Alergiile la copii mici

Ce este o alergie?

O alergie este o reactie imuna la o substanta din mediu numita alergen. Atunci cand un copil alergic vine in contact cu un alergen fie ca atinge substanta respectiva, o respira sau o mananca, corpul vede acest alergen ca pe un corp invadator strain si periculos si elibereaza histamine si alte substante chimice pentru a lupta si a se apara.

Aceste substante chimice irita corpul si provoaca simptome cum ar fi: curgerea sau infundarea nasului, stranuturi, tuse si mancarimi. Simptomele pot fi usoare sau mai severe, sezoniere sau in curs de desfasurare din cauza expunerii constante la un alergen. In unele cazuri un alergen poate provoca o reactie severa, numita soc anafilactic. Aceasta reactie este o urgenta medicala, deoarece simptomele – inclusiv dificultati de respiratie si umflaturi pot pune viata in pericol.

Ce substante pot fi alergeni?

Alergenii pot include o gama mare de substante, cum ar fi anumite alimente, medicamente, insecte, par de animale, acarieni de praf, mucegai sau polen. Alergenii pot provoca simptome respiratorii, cum ar fi alergii nazale (rinite alergice), simptome care apar pe piele cum ar fi dermatitele sau pot provoca probleme intestinale, de exemplu de la alergiile alimentare.

Este putin probabil ca bebelusii sa faca febra de fan (alergia la polen). Alergiile sezoniere la polen sau iarba de obicei nu apar pana la varsta de 3 sau 4 ani. Expunerea la fiecare tip de polen este de numai cateva saptamani pe an si asta reduce sansele de a dezvolta alergii la bebelusi.

Cat de frecvente sunt alergiile la copii?

Pe baza unui sondaj din Statele Unite ale Americii 4,5% dintre copii cu varsta sub 18 ani au o alergie alimentara; 10,7% alergie cutanata si 16,6% au febra de fan sau o alergie respiratorie.

Care sunt cauzele alergiilor nazale?

Acarienii de praf sunt organisme microscopice care se dezvolta pe pielea umana. 85% dintre oamenii alergici sunt alergici la acarienii de praf. Parul animalelor, cum ar fi de la pisici, caini sau alte animale blanoase pot provoca alergii nazale. Polenul (in special din copaci), ierburile sau buruienii pot provoca de asemenea alergii nazale.

Ciupercile gasite in locuri umede, cum ar fi baile, subsolurile sau din aer liber intr-o clima umeda sunt responsabile si ele de alergii nazale. Unii copii pot fi alergici la pernele umplute cu pene, altii la perii sau paturi de lana. Chiar daca multi resping ideea ca fumul de tigara poate provoca alergii, cu siguranta fumul de tigara poate agrava simptomele alergice.

Care sunt semnele alergiei care fac diferenta intre o raceala si alergie?

Deoarece simptomele alergiilor nazale sunt asemanatoare cu simptomele racelii (nas infundat sau care curge, ochi inlacrimati, tuse, stranuturi) poate fi greu de diferentiat cand este o raceala si cand ne luptam cu o alergie. Exista totusi unele semne, care duc la concluzia ca este vorba de o alergie si nu de o raceala. De exemplu:

  • in mod normal o raceala trece dupa 7 sau 10 zile, simptomele alergiei insa nu trec asa repede
  • daca copilul intr-una stranuta, se sterge la nas sau are mereu nasul infundat, poate fi un semn de alergie. Verifica mucusul care curge din nas. Daca este clar si subtire, si nu galben sau verzui si gros ca la o raceala, poate fi un alt semn de alergie
  • ochii rosii, care prezinta mancarimi, sau pielea de sub ochi care arata intunecata pot fi alte indicii care descriu o alergie.
  • daca copilul respira mereu pe gura, sau are o tusa uscata persistenta
  • daca pe piele apar eruptii cutanate rosii, trebuie sa iti dea de gandit ca poate prezinta semnele unei alergii.

Daca copilul prezinta una sau mai multe simptome descrise mai sus, sansele sunt mari ca el sa fie alergic la ceva din mediul inconjurator. Copii cu alergii nazale sunt mai predispusi la infectii ale urechii, la astm bronsic sau infectii sinusale.

Se pot mosteni alergiile?

Un copil poate sa mosteneasca tendinta de a fi alergic, dar nu neaparat o alergie specifica. De exemplu, daca unul dintre parintii biologici are febra de fan sau alergii la animale, exista o probabilitate de 40-50% pentru copil sa aiba un fel de alergie. Cand ambii parinti sunt alergici, aceasta probabilitate creste la 75-80%. Alergiile pot fi foarte diferite intre membrii unei familii.

Cand apar semnele si simptomele alergiei?

Depinde de faptul de cat de des a fost copilul expus alergenului. De obicei dureaza in timp pana se dezvolta alergia. Fiecare persoana alergica are un prag, care trebuie atins inainte ca un alergen sa provoace o reactie, iar acest lucru poate dura cateva luni.

Alergiile asociate febrei de fan dureaza de obiciei cativa ani pentru a se dezvolta.

La aparitia unui animal de companie alergia la animale nu se manifesta deloc in primele luni, sau apare o reactie foarte redusa. Dar intr-o zi, cand nivelul de expunere atinge pragul, corpul va elibera anticorpi sa lupte si semnele se vor agrava.

Cum imi dau seama la ce este alergic copilul meu?

Cand suspectezi o alergie si vrei sa afli la ce este alergic copilul tau, va trebui sa lucrezi ca un adevarat detectiv, cu multa rabdare. Daca nu iti dai seama singura, care sunt sursele provocatoare, te pot ajuta testele medicale pentru a identifica cauza exacta a alergiilor. Alergiile la mucegai se dezvolta de obicei in timpul sezonului ploios si poate fi greu de deosebit de o raceala. Acarienii de praf sau alergiile la animale provoaca adesea congestie nazala dimineata pe tot parcursul anului. Alergiile legate de polen sunt mai frecvente primavara, vara sau toamna.

Din nefericire chiar daca animalul de casa nu mai este prin preajma copilului alergic, poate dura un an pana cand cei alergici nu vor mai fi deranjati de simptome.

Un alergolog te poate ajuta in identificarea alergiei. Testele de sange efectuate sunt mai putin exacte decat teste cutanate. In timpul unui test cutanat se aplica cantitati mici de alergeni pe pielea copilului. Daca copilul este alergic la o substanta, acesta va avea o reactie in locul respectiv. Se va inrosi si se va umfla locul respectiv, asemanator unei muscaturi de tantar. Bebelusii pot avea reactii mai putine, totusi testele pot fi foarte utile daca suspectezi o alergie. Rezultatele testelor se pot modifica la un copil, pe masura ce el va creste.

Cum pot sa imi protejez copilul de alergii?

Cele mai bune modalitati de a reduce expunerea copilului la cele mai frecvente alergeni ar fi sa tii curat in casa, in special in camera copilului. Acarienii de praf traiesc in covoare si alte tesaturi, asa ca se pot afla oriunde in casa. Apar si in saltelele din dormitor sau pe perne.

Pentru a proteja copilul, poti cumpara o husa de protectie pentru saltea, care nu lasa acarienii sa vina in contact cu copilul. Poti intreba la farmacii sau la magazine specializate cu produse anti-alergenice.

Se recomanda sa speli lenjeria de pat o data pe saptamana pentru eliminarea acarienilor. Sa eviti paturile si covoarele pufoase in care se pot aduna multi acarieni. Animalele de plus reprezinta un adevarat magnet pentu acarieni. Incearca sa limitezi prezenta lor in camera copilului doar la cele mai indragite, pe care ar trebui insa sa le speli din cand in cand.

Sa aspiri cel putin o data pe saptamana si incearca sa faci asta atunci, cand copilul nu se afla in camera. Spalatul pe jos iar ajuta la eliminarea acarienilor.

In cazul in care copilul tau prezinta o alergie severa la praf, va trebui sa renunti la covoare, draperii, perdele, la tot ce poate aduna praf, va trebui sa cureti bine filtrele de la aparatele de aer conditionat, hote.

Daca copilul prezinta alergie la un animal de casa, singura solutie buna ar fi sa stea departe de copil, ceea ce uneori poate prezenta o decizie dureroasa. Mai poti incerca sa speli animalul respectiv cu sampoane speciale, care ajuta la reducerea parului.

In timpul sezonului in care apare polenul, indicat ar fi sa ramana copilul in casa cu ferestrele inchise, ceea ce este imposibil de realizat. Dar poti sta cu geamurile inchise macar atunci, cand este vant afara sau sa se spele copilul pe cap in fiecare seara, astfel se pot elimina alergenii ce s-au adunat in par din aer. Daca tii un calendar cu zilele cele mai periculoase privind polenul, poti sa gestionezi bine orice iesire si sa ai un pic de control asupra alergiei la polen.

Pentru a preveni aparitia mucegaiului in casa poti folosi un dezumidificator pentru vremea umeda sau un aer conditionat pentru vremea uscata si calda. Daca in baie apare des mucegaiul, va trebui sa cureti baia in mod regulat cu dezinfectanti care opresc aparitia mucegaiului. Mucegaiul mai poate aparea in dulapuri, mansarde, beciuri, pe plante, in frigidere, cabine de dus, cosurile de gunoi sau sub covoare. Chiar si un brad artifical poate avea mucegai uneori.

Exista medicamente care pot ajuta in cazul alergiilor?

Da, exista medicamente care pot ajuta in cazul alergiilor, dar niciodata nu trebuie folosite fara acordul medicului. Medicul poate prescrie antihistaminice sau un spray nazal cu steroizi. Medicamentele noi sunt mai bune, cu efecte secundare reduse fata de cele vechi de pe piata. Totusi aceste medicamente nu sunt recomandate pentru bebelusi sub 6 luni.

Imunoterapia poate fi recomandata de medic dupa varsta de 4-6 ani. Insa, daca un copil sufera de o forma severa de astm, se poate prescrie si mai devreme.

Imunoterapia are loc de obicei in cabinetul medicului, unde se administreaza copilului doze mici de alergeni (polen, acarieni sau anumite mancaruri), ca un fel de vaccinare pentru a ajuta corpul copilului sa se obisnuiasca cu substanta respectiva in timp.

Imunoterapia de obicei presupune administrarea saptamanala a dozei de alergen timp de 4 sau 6 luni. Cand s-a atins un prag acceptabil, timp de 4 sau 6 luni se vor administra doze odata sau de doua ori pe luna, iar in ultima faza o data pe luna timp de un an.

In cazul in care imunoterapia a fost utila, copilul poate sa continue tratamentul inca cativa ani.

Despre sistemul Montessori

Cine a fost Maria Montessori?

Dr. Maria Montessori (1870-1952) a fost  doctorita si antrepoloaga de origine italiana, care si-a dedicat viata intelegerii modului in care se dezvolta copii din punct de vedere social, intelectual, fizic si spiritual. Observand cu atentie copii din intreaga lume, a descoperit un tipar universal de dezvoltare la toti copiii, indiferent de cultura lor sau de epoca in care traiesc.

Dr. Montessori a fost prima femeie, care a obtinut o diploma de medic in Italia. In urma interesului ei pentru dezvoltarea umana, ea a lucrat la o clinica pentru copii cu boli mintale. Mai tarziu a condus Scoala Ortofrenica din Roma, care era pentru copii cu probleme fizice, mentale si emotionale. Maria Montessori a predat in intreaga Europa despre nevoile copiilor si valorile lor pentru viitorul societatii noastre. Ea a subliniat necesitatea de a schimba atitudinea noastra fata de copii si de nevoile lor.

In 1907 Dr. Montessori a primit responsabilitatea de a ingriji un grup de copii dintr-un cartier degradat din San Lorenzo. A inceput sa inteleaga cat de important este un mediu pozitiv pentru copii si pentru dezvoltarea lor. In timp ce observa copii si reactia lor la mediul inconjurator, a vrut sa le demonstreze capacitatile si interesele lor, care depasau asteptarile tuturor. Materialele folosite in sistemul “Montessori” au fost multi ani utilizate de Dr. Montessori si de asocatii ei, creand o reprezentare fizica si concreta a conceptiilor si abilitatilor pe care copii sunt in mod natural in stare sa le invete in cursul lor normal de dezvoltare.

Dr. Montessori a efectuat primul ei curs de pregatire internationala in Italia in 1913 si primul ei curs de pregatire americana in California in 1915. In timp ce se raspandea viziunea ei asupra copiilor in intreaga lume, simtea ca a venit timpul sa asigure calitatea si integritatea a ceea ce a invatat la cursurile de formare. Din acest motiv a infiintat Asociatia Internationala Montessori in 1929. Astazi AMI continua sa sprijine fomarea calificata a cadrelor didactice la nivel mondial.

maria_montessori_cu_copiiMaria Montessori a avut numeroase provocari in timpul carierei sale. A calatorit foarte mult si a predat in intreaga Europa, India si Statele Unite ale Americii. Eforturile ei au fost recunoscute de multi educatori, psihologi si lideri politici cum ar fi: Anna Freud, Erik Erikson, Mahatma Gandhi, Alexander Graham Bell si Jean Piaget.

Dr. Montessori a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace in 1949, 1950 si 1951 si a continuat sa lucreze, sa predea si sa scrie pana la moartea ei. In ultimii o suta de ani copii din intreaga lume au beneficiat de aceasta abordare educationala care sustine, promoveaza si protejeaza dezvoltarea naturala a copiilor.

Viziunea ei era concentrata pe evolutia interioara a individului, de a trece de la un stadiu al independentei la un nivel mai inalt. Copiii insasi dau sfatul cel mai bun de multe ori: “Ajuta-ma sa o fac singur!“ Acest concept este diferit fata de conceptia in care adultul face totul pentru copil sau invers, in care adultul il lasa pe copil singur sa se descurce.

Este important sa intelegem, ca Montessori nu este un termen comercial. Exista multe varietati de formare a profesorilor Montessori, de la cursuri de 10 saptamani si certificate online pana la cursuri de zi de lunga durata. Instruirea AMI Montessori de inalta calitate poate deschide usa unei cariere ca profesor in scoli private si publice Montessori din intreaga lume.

maria_montessori_cu_copii_02Cursurile AMI sunt conduse de formatori AMI, cadre didactice care au absolvit programul de formare a formatorilor si au o intelegere profunda a teoriei si practicii Montessori. Absolventii cursurilor de formare AMI trebuie sa demonstreze intelegerea teoriei educationale, dezvoltarii copilului, tehnicilor de observare, prezentarii materialelor Montessori si abilitatii de a crea activitati adecvate pentru copii.

Ce este educatia Montessori?

Montessori este o metoda de educatie bazata pe activitati auto-directionate, invatare directa si joc de colaborare. In clasele Montessori copii fac jocuri creative in procesul de invatare, in timp ce sala de clasa si profesorul ofera activitati corespunzatoare varstei care sa ghideze procesul. Copii lucreaza in grupuri dar si individual pentru a descoperi si explora cunoasterea lumii si pentru a-si dezvolta potentialul lor maxim.

scoala_montessoriMaria Montessori a descoperit ca invatarea prin experiente conduce la o intelegere mai profunda a limbii,  matematicii, stiintei, muzicii si interactiunilor sociale. Fiecare materie dintr-o sala de clasa Montessori sustine un aspect al dezvoltarii copilului, creand o potrivire intre interesele naturale ale copilului si activitatile disponibile. Copii pot invata prin propria lor experienta si in propriul ritm. Ei au un raspuns in orice moment la curiozitatile lor, care exista in mod natural in orice om si pot construi o baza solida pentru invatare de-a lungul vietii.

Institutiile Montessori sprijina invatarea copiilor de la nastere pana la scolile medii.

Pentru copii pana la trei ani

Sistemul Montessori asigura copilului un mediu sigur, angajati si ingrijitori de incredere, promoveaza increderea in sine si in lumea lor, dezvolta increderea in abilitatile lor emergente, dezvolta abilitatile motorice fine si abilitatile lingvistice, ofera oportunitati pentru a obtine independent in sarcinile zilnice.

Pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3-6 ani

Stimuleaza cresterea independentei functionale, a persistentei sarcinilor si a autoreglementarii, promoveaza dezvoltarea sociala prin comunicare respectuoasa, clara si consecventa, contine o mare varietate de materiale pentru perfectionarea perceptiei senzoriale si dezvoltarea cunostintelor si intelegerii matematice, ofera oportunitati pentru explorarea imaginativa care sa duca la auto-exprimare credibila si confidentiala

Clasele elementare

Intr-o scoala Montessori la aceasta categorie exista trei grupe:

– pentru copii cu varste cuprinse intre 6-12 ani

– pentru copii cu varste cuprinse intre 6-9 ani

– pentru copii cu varste cuprinse intre 9-12 ani

Adolescenti

maria_montessori_01Pentru adolescenti exista grupe intre 12-15 ani.

De multe ori adolescentii dintr-o scoala Montessori au ocazia sa se angajeze in toate aspectele legate de administrarea fermelor si interdependenta economica, dar activitatilor lor includ si mediile non-agricole in mediul urban.

Maria Montessori a murit inainte ca abordarea educationala la acest nivel sa fie finalizata. In consecinta, in prezent nu exista un program de formare a cadrelor didactice AMI pentru adolescenti. Cu toate acestea, exista multe institutii pentru adolescenti, care folosesc totusi metoda Montessori.

Bunele maniere pentru copii

Ce sunt bunele maniere? Prin amabilitate, politete sau bune maniere ii respectam pe ceilalti. Cum te-ai simti, daca cineva in timp ce vorbesti cu el, ti-ar intoarce spatele? Sau sa te impinga din calea lui pentru a obtine scaunul dorit? Sau sa nu zica niciodata “multumesc” sau “te rog”?

Cand vorbim despre bunele maniere, luam in considerare sentimentele altor oameni pe care ii respectam. Mai demult exista o regula de aur pentru copii: “Ce nu vrei sa ti se faca tie, nu face nici tu altuia!” Aceasta este inca o modalitate buna de a se comporta respectuos in zilele noastre.

Daca te comporti respectuos oriunde te afli, atunci ii incurajezi si pe ceilalti sa se comporte la fel fata de tine.

Uite niste reguli simple, care te pot ajuta sa fi respectuos fata de oamenii din jurul tau:

Bunele maniere acasa:

– sa fii de ajutor in casa, in care traiesti

– sa spui mereu “te rog” si “multumesc”

– sa imparti lucrurile cu ceilalti si sa nu le pastrezi numai pentru tine

– respectarea bunurilor celorlalti din casa, chiar si camerele lor

– sa faci mereu curatenie dupa tine

bunele_maniere_la_scoalaBunele maniere la scoala sau gradinita

– sa saluti mereu oamenii cu care te intalnesti si pe care ii cunosti

– daca ai nevoie de ceva, sa nu iei lucruri de la ceilalti fara sa le ceri

– daca ai imprumutat ceva, sa innapoiezi lucrul respectiv daca nu mai ai nevoie de el

– daca vorbeste cineva, sa iti astepti randul si sa nu te bagi peste persoana respective

– daca ai gresit, sa iti ceri scuze

– sa tii usa deschisa pentru o persoana, care vine in urma ta, mai ales in cazul in care are mainile ocupate

– sa respecti bunurile tale si bunurile, ce se afla in proprietatea scolii

– sa spui mereu te rog si multumesc

Bunele maniere afara

– sa fi politicos cu ceilalti

– sa nu folosesti un limbaj urat in public, este oefansator pentru altii

– in autobuze, trenuri si tramvaie sa iti cedezi locul persoanelor in varsta, daca nu exista alt loc unde sa se aseze

– daca mergeti in sir, sa nu ii impingi pe ceilalti

– gunoaiele sa le arunci la gunoi si nu le lasa sa le curete altii

– daca te distrezi cu prietenii tai, sa nu fiti galagiosi si sa nu atrageti atentia

– sa nu razi de ceilalti, toata lumea are sentimente

– sa nu alergi in centrele comerciale sau in locuri, unde se afla si altii

– daca ai iesit cu prietenii, sa iti petreci timpul povestind cu ei sis a nu vorbesti la telefonul mobil

bunele_maniere_cu_parintiiBunele maniere daca esti afara cu parintii sau alti adulti

– sa te comporti respectuos, astfel incat sa nu faci de ras pe nimeni

– daca te intalnesti cu prieteni pe strada, sa ii introduce oamenilor cu care ai iesit

– sa spui mereu te rog si multumesc

– sa nu ii fortezi pe parintii tai sa cumpere lucruri pe care le doresti in prezenta altor persoane

Bunele maniere la masa

asteapta pana toata lumea a fost servita inainte sa te apuci sa mananci

– sa folosesti cutitul si furculita pentru a taia mancarea

– sa mesteci alimentele cu gura inchisa

– sa ceri ceva de pe masa, daca e departe de tine si nu te apleca peste masa

– daca ai nevoie sa iti sufli nasul, te scuzi si iesi din incapere pentru a te sterge

– daca trebuie sa imparti un platou, sa nu iei tot ce iti place la tine pe farfurie, lasa si pentru ceilalti din mancarea preferata

– nu vorbi cu gura plina, nu arata frumos

Bunele maniere cand vorbesti la telefon

Atunci cand vorbesti la telefon, exista trei reguli importante de retinut:

– sa te prezinti atunci cand suni pe cineva

– daca vorbesti cu cineva strain, sa nu spui niciodata ca mama, tata sau alte persoane adulte nu sunt acasa; poti sa spui ca mama sau tata nu poate veni la telefon acum sau ca poti sa le transmiti tu un mesaj.

– cand scrii mesaje, sa te semnezi mereu, ca persoana respectiva sa stie de la cine a venit mesajul

bunele_maniere_la_telefonBunele maniere atunci cand utilizati un telefon comun

– sa negociezi cu familia durata de timp la telefon, sa nu fie dificil pentru ceilalti utilizarea telefonului, mai ales daca accesul de internet utilizeaza aceeasi linie

– daca esti cu un prieten, nu suna pe altcineva, inainte sa anunti persoana cu care esti

– daca esti cu prietenii si primesti un apel, poti sa te scuzi si sa te indepartezi de ceilalti pentru a raspunde

Daca esti respectuos cu ceilalti, regulile bunelor maniere te pot ajuta sa fi o persoana placuta.

Bineinteles ca poti sa te distrezi cu prietenii tai fara sa te gandesti, daca ai incalcat vreo regula sau nu, dar nu ii deranjati pe ceilalti. Acasa de obicei manierele sunt mai relaxate, dar in prezenta vizitatorilor ne comportam un pic diferit. Daca te comporti in asa fel, incat ii deranjezi pe ceilalti, acest comportament poate crea o imagine neplacuta despre tine.

Viata este mai frumoasa atunci cand ne respectam unii pe altii si respectam si lucrurile, animalele si toata natura din jurul nostru.

Probleme de somn la copii

Cum sa facem fata problemelor legate de somn la copii

copil_plangand_in_patutSomnul este esential pentru sanatatea unui copil. A invata, cum sa doarma linistit, este o parte normala a dezvoltarii. Este tipic pentru copii sa se trezeasca in timpul noptii. Cu toate acestea, sa adoarma din nou poate sa fie o problema pentru un copil. Copii care dorm putin, pot avea probleme in viata de zi cu zi, sa aiba probleme de comportament, sa fie morocanosi si sa nu atinga potentialul lor maxim.

A avea un copil, care nu doarme suficient, poate deveni un stres pentru familie. Din fericire, multe dintre probleme legate de somn sunt remediate cu usurinta, odata ce au fost identificate.

Alimentatia in timp de noapte

copil_adormit_la_farfurieO alimentatie pe timp de noapte este cel mai frecvent la sugari si la copii mici. Hranirea unui copil mic pe timp de noapte este o parte normala a cresterii copilului. Dar trebuie sa respectati portiile recomandate varstei.

Daca un copil bea sau mananca mai mult, decat doza recomandata pentru varsta lui, corpul lui retine mai multa apa in timpul noptii. De fiecare data, cand se uda scutecul, copilul se trezeste. Putem evita acesta, respectand dozele recomandate de alimentatie in functie de varsta copilului.

Hranirea unui copil devine excesiv atunci, cand copilul nu poate adormi fara sa manance sau sa bea ceva inainte de somn. Un copil care se dezvolta asociind hranirea cu somnul, se va trezi noaptea de foame, chiar daca nu mai are nevoie de alimentatia respectiva.

Responsabilitatea parintelui este sa isi ajute copii sa manance adecvat in timpul zilei si cu 2-3 ore inainte de somn sa nu mai consume nimic. Pentru a elimina hranirea excesiva, reduceti treptat numarul hranirilor seara inainte de culcare.

Probleme la setarea orei de culcare

fetita_adormitaAceasta problema este tipica pentru copii de varsta de 2 ani, dar poate persista si mai incolo. Copilul incearca sa traga de timp atunci, cand vine momentul pentru a merge la culcare. Uneori copii pot fi foarte creativi, atunci cand vor ceva inainte de culcare. Unii vor o paturica, altii un pahar cu apa, sau se poate intampla, ca exact in momentul culcarii sa aiba ceva foarte important de discutat cu mama sau cu tata.

Copii mai mari, care dorm in patul lor, pot iesi din pat sau chiar din camera lor pentru a cere ceva de la parinti. Este foarte important, sa se stabileasca limite clare si ferme atunci, cand vine vorba de culcare.

Chiar daca un copil este foarte activ si plin de energie seara, rolul parintelui este sa stabileasca ora de culcare a copilului si nu copilul trebuie sa decida cand vrea sa se culce. Daca parintii raman fermi si nu cedeaza cererilor, acestea se vor diminua in timp.

Pentru a tine un copil mai mare in pat, poate fi o problema pentru parinti. Puteti lasa usa deschisa la camere, astfel copilul se va linisti si se va simti in siguranta. Daca optati pentru sistemul de recompense, puteti sa ii daruiti copilului o diagrama cu stele aurii. Pentru fiecare noapte, cand copilul ramane in pat poate sa primeasca o stea in plus.

mediu_relaxant_somn_copiiEste important pentru fiecare parinte sa stie ca problemele de somn ale copilului nu reflecta cat de bun sau rau este un parinte si nici nu arata probleme mentale la copii. Medicul pediatru ar trebui sa va raspunda la toate intrebarile, chiar si in cazul problemelor legate de somn si va poate ajuta cu sfaturile necesare si unice pentru copilul dumneavoastra.

Sfaturi utile pentru un somn linistit:

  • creati un mediu relaxant si linistit inainte de culcare
  • sa urmati o rutina consistenta in ceea ce priveste ora de culcare
  • petreceti timp impreuna cu copilul inainte de culcare
  • sa incercati sa eliminati din programul de seara televizorul si jocurile video
  • copii mici nu trebuie lasati sa adoarma cu sticla sau in timpul alaptarii
  • evitati sa ii oferiti copilului seara produse care ar putea sa il agite, cum ar fi ciocolata si alte dulciuri

 

Top 10 destinatii de iarna in Europa

Iarna se apropie si multe familii au inceput deja sa caute destinatii de vacanta. Iarna este un anotimp potrivit pentru a vizita metropole mari sau asezari mici turistice fermecatoare, cu cozi mai putine si preturi mai mici la cazari.

In Europa gasim parti si cu multa zapada in aceasta perioada, dar si locuri insorite spre Marea Mediterana. In centrele oraselor sigur veti gasi cafenele confortabile, unde puteti sa va odihniti in timpul vizitelor si puteti savura spiritul Craciunului in diferite moduri, in functie de cultura tarii, in care va aflati.

Pentru a vizita destinatiile, care vor fi prezentate in continuare, nu trebuie neaparat sa dispuneti de o masina. Retelele de trenuri, care se intind in toate orasele Europei va pot asigura o calatorie placuta si fascinanta.

1.Sighisoara – Romania

sighisoara_iarnaCum altfel am putea incepe lista de destinatii turistice, daca nu cu Romania noastra frumoasa. Printre multe alte destinatii frumoase pentru perioada de iarna va recomandam o vizita la Sighisoara, un oras medieval superb. Casa lui Dracula nu poate fi vizitata intr-o zi insorita, cand mieluseii behaie pe un camp inflorit. Cand ne apropiem de casa vampirului, atunci in jur trebuie sa fie un cer inchis si copaci acoperiti cu zapada.

Vlad Tepes isi face puternic prezenta prin aceste tinuturi si atrage multi turisti in fiecare an. Realitatea insa este un pic diferita de prezentarile din filmele hollywoodiene. Cu toate acestea, peisajele fermecatoare va pot garanta o sedere placuta pentru vacanta de iarna.

2. Venetia – Italia

venetia_carnavalVenetia atrage cei mai multi turisti in luna Februarie, cand se da startul Carnavalului. Costume spectaculoase si masti infricosatoare pun amprenta pe orasul istoric in aceasta perioada. Achizitionarea unui costum poate fi costisitor, dar puteti lua parte la festival, purtand doar o masca, traind muzica la maxim si dansand impreuna cu ceilalti  pe stradutele venetiene.

Atmosfera epica va va cuprinde mult timp si dupa ce se termina acest festival grandios.

3. Rovaniemi – Finlanda

rovaniemi_mos_craciunResedinta terestra oficiala a lui Mos Craciun este caracterizata prin iluminat spectaculos si decoratiuni foarte frumoase de Craciun. Preferatul tuturor copiilor ii asteapta intr-o grota arctica, intr-o atmosfera ca in povesti. Zapada si renii din jur pun accent pe spiritul festiv, iar in Muzeul Arktikum ati putea trai momente unice din viata.

Temperatura din aceste zone fiind de multe ori sub zero grade, va sfatuim sa va imbracati bine. Daca nu ar fi frig si zapada, cum ar putea decola Mos Craciun cu sania lui trasa de reni?

4. Copenhaga – Danemarca

copenhaga_tivoliCine dintre noi nu a auzit de povestitorul Hans Christian Andersen? Iarna este anotimpul potrivit pentru a vizita casa renumitului povestitor. Orasul, unde se afla casa lui, este plin de baruri si de cafenele confortabile si calduroase, de unde puteti viziona, cum fulguie zapada afara.

In inima orasului se afla un parc romantic, Parcul de distractii Tivoli, construit in anul 1843, care ne ofera multe distractii. Parcul are si o sala de concerte.

5. Budapesta – Ungaria

budapesta_ruine_baruriIn City Park, care se afla aproape de centru capitalei, se afla patinoarul vestit din aer liber, “Varosligeti Mujegpalya”.

Toata lumea are loc sa se aventureze in aerul rece pe gheata. Iar daca inca nu v-a incalzit vederea perechilor patinatoare, care se tin de mana, va asteapta o multime de bai termale din Budapesta, unde va puteti relaxa in liniste.

Cluburile si barurile sub numele de “Romkocsmak”, care sunt construite in cladiri abandonate, va ofera o atmosfera artistica, mancare buna si distractie pe masura.

6. Targurile de Craciun din Austria si Germania

viena_targ_craciunIn aceste tari centrale deja au inceput pregatirile pentru deschiderea Targului de Craciun. In tarabe mici si inghesuite in pietele oraselor gasiti de cumparat orice ati dori, de la turta dulce pana la cel mai calduros fular.

Oamenii mananca castane coapte, asa numite “Maroni” sau cartofi copti, “Bratkartoffeln” si se incalzesc cu canile pline cu asa numitul “Gluhwein” fierbinte (vin fiert cu scortisoara). Si copii pot gusta din delicatea specifica acestor tari, din “Kinderpunsch”, preparata special pentru ei fara alcool.

Cele mai cunoscute targuri de Craciun se tin in Viena – Austria si Munchen – Germania.

7. Abisko – Suedia

abisko_auroraLaponia…destinatia preferata a iubitorilor de iarna grea. Soarele aici nu se ridica timp de mai multe saptamani. iar in decembrie si ianuarie, cand intunericul domneste peste tot, este locul perfect pentru a vedea luminile Nordului – Aurora Borealis. Vizitatorii pot schia sau sa se dea in sanii, care sunt trase de caini Husky sau pot avea o zi de aventura, intr-o excursie pe o sanie trasa de reni.

Celebra Icehotel se afla in apropierea locatiei Kiruna. Aici se afla si o biserica de gheata.

8. Atena – Grecia

atenaIn aceasta perioada a anului patrimoniul antic al Greciei devine mult mai accesibil si mai placut pentru turisti. Dispar aproape de tot cozile interminabile, caldura insuportabila, preturile ridicate, se reduce semnificativ chiar si aerul poluat. Puteti savura cultura locala din plin cu mai multe avantaje, decat pe parcursul verii.

9. Andalucia – Spania

andalucia_catedrala_sevillaAsezarea geografica este cauza temperaturilor destul de ridicate din timpul iernii in aceasta zona. Iarna scad in schimb preturile la cazare si scade si aglomeratia bine cunoscuta din acest oras turistic. Catedrala din Sevilla se afla printre cele mai mari biserici din lume si este cea mai mare biserica construita in stil gotic.

Alhambra din Granada este cel mai frumos castel construit in stil maur. Castelul este de aproximativ 740 de m lungime si 220 de m latime.

Sa nu uitam de iubitorii de distractii de noapte. Viata de noapte va poate oferie multe posibilitati pentru distractii in Andalucia.

10. Jasna – Slovacia

jasna_schiSlovacia ofera posibilitatea de a schia la o calitate inalta si la preturi rezonabile. Exista ceva pe pistele din Tatra Muntii, ceea ce nu gasim in Alpi sau in alte zone muntoase. Pistele de schi sunt mai prietenoase, cu coborari lungi si inconjurate cu molizi de iarna. Jasna se afla printre statiunile de schi cele mai cunoscute din Slovacia.

 

10 Sfaturi pentru o calatorie cu copiii

Calatoria cu copiii ar trebui sa fie  foarte distractiva, atunci cand va ganditi la vacanta cu familia. Din pacate, excursiile rutiere lungi se pot transforma intr-un cosmar atunci, cand se afla un copil pe bancheta din spatele masinii. Uneori o ora petrecuta in masina cu un copil poate fi foarte dificil.

Noi incercam sa oferim 10 sfaturi utile, pe care le puteti folosi atunci, cand va planificati o vacanta in familie.

  1. Sa nu amanati calatoria cu copiii

Cel mai bine ar fi, sa plecati in concediu cu bebelusul, chiar daca este foarte mic. In asa fel se va obisnui cu calatoriile in masina si nu veti intampina probleme mai incolo, cand copilul va creste mare.

Desi poate fi dificila o vacanta cu un nou-nascut, in viitor veti avea de castigat, daca copilul stie ce inseamna exact o calatorie cu masina.

  1. Sa nu stati in masina perioade lungi

copii_in_portbagaj_odihnaMulti parinti incearca sa ajunga cat mai repede la destinatie atunci cand calatoresc cu masina, astfel incearca sa reduca timpul petrecut in masina pe parcursul calatoriei. Dar acesta poate fi foarte plictisitor pentru un copil. Sa stea ore intregi in acelasi loc, fara sa faca ceva interesant, este o provocare chiar si pentru rabdarea unui adult.

In loc sa mancati masa principala in masina, ar fi mai bine va alegeti niste locuri, unde sa va odihniti si sa faceti o mica pauza de masa. In asa fel copilul asteapta sa ajunga undeva, unde sa manance, unde sa se plimbe un pic.

  1. Sa impachetati pernele si paturile preferate ale copilului pentru drum

Daca copilasul are la el pernele si paturile preferate, cu siguranta se va simti mult mai confortabil pe parcursul calatoriei. Toate acestea il ajuta, sa se simta in siguranta sau chiar sa adoarma. Iar daca drumul nu este foarte lung si somnul dureaza cateva ore, el nici nu va simti, ca este pe drum.

  1. Sa impachetati jucariile preferate ale copilului

Impreuna cu pernele si paturile preferate ati putea de asemenea sa impachetati jocuri si jucarii, cu care se joaca acasa cel mai mult. Cu cat aveti mai multe optiuni, cu atat puteti preveni plictiseala si puteti face, ca copilul dumneavoastra sa se simta cat mai bine pe parcursul calatoriei.

  1. Sa impachetati DVD player pentru filme

Exista pe piata multe DVD playere portabile, relativ ietfine, care se pot lua in masina. In asa fel copilul se poate uita la un film. Prin acest fel se reduce substantial timpul de plictiseala din calatorie.

Filmele noi bineinteles ca vor avea succes mai mare, decat cele, pe care copilul le-a vazut deja.

  1. Jocuri vizuale cu familia

O alta idee pentru a preveni plictiseala in timpul calatoriei ar fi jocurile vizuale, pe care ati putea sa le jucati cu copilul. De exemplu sa observati ce forme au laut norii de pe cer, daca seamana cu vreun animal, sau placutele de inmatriculare de la celelalte masini, sa cautati cand va urma urmatoarea piatra kilometrica sau indicatorul, care arata cati kilometri mai sunt pana la destinatie.

Aceste jocuri sunt scurte, de obicei copii se plictisesc repede, dar trece un pic de timp din calatorie intr-o atmosfera placuta si distractiva.

 

  1. Ascultati muzica in timpul calatoriei

Muzica mereu ofera momente de relaxare si destindere. Daca sunteti cu copii mici sau cu adolescenti in masina, ascultarea muzicii este o metoda foarte buna de a alunga plictiseala si a face calatoria un pic mai interesanta. Tipurile de muzica pot fi de mai multe feluri, important este sa fie pe placul membrilor din familie. Adolescentii cu siguranta vor prefera muzica moderna, iar pentru copii mici se gasesc multe CD-uri si DVD-uri cu muzici pentru copii.

  1. Sa impachetati gustari sanatoase

salata_de_fructeAm mentionat mai devreme, ca mai bine va opriti sa mancati undeva, decat sa mancati pe drum. Dar asta nu trebuie sa fie o piedica in a impacheta niste gustari sanatoase si gustoase, care le plac copiilor si care ajuta sa ii tina in forma pana la masa principala. In asa fel nici copilul nu sta nemancat si are si preocupare in timpul calatoriei. Fructele taiate felii si impachetate in niste cutii speciale  sunt foarte bine primite de copii pe parcursul drumului. Morcovii taiati si curatati pot fi iarasi interesanti.

  1. Sa va ganditi la calatoria cu prietenii

Daca considerati ca ar fi plictisitoare calatoria pentru copilul dumneavoastra, chiar daca ii asigurati tot confortul, va puteti gandi sa plecati in calatorie alaturi de niste prieteni. Intrebati si copilasul, daca ar dori sa aiba un prieten alaturi de el pe parcursul calatoriei. Daca copilul doreste sa aiba prietenul langa el, drumul va fi cu siguranta mai distractiv pentru toata lumea.

  1. Sa ii oferiti copilului o camera foto sau video

O modalitate foarte buna de a distra copiii pe parcursul calatoriei este sa le oferiti material nou pentru albumul de familie. Daca copilul are un aparat foto la dispozitie si poate sa faca el pozele, il va tine ocupat si se va distra, cautand mereu subiect nou pentru fotografii.

Calatoria cu copii nu trebuie sa fie o povara. Sunt multe modalitati de a face o calatorie cu copiii interesanta si distractiva.

copii_in_avionDaca totusi considerati ca, o calatorie cu copii ar fi prea stresanta pentru toata familia, puteti alege o alta modalitate de a calatori. De exemplu avionul este o alegere ideala. Timpul petrecut pe drum se reduce semnificativ si calatoria va fi mai putin stresanta.

Exista multe posibilitati de a cumpara bilete mai ieftine, un zbor cu avionul nu presupune intotdeauna cheltuieli mari. Daca va organizati din timp, cu siguranta veti gesi metoda cea mai potrivita pentru familia dumneavoastra.

Vacantele in familie trebuie sa creeze amintiri placute si speciale, de care copii sa isi aduc aminte cu drag. Si este datoria parintilor sa le ofere toate conditiile pentru o vacanta placuta si speciala.

9 cele mai frecvente intrebari despre Homeopatie

  1. Ce este Homeopatia?

Medicina homeopata este o stiinta naturala farmaceutica, care utilizeaza diferite plante, minerale sau “animale” in doze foarte mici, pentru a stimula natural sistemul de aparare a persoanei bolnave.

Medicamentele sunt alese in mod individual pentru fiecare persoana, de a provoca simptome similare bolii, cu care se confrunta persoana respectiva. “Homois” in greaca inseamna similar si “pathos” inseamna boala sau suferinta. Deoarece simptomele aparute in urma unei boli sunt de fapt eforturile organismului de a restabili echilibrul, este logica cautarea unei substante, care in dozarea corecta sa cauzeze simptome similare. Astfel, medicamentele lucreaza mai degraba impreuna cu sistemul natural de aparare a persoanei respective, decat impotriva.

Homeopatia lucreaza prin doua metode specifice: “toxicologic” si “individual”.

In primul rand, medicamentele homeopate lucreaza prin efecte fizice, psihice, emotionale si mentale in fiecare caz altfel, si daca nu este administrat in dozajul potrivit, nu obtinem rezultatul dorit. In textele scrise despre homeopatie gasim mai multe detalii despre toxicologie, decat in orice alt text.

Homeopatia incearca sa gaseasca o substanta, care sa cauzeze simptomele similare bolii, si se administreaza persoanei respective in doze mici, special preparate pentru cazul respectiv.

  1. De ce se administreaza medicamente homeopate, care in loc sa elimine, ajuta la dezvoltarea simptomelor unor boli?

Poate parea ciudat administrarea unor substante, care ajuta la aparitia simptomelor unor boli, in loc sa le elimine. Iata, cum se explica totusi utilizarea lor.

Medicii homeopati sustin ca, simptomele unor boli sunt cele mai mari si mai eficiente eforturi ale organismului de a se adapta si a se lupta impotriva infectiilor sau altor boli, care ataca organismul.

Uneori corpul nostru nu poate sa tina pasul cu aceste confruntari, de aceea se administreaza in aceste cazuri substante din natura. Aceste substante ajuta corpul in imitarea simptomelor si in cele din urma organismul nu numai ca se apara, dar se si vindeca singur. Ajuta cumva la creearea unor “anticorpi” in organism, care reusesc sa lupte cu infectiile aparute.

“Legea similitudinii”, principiul de baza al homeopatiei, este folosit chiar in unele terapii medicale conventionale, cum ar fi vaccinarile si tratamentele pentru diferite alergii. Totusi, aceste tratamente nu sunt considerate pur homeopate, deoarece medicamentele homeopate sunt prescrise mai individual, sunt administrate in doze mai mici si sunt folosite pentru a trata oameni bolnavi sau pentru a preveni boala respectiva.

  1. De ce in homeopatie se folosesc doze atat de mici de substante active?

Desi inca multi nu inteleg cum functioneaza exact medicamentele homeopate, exista dovezi clare ca, medicamentele sunt active si pot vindeca. Homeopatia a devenit populara in Europa si America prin anii 1800, din cauza succesului sau in tratarea multor boli infectioase, care au devastat populatia in aceea perioada, inclusiv febra galbena, scarlatina, holera si multe altele. In spitalele homeopate rata de mortalitate era la o jumatate sau in unele chiar la o treime fata de spitalele conventionale. S-a dovedit de asemenea ca, medicamentele homeopate actioneaza atat in cazul sugarilor cat si in cazul unor animale (pisici, caini, cai sau chiar vaci). Astfel s-a demonstrat ca, in cazul utilizarii medicamentelor homeopate nu este vorba numai de efectul Placebo, cand vine vorba de vindecare.

Cand se folosesc medicamente homeopate in tratarea unor boli cronice, s-a constatat ca sunt stimulate simptomele de aparare ale organismului. Medicii homeopati au descoperit ca, uneori este nevoie de o “criza de vindecare” pentru a atinge vindecarea completa. Aceasta criza se manifesta prin agravarea temporara a simptomelor bolii, iar aceasta agravare temporara a simptomelor este putin probabil sa fie rezultatul unui raspuns Placebo.

Au fost publicate si lucrari stiintifice, care au demonstrat ca, efectele benefice ale medicamentelor homeopate nu sunt rezultatul efectului Placebo. Revista medicala “The Lancet” a publicat in 20 septembrie 1997 o lucrare, in care s-au analizat 89 de studii clinice, randomizate. Autorii au ajuns la concluzia ca, efectele clinice ale medicamentelor homeopate nu sunt pur si simplu rezultatul Placebo. De fapt au descoperit ca, medicamentele homeopate au avut un efect de aproape 3 ori (2,45 ori) mai mare, decat cum ar fi avut un efect Placebo.

Un alt studio de cercetare publicat in revista “Britisch Medical Journal” in 09 februarie 1991 a mentionat faptul ca, au existat 107 de studii clinice controlate, dintre care 81 au aratat ca medicamentele homeopate au avut rezultate benefice.

Este bine de stiut ca dozele mici folosite in homeopatie au un efect doar atunci, cand o persoana are o sensibilitate la dozele date. In cazul in care se administreaza gresit medicamentul unei persoane, nu se intampla nimic. In schimb, daca medicamentul se administreaza corect, acesta actioneaza ca un catalizator pentru apararea persoanei fata de boala respectiva.

Medicamentele homeopate nu au efecte secundare. (Inainte de utilizare este recomandat sa consultati un medic homeopat. Sunt unele plante medicinale, care nu se recomanda, de exemplu in timpul sarcinii sau alaptarii).

  1. De ce homeopatia nu este populara astazi, daca medicamentele homeopate sunt atat de eficiente?

De fapt, homeopatia este foarte populara in lume. In America, la inceputul secolului, 15% dintre medici au fost medici homeopati. Medicii homeopati sunt absolventi din cadrul universitatilor de medicina conventionala. Prin 1860 exista stagnarea medicinei conventionale in favoarea homeopatiei, astfel s-au pus presiuni financiare, iar scolile, unde medicii homeopati invatau, au avut de suferit. In ciuda piedicilor, homeopatia a supravietuit si a inflorit in intreaga lume.

  1. Care sunt tarile, unde homeopatia este foarte populara?

Homeopatia este deosebit de populara in Franta, Anglia, Germania, Grecia, India, Pakistan, Brazilia, Argentina, Mexic si Africa de Sud. Aproximativ 40% din populatia franceza au folosit medicamente homeopate pana azi, si 39% din medicii francezi au prescris medicamente homeopate pentru tratarea diferitelor boli.

Aproximativ 20% din medicii germani utilizeaza ocazional medicamente homeopate si 45% din medicii olandezi le considera eficiente. Potrivit unui articol din “New York Times” , vizitele la medici homeopati britanice sunt in crestere, cu o rata de 39% pe an.

In India homeopatia este foarte populara, exista foarte multe scoli medicale de homeopatie.

In Statele Unite ale Americii homeopatia este in crestere, vanzarile de medicamente homeopate au crescut cu 10-20% pe an in ultimii 10 ani.

Multi oameni celebri folosesc de asemenea medicina homeopata. Presedinti, lideri mondiali, oameni renumiti din lumea sportului. In cartea scrisa de Dana Ullman, “Revolutia homeopatica”, in engleza “The Homeopathic Revolution: Why Famous People & Cultural Heroes Choose Homeopathy?” gasiti povestile unor oameni celebri, care au ales metodele homeopate, pentru a se vindeca de anumite boli.

  1. Utilizarea homeopatiei este legala in lume?

Homeopatia este absolut legala. Practicantii sunt medici, care dupa terminarea studiilor sau chiar in timpul studiilor au ales aceasta ramura a medicinei ca si specializare. Uneori, dupa absolvirea unor studii de specializare, pot practica homeopatia si medici stomatologi, psihologi, asistente medicale si chiar medici veterinari.

Mai exista unii oameni, care dupa multe lecturi si studii despre homeopatie devin practicanti in homeopatie, desi aspectele juridice legate de practica lor ramane neclara.

Autoritatile considera ca, doar un medic poate sa prescrie medicamentele homeopate. Totusi, consumatorii pot achizitiona aceste medicamente fara reteta din farmacii.

Practicarea homeopatiei poate sa fie legala in cazul persoanelor neautorizate in cazul, in care, practicarea se intampla sub strica supraveghere a unui medic. Dar acest medic isi asuma toate responsabilitatile legale privind ingrijirea pacientului.

  1. Sunt sigure medicamentele homeopate?

Dozele mici folosite in aceste medicamente ofera o siguranta mare. Desigur, este important sa se stie, cum se prescriu aceste medicamente. Cartea scrisa de autorii Dana Ullman si Stephen Cummings “Everybody’s Guide to Homeopathic Medicines” ofera informatii pas cu pas cu privire la modul de utilizare a medicamentelor homeopate si ofera informatii cu privire la aspect de genul, cand este necesar sa se solicite asistenta medicala.

Fabricarea medicamentelor homeopate este reglementata prin legi, care sunt valabile pentru orice alte medicamente, astfel consumatorii se pot asigura, ca primesc ceea ce au comandat.

  1. Se pot folosi simultan medicamentele homeopate cu medicamentele conventionale?

homeopatie_02Bineinteles ca se pot folosi impreuna, cu toate ca, de multe ori medicamentele homeopate functioneaza rapid si nu mai este nevoie de folosinta altor medicamente. Se poate intampla insa in unele cazuri, ca medicamentele conventionale sa fie atat de puternice, incat sa inhibe orice actiune a medicamentului homeopat. In acest caz persoana in cauza trebuie sa decida, daca doreste sa utilizeze medicamentele conventionale sau medicamentele homeopate.

  1. Sunt eficiente medicamentele homeopate combinate, care se vand in farmacii?

Medicamentele homeopate combinate contin de obicei intre trei si opt compusi activi. Aceste formule contin substantele cele mai des utilizate pentru anumite simptome si se presupune ca, una din aceste substante poate ajuta la eliminarea simptomelor. Aceste medicamente amestecate sunt foarte populare in America si in Europa. Ele fiind sigure si fara efecte secundare, in ultima vreme sunt preferate de oameni din ce in ce mai mult.

Medicii homeopati aleg totusi un tratament individual pentru fiecare persoana, considerand ca medicamentul ales individual actioneaza mai adanc si mai profund.

homeopatie_06Medicamentele combinate nu ar trebui folosite in cazul problemelor de sanatate acute, cronice sau grave. In aceste cazuri se impune supravegherea expertilor medicali.

Medicamentele combinate sunt de neprețuit, dar cei mai multi medici homeopati profesionali au descoperit că, medicamentul ales individual pentru o persoana tinde să lucreze mai bine și mai profund. Totuși, în cazul în care o persoană nu știe cum sa aleaga medicamentul homeopatic individual sau în cazul în care acest medicament nu este disponibil, medicamentele homeopate combinate sunt bine venite. Cu toate acestea, se pune accent pe faptul ca, medicamentele combinate nu ar trebui să fie prescrise pentru probleme de sanatate acute, cronice sau grave. Aceste condiții impun supravegherea experților homeopatice sau medicale conventionale.

Ce influenta au animalele si natura asupra dezvoltarii copiilor

Educatia emotionala este o parte importanta a reformelor educationale, care se intentioneaza sa se realizeze in urmatorii ani. Acest lucru este in mod clar o tema importanta pentru reforma educationala, atunci cand se iau in considerare efectele avansarii rapide de urbanizare si informatizare in societatea in care traim.

O abordare a educatiei, care este in concordanta cu aceasta tema include plasarea copiilor intr-un cadru natural, unde pot experimenta eliberarea emotionala, care promoveaza dezvoltarea emotionala.

Interactiunea cu animalele de companie este o modalitate de a crea astfel de experiente. Rezultatele numeroaselor studii au confirmat efectele benefice pe care le au animalele de companie asupra copiilor. Inclusiv rezultatele unor cercetari academice vad animalele de companie ca un mijloc de a cultiva sensibilitatea in randul copiilor.

Activitatile de informare organizate de diferite centre de cercetare au ca scop promovarea convietuirii intre oameni si animale de companie.

In Tokyo a avut loc un simpozion cu privire la relatia importanta dintre copii si animale. La acest simpozion au participat peste 230 de cercetatori, specialisti si studenti din domeniul sanitar-veterinar, iar evenimentul a inclus o discutie de grup, care dispunea de un schimb activ de opinii.

Animalele de companie joaca un rol important in dezvoltarea emotionala a copiilor, in special pe fondul tendintei actuale catre familii ocupate si cu mai putini copii.

Statisticile indica faptul ca detinerea unui animal de companie in randul famiilor cu copii a crescut in ultima vreme. Gradinile zoologice, acvariile si parcurile naturale au devenit deasemenea deosebit de populare. In zilele noastre avem multe posibilitati de a vizita astfel de locuri. Probabil pentru ca in visele cele mai comune la copii sub 8 ani apar animalele de companie.

Prin detinerea unui animal de companie, copii invata sa aiba grija de ele si devin mai responsabili.

Pe masura ce cresc copii, timpul petrecut cu membrii familiei scade, in timp ce timpul petrecut cu animalul de companie creste. Legatura cu animalul preferat este adanca. Copii invata foarte multe din aceasta legatura. Invata sa se joace, dobandesc o reglare emotionala prin libertatea de exprimare in limite de siguranta. De exemplu descoperirea, cat de multa forta poate fi folosita fara a provoca durere altora prin jocul de a rostogolul, cand se joaca cu un caine.

Cu animalele de companie copii se pot relaxa, deoarece acestea nu au asteptari de la ei, si nu asteapta sa fie indeplinite sarcinile, cum e in cazul adultilor.

Copii iubesc animalele la fel de mult ca pe un prieten bun, ba chiar mai mult. Nu exista nicio diferenta intre baieti si fete la nivelul de afectiune fata de animalele de companie. Nivelul de afectiune fata de animale de companie creste atunci, cand mama lucreaza cu norma intreaga si atunci, cand nu exista frati sau surori in viata copiilor.

De asemenea, rezultatele cercetarilor au demonstrat, ca acei copii, care exprima o afectiune puternica fata de animalele de companie au tendinta de a empatiza cu ceilalti, precum dezvolta si un sentiment crescut de auto-competenta.

De asemenea, s-a constatat că copiii nu fac nici o distincție de gen cand vine vorba de îngrijirea animalelor de companie. La baieti, dorinta de a avea grijă de frații mai mici dispare la aproximativ varsta de 5 ani. Atât băieții, cat și fetele pare totusi să continue să mențină un interes deosebit în ingrijirea animalelor de companie. Din moment ce băieții au, în general, mai puține oportunități de a învăța cum să aibă grijă de alții, grija pentru un animal de companie poate fi un mijloc important de a compensa lipsa aceasta de experiență.

Animalele de companie sunt “cei mai buni prieteni”, mereu sunt disponibile si niciodata nu judeca!

Animalele ajuta si in situatiile de stres sau suparare. Cand oamenii sunt suparati sau stresati, sentimentul de izolare poate fi redus atunci, cand altii sunt in apropiere. Acest lucru se datoreaza faptului ca stresul poate fi eliberat prin sentimentul de reasigurare de a fi un membru iubit al unui grup.

S-a demonstrat ca, animalele de companie pe langa faptul ca mereu sunt disponibile fara a judeca si pot fi cei mai buni prieteni, nu au nevoie de un nivel ridicat de interactiune verbala sau sociala, si totusi ofera sprijin emotional.

Rezultatul pozitiv depinde totusi si de reactiile adultilor.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca, desi animalele pot imbogati dezvoltarea emotionala a copiilor, responsabilitatea de a se asigura ca copii invata din interactiunea lor cu animalele revine parintilor si profesorilor.

Daca din diferite motive cineva nu poate sa tina un animal acasa, exista poibilitatea de a vizita parcuri sau gradini zoologice, unde copii pot interactiona cu animalele.

Oportunitatile copiilor de a fi responsabili pentru ingrijirea vietatilor nu se rezuma numai la hranirea animalelor. Copii pot ajuta si la gradinarit, asftel ei pot urmari de exemplu cum creste o planta sau o floare, care trebuie udata din cand in cand si se afla sub ingrijirea lor.

Cand se ajunge la achizitionarea unui animal de companie, copii trebuie sa inteleaga ca devin responsabili pentru acel animal pentru intreaga viata. Este important sa se evite cumpararea animalelor de companie pe impuls sau facandu-le copiilor cadou pentru o zi de nastere.

Desigur, nu toata responsabilitatea revine copiilor privind ingrijirea animalelor. Si parintii si profesorii ajuta la mentinerea unui echilibru atat in dezvoltarea copilului, cat si in cresterea si ingrijirea animalului.

Modul in care ne dobandim noi cunostinte se schimba pe parcursul anilor. O mare parte din ceea ce stim ca oameni adulti vine din experientele anterioare din viata noastra de zi cu zi. Asftel si prezenta unui animal de companie in casa noastra este considerata o sursa bogata de a aduna experiente. Prezenta unui animal in viata copiilor poate fi un indicator al starii emotionale al copilului.

Un copil poate invata foarte mult din ingrijirea animalelor sau pur si simplu descopera si observa ce ii place animalului de companie. Prin aceasta cunostinta el poate experimenta afectiunea fata de alte vietati si astfel dezvolta o dorinta de a invata mai mult despre animalul respectiv. In aceasta se afla semintele constientizarii stiintifice.

Noi, adultii avem tendinta de a ne concentra pe propriile noastre obiective si dorinte atunci cand ne educam copii nostri, iar acest lucru ii poate forta pe copii sa mearga in anumite directii, care sa se intersecteze cu dorintele noastre. Prin atitudinea noastra critica fata de animale sau natura suntem capabili sa ii determinam pe copii sa gandeasca la fel in viitor.

Perceptiile pe care le avem fata de animale sunt diferite de experienta printr-o intalnire directa cu ei. Prin cresterea plantelor sau animalelor avem multe de invatat si ne putem dobandi o constientizare a diferentelor dintre alte vietati si oameni.

Atitudinea oamenilor fata de animalele de companie difera de la un om la altul. Unii ii considera infricosatoare sau murdare. Acesti oameni cu siguranta nu vor avea un animal in gospodaria lor.

Curiozitatile fata de animale ii pot determina pe unii sa tina animale in casa, cum ar fin in cazul insectelor. Altii au animale in curte pentru ca le ofera o sursa buna de hrana. O alta categorie de oamenii  le considera pe animalele de companie direct membrii familiei. Este greu sa privesti animalul de companie ca pe un animal, dar totusi sa interactionezi cu el ca si cu un membru al familiei.

Si pentru un adult este important ca un copil sa invete din interactiunea animalului de companie.

La Rio de Janeiro s-a organizat un concurs, in care participantii au expus cele mai bune postere realizate pe relatia dintre copii si animale. Cea mai buna prezentare a fost a unei cercetatoare din Austria.

Prezentarea a fost bazata pe rezultatele unui studiu comparativ al comportamentului copiilor dintr-o clasa de 24 de persoane, in varsta de 6 ani in prezenta unui animal de companie si o clasa de copii de acelasi numar de persoane si aceeasi varsta, fara a fi prezent un animal.

Rezultatele au aratat ca, atunci cand a intervenit o situatie de urgenta in sala de clasa, prezenta unui caine in sala a ajutat la calmarea mai rapida a copiilor, prevenind astfel situatia de a iesi lucrurile de sub control. S-a remarcat deasemenea nivelul crescut de decizie autonoma in situatii de urgenta si capacitatea mai mare de concentrare.

papagal_copii_scoalaCa sa avem rezultate si mai bune din acest punct de vedere stiintifica privind dezvoltarea emotionala a copiilor, este nevoie de o promovare intensiva atat in scoli, cat si in casele oamenilor a importantei relatiei copil-animal.

Unii cercetatori sustin ca ar fi mai bine separarea copiilor de diferite varste atunci, cand vine vorba de educarea lor prin interactiunea directa cu animale sau plante.

Altii sunt de parere, ca aceasta separare nu trebuie facuta, copii mai mari fiind capabili sa ii invete pe cei mici cum sa se comporte in anumite situatii. Doar ca pentru aceasta metoda este nevoie de prezenta unui cadru didactic excelent, care este in stare sa faca fata acestei situatii.

O parare ar fi, ca inainte de intalnirea cu un animal, ar fi bine daca copii ar desena ceva despre acest animal. Iar dupa intalnire sa faca iar un desen cu animalul respectiv. Astfel copilul va vedea, ce nu stia inainte de intalnire si ce a invatat pe parcursul acestei intalniri.

Un alt punct foarte important este comunicarea intre profesori si medici veterinari. Ei trebuie sa stabileasca cele mai bune metode pentru imbunatatirea procesului de educare prin experienta.

Din pacate, mediul nostru natural se schimba pe zi ce trece si contactul nostru cu natura se reduce dramatic. Contactul dintre copii si animale sau natura este foarte important pentru viitorul copiilor nostri.

Pentru a le asigura copiilor un viitor bazat pe o relatie sanatoasa cu natura in care traim, trebuie sa promovam aceasta tema foarte puternic, atat in casele noastre cat si in scoli. Sa speram ca vom avea rezultate cat mai bune!

Bebelusul pe intelesul copiilor

parinti_fericitiDe ce sunt mama cu tata atat de fericiti? se intreaba copii cand parintii afla vestea cea mare.

Mama este insarcinata. Ea asteapta un bebelus.

Ce este un bebelus? Arata oare ca un extraterestru cu 4 maini si 7 picioare si are culoarea verde? Dar urechile sunt lungi sau normale?

Va fi oare baietel sau fetita? Va avea parul drept sau ondulat? Dar culoarea parului va fi negru sau blond? Si ochii? Vor fi albastri, verzi sau negri?

Noi nu putem alege. Totul va fi o surpriza!

O mamica si un tatic care se iubesc foarte mult, vor sa aiba un copil.

femeie_gravida_haine_noiCand celula vietii de la tata se intalneste cu celula vietii de la mama se formeaza un ou micut in burtica mamei. Acest ou micut va creste si se va dezvolta intr-un buzunarel in burtica mamei. Este viitorul bebelus! E uimitor, nu-i asa?

Acest buzunarel elastic creste odata cu bebelusul. In prima luna este mic de tot, cat o boaba de mazare. Apoi creste si se face cat o nuca in luna a doua.

Cand creste bebelusul si burtica mamei creste. Mama are nevoie de haine noi.

Sunt multe pregatiri de facut pana soseste bebelusul. Si mama uneori este obosita. Ea are nevoie de odihna.

Familia are la dispozitie 9 luni sa pregateasca toate cele necesare pana la sosirea bebelusului. E mult timp! Si toata lumea e nerabdatoare!

Cand mama merge la medic, poate sa vada imagini cu bebelusul din burtica cu ajutorul unui aparat, cu ecograful. Medicul poate sa vada  daca bebelusul se dezvolta, daca este sanatos si daca este fetita sau baietel.

Uneori in burtica sunt mai multi bebelusi. Sunt gemeni.

bebelus_in_burtaIn luna a treia bebelusul este cat o para.

In luna a patra, mama incepe sa simta miscarile bebelusului. In luna a cincea deja se simte pe burtica cand da din picioare.

In luna a sasea bebelusul uneori sughite. Suge si degetul!

Bebelusul pluteste intr-un lichid, numit lichidul amniotic cand este in burtica mamei. Acesta este improspatat tot timpul. Bebelusul este bine protejat aici.

Doarme mult, dar se si joaca. Prima lui jucarie este cordonul ombilical. Un fel de furtun prin care este legat de mama lui si prin care mama ii ofera tot de ce are nevoie. Aici ajunge si mancarea la bebelus!

Mama trebuie sa manance din fiecare cate putin pentru ca bebelusul sa creasca sanatos. Tot ce mananca mama, ajunge si la bebelus!

In luna a saptea bebelusul ne poate auzi! Si chiar ne distinge vocile! Vede si luminile puternice de afara!

femeie_gravida_desenIn luna a opta bebelusul se pregateste de nastere si se intoarce cu capul in jos. Si mamicile sunt pregatite pentru nastere. Fac o gimnastica speciala.

In luna a noua burtica mamei este deja foarte mare! Dar si bebelusul a crescut si nu prea mai are loc inauntru.

Toata familia e pregatita pentru venirea bebelusului. S-au cumparat costumasele, cosuletul in care doarme, scutecele si masa de infasat. Camera bebelusui arata vesela si colorata!

Nu se stie exact cand decide bebelusul sa vina pe lume. Se poate intampla si noaptea! In burtica, mama simte cand bebelusul este pregatit pentru nastere. Atunci ea merge la maternitate, unde medicul si moasa sunt pregatiti pentru a ajuta la nastere.

Poate dura cateva ore bune!

In sfarsit bebelusul a iesit! Se aude primul sau scancet si toata lumea e fericita! Nu mai pluteste in lichid si este pentru prima data cand respira. Pielea bebelusui este un pic incretita!

Cand bebelusul este asezat pe pieptul mamei, este prima lor imbratisare! E induiesator!

Bebelusul nu mai are nevoie de tubul special prin care a fost legat de mama, asa ca medicul taie cordonul ombilical. In locul lui, pe burtica va ramane o cicatrice. Aceasta cicatrice este buricul!

Medicul verifica bebelusul, sa vada daca este sanatos, iar asistenta il masoara si il cantareste.

Se poate intampla ca un bebelus sa se nasca prea devreme, sau sa fie prea micut. In astfel de cazuri el trebuie sa creasca in continuare intr-un incubator.

Mama trebuie sa ramana cateva zile la spital impreuna cu bebelusul. Toata lumea vrea sa il vada pe micutul nou venit!

Tata anunta vestea tuturor prietenilor si face multe poze!

Nasterea bebelusului se inregistreaza la primarie! Aici se elibereaza certificatul de nastere a bebelusului cu data de nastere, nume si prenume.

In sfarsit acasa! Un bebelus doarme mult si mananca des. La inceput se trezeste si noaptea sa manance.  Un bebelus poate fi hranit cu lapte de la mama, sau cu biberonul, cu lapte praf. Sa nu uitam de ragait dupa fiecare masa!

Baia le place si bebelusilor! Si scutecele lor trebuie schimbate des. Daca ii vorbim bebelusului, el este fericit.

Ei sunt foarte delicati. Cand ii luam in brate, trebuie sa le sustinem capul!

Micutii nou-nascuti nu au dinti. Beau numai lapte. Abia pe la 6 luni, bebelusii incep sa manance piure de legume, si compoturi de fructe. Uneori nu le plac gusturile noi si aceste mancaruri ajung pe rochia mamei.

Pe la 8 luni bebelusul gusta din carne, care este amestecata in piure. Lingurita inca nu este folosita de un bebelus.

Pana la 6 luni un bebelus este consultat de un doctor in fiecare luna. El este cantarit si masurat pentru a vedea daca se dezvolta bine. Medicul ii asculta inima si respiratia bebelusului. Si il vaccineaza, sa il fereasca de diferite boli. Un medic care consulta un bebelus sau pe unii copii mai mari se numeste pediatru.

Uneori bebelusii plang mult…chiar foarte mult…

In fiecare zi bebelusii invata cate ceva, cum sa isi foloseasca propriul corp.

La 6 luni poate sta in fundulet si poate prinde orice in manute.

La 8 luni merge in patru labe si exploreaza tot din jur. Pe la 1 an face primii pasi in picioare si incepe sa spuna primele cuvinte.

Unii bebelusi stau la cresa daca mama si tata muncesc. Sau cu o bona, care are grija de ei acasa.

Bebelusilor le place sa innoate, sa se plimbe cu caruciorul si sa descopere lumea din jur. Bineinteles le place si sa stea in brate, sa fie pupati, sa se joace in baie, sa arunce cu jucariile ca altii sa i le aduca, sa se joace cu fratii si surorile.

Bebelusilor nu le plac scutecele murdare, zgomotele puternice sau sa stea singuri in locuri necunoscute.

In masina ei stau intr-un scaun special pentru bebelusi si sunt in siguranta.

Curiozitati despre bebelusi:

– daca la doua luni in burtica mamei un bebelus are doar cateva grame, la nastere un bebelus cantareste peste 3 kg!

– mama se poate ingrasa in timpul sarcinii cu 10-15 kg!

– bebelusul are capul mare, aproape un sfert din corp!

– un nou-nascut poate sa manance de 5 pana la 8 ori pe zi!

– gemenii se nasc unul dupa altul si diferenta de varsta intre ei este doar de cateva minute!

– la inceput un nou-nascut doarme vreo 16 ore pe zi si se trezeste doar sa manance!