Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – luna a cincea

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

Bebelusul inca nu poate sa-si exprime emotiile in acelasi mod complex cum iti exprimi tu. Desi te poate anunta foarte clar cand este nefericit sau fericit, capacitatea lui de a-si demonstra dragostea si simtul umorului este inca in curs de dezvoltare. Cand iesi din camera poate sa inceapa sa planga, iar cand te intorci poate sa rada de bucurie, poate isi va ridica mainile cand vrea sa fie ridicat, rade la expresiile amuzante si va incerca sa te faca sa razi si tu.

Bebelusul poate sa prezinte semne de anxietate fata de straini. Poate deveni agitata si nelinistita intre oameni necunoscuti, chiar daca sunt familiari si poate sa planga daca un strain se apropie brusc de el. Neaparat sa tii cont de acest lucru atunci cand esti prin preajma unor persoane pe care bebelusul nu le cunoaste si daca plange in bratele cuiva, nu trebuie sa iti fie rusine, doar sa il iei inapoi si sa incerci sa il linistesti. Sa ii avertizezi pe prieteni sau membrii familiei sa se apropie de bebelus cu miscari lente si blande. Daca bebelusul prezinta frica fata de straini, nu inseamna ca trebuie sa eviti compania oamenilor necunoscuti. Este nevoie doar de rabdare si intelegere pentru a trece prin aceasta etapa importanta.

Prin saptamana a treia din aceasta luna bebelusul incepe sa urmareasca lucrurile care se misca. In acest moment poate fi capabil sa recunoasca un obiect dupa ce a vazut o parte din el, de exemplu jucaria lui preferata care iese un pic de sub o patura. Aceasta este baza micilor jocuri de ascunzatoare pe care le veti juca in lunile urmatoare.

In ultima saptamana din luna a cincea bebelusul vede lumea aproape ca tine. Abilitatile lui de comunicare se dezvolta rapid. Sunetele pe care le scoate dau clar de inteles cum se simte sau ce doreste. La aceasta varsta aproximativ jumatate din bebelusi bajbaie repetand o silaba, cum ar fi ba, ma, ga sau chiar unele sunete mai complicate. Poti sa il incurajezi daca repeti sunetele scoase de el, sau ii poti reda tu sunetele scoase de animale.

Schimbari in viata ta

Viata sexuala dupa nastere

Gasirea timpului si energiei pentru sex ca parinti proaspeti poate fi uneori o provocare. Bebelusul poate sa izbucneasca oricand in plans, nu e niciodata momentul potrivit, dar cu putina planificare orice este posibil.

Incearca sa flirtezi cu partenerul tau. Flirtul cu partenerul fara intentia de a incepe imediat o activitate sexuala va ajuta pe amandoi sa ramaneti apropiati. Timpul se somn al bebelusului ofera o mare sansa pentru intimitate. Puteti face o baie impreuna, sau sa va oferiti cate un masaj. Sa incercati sa ramaneti bine dispusi, sa glumiti, sa depasiti momentele tensionate si sa va eliberati de stres. Cu o stare buna de spirit si cu rabdare puteti sa va bucurati de o viata intima sanatoasa si echilibrata.

Relatia bebelusului cu tine si cu alte persoane din jur

Bebelusul poate fi foarte strans de tine si poate protesta si sa devina gelos daca altii se apropie, chiar daca el este partenerul tau. Cand bebelusul ii respinge pe ceilalti poate fi greu pentru tine, ca toate grijile sunt numai pe umarul tau. Obisnuirea lui si cu alte persoane este o parte importanta din socializarea lui. Incearca sa il tii in brate in timp ce altii se joaca cu el, iar dupa aceea incet incet sa il lasi cu cineva pentru cateva minute, dupa care sa te intorci. Incet incet poti mari intervalul in care lipsesti.

A opta pentru un babysitter este o decizie mare. Cea mai grea parte este sa gasesti pe cineva de incredere, mai ales daca bunicii sau alti membrii ai familiei nu sunt disponibili sa stea cu bebelusul. Poti sa ceri referinte in cercul tau de prieteni pentru o bona de incredere, poti apela la servicii de babysitting online sau poti apela la o agentie de babysitting. Poti forma insa si cu alti parinti un grup, in care fiecare parinte sta cu bebelusii pe rand. Cand alegi bona pentru bebelus trebuie sa ai in vedere mai multi factori, cum ar fi: varsta, experienta cu copii, cunostinte de acordarea primului ajutor. O fata adolescenta poate fi angajata de exemplu doar ca ajutorul tau prin casa, dar nu sa stea singura cu copilul cat timp tu esti plecata. Dupa ce ai facut deja alegerea si stii cine va fi bona copilului , poti chema bona mai repede sa stati o perioada de timp si impreuna inainte de plecarea ta, sa vezi cum interactioneaza bebelusul cu ea si invers. Neaparat sa ii lasi numarul tau de telefon sau alte contacte, numarul pediatrului, informatii despre programul de hrana, de somn sau informatii medicale importante.

Cat este de important somnul in viata ta

Cand nu dormi suficient, viata ta poate fi mai complicata cu activitatile zilnice. Prietenii sau rudele care nu au copii nu au idee prin ce treci si cu ce program ai de-a face. Sa ai o viata mai echilibrata, ai nevoie de 3 lucruri legate de somn:

  1. Mai mult somn pentru bebelus: la aceasta varsta majoritatea bebelusilor sunt capabili sa doarma toata noaptea (cam 5-6 ore in continuu). Daca bebelusul tau nu are acest program, ar trebui sa schimbi metoda de adormire.
  2. Mai mult somn pentru tine: cand ai ocazia, ar fi bine sa te odihnesti. In timpul pauzei de la serviciu (daca ai posibilitatea), cand doarme bebelusul sau cand e la plimbare cu cineva. Ca sa ai mai mult timp liber la dispozitie, poti delega anumite activitati zilnice partenerului. Daca bebelusul se culca tarziu, te poti retrage mai devreme si partenerul tau se poate ocupa de adormitul copilului.
  3. Somn de calitate: daca ai probleme cu somnul, discuta cu medicul tau despre remedii naturiste, care pot imbunatati calitatea somnului. Un dormitor confortabil, un pat comod, o lumina placuta – toate astea te pot ajuta sa te relaxezi inainte de culcare. Incearca sa eviti mesele bogate seara, sa nu bei cofeina dupa masa tarziu, sa faci yoga, un masaj, sa respiri adanc.

Starea de sanatate a bebelusului

Trebui sa te astepti ca in primul an de viata bebelusul poate raci. Virusii care provoaca aceste raceli sunt aproape imposibil de evitat. Virusii sunt raspanditi prin aer, se pot lua prin atingerea obiectelor contaminate, iar bebelusul nu are inca sistemul imunitar foarte bine dezvoltat. Bebelusii au tendinta de a baga manutele in gura, sau sa se frece la ochi, ceea ce ofera sansa si mai mare de contaminare. Daca merge la cresa sau are frati/surori mai mari, sigur va intra in contact mai repede cu virusii de afara. Simptomele obisnuite ale unei raceli includ stranutul, ochii inlacrimati, oboseala, tusa, nasul infundat sau care poate curge, oboseala, febra moderata. Aceste simptome dureaza de obicei in jur de o saptamana.

Cum sa fac sa se simta mai confortabil bebelusul in timpul racelii

Pentru desfundarea nasului infundat se recomanda aspirarea cu aparatul potrivit, sa folosesti un vaporizator sau un umidificator cu aer rece in camera in care doarme bebelusul. Cu ajutorul acestora mucusul se subtiaza si bebelusul poate sa respire mai usor. Bebelusii respira mai mult pe nas decat pe gura, asa ca un nas infundat poate crea neplaceri mari. Sa nu folosesti medicamente impotriva racelilor fara sa te consulti cu medicul pediatru. Unele medicamente pot avea reactii adverse grave. Majoritatea racelilor sunt cauzate de virusi, asa ca nici antibioticele nu ajuta. Corpul bebelusului ar trebui sa combata infectia de unul singur, asa se va intari si sistemul imunitar. Neaparat sa apelezi la un medic, daca bebelusul prezinta urmatoarele simptome:

  • febra mai mare de 38 grade C
  • respiratie rapida sau cu intreruperi
  • tusa agresiva sau respiratie suieratoare
  • scurgeri din ochi, dureri de urechi
  • daca simptomele unei raceli simple persista mai mult de 5 zile.

Ce fac daca bebelusul este constipat

Nu exista un numar prescris de scaune normale pe zi la bebelusi. Cand si cat de des are scaune bebelusul depinde si cand si ce mananca, de nivelul lui de activitate si cat de repede este digerat alimentul consumat. Constipatia apare atunci cand scaunul ramane in intestine, fie intarziind circulatia intestinelor, fie trecerea este grea. Semnele constipatiei sunt:

  • scaunele sunt tari si uscate sau au sange in ele
  • au trecut trei sau mai multe zile de la ultimul scaun
  • prezinta un disconfort persistent atunci cand intestinele intra in miscare

Ce provoaca constipatia?

Daca bebelusul este hranit numai cu lapte matern, constipatia este rara. Sa iei legatura cu medicul daca scaunele bebelusului sunt dure, uscate sau dureroase. Cand acestea sunt combinate cu alte simptome, cum ar fi varsaturi, burta umflata, acestea ar putea indica o afectiune mai grava, cum ar fi intestinul blocat. Daca bebelusul este hranit cu formula de lapte, este posibil ca marca respectiva sa nu ii convina. Despre formula de lapte, care ar putea fi potrivit pentru bebelus poti discuta cu medicul.

Daca ai introdus cereale de orez in dieta bebelusului ca prim pas catre alimentele solide, trebuie sa stii ca cerealele pot provoca constipatie, fiindca are un continut scazut de fibre. Incearca sa adaugi legume sau fructe, cum ar fi pere sau prune (nu banane care constipa) la cereale sau sa treci la cereale de ovaz sau orz in loc de orez. Constipatia mai poate fi cauzata de deshidratare, astfel se recomanda consumul lichidelor. Daca bebelusul mananca deja alimente solide poti sa ii oferi putin suc de prune sau de pere diluat. In afara de schimbarea dietei mai exista cateva solutii pentru eliminarea constipatiei:

  • sa ii misti picioarele ca si cum ar pedala cand sta pe spate
  • maseaza usor, dar ferm burtica sub ombilic. Daca simti o zona mai tare, incearca sa mentii o presiune constanta timp de cateva momente pe zona respectiva. Daca muschii se incoarda, poti sa il asezi pe bebelus intr-o baie cu apa calda, pentru a-si relaxa muschii
  • daca ai aprobarea medicului, poti utiliza un supozitor cu glicerina sau foloseste un termometru rectal lubrifiat ca masura temporara. Daca aceste metode nu ajuta, medicul poate recomanda un laxativ pentru bebelusi

Despre graficele de crestere ale bebelusilor

Graficele se fac in general masurand greutatea, lungimea sau inaltimea si circumferinta capului copilului. Aceste masuri se compara cu mediile nationale si cu masuratorile anterioare. Dupa aceste calcule va rezulta un procent, care arata unde se situeaza bebelusul pe graficul de crestere. Medicul iti va comunica unde se afla bebelusul tau pe aceasta diagrama de crestere. Sa nu iti faci griji daca bebelusul este mai mic sau mai mare pentru varsta lui pe graficul de crestere. Fiecare copil are un ritm de crestere individual. Unii bebelusi sunt in mod natural mai mici sau mai mari in functie de genele mostenite. Puseurile de crestere iar pot schimba valorile pentru un interval de timp. Starea buna a bebelusului nu depinde numai de graficul de crestere, depinde mult si de dezvoltarea lui emotionala, temperamentul si nivelul lui de activitate.

Vaccinarile bebelusilor

Medicul iti recomanda sa iti vaccinezi copilul dupa o schema prestabilita pentru bebelusi. Vaccinurile ofera imunitate fata de anumite boli, cum ar fi: hepatita B, difterie, tetanos, tusa convulsiva, meningita bacteriana, rotavirus. Schema de vaccinare difera de la o tara la alta.

Cand esti la vaccinare poti sa il linistesti pe bebelus tinandu-l in brate, daca medicul iti pemite sau atragandu-i atentia cu ceva.

Multe vaccinuri sunt administrate in mai multe serii in timp pentru a oferi imunitate deplina. Reactiile usoare la vaccinuri sunt: iritabilitate, febra, roseata la locul vaccinului. Reactiile mai grave cum ar fi convulsiile sau reactiile alergice sunt mai rare. Urmareste cu atentie copilul dupa ce a fost imunizat si raporteaza imediat reactiile mai grave la medic.