Sarcina pe saptamani – Saptamana 41 de sarcina

Bebelusul la 41 de saptamani

Bebelusul poate cantari acum 3,700 kilograme si are o lungime de 51 centimetri. Asa cum este de asteptat, bebelusul nu va ramane mereu in burta. Din motive de siguranta medicul poate sa te sfatuiasca sa induca nasterea, daca in aceasta saptamana sau saptamana viitoare nu se naste bebelusul. Daca exista suspiciunea ca ar exista ceva probleme cu sarcina, te poate sfatui sa faci acest lucru chiar mai devreme.

Majoritatea medicilor nu lasa sa mearga mai departe o sarcina peste termen mai mult de 2 saptamani. Daca bebelusul inca nu s-a nascut, sarcina poate fi blocata sau bebelusul poate sa se nasca cu risc mare de complicatii.

Viata ta la 41 de saptamani de sarcina

La 41 de saptamani poate este greu sa ramai calma, mai ales daca cei din jur te intreaba mereu de starea ta. Dar poti sa te linistesti, ca sarcina se va termina in curand. Daca nu porneste nasterea in aceasta saptamana, cu siguranta in saptamana care urmeaza medicul va induce nasterea.

Metodele pe care medicul va folosi la inducerea contractiilor vor depinde de starea colului uterin. Daca colul uterin nu a inceput sa se inmoaie, sa se elimine sau sa se deschida, atunci nu este inca pregatit pentru nastere. In acest caz medicul va utiliza fie hormoni, fie alte metode, care ar putea ajuta la pornirea contractiilor. Uneori pof fi utilizate anumite medicamente, cum ar fi oxitocina pentru a porni contractiile. Daca nici una din metodele enumerate mai sus nu functioneaza, sarcina se va termina cu o operatie cezariana.

In tot acest timp trebuie sa supraveghezi miscarile bebelusului si imediat trebuie sa anunti medicul tau daca aceste miscari sunt mai reduse la numar sau daca au incetinit.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 40 de sarcina

Bebelusul la 40 de saptamani

Fiecare bebelus se dezvolta in ritmul lui si este greu de prezis ce greutate si lungime va avea la nastere. In medie un nou-nascut cantareste 3,5 kilograme (cat un dovleac mai mic) si are o lungime de aproximativ 50 de centimetri. Oasele craniului nu sunt inca unite, ceea ce le permite sa se suprapuna un pic, dar acest lucru este un avantaj pentru bebelus la nastere. Aceasta “modelare” este motivul pentru care bebelusul are capul un pic turtit dupa nastere.

Viata ta la 40 de saptamani de sarcina

Dupa multe luni de asteptare in sfarsit esti aproape de ziua cea mare. Si totusi, inca esti insarcinata. Uneori femeile devin nerabdatoare, mai ales daca nu a fost bine calculata data pentru nasterea bebelusului. Uneori ovulatia se intampla mai tarziu decat se asteapta si in cazul acesta intarzie si data de nastere a bebelusului. La altele intarzie data de nastere fara nici un motiv, doar ca aceste femei au sarcini prelungite.

Daca nasterea nu apare in saptamana 40, nu este inca considerata sarcina post-term. Doar pentru siguranta situatiei medicul te va programa la un test si se va asigura ca poti sa continui sarcina. Testul poate fi facut cu ultrasunete, pentru a analiza miscarile generale ale copilului, respiratia (miscarea muschilor pieptului si a diafragmei) si tonusul muscular (daca deschide si inchide mana sau isi extinde si strange membrele), precum si cantitatea de lichid amniotic care o inconjoara (lichidul amniotic este important pentru ca reflecta cat de bine sustine placenta bebelusul).

Monitorizarea ritmului cardiac fetal se face in general ca parte din testul general. Daca testul fetal nu este linistitor, de exemplu nivelul lichidului amniotic este prea mic, va fi indusa nasterea. Daca exista o problema serioasa si urgenta, este posibil sa te programeze imediat pentru o operatie cezariana.

De asemenea medicul va verifica colul uterin pentru a vedea daca acesta este sau nu pregatit pentru nastere. Pozitia uterului, sau cat de moale este, cat de subtiat si cat de dilatat poate arata in ce faza a travaliului te afli. Daca pana in saptamana 41 sau 42 nu ai nascut, nasterea va fi indusa.

Ce inseamna inducerea nasterii

Daca nasterea nu porneste singura pana in saptamana 41 sau 42, medicul poate folosi anumite medicamente si tehnici pentru a ajuta la inducerea contractiilor. Daca riscurile de prelungire a sarcinii sunt mai mari decat riscurile inducerii contractiilor, iar se va recurge la anumite tehnici pentru a induce nasterea. Aceste tehnici se folosesc din cauza ca placenta poate deveni mai putin eficienta la furnizarea nutrientilor dupa saptamana 42 si pot aparea complicatii grave.

Ce metode se folosesc pentru inducerea nasterii

Exista mai multe metode de a induce nasterea, iar cea pe care o va folosi medicul tau va fi una individuala, care se potriveste cu situatia ta.

De obicei, daca contractiile sunt induse cervixul nu este inca dilatat sau subtiat. In acest caz medicul iti va administra medicamente care contin prostaglandina. Acest medicament se administreaza in vagin si ajuta la pregatirea colului uterin si poate de asemenea stimula contractii suficiente pentru a incepe nasterea. Daca prostaglandina nu va functiona, medicul va administra medicamentul numit oxitocina.

Oxitocina este folosita sa porneasca contractiile . Daca colul uterin nu a fost inca pregatit pentru nastere, dupa administrarea oxicotinei va fi.

Nu exista tehnici de a porni nasterea care sa dovedeasca siguranta si eficienta, asa ca nu este indicat sa le incerci singura, fara indrumarea medicului.

Unele activitati sau anumite substante pot provoca pornirea contractiilor. Iata cateva exemple, ce ar fi bine sa eviti la finalul sarcinii. Orice ai face, orice ai consuma trebuie sa te consulti cu medicul tau inainte.

  • contact sexual: daca ai un contact sexual, un orgasm poate stimula unele conractii. Unele studii au aratat ca femeile care au avut contact sexual la sfarsitul sarcinii, nu aveau nevoie de inducerea nasterii. In schimb in alte situatii s-a ajuns la concluzia ca sexul nu are nici un efect asupra pornirii contractiilor
  • stimularea mameloanelor: stimularea mameloanelor elibereaza oxitocina si poate ajuta la inceperea travaliului, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina siguranta si eficacitatea acestei metode. Deoarece este posibil sa fie afectat si uterul, contractiile si activitatea bebelusului trebuie monitorizate. Nu este recomandat sa incerci acest lucru acasa singura
  • uleiul de ricin este un laxativ puternic, iar stimularea intestinelor poate provoca contractii. Nu exista nici o dovada ca acesta contribuie la inducerea contractiilor, totusi foarte multe femei se plang de efectele neplacute
  • anumite remedeii pe baza de plante: multe plante medicinale pot inducere contractiile. Utilizarea acestor plante este insa riscanta, deoarece pot provoca contractii care sunt prea lungi sau prea puternice si nu sunt sigure pentru bebelus.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Acum este momentul sa te relaxezi. Poti citi o carte, sa te uiti la televizor, sa te odihnesti. Corpul tau are nevoie de relaxare inainte de nastere.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 39 de sarcina

Bebelusul la 39 de saptamani

In aceasta saptamana bebelusul este pregatit sa salute lumea de afara. Stratul de grasime inca creste in jurul lui pentru a-si putea controla temperatura corpului dupa nastere. Acum are o lungime de aproximativ 50,8 centimetri si cantareste peste 3,17 kilograme. Daca bebelusul este baietel, probabil ca va cantari mai mult, decat daca ar fi o fetita. Straturile exterioare ale pielii se indeparteaza in timp ce se formeaza piele noua dedesubt.

Viata ta la 39 de saptamani de sarcina

La fiecare vizita la medicul tau ginecolog se va face un examen abdominal pentru a verifica cresterea si pozitia bebelusului. Medicul mai poate efectua si un examen intern pentru a vedea daca colul uterin este pregatit pentru nastere. Chiar daca are ceva informatii in plus la aceste vizite, medicul nu poate sa iti zica ziua exacta cand va veni pe lume noul membru al familiei.

Daca treci de data prezisa de doctor, de obicei peste 40 de saptamani, medicul va programa un test cu ultrasunete, care va arata daca este bine sau nu sa continui sarcina. Daca nu este sigur sa continui sarcina, medicul va provoca cu forta nasterea, daca intarzierea este mai mare de una sau doua saptamani. Acest lucru se va intampla numai daca exista indicii foarte clare ca riscul de asteptare este mare.

In timp ce astepti este important sa continui supravegherea miscarilor bebelusului si sa anunti imediat medicul daca numarul miscarilor a scazut. Bebelusul trebuie sa ramana activ pana la nastere, iar o scadere a activitatii poate semnala anumite probleme. De asemenea ia legatura imediat cu medicul tau daca s-a rupt apa. Uneori ruperea apei apare ca o cantitate mare de fluid, dar alteori exista doar o mica scurgere. Nu incerca sa pui singura diagnosticul. Daca apa s-a rupt si nu au aparut contractiile, ele vor fi induse.

Cum se schimba organismul dupa nastere

Chiar daca nasterea a fost usoara, va dura ceva timp pana te vei simti din nou ca inainte. Poate ca vrei sa te recuperezi cat mai repede, dar nu uita ca au trecut noua luni pana ai ajuns in aceasta stare fizica, iar recuperarea totala nu se va intampla peste noapte.

Ce se va intampla cu corpul tau

  • Imediat dupa nastere vei scapa de cateva kilograme. Unele femei sunt mai usoare chiar cu 12 kilograme. Numai bebelusul cantareste in jur de 3 kilograme, iar placenta si lichidul amniotic cantaresc si ele cateva kilograme. Desi va dura ceva timp pana corpul tau va avea forma de dinaintea nasterii, pana la sfarsitul primei saptamani de dupa nastere probabil ca vei pierde iar cateva kilograme.
  • Dupa nastere vei avea scurgeri. Celulele care formeaza mucoasa uterului vor incepe sa se desprinda. Din aceasta cauza apar scurgerile, care se numesc lohii si vor dura cateva saptamani. La inceput in aceste scurgeri apare si sange, asa ca va avea culoarea rosie, dar pe parcurs dispare sangele si va avea culoarea alba sau galbena inainte de a se opri de tot.
  • Emotiile tale vor fi foarte schimbatoare. In primele doua saptamani dupa nastere multe mame intra in depresie. S-ar putea sa te simti epuizata, sa te simti incapabila de a dormi, poate sa apara anxietatea, incepi sa plangi repede de la orice. Apetitul tau se poate schimba, uneori vrei sa mananci mai mult, alteori mai putin. Vestea buna este, ca aceasta furtuna emotionala va trece in general in doua pana la trei saptamani. Daca aceasta depresie tine mai mult, ar fi recomandat sa faci testul despresiei postpartum si sa discuti rezultatele cu medicul tau.

Dupa nastere adreseaza-te medicului tau:

  • daca apar semne de sangerare vaginala anormala, cum ar fi imbibarea cu sange a mai multor tampoane intr-o ora; aparitia cheagurilor de sange mai mari decat o minge de golf sau sangerare rosie aprinsa care are loc dupa patru zile (sau mai mult) dupa nastere. Este posibil sa ai hemoragie postpartum intarziata. Daca sangerarea devine abundenta sau daca te simti slabita, apar batai rapide ale inimii sau palpitatii, respiratie rapida, neliniste sau confuzie, cheama imediat salvarea.
  • daca apar semne de infectie, cum ar fi febra, durere abdominala inferioara sau scurgeri urat mirositoare (semne de endometritis), dificultati la urinare, urinare dureroasa, urina tulbure sau sangeroasa (semne ale infectiei tractului urinar), roseata, sensibilitate, umflarea locului in jurul unei rani (cum ar fi o operatie cezariana, epiziotomia sau laceratia), daca apare o zona dureroasa si tare, inrosita la un singur san, cu febra, frisoane, dureri musculare, oboseala sau dureri de cap (acestea sunt semnele unei mastite, o infectie a sanului).
  • daca apar semnele depresiei postpartum, cum ar fi imposibilitatea de a dormi chiar si atunci cand bebelusul doarme, atacuri de panica, tristete

Cum te poti recupera mai repede

  • incearca sa te odihnesti cat mai mult si sa faci efort minim cand bebelusul doarme. Acest sfat poate fi greu de urmat, mai ales in timpul zilei, dar daca reusesti sa te tii de el, chiar poate ajuta
  • incearca sa limitezi numarul vizitatorilor si timpul petrecut cu ei. Ai putea seta telefonul pe un mod linistit, asa nu te poate deranja sosirea mesajelor sau apelurilor
  • incearca sa ai o dieta echilibrata
  • sa consumi multe lichide, evita consumul cafelei, a alcoolului si a sucurilor indulcite cu zahar
  • accepta ofertele de ajutor pentru gatit, curatenie, ingrijirea copiilor, platile facturilor, cumparaturilor si altele asemenea. Daca nu primesti aceste oferte, sa ceri ajutorul familiei sau prietenilor. Este greu, dar te poate ajuta mult sa treci peste aceasta perioada de acomodare
  • chiar daca reduci numarul vizitatorilor, nu inseamna ca trebuie sa te izolezi singura. Vorbind cu rudele, prietenele sau alte mame cu experienta te poate ajuta sa faci fata mai usor la noua situatie.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Daca doresti sa alaptezi si nu ai cumparat inca sutienele potrivite, acum este momentul potrivit pentru acesta. Acum sanii tai probabil sunt mult mai mari ca inainte de sarcina si vor mai creste inca una sau doua numere dupa aparitia laptelui. La aprovizionari asigura-te sa ai acasa si niste tampoane pentru sani, care absorb scurgerile si nu iti vei murdari sutienul. Daca nu esti alergica, ai putea cauta si un unguent pentru sfarcuri pe baza de lanolina.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 38 de sarcina

Bebelusul la 38 de saptamani 

Bebelusul a crescut si este mare acum. Cantareste aproape 3 kilograme si are o lungime de 49,53 centimetri. Are o tinuta ferma, ceea ce vei putea simti atunci, cand il vei tine prima data in brate. Organele sunt dezvoltate si corpul este pregatit pentru viata in afara uterului.

Sigur te-ai intrebat pana acum oare ce culoare vor avea ochii bebelusului tau. Daca bebelusul se naste cu ochii caprui, probabil ochii vor ramane de culoarea maronii. Daca se naste cu ochii de culoarea gri, ochii pot fi mai incolo de culoarea albastra sau sa se transforme in verde sau maro pe la varsta de 9 luni. Acest lucru se datoreaza faptului ca irisul bebelusului se poate colora din cauza pigmentilor obtinuti in lunile dupa nastere. Ochii verzi sau caprui au mai multi pigmenti ca ochii albastri.

Viata ta la 38 de saptamani de sarcina

Pentru multe femei urmatoarele saptamani sau zile sunt ca o provocare din punct de vedere al asteptarii. Poti sa folosesti acest timp pentru a-ti pregati produsele de igiena sau poti de acum sa rezolvi din treburi, care  te-ar astepta dupa nastere. Este indicat sa iti petreci cat mai mult timp cu partenerul tau si sa asteptati impreuna sosirea bebelusului. Legatura intre voi va deveni si mai puternica.

Umflaturi la nivelul picioarelor si gleznelor sunt normale in ultimele saptamani, dar ar trebui sa iei legatura cu medicul tau daca umflaturile  picioarelor sau mainilor apar brusc, sau daca apare orice umflatura in jurul ochilor sau daca se umfla toata fata.

De asemenea trebuie sa comunici si daca ai luat brusc in greutate, daca ai dureri severe sau persistente de cap, daca s-au produs modificari vizuale (cum ar fi vedere dubla sau incetosata, sensibilitate la lumina, pierderea temporara a vederii, daca vezi pete sau lumini intermitente in fata ochilor), dureri abdominale intense in partea superioara a abdomenului, daca apare greata sau varsaturi. Toate acestea sunt simptome ale unei afectiuni grave, numita preeclampsie.

Pregatirea pentru alaptat

De ce alaptarea este considerata cea mai buna metoda de hranire a unui copil?

Laptele matern este hrana perfecta pentru un bebelus. Are proportia potrivita de proteine, carbohidrati si grasimi, impreuna cu aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie bebelusul in primele 6 luni de viata.

Iata cateva beneficii ale alaptarii:

  • ajuta la protejarea bebelusului in probleme respiratorii si infectii ale urechii
  • se reduce riscul de alergii la bebelus sau la unele forme de cancer
  • se reduce riscul nivelului mare de stres si riscul de cancer mamar si ovarian

Cum sa te pregatesti pentru alaptare

Daca vrei sa treci cu bine peste obstacolele din timpul alaptarii, este indicat sa te informezi inainte si sa citesti mult despre acest subiect.

  • este indicat sa incepi alaptarea cat mai repede posibil dupa nastere. Daca ai avut operatie cezariana, se poate aseza bebelusul timp de cateva minute pe pieptul mamei pana se termina operatia, asa poate deja sa sa hraneasca cu lapte matern
  • trebuie sa stii ca alaptarea nu apare in mod natural foarte usor la fiecare femeie, iar daca te simti descurajata, nu esti singura in aceasta situatie. Trebuie sa te asiguri ca cineva te asista in timpul sederii la spital sau la centrul de nastere si vei primi toate informatiile necesare sa poti alapta inainte sa ajungi acasa cu bebelusul
  • ar fi bine sa alaptezi bebelusul des, de 8 pana la 12 ori in 24 de ore. Daca nu este necesar din punct de vedere medical, bebelusul nu trebuie sa primeasca decat lapte matern in primele cateva saptamani, pana cand alaptarea este bine stabilita

Este dureroasa alaptarea?

Doar pentru ca alaptarea este cel mai natural mod de a hrani bebelusul, nu inseamna ca este intotdeauna cea mai usoara cale de a hrani copilul. Pentru unele femei alaptarea poate fi inconfortabila sau chiar dureroasa la inceput. Durerea este adesea un semn ca bebelusul nu este asezat corespunzator la san. Gura bebelusului ar trebui sa acopere o mare parte din areola ta (pielea inchisa la culoare din jurul sfarcurilor). Sfarcul sanului ar trebui sa fie in spate atunci cand este deja in gura bebelusului.

Daca alaptarea este dureroasa dupa ce bebelusul a tras deja de cateva ori, ar fi bine sa intrerupi alaptarea prin introducerea degetului mic intre gingiile bebelusului si mamelon. Incearca din nou pana cand vei gasi o pozitie mai putin dureroasa. Inainte sa parasesti spitalul ar fi bine sa te consulti cu echipa medicala pentru a te asigura ca alaptarea decurge in mod corect. Daca intampini probleme in procesul alaptarii cand ajungi acasa, poti apela la asistenta de la neonatologie, care poate sa it idea niste sfaturi utile.

Alaptarea in public poate fi o problema pentru unele femei, in timp ce altele nu au retineri. Daca te simti inconfortabila atunci cand trebuie sa alaptezi in public, poti avea mereu o paturica la tine cu care te acoperi atunci cand alaptezi, astfel incat poti sa iti pastrezi intimitatea in public.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Acum este momentul potrivit sa citesti despre cum vor fi primele saptamani dupa nasterea bebelusului. Probabil dupa nastere nu vei avea timpul necesar pentru citit si daca te pregatesti de acum, poti trece peste unele situatii cu mai putin stres.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 37 de sarcina

Bebelusul la 37 de saptamani

Nasterea este foarte apropiata acum. In urmatoarele doua saptamani creierul si plamanii bebelusului se vor dezvolta complet. Daca doresti sa nasti cu cezariana, medicul probabil ca nu va programa aceasta operatie mai repede de 39 de saptamani, decat daca exista un motiv medical foarte intemeiat.

Multi bebelusi se nasc cu par pe cap. Sa nu fi surprinsa daca culoarea parului nu are aceasi culoare ca si a ta. Se poate intampla ca un cuplu in care amandoi au parul brunet sa aiba un bebelus cu parul blond sau roscat si invers.

In acest moment bebelusul cantareste 2,87 kilograme si are o lungime de aproximativ 48,26 centimetri.

Viata ta la 37 de saptamani de sarcina

Contractiile Braxton Hicks ar putea deveni mai frecvente acum, pot dura mai mult si pot deveni foarte inconfortabile. S-ar putea sa observi deasemenea si o secretie vaginala mai abundenta. Daca observi o bucata de mucus cu sange atunci cand mergi la toaleta este posibil ca data nasterii sa fie la doar cateva zile distanta sau chiar mai putin. Daca ai varsaturi mai grave sau incepi sa sangerezi, ar fi bine sa iei legatura cu medicul tau imediat.

Trebuie sa te asiguri ca medicul tau ti-a pregatit  rezultatele culturii streptococice B. In acest fel vei fi asigurata atunci cand vei ajunge la spital si daca este nevoie, vei primi antibiotice in timp util. Acum este o perioada grea si nu dormi bine noaptea. Daca ai posibilitatea, ar fi bine sa te odihnesti ziua. Este indicat sa continui monitorizarea bebelusului si ia legatura imediat cu medicul tau daca a scazut numarul miscarilor. Desi spatiul bebelusului s-a micsorat mult in ultima perioada, numarul miscarilor nu ar trebui sa scada.

In timp ce dormi este posibil sa ai niste vise foarte intense. Frica legata de nastere cat si de a deveni parinte poate sa iti dea stari de neliniste, care duc la un somn foarte agitat.

Semnele nasterii

Nu exista nici o modalitate sigura de a prezice exact cand va incepe travaliul. Corpul tau de fapt va fi pregatit pentru nastere cu o luna inainte de a naste. Poti observa noi simptome in timp ce se apropie data de nastere.

Iata cateva semne ce pot aparea in saptamanile sau zilele de dinaintea nasterii:

  • Coborarea bebelusului o poti simti cu adevarat. Acest lucru se poate intampla cu cateva saptamani inainte de nastere. Poti simti greutatea bebelusului in pelvis si in timp ce se intampla acest lucru, poti respira mai usor.
  • Observi o crestere a contractiilor Braxton Hicks. Frecventa si intensitatea acestor contractii pot semnala o etapa de dinaintea nasterii, in timpul careia cervixul se coaguleaza si totul este stabilit pentru o nastere reala. Unele femei se lupta cu o senzatie de crampe menstruale in aceasta perioada.
  • Poti sa pierzi dopul de mucus, care blocheaza canalul cervical spre uter. Acest dop poate iesi dintr-o data sau prin descarcari vaginale mai abundente pe parcursul mai multor zile. Mucusul poate fi cu sange (poate fi de culoarea maro, roz sau rosu).
  • Se rupe apa. Majoritatea femeilor incep cu contractii regulate inainte de a se rupe apa, dar in unele cazuri apa se rupe mai intai. Cand se intampla acest lucru, de obicei urmeaza si travaliul in curand. Daca contractiile nu pornesc singure, vor fi induse.

De unde stiu daca este un travaliu fals sau adevarat?

Uneori este foarte greu de diferentiat contractiile false de cele adevarate. Noi incercam sa iti descriem cateva indicatii legate de aceasta problema:

  • Contractiile false sunt imprevizibile. Ele apar la intervale neregulate si variaza in functie de lungime si intensitate. Desi contractiile adevarate pot fi neregulate la inceput, in timp ele incep sa apara la intervale regulate si mai scurte, devin din ce in ce mai intense si dureaza mai mult.
  • Durerera cauzata de contractii false apare cel mai probabil in abdomenul inferior. Cand apar contractiile adevarate durerea incepe in partea inferioara a spatelui si va inconjura tot abdomenul.
  • Contractiile false pot sa dispara atunci cand incepi sau opresti o activitate sau cand iti schimbi pozitita. Contractiile adevarate vor persista si vor progresa indiferent ce faci.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Cand vei pleca din spital, va trebui sa ai in masina scaun pentru transportul bebelusului. Acest scaun poate fi instalat destul de greu, asa ca se recomanda sa nu astepti pana in ultima clipa cu montarea lui in masina. Multe firme iti ofera ajutor cu instalarea acestor scaune. Daca nu te descurci singura sau cu partenerul, asigurati-va din timp ca cineva  va ajuta cu instalarea in mod corect al scaunului bebelusului in masina.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 36 de sarcina

Bebelusul la 36 de saptamani

In fiecare zi bebelusul ia in greutate. Cantareste aproape 2,72 kilograme si are o lungime de 47 centimetri. Acum incepe sa dea jos o mare parte din stratul de par care ii acoperea corpul, precum si stratul de ceara care il acopera si il protejeaza in lichidul amniotic in timpul celor 9 luni de sarcina. Bebelusul inghite acum acestea impreuna cu alte substante din lichidul amniotic. Aceste substante vor alcatui continutul primelor miscari intestinale, care va fi un amestec negru si se numeste meconiu.

Termenul complet al sarcinii ar fi la 39 pana la 40 de saptamani. Copii nascuti inainte de 37 de saptamani sunt considerati copii nascuti prematuri, la 41 de saptamani nascuti intarziati, iar cei care se nasc dupa saptamana 42 sunt considerati copii nascuti dupa termen. Deja din saptamana 36 bebelusul este pregatit pentru nastere si si-a luat pozitia cu capul in jos.

Daca nu, probabil ca medicul tau va incerca cu o presiune asupra abdomenului sa il intoarca in pozitia potrivita pentru nastere.

Viata ta la 36 de saptamani de sarcina

Acum, cand bebelusul a crescut si ocupa mult loc in burta ta, e posibil sa ai probleme cu luatul unei mese intregi. Este indicat sa mananci portii mai mici si mai des.

In aceasta saptamana se reduc arsurile la stomac si poti sufla mai usor atunci cand bebelusul incepe sa coboare in pelvis. Acest proces incepe cu cateva saptamani inainte de travaliu, daca esti la prima sarcina. Daca ai nascut inainte, probabil acest proces va incepe inainte de travaliu.

Cand bebelusul coboara, probabil vei simti o presiune crescuta in abdomenul inferior, ceea ce face ca mersul pe jos sa devina din ce in ce mai neplacut si probabil vei frecventa mai des baile. Daca bebelusul este foarte coborat, poti simti deasemenea o presiune vaginala si disconfort.

Contractiile Braxton Hicks sunt mai fecvente acum. Trebuie sa ai o comunicare buna cu medicul tau si sa il informezi despre orice noutate. Daca apa nu se rupe si ai o sarcina fara complicatii, probabil va trebui sa astepti cu intrarea in spital pana apar contractiile care dureaza aproximativ 1 minut si apar la fiecare 5 minute timp de 1 ora.

Daca observi ca miscarile bebelusului nu mai sunt asa frecvente, sau daca apar scurgeri ale lichidului amniotic, ai vreo sangerare vaginala, febra, dureri de cap severe sau persistente, dureri abdominale constante sau tulburari de vedere , imediat sa iei legatura cu medicul tau sau daca nu este posibil, du-te la o unitate medicala.

Chiar daca ai o sarcina normala, cel mai bine ar fi sa eviti in ultima luna de sarcina zburatul (sau in general calatoriile care sunt departe de casa), deoarece poti intra in travaliu in orice moment. Unele companii aeriene nici nu lasa femei gravide in ultima luna la bord.

Care sunt etapele travaliului

Pentru viitoarele mamici care sunt la prima nastere travaliul ar putea dura in medie 15 ore. Pentru femeile care au avut deja o nastere vaginala, media ar putea fi de 8 ore. Travaliul si nasterea sunt impartite in trei etape principale. Iata cele mai importante aspecte privind evolutia nasterii:

Prima etapa incepe atunci cand incep contractiile, care dilata si elimina progresiv cervixul si se termina atunci, cand cervixul este complet dilatat. Aceasta etapa este impartita in doua faze, cu contractii timpurii si cu contractii active.

Poate fi uneori dificil sa se determine exact cand incepe travaliul adevarat. Acest lucru se datoreaza faptului ca se diferentiaza greu contractiile Braxton Hicks de cele adevarate. Daca nu exista complicatii, medicul iti poate recomanda sa ramai acasa pe timpul contractiilor timpurii. Inceputul travaliului se termina atunci cand colul uterin este dilatat aproximativ 4 centimetri. In acest moment deja esti in faza activa a travaliului. Contractiile devin mai frecvente, mai lungi si mai puternice.

Ultima parte a fazei active, cand cervixul se dilata de la 8 pana la 10 centimetri se numeste perioada de tranzitie, deoarece marcheaza trecerea la a doua etapa a travaliului. Aceasta este cea mai intensa parte din prima faza, cu contractii foarte puternice care au loc la fiecare 3 minute si dureaza un minut sau mai mult.

A doua etapa incepe atunci cand cervixul este complet dilatat. In aceasta etapa incepe si coborarea finala si nasterea bebelusului. Aceasta este etapa “impingerii” si poate dura de la cateva minute pana la cateva ore (Daca ai mai avut o nastere inainte este posibil sa decurga totul mai rapid).

Capul bebelusului va inainta cu fiecare impingere, pana cand acesta iese la vedere. Dupa ce iese capul bebelusului, medicul sau moasa va aspira gura si nasul. Daca cordonul este in jurul gatului, va elibera gatul de cordon. Ii va intoarce capul bebelusului in lateral, iar umerii se rotesc in interiorul bazinului pentru a intra in pozitia de iesire. Cu urmatoarea contractie vei fi antrenata sa impingi, pana iese tot corpul bebelusului.

In acest moment treci prin diferite stari emotionale: euforie, entuziasm, furie, mandrie si cand bebelusul a venit pe lume, usurinta. Explozia de energie nu te va lasa sa te simti obosita.

Etapa a treia este stadiul final al travaliului, incepe imediat dupa nasterea bebelusului si se termina cu eliminarea placentei. Contractiile din etapa a treia sunt relativ de intensitate mica.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Acum ai putea sa te gandesti, cum vei anunta venirea pe lume a bebelusului. Poti sa trimiti poze familiei, prietenilor prin social media, sau printr-un email sau mesaj pe telefon. Poti sa iti faci un update la o poza de profil. Pe lista de oameni, pe care vrei sa ii anunti despre nasterea bebelusului tau ar fi bine sa ai pe cineva si de la locul de munca, in asa fel va ajunge si la toti colegii tai anuntul.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 35 de sarcina

Bebelusul la 35 de saptamani

Bebelusul acum nu mai are foarte mult spatiu la dispozitie, fiindca are o lungime de peste 46 centimetri si cantareste aproximativ 2,38 kilograme. Chiar daca nu mai are atata spatiu la dispozitie pentru miscari, numarul loviturilor nu ar trebui sa scada. Rinichii bebelusului sunt dezvoltati, iar ficatul poate deja sa intre un pic in functiune. Majoritatea organelor sunt deja pe deplin dezvoltate, iar in urmatoarele saptamani va lua doar in greutate.

Viata ta la 35 de saptamani

Uterul tau, care pana acum a fost in intregime ascuns in interiorul pelvisului, a crescut mult. Lichidul amniotic ocupa mai putin volum, iar bebelusul este mai mare. Uterul care s-a umflat aglomereaza si celelalte organe interne, ceea ce te va face sa mergi mai des la baie. Ai putea avea arsuri la stomac sau alte probleme intestinale. Daca nu apar aceste simptome, te poti numara printre putinele mame norocoase, care scapa de aceste neplaceri.

De acum incolo vei fi programata saptamanal la medicul tau. Pana in saptamana 37 vei face o cultura vaginala si rectala pentru a verifica bacteriile streptococ grupa B. Nu trebuie sa iti faci griji in privinta recoltarii, tamponul cu care se recolteaza probele este de dimensiunea unui tampon de bumbac obisnuit si nu iti va face rau. Streptococul B este inofensiv la adulti, dar daca se transmite bebelusului in timpul nasterii, acesta poate provoca complicatii grave, cum ar fi pneumonie, meningita sau o infectie a sangelui. Deoarece 10-30% dintre femeile insarcinate au bacteria respectiva si nu isi dau seama de existenta ei, este foarte importanta aceasta analiza. Recolta se face in aceasta perioada, fiindca in timpul sarcinii mai devreme ar fi inutila (uneori trece fara nici un tratament). Daca esti purtatoare de streptococ B, vei primi antibiotice, ceea ce reduce foarte mult riscul de infectare a bebelusului.

Acum este un moment bun pentru a crea un plan de nastere. Trebuie doar sa stii raspunsuri la anumite intrebari, de exemplu  cine va fi prezent la nastere din familie sau dintre prieteni, ce tehnici de reducerea durerii vrei sa folosesti in timpul nasterii si asa mai departe. Aceste raspunsuri iti vor oferi un punct de plecare pentru a discuta preferintele cu echipa medicala. Nasterea este imprevizibila si sansele sa urmaresti planul tau punct cu punct sunt uneori reduse de faptul ca, inainte de nastere iti schimbi brusc atitudinea fata de anumite lucruri. Daca discuti inainte cu echipa medicala despre preferintele tale, ei te pot ajuta sa iti depasesti frica in momentele grele si sa te tii de planul tau initial.

Cum ma pregatesc pentru sosirea la spital

Inainte de nastere tu si partenerul tau va trebui sa stiti exact unde este spitalul unde vei naste. Ar trebui sa va interesati de locuri de parcare disponibile sau care ar fi cel mai scurt drum pana acolo.

Daca ai ajuns la maternitate, personalul de acolo te va ajuta cu documentele necesare. Dupa ce formularele respective sunt completate, o asistenta medicala te poate duce direct intr-o sala de nastere. Daca nu este foarte clar ca au pornit contractiile, vei fi condusa intr-o sala de examinare. Acolo va decide echipa medicala daca esti pregatita pentru nastere sau nu. Asistenta va cere o proba de urina si va trebui sa iti schimbi hainele. Apoi iti va verifica semnele vitale si te va intreba cand au inceput contractiile si cat de dese sunt, daca s-a rupt apa sau daca ai avut sangerari vaginale. De asemenea te va intreba, daca bebelusul se misca, daca ai mancat recent ceva si cat de puternice sunt durerile.

Asistenta va masura frecventa si durata contractiilor, precum si frecventa cardiaca a bebelusului. Apoi va efectua un examen abdominal si vaginal. Daca esti inca foarte la inceput de travaliu si totul este in regula, te poate trimite acasa pana cand semnele nasterii devin mai clare si mai puternice.

Ce se va intampla dupa ce am trecut de toate controalele

Cu medicul sau cu asistenta poti vorbi despre planurile tale de nastere, inclusiv ceea ce priveste medicamentele impotriva durerilor. Daca analizele de sange arata ca ai sange cu grupa RH negativ si copilul va avea sange cu grupa RH pozitiv, dupa nastere vei primi o injectie de protectie pentru urmatoarele sarcini, ca organismul tau sa nu dezvolte anticorpi.

Daca rezultatele sangelui au iesit pozitive fata de streptococul B, vei primi antibiotice. Daca este nevoie, ti se va administra si oxitocina.

Echipa medicala va fi langa tine si orice intrebare ai avea, trebuie sa le pui cu incredere. Sa nu iti fie rusine de a cere lucruri de care ai nevoie, de exemplu un prosop racoros, apa de baut sau o patura. Daca se desfasoara monitorizarea electronica a bebelusului si esti curioasa cum se desfasoara aceasta monitorizare, poti sa rogi pe cineva sa iti explice fiecare linie ce arata pe monitor (contractiile, bataile inimii ).

Activitati recomandate in aceasta perioada

Ai putea sa te aprovizionezi cu mancaruri, care stau congelate si le poti folosi, dupa ce ai ajuns acasa dupa nastere. Tu si partenerul tau poate ajungeti acasa prea epuizati si nu mai aveti putere de aprovizionari sau de gatit. Mancarurile pe care le poti incalzi rapid va pot salva in primele zile dupa ce ati ajuns acasa din spital. Daca nu ai reusit sa faci toate astea inainte de nastere, nu te panica. Restaurantele ofera meniul zilei la preturi avantajoase si vei fi recunoscatoare pentru mancarea livrata pentru voi.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 34 de sarcina

Bebelusul la 34 de saptamani

Bebelusul are acum marimea unui pepene galben. Cantareste putin peste 2 kilograme (2,15 Kg) si are lungimea de aproape 46 de centimetri. Stratul de grasime care il inconjoara (cel care ajuta la reglarea temperaturii corpului dupa ce se naste) este in continua dezvoltare. Pielea este mai fina decat inainte. Sistemul nervos central se dezvolta si el, iar plamanii sunt si ei in continua dezvoltare. Daca pana acum ti-a fost frica de o nastere prematura, de acum poti sa te linistesti. Bebelusii nascuti intre 34 si 37 de saptamani sunt in general bine si nu au probleme de sanatate pe termnen lung. Poate ca au nevoie de o sedere scurta la sectia de neonatologie si se lupta cu niste probleme mici de sanatate, dar pe termen lung sanatatea lor este buna si nu vor intampina probleme.

Viata ta la 34 de saptamani de sarcina

In aceasta saptamana se poate instala din nou oboseala, desi nu va fi la nivelul celui din primul trimestru. Avand in vedere ca noptile nu mai sunt asa de linistite din cauza pozitiei inconfortabile, nu este iesit din comun sa apara oboseala. Acum este momentul sa iti economisesti energia si sa te odihnesti cand ai nevoie de cate o pauza. Daca ai stat mult timp intinsa sau asezata pe scaun, ar fi bine sa nu te ridici brusc. Se poate instala o scadere temporara a tensiunii arteriale atunci cand te ridici brusc, ceea ce te poate face sa te simti ametita.

Daca apar pete de culoarea rosie pe burta, coapse si fese,  este posibil sa suferi de afectiunea numita papule urticariene pruritice si plachete de sarcina, pe scurt PUPPP.

1 % din femeile gravide dezvolta aceasta afectiune, care este inofensiva, insa poate fi foarte incomoda. Daca te lupti cu aceasta problema, ar fi bine sa te consulti cu medicul tau. El poate sa iti ofere tratament pentru a te simti mai confortabil sau poti consulta un dermatolog, daca este necesar. Daca apar mancarimi pe tot corpul, aceasta problema poate semnala o problema hepatica.

Informatii privind operatia cezariana

Care sunt sansele mele de a avea o operatie cezariana?

In zilele noastre din ce in ce mai multe femei nasc prin cezariana. In anumite cazuri operatia cezariana este programata de viitoarea mamica. In alte cazuri se recurge la operatia cezariana in urma unor complicatii in timpul nasterii.

Cand am nevoie de o operatie cezariana?

O operatie cezariana neplanificata intervine atunci cand, din anumite motive se opreste dilatarea, bebelusul se opreste in jos pe canalul de nastere sau bataile inimii a bebelusului ar da motive de ingrijorare medicilor.

O operatie cezariana planificata se recomanda in urmatoarele cazuri:

  • daca ai avut o cezariana anterioara cu o incizie uterina verticala “clasica”. Daca incizia anterioara a fost orizontala in timpul operatiei, ai putea incerca la a doua nastere o nastere normala
  • daca ai avut o interventie chirurgicala uterina invaziva, cum ar fi o miomectomie (indepartarea chirurgicala a fibroamelor)
  • daca esti insarcinata cu mai mult de un copil (in cele mai multe cazuri o sarcina gemelara se termina cu o operatie cezariana)
  • daca bebelusul este foarte mare (o afectiune cunoscuta sub numele de macrosomie)
  • daca bebelusul se afla intr-un loc foarte neavantajos pentru nastere vaginala sau daca este intr-o pozitie transversala (in unele cazuri de sarcina gemelara primul copil este cu capul in jos, dar al doilea bebelus sta intr-o alta pozitie)
  • daca ai placenta previa (cand placenta creste in afara uterului si acopera colul uterin)
  • daca bebelusul are o boala sau o anomalie cunoscuta, care ar face o nastere vaginala riscanta
  • daca esti HIV pozitiv, iar testele de sange efectuate la sfarsitul sarcinii arata ca nasterea vaginala ar fi prea riscanta pentru bebelus

Ce se intampla in timpul operatiei cezariene?

De obicei partenerul are voie sa participe la aceasta operatie. Daca nu, echipa medicala va fi langa tine in timpul operatiei. Se va introduce un catater in corpul tau pentru a scurge urina in timpul procedurii si vei primi o injectie epidurala, care va amorti jumatatea inferioara a corpului, dar tu vei ramane treaza in timpul operatiei. Va fi pus ceva in fata ta, astfel incat sa nu poti urmari toata procedura si vei fi tinuta de vorba de echipa medicala.

Odata ce medicul ajunge la uter si face incizia finala, el o sa ridice bebelusul in aer inainte sa il predea pentru ingrijiri, asa si tu il vei putea vedea pentru prima data. In timp ce personalul medical va examina bebelusul, medicul va scoate placenta si va face cusaturile pentru a finaliza operatia.

Daca partenerul tau este in sala, el va putea sa tina bebelusul un pic in brate dupa examinare. Asa el ar putea sa se apropie si de tine, sa il vezi mai aproape, sau chiar sa il pupi. Daca nu este partenerul de fata, te poate ajuta si echipa medicala si il pot aseza pentru cateva momente pe pieptul tau bebelusul.

Inchiderea uterului si a abdomenului dureaza de obicei aproximativ 30 de minute. Cand operatia este finalizata, vei fi transportata in salonul de recuperare.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Inainte sa nasti ar fi recomandat sa faci un curs de prim ajutor. Vei invata diferite tehnici folositoare in anumite situatii de urgenta, care ar putea pune viata in pericol. De exemplu cum sa procedezi daca copilul se sufoca sau nu se misca, nu respira din cauza unei cazaturi, sau daca se ineaca cu ceva. Vei invata si masurile de prevenire a accidentelor si masurile de protectie. De obicei centrele de Crucea Rosie ofera astfel de cursuri.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 33 de sarcina

Bebelusul la 33 de saptamani de sarcina

In aceasta saptamana bebelusul cantareste putin peste 1 kilogram 800 de grame si depaseste marcajul de 43,18 centimetri in lungime. Are acum dimensiunea unui ananas. In aceasta perioada pierde repede aspectul de “mic extraterestru” si scheletul lui se va intari. Oasele din craniu nu sunt inca sudate, ceea ce va permite la nastere capului sa se modeleze. In asa fel se usureaza mult venirea pe lume atunci cand trece prin canalul de nastere. Presiunea exercitata in timpul nasterii este uneori atat de intensa, incat multi copii se nasc cu capul deformat. Oasele din craniu nu se sudeaza decat mai tarziu, aproape de maturitate, lasand astfel loc creierului sa creasca si tesuturilor sa se extinda.

Viata ta la 33 de saptamani de sarcina

Pe masura ce creste bebelusul, multe lucruri se schimba in jurul tau. Lucruri simple, cum ar fi sa iti gasesti o pozitie comoda de stat sau sa adormi usor devin o adevarata provocare. Uneori poti simti durere sau amorteala la nivelul degetelor, incheieturilor sau a mainilor. Din cauza retinerii lichidelor mainile si picioarele tale pot fi foarte umflate.

Exista o perna speciala pentru gravide (sau pentru mamici care alapteaza), care te poate ajuta in timpul somnului, atat cu sprijinirea spatelui, cat a bratelor, picioarelor sau in gasirea unei pozitii comode.

Daca lucrezi mult la calculator si mainile tale sunt solicitate des in timpul lucrului, nu uita sa iei cate o pauza, in care iti intinzi un pic mainile si picioarele.

Cum se monitorizeza miscarile bebelusului

In aceasta perioada bebelusul se misca mult. Fiecare bebelus are ritmul lui de activitate si nu exista un model anume, dupa care trebuie sa te orientezi atunci cand ii urmaresti miscarile. Atata timp, cat nu observi o schimbare majora in miscarile lui, nu trebuie sa te ingrijorezi in aceasta privinta.

Monitorizarea miscarilor bebelusului este recomandata de medici sau de asistente. Este bine sa ii urmaresti miscarile odata sau de doua ori pe zi. Medicul tau poate sa iti ofere informatii cum sa faci acest lucru, fiindca exista mai multe modalitati de a monitoriza aceste lovituri.

O abordare comuna ar fi numerotarea miscarilor intr-o perioada din zi dupa saptamana 28 de sarcina, cand copilul este foarte activ. In timp ce ii monitorizezi miscarile, ar trebui sa stai linistita si sa te concentrezi. Ar trebui sa distingi cel putin 10 miscari in doua ore. Nu trebuie sa te ingrijoriezi, probabil nu vor dura 2 ore pana vei simti miscarile recomandate. Uneori se intampla sa simti 10 lovituri imediat dupa primele 10 minute. Daca in doua ore nu ai simtit 10 miscari, ar trebui sa iei legatura cu medicul tau.

Ce am de facut daca au aparut schimbari in miscarile bebelusului

Daca miscarile bebelusului s-au redus brusc, ar trebui sa faci o vizita la medicul tau ginecolog. O incetinire a miscarilor bebelusului poate sa semnaleze o problema si vei avea nevoie de un control pentru verificarea bebelusului.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Acum ar fi un moment bun sa te apuci de spalat hainele bebelusului, chiar daca sunt noi. Uneori hainele nu sunt depozitate in magazine asa cum ar fi recomandat. Prin spalare poti evita contactul cu factori care pot provoca alergii sau pot irita pielea bebelusului. Exista pe piata detergent special conceput pentru pielea fina a bebelusului. Acest detergent de obicei este etichetat ca fiind hipoalergenic si este recomandat pentru pielea sensibila.

Sarcina pe saptamani – Saptamana 32 de sarcina

Bebelusul la 32 de saptamani

Bebelusul cantareste acum in jur de 1 kg 700 grame si are o lungime de aproximativ 42 de centimetri, ocupand tot mai mult spatiu in uterul tau. In fiecare saptamana iei aproximativ 500 de grame in greutate, din care aproape o jumatate merge direct la bebelus. In urmatoarele 7 saptamani bebelusul va lua aproape jumatate din greutatea lui. Ca sa supravietuiasca in afara uterului, va creste si stratul de grasime in corpul lui. Acum are unghii si par adevarat. Pielea bebelusului devine moale si neteda pana la nastere.

Viata ta la 32 de saptamani de sarcina

Pentru a satisfice nevoile bebelusului din burta, volumul de sange din organismul tau a crescut de la 40 pana la 50% din momentul in care ai ramas insarcinata. Cu cresterea uterului, care impinge diafragma si umfla stomacul, consecintele sunt scurtarea respiratiei si arsurile la stomac. Ca sa usurezi disconfortul, poti incerca sa dormi sprijinita cu perne si sa consumi mai des portii mai mici de mancare.

S-ar putea sa apara durerile de spate in timp ce sarcina avanseaza. Daca apare aceasta durere, comunica imediat cu medicul tau, mai ales daca inainte nu existau aceste simptome, deoarece ar putea fi si un semn al travaliului prematur.

In mod normal durerile de spate se datoreaza cresterii uterului si schimbarilor hormonale. Uterul in crestere schimba centrul de greutate si se intinde slabind muschii abdominali si apasand pe spate. Modificarile hormonale in timpul sarcinii slabesc articulatiile si ligamentele care ataseaza oasele pelvine la nivelul coloanei vertebrale. Acest lucru poate sa te faca sa te simti instabila si sa ai dureri atunci cand mergi, cand iti schimbi pozitia in pat, cand iesi din vana, cand te indoi sau cand ridici ceva.

Cine ar trebui sa fie cu tine in sala de nastere

Nasterea este o experienta intensa si foarte personala. Cand te gandesti cine ar trebui sa fie cu tine in sala de nastere in afara de medicul sau moasa ta, ar trebui sa ai in vedere anumite aspecte sau parerea altor mame, care au mai nascut:

  • 44 % din mamele care au nascut au declarat, ca in afara de partenerul lor de viata preferau sa nu fie nimeni in sala de nastere, 37% din femei au declarat ca au preferat langa partener inca o ruda in sala de nastere, in timp ce 16% au vrut sa fie o prietena langa ele in timpul nasterii.
  • Despre prezenta altor persoane in sala de nastere ar trebui sa discuti cu partenerul tau inainte de a lua o decizie. Unii tatici se schimba in prezenta altora in sala de nastere si pot fi reticenti, preferand sa nu fie nimeni in afara de ei intr-un moment important din viata lor. Daca te decizi totusi sa participe si alte rude la nastere, asigura-te ca si partenerul este de acord cu acest plan.
  • Ar fi bine sa comunici dorintele tale si cu spitalul, unde vei naste. De obicei mamele sunt foarte dornice sa fie prezente atunci cand fiica lor naste si unele sar peste dorintele cuplului de a ramane singuri in momentele nasterii. Spitalul te poate ajuta in luare acestei decizii si rudele pot astepta in sala de asteptare;
  • Ai putea lua in considerare sa ai o asistenta personala, care sa fie langa tine in momentul nasterii. De obicei asistentele si medicii pleaca in functie de orarul lor de munca, dar daca ai optat pentru prezenta unei asistente personale, ea va fi langa tine si nu va pleca. Unele cercetari arata ca femeile care au nascut cu o asistenta personala, au nascut mai repede si fara complicatii.

Lista persoanelor care te pot ajuta dupa nastere

In cazul in care unii dintre prieteni sau membrii familiei pot ajuta dupa nastere, ar fi un lucru de apreciat din partea ta. Ar fi o idee buna sa accepti ajutorul oferit si sa te bucuri de el.

Prietenii sau alti membrii din familie te pot ajuta cu aranjarea meselor, la cumparaturi sau la supravegherea bebelusului pentru cateva minute, cand tu trebuie sa lipsesti pentru motive personale.

Daca ai si copii mai mari, acum poti apela la prietene sau bunici sa te ajute cu supravherea lor, mai ales in timpul sedereii la spital sau in timpul recuperarii acasa.

Si daca unii din prietenii tai se ofera sa duca si gunoiul, sa plimbe cainele sau sa hraneasca animalul de companie, te poti considera o persoana foarte norocasa.