Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – luna a doua

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul este atent la tot ce se intampla in jur

Incepand cu luna a doua bebelusul incepe sa fie mai atent la ce se intampla in jur si devine curios fata de diferite culori, forme, materiale noi. Arata-i obiecte si jucarii din diferite materiale si lasa-l sa le atinga. O sa fie fascinat sa simta cu mana o jucarie de plus, o bila moale sau o jucarie din plastic.

Acum diferentiaza si vocile familiare de alte sunete si incepe sa asculte mai mult ce se vorbeste in jur. Este curios sa vada de unde vin sunetele si va arata daca este de acord sau nu cu mediul in care se afla.

Sa ii vorbesti mult bebelusului, el va fi foarte atent la tot ce spui. Daca ai vreo indoiala cu privire la auzul bebelusului, nu ezita sa iei legatura cu medicul pediatru. Chiar daca testul de auz a fost deja facut, pe parcurs pot aparea noi probleme.

Prima luna in care a dominat haosul a luat sfarsit si lucrurile incep sa se aranjeze. Este important ca tu si partenerul tau sa luati parte in mod egal la cresterea bebelusului. Daca iti cresti singura copilul , ar fi bine sa chemi pe cineva apropiat sa isi petreaca timp cu bebelusul tau. Bunici, matusi, unchi, prieteni apropiati – toti sunt importanti in viata bebelusului pentru ca ii ofera oportunitatea sa creeze o legatura cu alti adulti in afara de tine.

Salivarea in aceasta perioada

De acum ar fi indicat sa folosesti bavetele, fiindca bebelusul incepe sa saliveze mult. Glandele salivare ale bebelusului au functionat de cand a fost in uter, dar acum devin mai active. Incepe sa bage in gura tot ce prinde in mana si produce mai multa saliva. Salivarea excesiva nu inseamna neaparat ca apar dintii in momentul respectiv. La majoritatea bebelusilor primii dinti apar intre 4 si 7 luni. Este insa posibil ca la un bebelus foarte bine dezvoltat sa apara primii dintisori inainte de 3 luni (de obicei dintii inferiori din mijloc).

Bavetelele sunt folositoare insa nu uita sa le scoti cand bebelusul doarme, sa eviti riscul de sufocare.

Perioada de somn si miscarile din aceasta perioada

Unii bebelusi dorm toata noaptea si nu au probleme cu somnul, insa majoritatea bebelusilor la aceasta varsta se trezesc in mijlocul noptii.

La aceasta varsta bebelusul ar trebui sa doarma sau sa stea treaz perioade mai lungi. Probabil acum va avea o perioada mai lunga de somn neintrerupt intre 2-4 ore si va sta treaz 10 din 24 de ore. Daca bebelusul este mai activ seara si dimineata doarme mai mult sau invers, se culca devreme si se trezeste devreme determina caracterul lui pe tot parcursul copilariei.

In luna aceasta bebelusul invata sa se rostogoleasca. Probabil va reusi sa se intoarca pe spate daca sta intr-o parte sau de pe spate sa se intoarca intr-o parte. Pentru a se rostogoli de tot are nevoie de muschi mai puternici, care se vor dezvolta pe parcurs.

Bebelusul devine din ce in ce mai activ, asa ca nu trebuie sa il lasi nesupravegheat niciodata pe pat. Are nevoie de spatiu sa se intinda si sa se rostogoleasca. Poti intinde o patura pe jos si acolo se poate misca cum doreste, fara a fi in pericol de a pica de la inaltime. Aceste miscari vor ajuta bebelusul sa isi intareasca muschii in dezvoltare. Stand pe burta va incerca sa se impinga cu picioarele, care va fi prima incercare de a se deplasa.

Bebelusul are nevoie de odihna, liniste si somn suficient pentru o buna dezvoltare. Poti sa ii creezi o rutina de somn, oricare ar fi preferintele bebelusului. Rutina poate sa includa balansarea, cantatul, sa ii spui o poveste, sa il plimbi in brate sau sa stea linistit in patutul lui.

Socializarea cu alti copii si adulti

La aceasta varsta bebelusul trebuie sa fie obisnuit cu alti copii si adulti in jur. Incepe sa zambeasca cand intra cineva in incapere sau sa isi intinda mainile cand vrea sa fie luat in brate.

Daca va ramane in grija cuiva peste cateva saptamani sau luni, acum ar fi momentul sa fie introdusa persoana respectiva in viata lui. Daca cunoaste deja persoana in grija cui ramane, frica de a nu fi parintii prin preajma va fi redusa.

Fiecare bebelus are temperament diferit, iar unii sunt mai inschisi fata de straini decat altii. Daca bebelusul nu primeste pe cineva cu bucurie, ar trebui sa ai rabdare, poate va dura un pic pana se obisnuieste cu persoana respectiva.

Generalitati din ultima saptamana din luna a doua

Acum bebelusul este fascinat de mainile lui. Le examineaza, le baga in gura si poate va incepe sa isi suga degetele. Acest obicei il si linisteste.

In ultima saptamana din aceasta luna bebelusul poate sa isi ridice capul cateva clipe in timp ce sta culcat pe spate. Cand sta sprijinit ar trebui sa isi tine capul ferm. Daca sta pe burta o sa-l vezi ridicandu-si capul si pieptul, ca si cum ar face niste exercitii de gimnastica. Miscarile astea sunt bune pentru dezvoltarea muschilor din zona gatului. Poti sa il tragi de exemplu usor cu mainile in pozitie de sezut. Ar trebui sa isi tina capul in linie cu restul corpului cand este tras in sus.

Daca sta in carucior atunci cand sunteti in aer liber, ar trebui sa ramai pe drum neted, fiindca un drum cu denivelari ar putea fi mult prea deranjant sau chiar periculos pentru el. Cand muschii din zona gatului sunt deja bine dezvoltati si capul sta stabil, poti sa te plimbi si pe alte drumuri.

Cartile sunt importante in viata copiilor si poti incepe de acum sa ii citesti. Vocea ta, diferite tonuri, dialoguri – toate il ajuta sa isi dezvolte simturile fata de limbi. Cartile ar trebui sa fie clare, luminoase si cu imagini mari. Chiar daca nu este pentru varsta lui, orice carte cu imagini interesante va fi captivanta pentru bebelus. Daca in timp ce ii citesti se uita in alta parte, acorda-i un pic de timp sa se odihneasca.

Nu uita, bebelusul tau este unic!

Fiecare bebelus are propriul ritm de crestere si dezvoltare. Cartile sau anumite articole de pe internet in care sunt descrise fazele de dezvoltare arata doar ce ar putea realiza un bebelus la momentul respectiv. Daca bebelusul s-a nascut prematur, va avea nevoie de si mai mult timp uneori sa isi atinga obiectivele.

Orice intrebare ai legat de el, adreseaza-te medicului pediatru. Un medic mereu te poate lamuri, linisti sau sfatui legat de orice problema.