Alergiile la copii mici

Print Friendly, PDF & Email

Ce este o alergie?

O alergie este o reactie imuna la o substanta din mediu numita alergen. Atunci cand un copil alergic vine in contact cu un alergen fie ca atinge substanta respectiva, o respira sau o mananca, corpul vede acest alergen ca pe un corp invadator strain si periculos si elibereaza histamine si alte substante chimice pentru a lupta si a se apara.

Aceste substante chimice irita corpul si provoaca simptome cum ar fi: curgerea sau infundarea nasului, stranuturi, tuse si mancarimi. Simptomele pot fi usoare sau mai severe, sezoniere sau in curs de desfasurare din cauza expunerii constante la un alergen. In unele cazuri un alergen poate provoca o reactie severa, numita soc anafilactic. Aceasta reactie este o urgenta medicala, deoarece simptomele – inclusiv dificultati de respiratie si umflaturi pot pune viata in pericol.

Ce substante pot fi alergeni?

Alergenii pot include o gama mare de substante, cum ar fi anumite alimente, medicamente, insecte, par de animale, acarieni de praf, mucegai sau polen. Alergenii pot provoca simptome respiratorii, cum ar fi alergii nazale (rinite alergice), simptome care apar pe piele cum ar fi dermatitele sau pot provoca probleme intestinale, de exemplu de la alergiile alimentare.

Este putin probabil ca bebelusii sa faca febra de fan (alergia la polen). Alergiile sezoniere la polen sau iarba de obicei nu apar pana la varsta de 3 sau 4 ani. Expunerea la fiecare tip de polen este de numai cateva saptamani pe an si asta reduce sansele de a dezvolta alergii la bebelusi.

Cat de frecvente sunt alergiile la copii?

Pe baza unui sondaj din Statele Unite ale Americii 4,5% dintre copii cu varsta sub 18 ani au o alergie alimentara; 10,7% alergie cutanata si 16,6% au febra de fan sau o alergie respiratorie.

Care sunt cauzele alergiilor nazale?

Acarienii de praf sunt organisme microscopice care se dezvolta pe pielea umana. 85% dintre oamenii alergici sunt alergici la acarienii de praf. Parul animalelor, cum ar fi de la pisici, caini sau alte animale blanoase pot provoca alergii nazale. Polenul (in special din copaci), ierburile sau buruienii pot provoca de asemenea alergii nazale.

Ciupercile gasite in locuri umede, cum ar fi baile, subsolurile sau din aer liber intr-o clima umeda sunt responsabile si ele de alergii nazale. Unii copii pot fi alergici la pernele umplute cu pene, altii la perii sau paturi de lana. Chiar daca multi resping ideea ca fumul de tigara poate provoca alergii, cu siguranta fumul de tigara poate agrava simptomele alergice.

Care sunt semnele alergiei care fac diferenta intre o raceala si alergie?

Deoarece simptomele alergiilor nazale sunt asemanatoare cu simptomele racelii (nas infundat sau care curge, ochi inlacrimati, tuse, stranuturi) poate fi greu de diferentiat cand este o raceala si cand ne luptam cu o alergie. Exista totusi unele semne, care duc la concluzia ca este vorba de o alergie si nu de o raceala. De exemplu:

  • in mod normal o raceala trece dupa 7 sau 10 zile, simptomele alergiei insa nu trec asa repede
  • daca copilul intr-una stranuta, se sterge la nas sau are mereu nasul infundat, poate fi un semn de alergie. Verifica mucusul care curge din nas. Daca este clar si subtire, si nu galben sau verzui si gros ca la o raceala, poate fi un alt semn de alergie
  • ochii rosii, care prezinta mancarimi, sau pielea de sub ochi care arata intunecata pot fi alte indicii care descriu o alergie.
  • daca copilul respira mereu pe gura, sau are o tusa uscata persistenta
  • daca pe piele apar eruptii cutanate rosii, trebuie sa iti dea de gandit ca poate prezinta semnele unei alergii.

Daca copilul prezinta una sau mai multe simptome descrise mai sus, sansele sunt mari ca el sa fie alergic la ceva din mediul inconjurator. Copii cu alergii nazale sunt mai predispusi la infectii ale urechii, la astm bronsic sau infectii sinusale.

Se pot mosteni alergiile?

Un copil poate sa mosteneasca tendinta de a fi alergic, dar nu neaparat o alergie specifica. De exemplu, daca unul dintre parintii biologici are febra de fan sau alergii la animale, exista o probabilitate de 40-50% pentru copil sa aiba un fel de alergie. Cand ambii parinti sunt alergici, aceasta probabilitate creste la 75-80%. Alergiile pot fi foarte diferite intre membrii unei familii.

Cand apar semnele si simptomele alergiei?

Depinde de faptul de cat de des a fost copilul expus alergenului. De obicei dureaza in timp pana se dezvolta alergia. Fiecare persoana alergica are un prag, care trebuie atins inainte ca un alergen sa provoace o reactie, iar acest lucru poate dura cateva luni.

Alergiile asociate febrei de fan dureaza de obiciei cativa ani pentru a se dezvolta.

La aparitia unui animal de companie alergia la animale nu se manifesta deloc in primele luni, sau apare o reactie foarte redusa. Dar intr-o zi, cand nivelul de expunere atinge pragul, corpul va elibera anticorpi sa lupte si semnele se vor agrava.

Cum imi dau seama la ce este alergic copilul meu?

Cand suspectezi o alergie si vrei sa afli la ce este alergic copilul tau, va trebui sa lucrezi ca un adevarat detectiv, cu multa rabdare. Daca nu iti dai seama singura, care sunt sursele provocatoare, te pot ajuta testele medicale pentru a identifica cauza exacta a alergiilor. Alergiile la mucegai se dezvolta de obicei in timpul sezonului ploios si poate fi greu de deosebit de o raceala. Acarienii de praf sau alergiile la animale provoaca adesea congestie nazala dimineata pe tot parcursul anului. Alergiile legate de polen sunt mai frecvente primavara, vara sau toamna.

Din nefericire chiar daca animalul de casa nu mai este prin preajma copilului alergic, poate dura un an pana cand cei alergici nu vor mai fi deranjati de simptome.

Un alergolog te poate ajuta in identificarea alergiei. Testele de sange efectuate sunt mai putin exacte decat teste cutanate. In timpul unui test cutanat se aplica cantitati mici de alergeni pe pielea copilului. Daca copilul este alergic la o substanta, acesta va avea o reactie in locul respectiv. Se va inrosi si se va umfla locul respectiv, asemanator unei muscaturi de tantar. Bebelusii pot avea reactii mai putine, totusi testele pot fi foarte utile daca suspectezi o alergie. Rezultatele testelor se pot modifica la un copil, pe masura ce el va creste.

Cum pot sa imi protejez copilul de alergii?

Cele mai bune modalitati de a reduce expunerea copilului la cele mai frecvente alergeni ar fi sa tii curat in casa, in special in camera copilului. Acarienii de praf traiesc in covoare si alte tesaturi, asa ca se pot afla oriunde in casa. Apar si in saltelele din dormitor sau pe perne.

Pentru a proteja copilul, poti cumpara o husa de protectie pentru saltea, care nu lasa acarienii sa vina in contact cu copilul. Poti intreba la farmacii sau la magazine specializate cu produse anti-alergenice.

Se recomanda sa speli lenjeria de pat o data pe saptamana pentru eliminarea acarienilor. Sa eviti paturile si covoarele pufoase in care se pot aduna multi acarieni. Animalele de plus reprezinta un adevarat magnet pentu acarieni. Incearca sa limitezi prezenta lor in camera copilului doar la cele mai indragite, pe care ar trebui insa sa le speli din cand in cand.

Sa aspiri cel putin o data pe saptamana si incearca sa faci asta atunci, cand copilul nu se afla in camera. Spalatul pe jos iar ajuta la eliminarea acarienilor.

In cazul in care copilul tau prezinta o alergie severa la praf, va trebui sa renunti la covoare, draperii, perdele, la tot ce poate aduna praf, va trebui sa cureti bine filtrele de la aparatele de aer conditionat, hote.

Daca copilul prezinta alergie la un animal de casa, singura solutie buna ar fi sa stea departe de copil, ceea ce uneori poate prezenta o decizie dureroasa. Mai poti incerca sa speli animalul respectiv cu sampoane speciale, care ajuta la reducerea parului.

In timpul sezonului in care apare polenul, indicat ar fi sa ramana copilul in casa cu ferestrele inchise, ceea ce este imposibil de realizat. Dar poti sta cu geamurile inchise macar atunci, cand este vant afara sau sa se spele copilul pe cap in fiecare seara, astfel se pot elimina alergenii ce s-au adunat in par din aer. Daca tii un calendar cu zilele cele mai periculoase privind polenul, poti sa gestionezi bine orice iesire si sa ai un pic de control asupra alergiei la polen.

Pentru a preveni aparitia mucegaiului in casa poti folosi un dezumidificator pentru vremea umeda sau un aer conditionat pentru vremea uscata si calda. Daca in baie apare des mucegaiul, va trebui sa cureti baia in mod regulat cu dezinfectanti care opresc aparitia mucegaiului. Mucegaiul mai poate aparea in dulapuri, mansarde, beciuri, pe plante, in frigidere, cabine de dus, cosurile de gunoi sau sub covoare. Chiar si un brad artifical poate avea mucegai uneori.

Exista medicamente care pot ajuta in cazul alergiilor?

Da, exista medicamente care pot ajuta in cazul alergiilor, dar niciodata nu trebuie folosite fara acordul medicului. Medicul poate prescrie antihistaminice sau un spray nazal cu steroizi. Medicamentele noi sunt mai bune, cu efecte secundare reduse fata de cele vechi de pe piata. Totusi aceste medicamente nu sunt recomandate pentru bebelusi sub 6 luni.

Imunoterapia poate fi recomandata de medic dupa varsta de 4-6 ani. Insa, daca un copil sufera de o forma severa de astm, se poate prescrie si mai devreme.

Imunoterapia are loc de obicei in cabinetul medicului, unde se administreaza copilului doze mici de alergeni (polen, acarieni sau anumite mancaruri), ca un fel de vaccinare pentru a ajuta corpul copilului sa se obisnuiasca cu substanta respectiva in timp.

Imunoterapia de obicei presupune administrarea saptamanala a dozei de alergen timp de 4 sau 6 luni. Cand s-a atins un prag acceptabil, timp de 4 sau 6 luni se vor administra doze odata sau de doua ori pe luna, iar in ultima faza o data pe luna timp de un an.

In cazul in care imunoterapia a fost utila, copilul poate sa continue tratamentul inca cativa ani.