Bebelusul la 36 de saptamani
In fiecare zi bebelusul ia in greutate. Cantareste aproape 2,72 kilograme si are o lungime de 47 centimetri. Acum incepe sa dea jos o mare parte din stratul de par care ii acoperea corpul, precum si stratul de ceara care il acopera si il protejeaza in lichidul amniotic in timpul celor 9 luni de sarcina. Bebelusul inghite acum acestea impreuna cu alte substante din lichidul amniotic. Aceste substante vor alcatui continutul primelor miscari intestinale, care va fi un amestec negru si se numeste meconiu.
Termenul complet al sarcinii ar fi la 39 pana la 40 de saptamani. Copii nascuti inainte de 37 de saptamani sunt considerati copii nascuti prematuri, la 41 de saptamani nascuti intarziati, iar cei care se nasc dupa saptamana 42 sunt considerati copii nascuti dupa termen. Deja din saptamana 36 bebelusul este pregatit pentru nastere si si-a luat pozitia cu capul in jos.
Daca nu, probabil ca medicul tau va incerca cu o presiune asupra abdomenului sa il intoarca in pozitia potrivita pentru nastere.
Viata ta la 36 de saptamani de sarcina
Acum, cand bebelusul a crescut si ocupa mult loc in burta ta, e posibil sa ai probleme cu luatul unei mese intregi. Este indicat sa mananci portii mai mici si mai des.
In aceasta saptamana se reduc arsurile la stomac si poti sufla mai usor atunci cand bebelusul incepe sa coboare in pelvis. Acest proces incepe cu cateva saptamani inainte de travaliu, daca esti la prima sarcina. Daca ai nascut inainte, probabil acest proces va incepe inainte de travaliu.
Cand bebelusul coboara, probabil vei simti o presiune crescuta in abdomenul inferior, ceea ce face ca mersul pe jos sa devina din ce in ce mai neplacut si probabil vei frecventa mai des baile. Daca bebelusul este foarte coborat, poti simti deasemenea o presiune vaginala si disconfort.
Contractiile Braxton Hicks sunt mai fecvente acum. Trebuie sa ai o comunicare buna cu medicul tau si sa il informezi despre orice noutate. Daca apa nu se rupe si ai o sarcina fara complicatii, probabil va trebui sa astepti cu intrarea in spital pana apar contractiile care dureaza aproximativ 1 minut si apar la fiecare 5 minute timp de 1 ora.
Daca observi ca miscarile bebelusului nu mai sunt asa frecvente, sau daca apar scurgeri ale lichidului amniotic, ai vreo sangerare vaginala, febra, dureri de cap severe sau persistente, dureri abdominale constante sau tulburari de vedere , imediat sa iei legatura cu medicul tau sau daca nu este posibil, du-te la o unitate medicala.
Chiar daca ai o sarcina normala, cel mai bine ar fi sa eviti in ultima luna de sarcina zburatul (sau in general calatoriile care sunt departe de casa), deoarece poti intra in travaliu in orice moment. Unele companii aeriene nici nu lasa femei gravide in ultima luna la bord.
Care sunt etapele travaliului
Pentru viitoarele mamici care sunt la prima nastere travaliul ar putea dura in medie 15 ore. Pentru femeile care au avut deja o nastere vaginala, media ar putea fi de 8 ore. Travaliul si nasterea sunt impartite in trei etape principale. Iata cele mai importante aspecte privind evolutia nasterii:
Prima etapa incepe atunci cand incep contractiile, care dilata si elimina progresiv cervixul si se termina atunci, cand cervixul este complet dilatat. Aceasta etapa este impartita in doua faze, cu contractii timpurii si cu contractii active.
Poate fi uneori dificil sa se determine exact cand incepe travaliul adevarat. Acest lucru se datoreaza faptului ca se diferentiaza greu contractiile Braxton Hicks de cele adevarate. Daca nu exista complicatii, medicul iti poate recomanda sa ramai acasa pe timpul contractiilor timpurii. Inceputul travaliului se termina atunci cand colul uterin este dilatat aproximativ 4 centimetri. In acest moment deja esti in faza activa a travaliului. Contractiile devin mai frecvente, mai lungi si mai puternice.
Ultima parte a fazei active, cand cervixul se dilata de la 8 pana la 10 centimetri se numeste perioada de tranzitie, deoarece marcheaza trecerea la a doua etapa a travaliului. Aceasta este cea mai intensa parte din prima faza, cu contractii foarte puternice care au loc la fiecare 3 minute si dureaza un minut sau mai mult.
A doua etapa incepe atunci cand cervixul este complet dilatat. In aceasta etapa incepe si coborarea finala si nasterea bebelusului. Aceasta este etapa “impingerii” si poate dura de la cateva minute pana la cateva ore (Daca ai mai avut o nastere inainte este posibil sa decurga totul mai rapid).
Capul bebelusului va inainta cu fiecare impingere, pana cand acesta iese la vedere. Dupa ce iese capul bebelusului, medicul sau moasa va aspira gura si nasul. Daca cordonul este in jurul gatului, va elibera gatul de cordon. Ii va intoarce capul bebelusului in lateral, iar umerii se rotesc in interiorul bazinului pentru a intra in pozitia de iesire. Cu urmatoarea contractie vei fi antrenata sa impingi, pana iese tot corpul bebelusului.
In acest moment treci prin diferite stari emotionale: euforie, entuziasm, furie, mandrie si cand bebelusul a venit pe lume, usurinta. Explozia de energie nu te va lasa sa te simti obosita.
Etapa a treia este stadiul final al travaliului, incepe imediat dupa nasterea bebelusului si se termina cu eliminarea placentei. Contractiile din etapa a treia sunt relativ de intensitate mica.
Activitati recomandate in aceasta perioada
Acum ai putea sa te gandesti, cum vei anunta venirea pe lume a bebelusului. Poti sa trimiti poze familiei, prietenilor prin social media, sau printr-un email sau mesaj pe telefon. Poti sa iti faci un update la o poza de profil. Pe lista de oameni, pe care vrei sa ii anunti despre nasterea bebelusului tau ar fi bine sa ai pe cineva si de la locul de munca, in asa fel va ajunge si la toti colegii tai anuntul.