Despre contractiile Braxton Hicks

John_Braxton_Hicks
Doctor John Braxton Hicks (23 February 1823 – 28 August 1897)

Contractiile Braxton Hicks sunt contractii uterine sporadice care incep in ultimele 6 saptamani ale sarcinii. Unele femei incep sa le simta dupa prima jumatate a sarcinii, dar nu este obligatoriu. Aceste contractii au fost denumite dupa numele medicului englez – John Braxton Hicks, cel care le-a descris pentru prima oara aceste contractii in anul 1872.

Cu avansarea sarcinii contractiile Braxton Hicks au tendinta sa apara mai des, dar pana in ultimele saptamani acestea probabil vor ramane rare, neregulate si nedureroase. Uneori insa este foarte greu de distins de pornirea unui travaliu prematur.

Pentru siguranta dumneavoastra si a bebelusului ar fi bine sa nu incercati sa va puneti singura niciun fel de diagnostic. Daca nu ati ajuns inca in saptamana 37 de sarcina si aveti mai mult de patru contractii intr-o ora, sau aveti orice alt semn de travaliu prematur, luati legatura imediat cu medicul dumneavoastra.

Pe masura ce va apropiati de data nasterii, cervixul incepe probabil sa se pregateasca pentru nastere. Contractiile pot deveni mai intense si mai frecvente, iar acesta poate creea un disconfort. Spre deosebire de contractiile Braxton Hicks nedureroase si sporadice care apar mai devreme si nu au provocat niciun fel de schimbare la nivelul colului uterin, contractiile adevarate pot ajuta la subtierea cervixului sau poate sa duca chiar la o mica dilatare. Aceasta faza deseori este mentionata ca faza de pretravaliu.

Cum puteti diferentia contractiile adevarate de contractiile Braxton Hicks?

femeie_insarcinata_ingrijorataIn ultimele saptamani sau zile dinainte de nastere, contractiile Braxton Hicks pot deveni ritmice, relativ apropiate sau pot deveni chiar dureroase. Multe femei sunt pacalite de aceste contractii false si se gandesc ca a sosit deja momentul nasterii. Dar spre deosebire de contractiile adevarate care prevestesc nasterea, contractiile Braxton Hicks nu cresc in mod constant si nu devin mai puternice, si nu devin foarte apropiate.

Ce puteti face daca contractiile Braxton Hicks devin incomode pentru dumneavoastra?

In ultimele saptamani ale sarcinii puteti incerca urmatoarele metode:

–          Schimbarea pozitiei poate ajuta la diminuarea simptomelor incomode ale contractiilor Braxton Hicks. Daca va apasa aceste simptome intr-o pozitie de odihna, mersul pe jos poate fi de ajutor.  Alta data doar pozitiile de odihna sunt de folos. Contractiile adevarate in schimb vor persista si vor progresa indiferent de pozitia pe care o aveti.

–          O baie calda (dar nu fierbinte) este bine primita de corpul dumneavoastra si va ajuta la relaxare.

–          Sa incercati sa beti cat mai multa apa, deoarece contractiile Braxton Hicks pot fi cauzate uneori de deshidratare.

–          Incercati sa faceti cateva exercitii de relaxare, respiratie lenta si profunda. Acestea nu vor opri simptomele contractiilor false, dar va pot ajuta sa treceti mai usor peste disconfortul produs. Este o oportunitate foarte buna sa exersati metodele de gestionare a durerii invatate la cursurile prenatale.

Cand trebuie sa apelati la medic sau la moasa?

femei_suna_doctorulSa luati legatura imediat cu medicul dumneavoastra (sau cu un alt specialist daca este cazul) daca nu ati ajuns inca in saptamana 37 de sarcina si contractiile devin tot mai frecvente, ritmice sau dureroase, sau daca apar una sau mai multe din urmatoarele semne posibile de un travaliu prematur:

–          Dureri abdominale, crampe asemanatoare crampelor menstruale sau daca apar mai mult de patru contractii pe ora (chiar daca acestea sunt nedureroase);

–          Orice sangerare vaginala sau pata;

–          Cresterea secretiilor vaginale sau schimbarea compozitiei acestora: de exemplu daca secretia vaginala devine apoasa, cu mucus sau cu sange ( chiar daca culoarea devine doar rozalie);

–          Aparitia unei presiuni mai mari in zona pelviana ( ca si cum bebelusul ar impinge in jos);

–          Dureri de spate, mai ales daca aceste dureri devin ritmice si constante, sau daca nu ati avut anterior dureri de spate

Daca ati trecut de 37 de saptamani de sarcina, nu trebuie sa va panicati si sa alarmati medicul dumneavoastra doar din cauza contractiilor, decat daca dureaza fiecare contractie aproximativ 60 de secunde si apar la fiecare 5 minute timp de o ora. Daca medicul dumneavoastra v-a recomandat altfel, urmati sfatul medicului.

Bagajul gravidei pentru nastere la spital

Cum ar trebui sa se pregateasca viitoarea mamica pentru nastere din punct de vedere al bagajelor? Primul pas ar fi sa faca o lista cu tot ce crede ca ar avea nevoie la spital, pentru a se simti cat mai confortabil in acele zile speciale.

Confortul fiecarei persoane depinde bineinteles de conditiile din spital, dar sunt unele obiecte generale, de care nu poate nimeni sa lipseasca in aceste momente.

Gravidutele de obicei amana pregatirea bagajului pana in ultimul moment al nasterii. Dar atunci cand a pornit travaliul, pregatirea bagajelor este un proces mai dificil si se poate ajunge la telefoane de urgente catre sot, si efectuarea drumurilor haotice cu diferite obiecte care au fost solicitate de mamica in ultimele clipe.

graviduta_spre_spital_mare

Iata cateva obiecte, care ar putea sa va salveze din incurcaturi, daca le aveti deja la dumneavostra in bagajul pentru maternitate:

Pentru mamica:

–         carte de identitate

–         periuta si pasta de dinti

–         sampon si balsam pentru par

–         gel de dus, sapun, deodorant

–         prosoape

–         halat

–         mai multe perechi de lenjerie intima, zilnic se schimba de mai multe ori din cauza lohiilor eliminate dupa nastere

–         tampoane speciale pentru lauze

–         daca se folosesc tampoane facute din vata infasurata in tifon steril, e bine sa aveti la dumneavoastra cateva pregatite de acasa, iar in cazul in care nu va ajung acestea, e bine sa aveti la andemana o foarfeca, pentru a taia tifonul usor

–         crema speciala pentru calmarea durerilor la sani din cauza alaptarii

–         sutien pentru alaptat, camasa de noapte care se desface usor in fata

–         pompa pentru sani

–         tampoane pentru sani

–         daca sunteti sub tratament, sa nu uitati sa va luati la dumneavoastra medicamentele necesare, dar sa va consultati cu medicii de la spital despre uilizarea acestor medicamente

–         elastice si agrafe pentru par

–         incarcator de telefon si telefon

–         papuci de casa confortabili

–         cana, farfurii si ceva tacamuri, pai pentru a bea mai usor

–         mancare usoara, ceva de rontait

–         apa plata

–         aparat foto

–         laptop sau tableta si incarcatoare

–         haine pentru externare

gravidute_cu_hainute_bebe

 

Pentru bebelus:

–         servetele umede (poate folosi si mamica)

–         pampersi

–         unguent cu galbenele pentru uns funduletul

–         paturica

–         manusi sa nu se zgarie pe fata cu unghiutele

–         prosopele pentru bebelusi

–         hainute pentru externare

–         caciulita la externare

 

Unele maternitati nu accepta haine aduse de acasa nici pentru dumneavoastra, nici pentru bebelus, din cauza ca aceste haine nu sunt sterilizate. In functie de spitalul unde veti naste, veti vedea daca aveti nevoie atat de haine pentru dumneavoastra cat si pentru bebelus in timpul internarii.

Cel mai bine ar fi ca viitoarele mamici sa se apuce de pregatirea bagajelor inainte cu vreo luna de data mentionata pentru nastere.

Dupa ce acest bagaj este pregatit nu mai ramane, decat sa asteptati cel mai unic si special moment pe care l-ati trait vreodata.