Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – luna a treia

Print Friendly, PDF & Email

Legatura bebelusului cu lumea exterioara

Chiar daca bebelusul a putut sa te recunoasca din primele zile dupa nastere, acum acest lucru se va evidentia. Aproximativ jumatate dintre copii de aceasta varsta incep sa manifeste o recunoastere evidenta a parintilor.

Va zambi si strainilor care vorbesc cu el si se va uita in ochii lor, dar in mod evident va prefera sa fie inconjurat de parinti si de fete cunoscute. Daca plange si apari in camera, el poate sa se linisteasca brusc la aparitia ta, isi poate misca bratele cu entuziasm sau te poate primi cu un zambet. Si mirosul tau il poate calma, daca il simte.

In prima saptamana din aceasta luna se intampla o schimbare majora in dezvoltarea creierului, ceea ce coincide cu schimbarile comportamentale semnificative. Bebelusul este intr-o relatie mai stransa acum cu lumea exterioara si devine sensibil la schimbarile din jur. Partea creierului care coordoneaza miscarile ochilor permite bebelusului sa recunoasca rapid obiectele acum. Auzul, limbajul si mirosul au devenit de asemenea mai dezvoltate acum. Cand aude vocea ta, se va uita spre tine si va incerca chiar sa iti raspunda prin gangurit.

Dezvoltarea limbajului in aceasta perioada

Cercetarile au aratat ca bebelusii ai caror parinti ii vorbesc in mod constant, mai incolo au un IQ semnificativ mai mare si un vocabular mult mai bine dezvoltat decat alti copii. Interactiunea cu bebelusul este foarte importanta atat pentru el, cat pentru tine.

Cand mergeti la plimbare, ar fi bine sa ii descrii obiectele din jur in timp ce va plimbati. Chiar daca bebelusul nu poate inca sa repete aceste cuvinte, va memora toate informatiile primite acum si le va folosi mai tarziu. Daca in familie se vorbesc mai multe limbi, copilul va avea ocazia sa le auda in mod regulat si toate vor fi memorate. Sa nu iti faci griji daca aptitudinile sale verbale raman un pic in urma din aceasta cauza, mai tarziu va porni sa vorbeasca fluent in limbile auzite acasa si iti vei da seama, ca abilitatile sale lingvistice au devenit foarte bine dezvoltate.

Coordonarea bratelor, picioarelor si mainilor

Acum bebelusul isi poate misca bratele si poate sa impinga cu picioarele. Pe masura ce articulatiile soldului si genunchiului devin mai flexibile, loviturile devin tot mai puternice. Bebelusul isi poate apropia mainile, sa isi inchida si sa isi deschida degetele. Daca ai o jucarie in mana si ii arati bebelusului, vei observa ca va incerca sa ajunga la ea.

Contactul tau cu bebelusul

Bebelusului ii place sa il mangai si contactul fizic face parte din dezvoltarea si cresterea lui. Orice contact direct intre tine si bebelus va ajuta sa va simtiti mai aproape si mai confortabil si reduce nivelul de stres. Orice pupic il bucura, asa ca incearca sa ramai aproape de el.

Acum poate sa bage in gura tot ce apuca cu mainile, asa ca va trebui sa fii foarte atenta ce ramane in apropierea lui si sa ai grija sa nu ajunga la obiecte periculoase.

Somnul bebelusului in luna a treia si interactiunea cu ceilalti

Incet incet programul de somn al bebelusului incepe sa se stabileasca. Multi bebelusi la aceasta varsta dorm noaptea 6 ore fara intrerupere, dar unii se mai pot trezi pentru o hrana ocazionala. Cand este treaz, el se uita curios la tot ce este in jurul lui si este atras si de oglinda. Chiar daca inca nu realizeaza ca imaginea din oglinda este imaginea lui, va fi foarte fascinat de propria reflectie. Daca ii vorbesti in timp ce se hraneste, poate sa se opreasca pentru a te asculta sau daca aude ceva in jur, va fi atent la zgomotul produs. De acum bebelusul devine din ce in ce mai activ, mai zambaret si incepe chiar sa rada daca il amuza ceva cu adevarat.

Daca te intalnesti cu prietenii, lasa-l sa fie in apropiere pentru a participa la interactiunea voastra cu alti oameni si sa fie inconjurat de alti copii, alti bebelusi sau animale de companie. Dar sa fii mereu atenta, nu stii cum vor reactiona cei din jur sau bebelusul tau la cei din jur si va trebui sa il supraveghezi bine. Jucariile sunt importante pentru el, asa ca poti sa ii dai in mana jucarii din diferite materiale, care sunt recomandate pentru varsta lui si nu prezinta pericole.

Miscari noi in luna a treia

Cand sta pe burta bebelusul isi va ridica capul si umerii in sus, folosind bratele pentru sprijin. Acest mini “push-up” ajuta la intarirea muschilor si ofera o imagine mai buna a ceea ce se intampla in jur. Te va uimi cand va incepe sa se rostogoleasca de pe spate in fata sau invers. Poti incuraja aceasta miscare prin diferite jocuri, aplauze si zambete, bebelusul are nevoie de incurajarile tale fiind si el surprins de noile experiente.

Daca pana acum bebelusul zambea la toti care au fost pe langa el, din ultima saptamana din luna a treia lucrurile se pot schimba si bebelusul poate sa devina foarte selectiv si pretentios in legatura companiei, iar in grupuri mai mari de oameni ar putea avea nevoie de timp pana se acomodeaza si se simte confortabil. Cand il lasi in grija cuiva sa ii acorzi suficient timp pana se obisnuieste cu persoana respectiva. Daca se afla in bratele tale, probabil se va simti in mai mare siguranta si va fi mai interesat sa interactioneze cu ceilalti in acest mod decat direct. Copii mai mari reprezinta o atractie pentru bebelus, deoarece ei sunt mai zgomotosi si din punct de vedere fizic mai putin amenintatori decat un adult.