Tigrisor.ro

www.tigrisor.ro
contact@tigrisor.ro
Twitter
Facebook

Probleme de somn la copii

by / Wednesday, 21 September 2016 / Published in Pentru parinti
Print Friendly

Cum sa facem fata problemelor legate de somn la copii

copil_plangand_in_patutSomnul este esential pentru sanatatea unui copil. A invata, cum sa doarma linistit, este o parte normala a dezvoltarii. Este tipic pentru copii sa se trezeasca in timpul noptii. Cu toate acestea, sa adoarma din nou poate sa fie o problema pentru un copil. Copii care dorm putin, pot avea probleme in viata de zi cu zi, sa aiba probleme de comportament, sa fie morocanosi si sa nu atinga potentialul lor maxim.

A avea un copil, care nu doarme suficient, poate deveni un stres pentru familie. Din fericire, multe dintre probleme legate de somn sunt remediate cu usurinta, odata ce au fost identificate.

Alimentatia in timp de noapte

copil_adormit_la_farfurieO alimentatie pe timp de noapte este cel mai frecvent la sugari si la copii mici. Hranirea unui copil mic pe timp de noapte este o parte normala a cresterii copilului. Dar trebuie sa respectati portiile recomandate varstei.

Daca un copil bea sau mananca mai mult, decat doza recomandata pentru varsta lui, corpul lui retine mai multa apa in timpul noptii. De fiecare data, cand se uda scutecul, copilul se trezeste. Putem evita acesta, respectand dozele recomandate de alimentatie in functie de varsta copilului.

Hranirea unui copil devine excesiv atunci, cand copilul nu poate adormi fara sa manance sau sa bea ceva inainte de somn. Un copil care se dezvolta asociind hranirea cu somnul, se va trezi noaptea de foame, chiar daca nu mai are nevoie de alimentatia respectiva.

Responsabilitatea parintelui este sa isi ajute copii sa manance adecvat in timpul zilei si cu 2-3 ore inainte de somn sa nu mai consume nimic. Pentru a elimina hranirea excesiva, reduceti treptat numarul hranirilor seara inainte de culcare.

Probleme la setarea orei de culcare

fetita_adormitaAceasta problema este tipica pentru copii de varsta de 2 ani, dar poate persista si mai incolo. Copilul incearca sa traga de timp atunci, cand vine momentul pentru a merge la culcare. Uneori copii pot fi foarte creativi, atunci cand vor ceva inainte de culcare. Unii vor o paturica, altii un pahar cu apa, sau se poate intampla, ca exact in momentul culcarii sa aiba ceva foarte important de discutat cu mama sau cu tata.

Copii mai mari, care dorm in patul lor, pot iesi din pat sau chiar din camera lor pentru a cere ceva de la parinti. Este foarte important, sa se stabileasca limite clare si ferme atunci, cand vine vorba de culcare.

Chiar daca un copil este foarte activ si plin de energie seara, rolul parintelui este sa stabileasca ora de culcare a copilului si nu copilul trebuie sa decida cand vrea sa se culce. Daca parintii raman fermi si nu cedeaza cererilor, acestea se vor diminua in timp.

Pentru a tine un copil mai mare in pat, poate fi o problema pentru parinti. Puteti lasa usa deschisa la camere, astfel copilul se va linisti si se va simti in siguranta. Daca optati pentru sistemul de recompense, puteti sa ii daruiti copilului o diagrama cu stele aurii. Pentru fiecare noapte, cand copilul ramane in pat poate sa primeasca o stea in plus.

mediu_relaxant_somn_copiiEste important pentru fiecare parinte sa stie ca problemele de somn ale copilului nu reflecta cat de bun sau rau este un parinte si nici nu arata probleme mentale la copii. Medicul pediatru ar trebui sa va raspunda la toate intrebarile, chiar si in cazul problemelor legate de somn si va poate ajuta cu sfaturile necesare si unice pentru copilul dumneavoastra.

Sfaturi utile pentru un somn linistit:

  • creati un mediu relaxant si linistit inainte de culcare
  • sa urmati o rutina consistenta in ceea ce priveste ora de culcare
  • petreceti timp impreuna cu copilul inainte de culcare
  • sa incercati sa eliminati din programul de seara televizorul si jocurile video
  • copii mici nu trebuie lasati sa adoarma cu sticla sau in timpul alaptarii
  • evitati sa ii oferiti copilului seara produse care ar putea sa il agite, cum ar fi ciocolata si alte dulciuri

 

TOP