Deodorantul la copii

Este normal ca un copil de 12 ani sa transpire si sa foloseasca deodorante ?

fata_tanara_cu_deodorantSpecialistii spun ca da. Probabil niciun parinte nu s-a gandit inainte, ca o sa cumpere deodorante pentru copilul lui la aceasta varsta. Mirosul corpului este frecvent la copii in jurul varstei de 12 ani. Un tanar de 11-12 ani, care are nevoie de deodorant, se incadreaza in schema normala de dezvoltare, spune Jennifer Shu – medic pediatru din Atlanta si autoarea  mai multor carti pediatrice cunoscute in Statele Unite ale Americii.

Mirosul corpului care apare la aceasta varsta de obicei este un semn ca organismul se maturizeaza si la nivel hormonal se petrec schimbari mari.

Cand sudoarea copilului intra in contact cu praful si bacteriile de pe piele, rezulta mirosul specific transpiratiei, la fel ca in cazul adultilor. Oamenii difera in ceea ce priveste modul activ al glandelor care produc sudoarea. La fel si in cazul copiilor se pot manifesta aceste schimbari hormonale in moduri diferite.

igiena_sapunuriBaia zilnica, hainele curate, schimbarea regulata a prosoapelor pot reduce mirosul corpului. De asemenea ar fi bine, daca copilul ar evita anumite alimente, care au arome si mirosuri speciale, cum ar fi: ceapa, usturoiul si mancarurile picante.

Daca aceste metode nu ajuta la eliminarea mirosului, pentru confortul copilului dumneavoastra ar fi mai bine, daca ati cumpara pentru el un deodorant, spune dr. Shu. In cele mai multe cazuri, un deodorant mai usor ar trebui sa rezolve problema.

spray_chamillaAntiperspirantele sunt considerate de a fi sigure, dar ar putea fi nejustificata folosirea lor in cazul copiilor, deoarece opreste transpiratia in sine. Sudoarea este un lucru bun pentru organism, deoarece ajuta organismul sa se racoreasca.

Deodorantele fara antiperspirante sunt etichetate ca fiind naturale. Daca nu le gasiti in magazinele din apropierea dumneavoastra, puteti da o cautare pe internet dupa deodorante naturale si sa le comandati on-line.

Ar fi indicat sa evitati produsele cosmetice care contin ftalati. Aceste substante chimice se gasesc in multe produse de ingrijire personala, si ar putea fi daunatoare pentru copii.

Despre ftalati o sa vorbim intr-un alt articol, dar va prezentam acum o lista scurta cu aceste produse chimice. Daca sunt prezente in compozitia produsului de ingrijire, ar trebui sa se gaseasca ca ingrediente pe etichete:

DBP (dibutyl phthalate)

DNOP (di-n-octyl phthalate)

DiNP (diisononyl phthalate)

DEP (diethyl phthalate)

BBzP (benzyl butyl phthalate)

DEHP (di 2-ethylhexl phthalate)

DiDP (diisodecyl phthalate)

DnHP (di-n-hexyl phthalate)

DMP (dimethyl phthalate)

DnOP (di-n-octylphthalate)

BPA  – Bisphenol A (este o substanta chimica industriala folosita pentru a produce plastic policarbonat si se  regaseste in obiecte din plastic, in ambalaje, in ambalajele metalice, in jucarii, in biberoane, vesela pentru copii).

Faptul ca un copil de 12 ani a inceput sa transpire si aceasta transpiratie are miros, nu inseamna de exemplu ca se va si barbieri in curand. Procesul de maturizare este un proces foarte lent. Mai tarziu, copilul va avea parte de schimbari hormonale mult mai semnificative. Acestea vor fi semnele, care prevestesc de fapt stadiul de pubertate.

organic_natural_deodorantIn putine cazuri mirosul corpului poate sa apara la varsta cuprinsa intre 5-8 ani. Acesta poate fi rezultatul unei afectiuni numita pubertate precoce. Pubertatea precoce este stadiul in care copilul ajunge la pubertate mult mai repede decat ar fi in mod normal. Acest lucru se intampla foarte rar, si daca semnalati la copilasul dumneavoastra orice semn, care ar indica instalarea pubertatii (dezvoltarea sanilor, aparitia parului pubian) adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca pe langa mirosul corpului nu apar alte semne, pur si simplu adaugati doar un deodorant natural la lista de cumparaturi, pe care poate sa il foloseasca copilul dumneavoastra.