pe zi si pregateste corpul pentru o noua zi.

Din acest motiv este foarte important somnul!

De ce dormim noaptea

copil_adormit_noapteaDupa o noapte plina de somn, te trezesti pregatit pentru o noua zi la scoala, astepti cu nerabdare activitatile distractive si sa iti petreci timpul cu familia sau prietenii sa iti faci temele si sa iei lectii de pian.

La sfarsitul zilei corpul tau se simte obosit si este pregatit pentru odihna.

Esti ca o masina, cu rezervorul de benzina plin dimineata, care se goleste pe parcursul zilei si seara este goala. Si parintii tai trebuie sa mearga la benzinarie, statia de reincarcare, impreuna cu tine, sa va umpleti rezervoarele, in timp ce dormiti. Un rezervor plin ofera suficienta energie pentru a face fata solicitarilor zilnice.

Noaptea este potrivita pentru somn.

Lumina zilei te ajuta sa stii, cand sa dormi si cand sa fii treaz. Atunci cand deschizi ochii dimineata, lumina soarelui permite creierului tau sa stie, ca este timpul sa se trezeasca.

Cand se face noapte, creierul tau secreta o substanta chimica, numita melatonina, care te face sa te simti somnoros. Pentru ca lumina te poate trezi, in camera ta ar trebui sa fie intuneric si nu sa fie televizorul sau calculatorul deschis atunci, cand te pregatesti de culcare. Luminile ecranelor te pot deranja. O lumina slaba de la o veioza este in regula.

Ai nevoie de lumina de dimineata, sa se opreasca producerea melatoninei si sa te trezesti.

Ciclurile din somn

In natura intalnim des cicluri de diferite feluri: dupa cum se roteste Pamantul, avem cicluri de zi si de noapte, Luna are cicluri, anotimpurile se schimba dupa cicluri. Si in somn exista cicluri. Exista 5 etape intr-un singur ciclu de somn. Fiecare ciclu de domn dureaza aproximativ 90 de minute. Ciclul de somn este repetat de 5 sau 6 ori in timpul noptii.

Etapele dintr-un ciclu de somn

Etapele 1 si 2: In aceste etape esti adormit, dar nu esti inca intr-un somn adanc

Etapele 3 si 4: In aceste etape corpul este intr-un somn adanc. Inima ta bate mai incet si respiratia ta este mai lenta. Corpul tau este linistit.

Etapa 5: Creierul tau este activ si in aceasta etapa visezi. Ochii tai se misca rapid sub pleoapele tale. In engleza aceasta etapa se numeste “Rapid Eye Movement”:

Tu si somnul

Te poti simti foarte bine dupa o noapte, in care ai dormit suficient.

Copii cu varsta cuprina intre 5-12 ani au nevoie de 10 pana la 11 ore de somn in fiecare noapte.

Cand dormi suficient:

  • esti mai atent la scoala
  • esti creativ si mereu ai idei noi
  • corpul tau este mai puternic si lupta mai bine impotriva bolilor
  • starea ta de spirit este buna

Daca nu dormi suficient:

  • poti uita ce ai invatat
  • poti gresi in luarea deciziilor
  • poti fi moroconos si indispus
  • poti avea probleme cand joci anumite jocuri sau faci sport
  • nu ai rabdare cu fratii, surorile, prietenii tai
  • poti avea probleme in ascultarea parintilor, profesorilor

Ce este de facut cand nu poti dormi

copil_adormit_pe_carteUneori poti avea probleme cu somnul. Din fericire, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a dormi mai bine.

Chiar daca urmaresti toate sfaturile cu privire la un somn odihnitor, se poate intampla, sa nu rezolvi problemele tale legate de somn. Poate sa fie o tulburare de somn. Noaptea nu poti dormi si ziua esti obosit. Copii, care au probleme cu somnul, pot avea probleme de atentie, sau pot deveni tristi.

Sfaturi pentru a avea un somn mai bun

  • asigura-te ca in dormitorul tau este aer curat inainte de culcare si ca este liniste si intuneric
  • incearca sa mergi la culcare in fiecare seara la aceeasi ora. Corpul tau se obisnuieste cu un anumit program si in asa fel vei fi pregatit de somn
  • evita sa bei seara sucuri acidulate sau bauturi, care contin cofeina
  • incearca sa faci miscare inainte de culcare. Alergatul sau orice alt sport practicat cu 3 ore inainte de culcare ajuta corpul sa fie pregatit pentru somn
  • evita mesele bogate inainte de culcare. Incearca sa bei o cana de lapte cald sau sa mananci fructe in loc de alte mancaruri inainte de culcare

Visele

“Zbori cu o trasura trasa de o pasare gigantica. Te apropii de pamant, cand brusc pasarea se ridica iar si continuati drumul vostru printre nori.”

vise_copilVisele uneori par foarte reale. Dar nu sunt. Sunt doar vise si le poti controla.

Toata lumea viseaza in fiecare noapte, dar nu tot timul ne aducem aminte de visele noastre. Oamenii viseaza in timpul etapei de somn, cand ochii se misca foarte rapid sub pleoape. Cel mai des visam intre orele 4 si 7 dimineata.

Oamenii de stiinta inca nu au gasit un raspuns sigur la intrebarea, de ce visam. Visele sunt legate uneori de starea ta. Grijile, preocuparile dar si sperantele pot aparea in visele tale. Oamenii reali sau evenimente reale din viata de zi cu zi iar pot aparea in visele tale.

Visele, care sunt infricosatoare se numesc cosmaruri. Fiecare om are parte odata de un cosmar.

Daca ai parte de un cosmar, ar fi bine:

  • sa discuti cu parintii tai sau o persoana adulta, in care poti avea incredere despre cosmarurile tale
  • sa iti imaginezi ceva frumos, care te bine dispune
  • sa transformi in gand cosmarul intr-o poveste cu un final fericit

Indiferent, daca ai un cosmar sau un vis frumos, sa iti aduci aminte, ca este doare un vis si nu este real. Daca vrei sa ai o evidenta a viselor tale, poti sa ai un jurnal special pentru vise si recitindu-le te vei amuza sa vezi, ce imaginatie bogata ai avut si in timpul somnului.

Posted on Categories Scolari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *