Protejarea mediului – educatie pentru copii

Oamenii au viziuni diferite despre lumea in care traim. Unii traiesc in asa fel pe Pamant, incat nu le pasa, daca lasa in urma lor multe gunoaie, altii cred ca plantele si animalele le apartin lor si le pot lua cu ei, fie pentru decorarea casei, fie sa mai colectioneze niste trofee. Insa exista si oameni, care incearca sa traiasca in armonie cu toate creaturile de pe planeta, respecta natura si mediul inconjurator.

De-a lungul anilor oamenii au dezvoltat nenumarate activitati, care sunt distructive pentru natura, animale si oameni. Din aceasta cauza s-au format grupuri, care incearca sa lupte pentru salvarea planetei.

Cel mai bun mod de a avea grija de Pamant este de a ne invata copii cum sa faca acest lucru. Ei reprezinta generatia viitoare si tot ei pot transmite valorile adevarate mai departe.

Educatia despre protejarea mediului inconjurator ar trebui sa fie introdusa in educatia zilnica a copiilor, exact asa, cum ii invatam de ce este important sa se spele pe dinti, sa fie curati sau de ce e bine sa manance sanatos si sa faca multa miscare.

Cu cat mai devreme incepem educatia, cu atat mai mult va fi tiparita in mintea copiilor tot ce au invatat si mai tarziu acestea vor deveni obiceiuri normale, zilnice.

Niste reguli de baza pentru educatia privind mediul ar fi:

1.. Sa faci curat mereu dupa tine, oriunde ai fi

Pe copii ii invatam de mici cum sa tina curat in camere, intre jucarii, la scoala. Nu este deloc un efort sa ii invatam ca oriunde am fi, trebuie sa mentinem curatenia, sau sa ramana curat locul unde am fost, chiar daca acest loc se afla in natura. Copii trebuie sa invete cat de important este sa reciclam corect gunoaiele si sa nu le lasam in drum.

2.. Sa reduci consumul inutil de produse

Oamenii de cand sunt mici sunt obisnuiti sa se gandeasca la viitor. Fiecare etapa a vietii este completata de gandirea asupra viitorului. Cand suntem la scoala, trebuie sa luam note bune, pentru un viitor mai bun, un loc de munca mai bun, trebuie sa stim sa ne descurcam in anumite situatii neplacute de mici, ca atunci cand devenim adulti, sa nu fim afectati, s.a.m.d.

Inainte de a cumpara ceva nou – o jucarie noua, o haina noua, copii ar trebui obisnuiti sa se gandeasca si la urmari: unde va ajunge produsul respectiv dupa ce iese din uz: la gunoaie.

Suntem tentati sa cumparam multe produse, doar pentru ca suntem inconjurati de oferte, reclame si de multe ori produsele cumparate nu sunt atat de mult utilizate, cum ne-am fi dorit sau nu ne bucura asa mult, cum ne-am asteptat. Gunoaiele ne sufoca, oceanele sunt pline cu plastice, gunoaiele ajung peste tot si acolo, unde nici nu te-ai astepta. Inainte de a cumpara un lucru nou, ar trebui sa ne gandim cat de mare nevoie avem de acel obiect. Daca incep cat mai multi dintre noi incep sa gandeasca asa, am putea reduce cantitatea gunoaielor. Daca copii inteleg cat de important este sa reducem cantitea gunoaielor, devin adulti responsabili pentru natura, pentru planeta.

3.. Respecta fiintele din jurul tau

In zilele noastre banii, sau anumite obiecte au ajuns sa aiba cele mai mari valori. Insa valorile adevarate pentru umanitate nu se masoara in profiturile unor companii sau oameni bogati.

Copii trebuie sa invete de mici, ca fiecare animal sau planta este valoroasa, mai valoroasa decat obiectele care ne inconjoara si prin respect putem avea grija de ei. Multe animale sunt pe cale de disparitie, iar generatiile urmatoare doar din carti vor stii, cum aratau anumite animale, care inca traiesc acum si pentru noi este normal sa le avem printre noi.

4.. Plantati cat mai multi copaci sau alte plante

Educatia copiilor despre plantare nu este doar distractiva ci si esentiala conservarii mediului. Copii se pot bucura de culegerea unui fruct care a fost plantat chiar de ei. Prin faptul, ca le aratam copiilor de unde vine mancarea pe masa noastra, porneste un sentiment de apreciere fata de Pamant. Chiar daca se murdaresc in timpul plantarii, aroma pretioasa a unei rosii plantate de tine insuti nu se compara cu nimic.

5.. Natura nu este un bun personal

Copii stiu ca atunci cand au o jucarie si se afla in compania altor copii asa este frumos, sa imparti jucaria cu ceilalti. Aceasta teorie o putem introduce in educatia lor fata de mediul inconjurator. Trebuie sa invatam sa impartim pamantul cu alte fiinte, care au drepturi egale cu noi. Daca pentru copii respectul fata de alte vietati devine un lucru obisnuit, conservarea devine un obicei natural, normal si obisnuit si nu va fi unul, pentru care trebuie sa luptam.

Cand te speli pe dinti, de exemplu, poti sa inchizi apa de la robinet pana termini spalatul dintilor sa eviti consumul inutil de apa. Apa este importanta pentru toate vietuitoarele, nu numai pentru tine.

Doar ca iti place o floare de pe marginea drumului, nu inseamna ca ai dreptul sa o rupi si sa o iei cu tine.

Invatarea respectului fata de resursele naturale si constientizarea importantei lor este o lectie ce se aplica toata viata.

Pamantul trebuie sa fie curat, sanatos, iar pentru asta avem multe de facut, incepand cu educarea copiilor nostri privind natura, mediul inconjurator si planeta pe care traim.