Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – luna a patra

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

Cercetatorii cred ca in prima saptamana din luna a patra bebelusul poate sa inteleaga toate sunetele de baza care alcatuiesc limba vorbita in casa. De acum pana in varsta de 6 luni bebelusul va dezvolta abilitatea de a scoate unele dintre aceste sunete, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa auzi cuvintele la care visai si anume “mama” si “tata”.

Chiar daca expertii sustin ca aceste sunete nu au legatura cu o persoana anume, totusi aceste sunete pot fi interesante pentru parinti.

Poti incuraja incercarile de comunicare ale bebelusului prin oglindirea sau imitarea expresiilor si sunetelor sale. Reactia ta atunci cand bebelusul face un zgomot sau incearca sa spuna ceva il va ajuta sa invete importanta limbajului si sa inteleaga mai bine cauza si efectul. Va creste si increderea in sine, va incepe sa realizeze ca ceea ce spune, face diferenta.

Din a doua saptamana din luna a patra incepe sa ii placa sa se joace cu picioarele si mainile, se poate amuza singur in patut fara a cere atentia ta.

Chiar daca plansul este inca ceea mai puternica forma de comunicare a bebelusului, el incepe sa dezvolte simtul umorului de pe acum. Poate incepe sa rada de surprizele placute, de exemplu daca apari de sub o patura, cu conditia ca jocul sa nu fie foarte intens. Incurajeaza rasul, chichotirile si zambetele bebelusului. Nu ai nevoie de jucarii sa va distrati, poti si tu imita anumite sunete, care va vor distra pe amandoi.

O rutina bine pusa la punct inainte de culcare ajuta bebelusul sa adoarma mai usor si sa aiba un somn linistit. Hraneste-l, fa-i o baita, citeste-i o carte, canta-i o melodie si sa incerci sa il adormi. Daca in aceasta rutina este implicat si partenerul, legatura dintre toti devine si mai puternica.

Schimbari in viata ta

Intoarce-te la exercitii fizice

Cu exceptia cazului in care medicul iti interzice, corpul tau este pregatit dupa nastere pentru exercitii fizice. Trebuie insa sa ai un start mai usor, cu un set de exercitii cu impact redus, fiindca articulatiile si ligamentele tale sunt in continuare slabite de efectele sarcinii. Daca alaptezi, nu trebuie sa iti faci griji, exercitiile fizice nu iti vor afecta capacitatea de alaptare sau compozitia laptelui matern. Pentru propriul confort poti totusi sa iti hranesti bebelusul sau sa folosesti pompa de lapte inainte de activitatile fizice, iar in timpul exercitiilor sa porti un sutien care iti ofera mult sprijin.

Sunt posibilitati sa iti implici bebelusul in activitatile tale, de exemplu daca alergi poti sa iti asezi bebelusul intr-un carucior, daca faci exercitii acasa poti aseza bebelusul in apropierea ta, sa te vada. Nu trebuie insa ca exercitiile fizice sa devina un stres pentru tine.

Calmarea bebelusului impreuna cu partenerul

Fiind mereu langa bebelusul tau, apare un reflex automat sa mergi langa el de cate ori plange. Este indicat sa il lasi si pe partenerul tau sa intervina in astfel de situatii, pentru a se apropia de bebelus. Si el invata care pot fi motivele pentru care plange, de exemplu un scutec murdar, foamea, setea sau nevoia de atentie si poate sa il linisteasca pe bebelus prin rezolvarea motivelor aparute. Uneori la calmarea bebelusului ajuta si un masaj linistitor pe spate, un dans in brate sau o mangaiere.

Pomparea laptelui matern

Multe mame constata ca sunt capabile sa continue alaptarea facand pauze de pompare in timp ce lucreaza. Facand acest lucru, reusesti sa mentii aportul de lapte, insa poate fi un proces greu la inceput. Obisnuieste-te cu pompa inainte sa te intorci la serviciu. Exista si pompa electrica dubla, aceasta goleste sanii simultan intr-un timp mai scurt. Ar trebui sa ai acasa pungi de dezinfectare cu microunde pentru piesele de pompare si pungi de depozitare a laptelui matern. Daca locul de munca nu are frigider pe care il poti folosi, vei avea nevoie de o lada frigorifica. Sa te hidratezi bine pe parcursul zilei si sa incerci sa folosesti pompa cu regularitate, odata la 3 ore.

Schimbarea programului si stilului de viata dupa nastere

Dupa o perioada in care ai incercat sa te adaptezi la viata cu un copil, simti nevoia ca lucrurile sa se aseze un pic. Ingrijirea unui bebelus presupune un program diferit fata de un program de la locul de munca, este mult mai intens, fara pauze si uneori te poti simti depasita de situatie. Incearca sa ai grija de tine si sa incerci sa mentii un echilibru intre viata de parinte si adultul din tine.

Poti sa te alaturi unor grupuri de parinti, care ofera mult sprijin prin activitati si resurse, de exemplu grupul mamelor care alapteaza, grupul parintilor muncitori, grupul parintilor casnici, grupul parintilor care citesc s.a.m.d. Sa incerci sa tii legatura cu prieteni vechi, cu familia, sa iesi la o cafenea, la un loc de joaca, unde ai contact cu alti oameni adulti. Incearca sa iti asiguri o pauza de relaxare cel putin odata pe saptamana.

Probleme de sanatate care pot aparea in viata bebelusului in luna a patra

Ce trebuie sa stim despre otita media acuta

O infectie a urechii – cunoscuta si sub denumirea de otita medie acuta – se intampla atunci cand virusurile sau bacteriile si lichidul raman prinse in spatele timpanului. Infectia rezultata provoaca umflare, durere si de obicei febra. Infectiile urechii sunt frecvente, mai mult de jumatate dintre sugari vor avea cel putin una pana la prima zi de nastere.

Simptomele otitei medii acute

Lipsa poftei de mancare este una dintre semnele otitei. Durerea la mestecat si inghitit poate face sa se piarda pofta de mancare. Tragerea urechii intr-un mod persistent poate fi un alt semn. Febra poate varia de la 37.7 pana la 40.0 grade Celsius. Copilul poate deveni iritabil, fara chef din cauza durerii. Poate sa apara si o scurgere din urechi, de culoarea galbena, alba sau uneori cu urme de sange. Infectiile urechii sunt adesea cauzate de un virus care afecteaza si sistemul digestiv, deci poate aparea si diareea. Infectiile urechii pot trece de la sine, fara nici un tratament, dar medicii pot prescrie tratament cu antibiotice pentru a evita o inrautatire a infectiei si pentru a oferi mai mult confort bebelusului.

Prevenirea infectiilor frecvente ale urechii

Un lucru important ar fi sa iti tii copilul departe de fumul de tigara, care poate slabi sistemul imunitar. Daca alaptezi, sa alaptezi in continuare. Studiile arata ca bebelusii alaptati sunt mai putin susceptibili la infectii ale urechii si au un sitem imunitar bine dezvoltat. Intrarea la crese sau gradinite, unde contactul cu alti copii este inevitabil poate sa fie un factor declansator de otita medie. Cu cat cercul de copii este mai restrans, cu atat se reduce riscul imbolnavirilor.

Ce este conjunctivita

Conjunctivita este o inflamatie a ochiului, care poate fi cauzata de un virus, de o bacterie sau de un alergen. Membrana care acopera albul ochilor si partile interioare ale pleoapelor devin iritate. Drept urmare ochii pot fi rosii, aposi, galbeni sau pot fi uscati, provocand intepaturi. Dimineata se poate intampla ca bebelusul sa aiba ochii lipiti si sa nu poata sa ii deschida.

Ce trebuie facut in cazul conjunctivitei

Daca apar unele din simptomele descrise mai sus, trebuie sa iei legatura neaparat cu medicul pediatru. El va examina ochii si va recomanda un tratament specific in functie de cauza conjunctivitei. Este important sa te speli des pe maini, in special cand aplici tratamentul pentru ochi. Conjunctivita poate fi contagioasa, asa ca se recomanda sa ramana acasa copilul pentru cateva zile, pana trec simptomele.

Daca cauza este bacteriana, medicul va prescrie antibiotice sub forma de picaturi sau unguent. Daca este virala, se recomanda curatarea zilnica a zonei cu un material moale si cald timp de o saptamana.

Daca cauza este de tip alergenic, va trebui identificata sursa, pe care va trebui sa o elimini din mediul copilului cat mai repede posibil.

Uneori un canal lacrimogen blocat poate duce la infectii. Medicul poate sugera masajul canalului lacrimogen sau aplicarea compreselor calde pentru deblocarea canalului. Daca canalul ramane blocat mult timp, trebuie luat legatura cu un medic oftalmolog. In cazuri rare chirurgia este necesara pentru a debloca canalul lacrimogen, dar decizia ramane a doctorului.

Despre virusul respiratoriu sincitial

Virusul sincitial respirator sau RSV provoaca simptome asemanatoare racelilor de iarna. Nu este un virus periculos in sine, dar poate duce la infectii ale urechilor, infectiile cailor respiratorii, pneumonii sau ulterior la dezvoltarea astmului.

Aproape fiecare copil il ia inainte de varsta de doi ani, dar poate fi periculos pentru bebelusii sub 6 luni, pentru bebelusii cu probleme constante medicale sau pentru sugarii prematuri, ai caror sisteme imunitare sunt mai slabe

Cum recunosti virusul RSV

Daca copilul prezinta o raceala usoara, dar cateva zile mai tarziu se inrautateste tusa si respiratia devine grea, poate sa semnaleze prezenta virusului in organism. Semnele ca bebelusul tau ar putea avea o infectie grava includ infundarea narilor, strangerea muschilor abdominali, suieratul in timpul respiratiei, respiratie rapida, buze sau unghii albastre si probleme la hranire.

Neaparat sa iei legatura cu un medic, daca vezi ca situatia s-a inrautatit. Medicul poate recomanda un tratament respirator cu un medicament bronhodilatator inhalat. Antibioticile nu sunt de folos in cazul virusilor, dar pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Trebuie hidratat bine bebelusul. Unii bebelusi vor manca mai putin si mai des din cauza problemelor respiratiei.

Ce este sindromul bebelusului scuturat

Sindromul bebelusului scuturat este un tip grav de leziuni cerebrale care apar atunci cand cineva agita puternic un bebelus, determinand miscarea creierului in interiorul craniului. Bebelusii sunt deosebit de vulnerabili, deoarece muschii gatului nu sunt suficient de puternici pentru a-si sustine capul relativ mare. Aceasta forma de abuz poate provoca leziuni grave, inclusiv orbire, leziuni oculare,intarzieri de dezvoltare, convulsii, paralizie si leziuni cerebrale permanente, uneori poate fi chiar fatala.

O joaca tandra cu copilul, de exemplu un gadalat pe care il face un parinte iubitor nu provoaca sindromul bebelusului scuturat. Acest sindrom este de obicei provocat de cineva, cine isi pierde controlul atunci cand ingrijeste un copil si il scutura.

Simptomele sindromului bebelusului scuturat

Bebelusul poate fi somnolent, poate vomita sau poate sa aiba probleme de hranire, respiratia poate fi greoaie, bebelusul poate fi iritabil sau plictisit. Daca presupui ca bebelusul tau prezinta sindromul bebelusului scuturat, fugi repede la medicul pediatru sau la urgente. Starea bebelusului se poate agrava brusc si orice afectare a creierului poate deveni permanenta fara un tratament prompt medical. Sa vorbesti clar si sincer cu medicul, ca sa poata sa prescrie tratamentul potrivit.

Daca in timp ce stai cu bebelusul simti ca esti agitata, nervoasa, frustrata, obosita, lasa-l pentru cateva minute singur in patut, pana te linistesti. Poti chiar chema pe cineva sa te ajute, pana trec momentele de furie si se calmeaza situatia.

Daca bebelusul tau ramane in grija cuiva, asigura-te ca persoana respectiva este o persoana calma, de incredere, care sta cu placere cu bebelusul si are rabdare in orice situatie de criza.