Lucruri interesante despre vulcani – Partea a doua

Vulcanii sunt de multe ori clasificati dupa dimensiunea si forma lor, dar pot fi clasificati si dupa obiceiurile lor eruptive. Sunt sase tipuri de eruptii vulcanice. Intr adevar, tipul de eruptie vulcanica care are loc joaca un rol important in evolutia unui relief vulcanic, formand astfel o legatura semnificativa intre obiceiul eruptiv si structura vulcanica. In general, eruptiile pot fi clasificate fie ca efuzive, fie ca explozive. Eruptiile efuzive implica revarsarea de magma bazaltica, care este relativ scazuta ca vascozitate si continut de gaz.

Tipurile de eruptii

Eruptiile explozive implica in general magma, care este mai vascoasa si are un continut mai mare de gaz. O astfel de magma este adesea sparta in fragmente piroclastice prin expansiunea exploziva a gazului in timpul unei eruptii.

In schemele de clasificare mai detaliate bazate pe caracterul eruptiei, activitatea vulcanica si zonele vulcanice sunt de obicei impartite in sase tipuri majore, prezentate schematic in diagrama. Acestea sunt enumerate in ordinea gradului crescator de explozibilitate:

islandez

hawaiian

strombolian

vulcanian

pelean

plinian

Tipul islandez se caracterizeaza prin revarsari de lava bazaltica topita care curg din fisuri lungi, paralele. Astfel de revarsari contruiesc adesea platouri de lava.

Tipul hawaiian este similar cu soiul islandez. In acest caz, totusi, lava fluida curge din varful unui vulcan si fisuri radiale pentru a forma vulcani de scut, care sunt destul de mari si au pante blande.

Eruptiile stromboliene implica explozii moderate de gaze in expansiune care scuipa cheaguri de lava incandescenta in eruptii mici ciclice sau aproape continue. Din cauza unor astfel de izbucniri frecvente, vulcanul Stromboli de pe coasta de nord-est a Italiei a fost numit “farul Mediteranei”.

Tipul vulcanian, numit dupa insula Vulcano de langa Stromboli, implica in general explozii moderate de gaz incurcat cu cenusa vulcanica. Acest amestec formeaza nori de eruptie intunecati, turbulenti, care urca rapid si se extind in forme intortocheate.

O eruptie peleana este asociata cu izbucniri explozive, care genereaza fluxuri piroclastice, amestecuri dense de fragmente vulcanice fierbinti si gaz descrise intr-un alt articol. Eruptiile peleane sunt denumite dupa eruptia distructiva a Muntelui Pelee de pe insula Caraibe Martinica din anul 1902. Namolurile fluidizate produse de aceste eruptii sunt mai grele decat aerul, dar au o vascozitate scazuta si se varsa in vai si pante cu viteze mari. Drept urmare, sunt extrem de distructive.

Tipul plinian este un tip de eruptie vulcanica intens violenta, exemplificata de izbucnirea muntelui Vezuviu din Italia in anul 79, care l a ucis pe faimosul savant roman Pliniu cel Batran si a fost descrisa intr o relatare a unui martor ocular de nepotul sau, istoricul Pliniu cel Tanar. In acest tip de eruptie, gazele care fierb (din magma bogata in gaze) genereaza explozii de jet enorme si aproape continue, care scot in centru conducte de magma si o rup. Gazele raspandite si fragmentele vulcanice seamana cu o explozie gigantica de racheta indreptata vertical in sus. Norii plinieni de eruptie se pot ridica in stratosfera si uneori sunt produsi continuu timp de cateva ore. Fulgerele cauzate de acumularea de electricitate statica sunt comune in apropierea norilor de cenusa, adaugand inca un element de teroare a eruptiei.

De ce unele eruptii vulcanice sunt atat de explozive, in timp ce altele sunt atat de spectaculoase, dar relativ inofensive? Raspunsul implica cel putin patru factori: cantitatea de gaz dizolvata in magma, vascozitatea magmei, viteza de decompresie a magmei pe masura ce se ridica spre suprafata si numarul de locuri de nucleare pe care gazele pot incepe sa se extinda formeaza bule. Vulcanii legati de marginile placilor convergente au in general un continut ridicat de gaz, iar magma lor este foarte vascoasa. Aceasta combinatie este exploziva, deoarece gazele nu pot fierbe usor, mai degraba ele raman inchise pana cand ajung la presiunea la care sufla magma vascoasa in fragmente.

Rata cu care presiunea este redusa controleaza si explozivitatea. Daca magma se misca lent spre suprafata, gazele sale dizolvate vor fi eliberate lent si pot scapa. In timpul eruptiei de tip plinian din 1991 a Muntelui Pinatubo, magma s a deplasat destul de rapid spre suprafata, ducand la retinerea majoritatii gazelor dizolvate. In cele din urma, viteza cu care gazele sunt eliberate din magma este afectata de numarul de cristale mici, care pot actiona ca locuri de nucleare unde incep sa se formeze bule de gaz.

La Pinatubo, magma era de peste 40% din cristale mici inainte de eruptie, in timp ce la vulcanii hawaiiani Kilauea ai Mauna Loa procentul de cristale mici din magma este foarte scazut (sub 5%).

Putem prezice eruptiile vulcanice

Vulcanii trimit niste semnale inainte de orice eruptie, ceea ce arata, cat este de important ca oamenii de stiinta sa monitorizeze indeaproape orice vulcan. Semnele de avertizare includ mici cutremure, umflarea sau bombarea partilor laterale ale vulcanului si emisia crescuta de gaze din orificiile sale de ventilatie.

Insa niciunul din aceste semne nu inseamna neaparat ca o eruptie este iminenta. Dar ele pot ajuta oamenii de stiinta sa evalueze starea vulcanului atunci cand magma se formeaza. Cu toate acestea este imposibil sa spunem exact cand sau daca un anumit vulcan va erupe. Vulcanii nu functioneaza dupa un anumit orar.

Care este cea mai mare eruptie din istorie

Cea mai devastatoare eruptie din istoria inregistrata a fost explozia din 1815 a Muntelui Tabora din Indonezia. Explozia a fost una dintre cele mai puternice documentate vreodata si a creat o caldera – un crater de 3600 metri adancime si cu un diametru de aproximativ 6 kilometri. Un val supraincalzit de cenusa fierbinte si gaz s au aruncat in cer pe o distanta de 77 kilometri, producand numeroase fluxuri piroclastice. Eruptia a ucis imediat aproximativ 10 000 de oameni. Dar aceasta nu a fost singurul impact. Cenusa vulcanica si gazul injectat in atmosfera au ascuns soarele si au crescut reflexivitatea Pamantului, racindu i suprafata si provocand ceea ce este cunoscut sub numele de “anul fara vara”.

Foamea si bolile au ucis in aceasta perioada inca aproximativ 82 000 de oameni, iar conditiile sumbre din aceasta perioada sunt adesea creditate drept inspiratie pentru povestile de groaza, cum ar fi Frankenstein a lui Mary Shelley.

Desi au existat mai multe eruptii mari in istoria inregistrata, eruptiile vulcanice de astazi nu sunt mai frecvente decat au fost acum un secol. Pe masura ce creste capacitatea de monitorizare pentru eruptiile vulcanice apar mai frecvent in ziare si in social media stiri despre aceste eruptii. Putem trage concluzia ca nu lumea vulcanica a devenit mai activa ci noi am devenit mai constienti din punct de vedere vulcanic.

Posted on Categories Scolari

Despre animale domestice pentru copii

De cand a inceput domesticirea animalelor

Progresul rasei umane pe Pamant s-a datorat in parte si animalelor pe care oamenii au reusit sa le foloseasca de-a lungul istoriei. Astfel de animale domestice carau oamenii si bagajele lor, trageau carute si ajutau la cultivarea campului. Animalele domestice pot oferi hrana sau imbracaminte oamenilor, iar ca animale de companie pot ajuta la binedispunerea stapanilor.

Domesticirea animalelor in scopuri agricole dateaza de acum 9.000 de ani. Agricultorii din Orient au inceput sa domestice si sa manance capre, apoi oi, porci si vite. Seceta i-a fortat pe oameni sa se adune in jurul unor surse de apa potabila . Cresterea ulterioara a densitatii populatiei a intarit capacitatea de a vana si de a aduna pentru a satisface nevoia de hrana. Pasarile de exemplu au oferit o sursa sigura de alimente bogate in proteine.

Calul, cainele, capra, curcanul, gaina, gasca, magarul, oaia, pisica, porcul, poneiul, rata, vaca – sunt animalele domesticite cele mai cunoscute.

Ce este un animal domestic

Animalele domestice sunt animalele care au fost crescute in captivitate de mai multe generatii. Animalele domestice sunt specii de vertebrate care depind de sprijinul uman, care sunt tinuti de oameni pentru diferite scopuri. Primul animal domesticit se presupune ca a fost capra. Dupa capra specia de animale care a devenit domesticita a fost cainele (Canis familiarus). Domesticirea cainelui a avut loc acum mai bine de 12 000 de ani in Asia. Rasele Mastiff si Ogar din zilele noastre s-au schimbat un pic fata de stramosii lor de acum 4.000 de ani din Egipt si Asia. Fiecare dintre cele 400 de rase de caini face parte de fapt din aceeasi specie. Animalele domestice sunt specii de vertebrate care depind de sprijinul uman, care sunt tinute de oameni pentru diferite scopuri.

Pot supravietui animalele domestice in salbaticie fara ajutorul oamenilor

Majoritatea animalelor domesticite nu pot supravietui in salbaticie, dar mai sunt unele, care s-ar descurca la nevoie. Cele mai multe animale au pierdut cu mult timp in urma abilitatea de a deveni salbatic. Cainii Dingo din Australia sau porcul salbatic american au reusit sa redevina salbatici, dar sunt printre putinele animale, care au reusit sa faca asta.

In urma domesticizarii animalelor, acestea au inceput sa se adune in jurul asezarilor umane (capre, oi, bovine) sau sa urmeze tabara (cainii) si sa manance resturile ramase de la oameni. Oamenii au inceput sa le pregateasca hrana speciala si prin aceasta cale s-a legat cumva un fel de “parteneriat” intre oameni si animale.

Pentru animalele, care sunt dependente de oameni ar fi foarte greu sa fie eliberate in salbaticie si majoritatea nu ar supravietui.

Pot fi animalele salbatice domesticite si folosite ca si animale de companie

Raspunsul la aceasta intrebare este greu de dat. Domesticirea animalelor este un proces, care se intampla in timp prin cresterea selectiva si nu este un proces individual.

Imblanzirea ar fi raspunsul corect. Unele animale salbatice pot fi imblanzite si pastrate ca animale de companie. Cu toate acestea, ele nu vor fi niciodata domesticite si nu se vor comporta ca animale domestice. In timpul imblanzirii este nevoie de o persoana foarte dedicata si rabdatoare. Chiar si imblanzite, aceste animale vor fi mereu imprevizibile si foarte active. Vor avea nevoie de spatiu mare pentru a le asigura un echilibru intre salbaticie si casa. Niciodata aceste animale nu vor fi fericite tinute intr-o cusca.

Stiati ca:

  • oile si caprele nu au dinti pe maxilarul din fata, au doar o placa tare, care le ajuta sa manance
  • porcii nu au glanda de transpiratie, asa ca se tavalesc in noroi pentru a se raci si a preveni arsurile solare
  • puii de gaina folosesc 200 de tipuri de vocalizari ca mijloc de comunicare, ei pot comunica de asemenea cu mama lor in timp ce se afla inca in oua
  • vacile dezvolta legaturi puternice, la fel ca oamenii. Ele isi petrec cea mai mare parte a timpului cu tovarasii lor preferati
  • oile scot sunete ciudate si mieii isi recunosc mamele lor dupa behait
  • caprele au pupile rectangulare si acest fapt le ajuta sa vada mai bine in intuneric
  • un porc poate sa alerge 17 km intr-o ora
  • bovinele au o viziune panoramica de aproape 360 de grade
  • ratele au pene impermeabile. Au o glanda speciala langa coada lor, care produce ulei si acest ulei acopera stratul exterior de pene
  • oile au doua degete pe fiecare picior
  • gastele sunt monogame. Ele isi cauta partener pe viata si chiar sunt triste atunci, cand partenerul moare
  • pisicile au auzul si mirosul foarte bine dezvoltat
Posted on Categories Scolari

10 lucruri interesante despre apa pentru copii

1. Apa ar putea fi cheia pentru gasirea vietii

Nu exista multe conditii, care sa fie valabile pentru toata viata de pe Pamant, dar nevoia de apa este una dintre ele. Apa exista in tot ce este viu, indiferent daca aceste vietati se gasesc in fundul oceanului sau in cel mai uscat desert. Apa a facut viata posibila pe Pamant. Din acest motiv astrobiologii (oamenii de stiinta care cauta viata pe alte planete) considera ca cel mai bun loc pentru cautarea vietii ar fi acolo, unde exista si apa.

2. Aproape toate apele de pe Pamant se afla in oceane

O cantitate de 96,5% de apa de pe Pamant se afla in oceanele noastre, acoperind 71% din suprafata planetei noastre. Si aproximativ 0,001% se ridica in atmosfera, adica o cantitate foarte mica. Daca toata apa din atmosfera ar cadea pe Pamant deodata sub forma de ploaie, intreaga planeta ar avea parte de 0,016 litru de ploaie.

3. Cea mai mare cantitate de apa dulce se afla in gheata

Doar 2,6% din apa de pe Pamant este apa dulce proaspata, adica cu putine saruri in ea. Pe Pamant apa dulce se afla in lacuri, rauri si izvoare, dar nu trebuie sa uitam de apele subterane sau de ghetari. Peste 68% din apa dulce de pe Pamant este blocata in gheata sau in ghetari si inca 30% se afla in apele subterane.

4. Cantitatea de sare din apa sarata este variabila

Intr-un galon de apa (3,78 litri) din ocean exista aproximativ 1 cana de sare. Dar aceasta cantitate poate varia. Oceanul Atlantic este mai sarat decat Oceanul Pacific, de exemplu. Cea mai mare parte a sarurilor din ocean este aceeasi sare pe care o folosim la gatit, adica clorura de sodiu. Cea mai sarata apa din lume se gaseste in Antarctica, intr-un mic lac numit Don Juan Pond.

5. Intr-o picatura de apa se pot gasi multe forme de viata

Intr-o singura picatura de apa din ocean pot fi milioane de bacterii si virusi. Ar putea fi gasite si icre de peste, mici crabi, plancton sau chiar viermisori.

6. Cometele contin apa

Materialul stancos care a format Pamantul continea putina apa. Dar acest material nu este singur responsabil pentru toata apa de pe Pamant. Cometele in mare parte sunt alcatuite din apa inghetata. Este posibil ca livrari regulate de apa au fost facute de comete pe Pamant. Ca sa se umple oceanul ar fi fost nevoie de o multime de comete si sigur nu ele au fost singurele surse de apa. Dar cu siguranta au avut o mare contributie la aparitia oceanelor pe Pamant.

7. De ce pluteste gheata

De obicei atunci cand atomii formeaza corpuri solide, se apropie mai mult impreuna pentru a forma ceva mai dens. Acesta este motivul pentru care majoritatea substantelor solide se scufunda in apa. Dar apa solida, adica gheata este mai putin densa. Acest lucru este neobisnuit. Moleculele de apa formeaza inele atunci cand apa ingheata. Spatiul dintre molecule face ca gheata sa fie mai usoara, de aceea pluteste. In asa fel gheata care pluteste lasa ca restul apei sa ramana lichida.

8. Corpul nostru in mare parte este contruit din apa

Corpul unui nou-nascut contine 78% apa. Adultii au mai putina apa in organism, circa 55-60%. Apa este implicata in tot ce face corpul nostru. Apa din sange aduce substantele nutritive tuturor celulelor, apa din organism o folosim la eliminarea deseurilor din corp, sau actioneaza ca un amortizor de soc pentru creier si maduva spinarii. Suntem foarte dependenti de apa.

9. In plante apa sfideaza gravitatea

Apa are o caracteristica interesanta. Ii place sa “se lipeasca” de alte lucruri. Apa formaza picaturi rotunde, dar nu toate lichidele fac asta. Aceasta aderenta ajuta la obtinerea apei de la radacinile plantelor pana la frunze. Moleculele de apa numite “xylem” in planta se tin reciproc pe peretii tubului. Se trag in sus, pe masura ce apa se evapora din frunzele de sus.

10. Putem vedea apa in trei stadii diferite

Noi putem experimenta apa in trei stari diferite: gheata (apa solida), apa lichida si vapori de apa sub forma gazoasa. Acest lucru este foarte neobisnuit. In timp ce substantele pot fi solide, lichide sau gazoase, multe dintre ele schimba starile numai la temperaturi extreme. Probabil ca nu vom vedea argint lichid sau oxigen solid in natura, pentru ca punctul lor de topire si de inghet sunt la temperaturi, la care oamenii nu pot supravietui.

Posted on Categories Scolari

Ticurile nervoase la copii – Roaderea unghiilor

De ce roade copilul meu unghiile si ce ar trebui sa fac?

Copilul poate sa isi roada unghiile din mai multe motive: curiozitate, plictiseala, stres, obisnuinta sau pur si simplu poate imita pe cineva din jur. Roaderea unghiilor face parte din asa numitele “ticuri nervoase”, care includ si suptul degetului mare, ridicarea nasului, rasucirea sau tragerea parului si scrasnirea dintilor.

Cresterea poate sa ii faca pe copii sa devina anxiosi, iar multe din tensiuni si presiuni din interior sunt invizibile pentru parinti. Daca copilul isi roade unghiile in mod inconstient (de exemplu in timp ce se uita la televizor, sau are emotii inaintea unui spectacol sau inaintea unui test) este doar modul lui de a face fata stresului si nu este motiv de ingrijorare.

De obicei copilul se va lasa singur de acest obicei si chiar daca devine un tic greu de controlat, nu trebuie sa iti faci girji, exista modalitati simple de a ajuta copilul sa renunte.

Ce pot face parintii in cazul in care copilul isi roade unghiile

Raspunsul nostru instinctiv atunci cand copii fac ceva care ne ingrijoreaza este sa incercam sa oprim comportamentul nedorit. Acesta este bine ca un obiectiv pe termen lung. Dar, inainte de a face aceasta oprire este esential sa te ocupi de cauzele care stau la baza comportamentului copilului si daca exista un motiv de stres in viata lui, incearca sa il rezolvi impreuna cu el.

Motivele de stres pot varia in viata copilului: o mutare, divortul parintilor, o noua scoala sau un recital – cel mai bine ar fi, daca ai reusi sa vorbesti cu copilul tau despre problemele care il apasa. Uneori poate fi greu pentru copil sa vorbeasca despre grijile ce il apasa. Dar daca incerci sa deschizi subiectul “stiu ca iti rozi unghiile, fiindca te apasa ceva…” poate fi o cale sa se deschida fata de tine.

In nici un caz sa nu pedepsesti copilul pentru ca isi roade unghiile. Ca si alte ticuri nervoase si roaderea unghiilor poate sa fie un gest inconstient. Daca copilul nici nu isi da seama ca isi roade unghiile, pedeapsa este inutila. Uneori si adultii au obiceiuri nervoase, la care nu pot renunta.

Daca te deranjeaza foarte tare obiceiul copilului, pot sa pui limite; de exemplu “fara roaderea unghiilor la masa”.

Cel mai important lucru este sa iti dai seama cat de mare este problema care a declansat roaderea unghiilor. Daca copilul recunoaste ca nu poate sa se opreasca, chiar daca i-ai atras de mai multe ori atentia, va fi greu sa se dezobisnuiasca de acest obicei.

In general, cel mai bine este sa isi tina unghiile frumos taiate, sa se spele de mai multe ori pe maini si sa incerci sa ii atragi atentia in alta parte. Daca il presezi, la stresul deja existent se va adauga si stresul din partea ta si situatia se poate inrautati. Daca incerci sa actionezi direct, chiar si aplicarea unor substante cu gust amar pe unghii pot fi interpretate de copil ca o pedeapsa. Cu cat mai putina agitatie se asociaza cu acest obicei, cu atat mai probabil ca el se va lasa singur atunci cand se simte pregatit sau sa ceara de la tine ajutorul dorit.

Daca copilul cere, trebuie sa il ajuti. De exemplu daca prietenii lui il tachineaza din cauza obiceiului nedorit, sigur va fi pregatit sa se lase.

In primul rand ar trebui sa discutati despre cum il tachineaza prietenii si incearca sa il incurajezi sa iti spuna cum se simte. Trebuie sa il asiguri pe copil, ca il iubesti indiferent de aspectul unghiilor.

Apoi treceti la solutionari posibile. Daca vorbesti cu copilul tau despre obiceiurile nervoase, care includ si roaderea unghiilor, va intelege mai bine ce se intampla. Ati putea citi o carte, un ghid, care ajuta la renuntarea acestor obiceiuri. Apoi puteti decide impreuna, daca vrea sa ii reamintesti oprirea acestui obicei sau il irita faptul ca ii atragi atentia. Copii mai mari accepta mai greu ajutorul din partea parintilor.

Ajuta-ti copilul sa devina constient de acest tic nervos. Poti sa il atingi usor pe brat, sau sa folositi niste cuvinte cheie pentru aceste situatii.

Daca copilul doreste sa isi vopseasca unghiile cu o solutie amara poti sa il lasi, doar sa te asiguri ca stii ce contine solutia respectiva. Unele contin piper, care poate irita ochii, daca copilul se freaca la ochi.

Ar mai putea folosi bandaje pe varful degetelor sau sa isi vopseasca unghiile cu cateva straturi de lac de unghii pentru a face roaderea unghiilor o provocare mai grea.

Fetele uneori sunt intr-o situatie mai usoara, descoperind ca vizita la un salon de manichiura le ajuta la renuntarea acestui obicei.

Unele tehnici de relaxare iar pot fi de folos. Respiratia adanca, sau strangerea si eliberarea pumnilor de exemplu.

Asigura-te ca are multe oportunitati de a alerga si a se juca afara, unde poate sa isi consume energia si tensiunea. Unii copii se relaxeaza prin arta si isi gasesc de exemplu prin a picta o modalitate buna de a-si tine mainile ocupate. Si invatarea unui instrument muzical poate fi de folos.

Daca o metoda da gres, trebuie sa incercati impreuna din nou. Dintr-o varietate de solutii sigur veti gasi o solutie, care se potriveste cu copilul tau.  In general, cu cat este mai in varsta copilul, cu atat mai multa responsabilitate are fata de acest obicei.

In cele din urma poti sa ii reamintesti copilului ca obiceiurile sunt greu de intrerupt si ca tu vrei sa il ajuti, nu esti impotriva lui. Copilul trebuie sa simta ca este inconjurat de afectiune, de atentie, indiferent daca reuseste sau nu sa renunte la obiceiurile lui neplacute. In cele din urma rabdarea si persistenta vor arata roadele.

Cand trebuie sa iti faci griji cu privire la roaderea unghiilor

In cazuri rare, roaderea severa a unghiilor ascunde o anxietate excesiva. Daca copilul atat de tare isi roade unghiile, incat apar rani la varfurile degetelor sau apare sangerarea, ar trebui sa consulti medicul copilului. Daca apar si alte comportamente ingrijoratoare (cum ar fi scoaterea firelor de par, probleme de somn, reperea firelor de par) cu siguranta trebuie sa te consulti cu medicul.

De asemenea daca roaderea unghiilor a aparut brusc si a avansat rapid, consilierea profesionala este recomandata si in acest caz.

28 Lucruri interesante de prin lume

Stiai ca:

– un copac produce atata oxigen, cat este suficient ca doua persoane sa traiasca o viata intreaga;

– padurea tropicala Amazon produce jumatate din cantitatea de oxigen din lume;

– insula Bali are cea mai variata flora din lume;

– plantele fabrica si in acelasi timp stocheaza de zece ori energia folosita de oameni;

– Oceanul Atlantic este mai sarat decat Oceanul Pacific;

– inaltimea valurilor unui tsunami din Pacific este intre 6 si 9 metri;

– in Arabia Saudita nu exista rauri;

– in oceanele lumii se afla de 200 de ori mai mult aur decat au fost scoase vreodata din mine la suprafata;

– semintele florii Artic Lupine, o floare salbatica gasita in Alaska, au fost cultivate in laborator dupa ce au stat inghetate sub pamant de peste 10 000 de ani. Pinul cu coama este considerat a fi cea mai veche specie vie din Statele Unite ale Americii. Se presupune ca unele exemplare dintre ele au peste 4500 de ani;

– Antarctica este cel mai rece loc de pe planeta;

– 90 % dintr-un Aisberg este asezat sub apa;

– in padurea tropicala volumul de precipitatii care cade este intre 80 si 400 de cm3 anual. Daca ploile sunt abundente, intr-o ora poate sa cada si 2 cm3 precipitatii pe ora;

– cel mai uscat loc de pe pamant este Desertul Atacama din Chile;

– focul se misca mai rapid in urcare decat in coborare;

– cel mai gros strat de zapada a fost inregistrat in 1921, 14 Aprilie in Silver Lake, Colorado, cand stratul de zapada a ajuns la 76 de cm;

– cel mai puternic vant inregistrat a fost de 371 de km /ora pe muntele Washington din New Hampshire. Temperaturila este si mai rece , fiindca frigul se combina cu vantul puternic;

– animalele care dau lapte simt cand va ploua si isi cauta un loc uscat inainte sa inceapa ploaia;

– morile de vant se invart intotdeauna contrar acelor de ceasornic; exceptie fac cele din Irlanda;

– sticla este facuta din nisip si particule de diamante din carbune;

– cel mai adanc loc din America de Nord este Valea Mortii, care se afla la 282 de metri sub nivelul marii;

– singurul continent fara vulcani este Australia;

– in intreaga lume se intampla zilnic 45 000 de furturi;

– fulgerul poate distruge o fereastra de sticla in bucati, dar poate uneori sa pluteasca usor pe fereastra de sticla, fara sa o rupa;

– Roy Sullivan, in gardian al unui parc din America a fost lovit de 7 ori de fulger in timpul vietii si de fiecare data a supravietuit;

– un fulger este de 4 ori mai fierbinte decat soarele;

– pamantul este lovit de fulgere de peste 100 de ori pe secunda;

– odata cladirea Empire State Building a fost lovita de fulger de 9 ori in 20 de minute;

– sansele de a fi lovit cineva de fulger sunt 600 000 la unu.

8 Lucruri interesante despre toamna

Toamna este un sezon in care se transforma frunzele, noptile incep sa fie mai reci, zilele devin mai scurte si sa nu uitam ca toamna este si timpul recoltelor.

De ce oare frunzele isi schimba culoarea si cand incepe de fapt toamna? Incercam sa gasim niste raspunsuri in articolul urmator.

1. Cand incepe toamna?

In prezent exista doua date diferite pentru inceperea toamnei. Evenimentul meteorologic incepe cu data de 1 Septembrie intotdeauna. Toamna, asa cum este definita de orbita Pamantului in jurul Soarelui incepe ori pe 22, ori pe 23 Septembrie.

2. Cum se pregatesc copacii pentru iarna?

Unul dintre cele mai impresionante semne ale toamnei este colorarea frunzelor. Zilele mai scurte reprezinta un semn pentru copaci ca trebuie sa se pregateasca de iarna.

In timpul iernii nu este destula lumina pentru fotosinteza, asa ca odata cu reducerea zilelor toamna copacii incep sa inchida sistemul lor de productie de hrana si reduc cantitatea de clorofila in frunzele lor.

padure_galbena_toamna3. Cum se produce schimbarea culorilor in frunze?

Clorofila este o substanta chimica, care face ca frunzele sa devina verzi, iar pe masura ce scade cantitatea de clorofila, alte culori devin predominante in frunze. Scaderea clorofinei duce toamna la aparitia culorilor rosii, galben, maro in frunze.

4. Persoanele nascute toamna traiesc mai mult?

Intr-un studiu realizat pentru un jurnal american cercetatorii au constatat ca bebelusii nascuti in timpul lunilor de toamna au o probabilitate mai mare de a trai mai mult, decat bebelusii nascuti in restul anului. Studiul a fost realizat pe cetateni americani nascuti in perioada 1880-1895.

5. De ce devin zilele mai scurte?

Cuvantul „ecpersephone_hades_statuiehinoctiu“ provine din cuvantul latin “equi”, care inseamna “sens egal” si  “nox”, care inseamna “noapte”. Deci noaptea este la fel de lunga ca si ziua.

Observam des ca noaptea incepe sa fie mai lunga decat ziua din acest punct, pana la sosirea echinoctiului de primavara, cand tot procesul se inverseaza si zilele incep sa se lungeasca.

6. Ce se va intampla in 24 septembrie 2303?

In general echinoctiul de toamna intra in data de 22 sau 23 septembrie, dar nu intotdeauna. Deoarece calendarul Gregorian nu este intr-o simetrie perfecta cu orbita Pamantului, echinoctiul de toamna cade ocazional in ziua de 24 septembrie. Acest lucru s-a intamplat in 1931 si se va mai intampla in 2303.

7. Ce legatura are mitologia greaca cu acest anotimp?

persephone_cu_fructeIn mitologia greaca toamna a inceput atunci, cand Persephone a fost rapita de Hades pentru a fi regina lumii interlope. Mama Persephonei, Demeter zeita recoltei s-a suparat si a distrus toate culturile de pe pamant. Cand Persephone se intoarce este deja primavara si toate florile infloresc datorita fericirii mamei ei.

8. Ce semnificatie are cuvantul toamna in engleza?

Cuvantul “Autumn” pentru toamna este in folosinta in Anglia relativ recent. Initial a fost folosit cuvantul “Fall”, o prescurtare de la “Fall of the leaf” in secolul 17. Autumn provine din cuvantul frantuzesc “automne” si pana in secolul 18 nu a fost deloc raspandit in Anglia.

Lucruri interesante despre Albert Einstein pentru copii

Albert Einstein a fost un om foarte inteligent si este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta din lume.

Azi sarbatorim ziua in care s-a nascut, asa ca am adunat niste fapte interesante despre viata lui.

Tanarul Einstein

– Albert Einstein s-a nascut pe 14 martie 1879 in Germania. Fiind evreu, pentru a scapa de Hitler si de razboi s-a mutat in America

– Cand bunica lui l-a vazut pentru prima data a zis ca este un copil prost. Ce stia ea! Einstein nu a vorbit pana la varsta de 4 ani si chiar si atunci repeta cuvintele si frazele pana cand avea 7 ani

– Cand avea 5 ani a primit in dar de la tatal lui o busola de buzunar. Acesta a devenit jucaria lui preferata si din acea zi el a devenit obsedat de magnetism. A reusit sa acumuleze cateva cunostinte despre magnetism!

– Tanarului Einstein nu ii placea modul in care s-a predat la scoala gramatica si nici disciplina. Nu asculta de autoritatile scolare, asa ca a fost exmatriculat din scoala. Un director de scoala i-a spus odata, ca nu va ajunge niciodata niciunde in viata. Nici el nu stia ca tanarul neascultator va ajunge un geniu!

Einstein geniul tanar

imaginatie_einstein– de la varsta de 7 ani a inceput sa ii placa mult matematica si stiinta. Iti plac si tie aceste subiecte? Poate vei fi urmatorul Einstein!

– Cand Einstein avea 10 ani, un prieten de al lui mai in varsta decat el i-a dat multe carti despre stiinta, matematica si filozofie, in care scria totul despre modul in care este totul gandit in viata. Pana avea 16 ani , el a publicat deja prima lui lucrare stiintifica

– Unii sustin, ca Einstein nu era bun la matematica cand era la scoala, dar familia lui sustine contrariul si spun ca el a fost mereu printre cei mai buni din clasa si putea rezolva probleme cu adevarat complicate

– Ii placea mult geometria si algebra si totul a invatat singur, fara ajutor. De asemenea, el mereu a incercat sa dovedeasca diferite teorii matematice pe cont propriu

Viata lui Einstein dupa scoala

– Desi nu a fost un elev de top la scoala, cu inaintarea varstei a demonstrat cate stie. In 1900 s-a mutat in Elvetia cu familia, unde a inceput sa predea matematica si fizica

– Einstein a fost un om foarte dezordonat si dezorganizat. Uita de intalniri, avea parul nepieptanat si niciodata nu a purtat sosete. Chiar si la intalniri oficiale si elegante el ajungea neingrijit, cu haine sifonate si fara sosete

Ce l-a facut celebru?

teoria_relativitatii– Chiar daca el a fost un om greu de inteles, in 1915 a zguduit lumea cu teoria relativitatii. In 1919 teoria a fost dovedita drept printr-un experiment. El a devenit faimos peste noapte si dintr-o data a inceput sa primeasca invitatii la diferite evenimente din toata lumea

– In 1921 a fost distins cu Premiul Nobel pentru fizica. Cu siguranta a parcurs un drum lung pana a ajuns aici de la baiatul indisciplinat de la scoala

– Descoperirile lui ne-au condus sa avem multe din lucrurile din zilele noastre, cum ar fi usa de la garaj, DVD Playerele sau televiuziuni. El a fost numit “Omul secolului” in 1999 de catre revista Time

Lui Einstein ii placea sa stea pe lac intr-o barca, cu caietul lui, in care isi nota ideile

Alte lucruri interesante despre Einstein

teorii_einstein– Einstein nu a invatat niciodata sa innoate si isi folosea mana stanga, nu dreapta

– Cand era mic, nu ii placea deloc vioara. Dar la 13 ani a auzit muzica lui Mozart si si-a schimbat complet viziunea fata de vioara. Din aceea zi a inceput sa cante la vioara si la pian. El a zis odata: “Daca nu as fi fost fizician, as fi fost probabil muzician. Cea mai mare bucurie in viata o pot obtine de la vioara mea. Iubesc muzica si imi traiesc visele in muzica.”

– Lui Einstein ii placea sa isi foloseasca imaginatia. El a spus odata: “Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Cunoasterea este limitata. Imaginatia incercuieste lumea”

– Einstein a avut doi baieti din prima casatorie. Nu se stie ce s-a intamplat cu fiica lui, dar se crede ca a murit. El s-a casatorit de doua ori si a doua lui sotie era verisoara lui. A doua sotie a murit inaintea lui

Marele geniu a murit in America in data de 18 aprilie 1955. A fost un om deosebit si pana in zilele noastre se adeveresc multe din teoriile lui, chiar si cele in care nici el nu a crezut cu adevarat.

10 traditii si obiceiuri interesante de primavara din intreaga lume

In multe locuri de pe pamant oamenii sarbatoresc sfarsitul iernii cu festivaluri si traditii unice. Unele din aceste obiceiuri au originile de acum mii de ani, iar altele sunt relativ noi. Florile reprezinta de obicei inceputul sezonului de primavara si apar in multe traditii.

In India la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie se sarbatoreste triumful binelui asupra raului si aceasta traditie se numeste “Holi”. Traditia este de origine hindusa, dar in prezent s-a intins in multe parti ale lumii. Cu o noapte inainte de Holi oamenii se aduna in jurul focurilor de tabara si dau petreceri.

A doua zi are loc o lupta foarte spectaculoasa, oamenii aruncand praf colorat unii in altii. Petrecerea in combinatia de culori din aer ofera sansa oamenilor de a se conecta unii cu altii si sa treaca impreuna peste orice greutate.

In Polonia se sarbatoreste sfarsitul iernii intr-un mod dramatic. Papusa Marzanna, care de obicei se face din paie simbolizeaza frigul iernii mohorate. Oamenii defileaza pe strazi cu papusile deocarate pana la un rau. Aici papusile se arunca in apa, simbolizand astfel sfarsitul iernii aspre si friguroase.

 

 

bulgaria_baba_martaIn Bulgaria in luna martie se sarbatoreste Baba Marta, care inseamna „bunica lui martie“. Nu este intamplator faptul ca traditia incepe in prima zi a lunii martie. In folclor Baba Marta este o batrana irascibila, care trebuie tratata cu amabilitate, altfel vor fi mai multe zile reci si in lunile de primavara. In asteptarea zilelor mai calduroase si mai blande, bulgarii poarta la maini bratari, care sunt impletite din ate rosii si albe, culori care simbolizeaza sanatatea si fertilitatea. Oamenii le daruiesc aceste bratari celor dragi si le doresc fericire si sanatate.

In Elvetia oamenii incep noul sezon de primavara cu un spectacol de foc, “Sechseläuten”. Odata ce primele flori incep sa infloreasca, se arde un om de zapada, marcand sfarsitul clar a zilelor intunecate de iarna. Cunoscut sub numele de “Böögg”, disparitia omului de zapada este o traditie populara, care dateaza din secolul al 16-lea. Uneori pentru un efect de neuitat omul de zapada este umplut cu explozibile.

Elvetienii folosesc arderea omului de zapada si ca o prezicere a verii care urmeaza sa fie. Cu cat mai repede ajunge focul la capul omului de zapada, cu atat vara va fi mai frumoasa, imbelsugata si placuta. In cazul in care omul de zapada explodeaza in primele 10 minute, arata ca vara va fi uscata. Daca explodeaza dupa primele 10 minute, previziunile arata o vara ploioasa.

Olanda este cunoscuta pentru varietatea mare de flori. Asa ca unele dintre evenimentele care sarbatoresc sosirea primaverii, Parada Florilor este singura parade construita din foarte multe flori frumoase, cum ar fi zambile, lalele si narcise. Parada dureaza 12 ore, iar traseul se intinde pe mai mult de 40 km. Sute de mii de oameni trec pe acest traseu, pentru a viziona structurile decorative, florale si parfumate.

australia_floriIn Australia a aparut o traditie relativ noua, numita “Floriade”. In fiecare primavara mai mult de 400 de mii de oameni participa in capitala Australiei, Canberra la un festival de flori. In parcul Commonwealth din Canberra mai mult de un million de flori sunt expuse in fiecare primavara, oferind un tablou colorat care este de neuitat. La acest festival au loc concerte, ateliere horticole sau alte activitati recreative.

In Scotia are loc evenimentul “Whuppity Scoorie”, care este o traditie atat de veche, incat nimeni nu poate spune exact cum a inceput. In Lanark, Scotia in prima zi din martie copii alearga cu niste bile facute din hartie mototolita, pe care le invart in jurul capului. Fac ture in in jurul clopotului din oras pana la inserare,  cand clopotul suna la ora 18. Aceste ture sunt facute cu multe bucurii dupa sase luni de tacere din timpul zilelor de iarna, care erau friguroase si intunecate. Oamenii spun, ca astfel se alunga spiritele rele inainte de inceperea sezonului de primavara.

Festivalul de omleta din Zenica, Bosnia se numeste “Cimburijada” si are loc in fiecare martie, impreuna cu inceperea primaverii. Oul, fiind simbolul vietii noi este in mijlocul atentiei. Cantitati mari de oua sunt fierte la acest festival si sunt oferite participantilor. Traditia dateaza de acum cateva sute de ani si atrage vizitatori din intreaga tara.

Populatia din Spania, mai exact din Falles se tripleaza in timpul festivalului annual Fallas  (sau Falles) in fiecare martie. Trei milioane de oameni se aduna in fiecare an pentru o saptamana de festival cu foc si spectacol. Saptamana de festival incepe cu serbarea sfantului Iosif si se incheie cu arderea figurinelor “ninots”, care sunt niste figurine de hartie umplute cu petarde.  Unii poarta haine medievale pe strada, pentru a primi sezonul de primavara.

japonia_flori_de_cireseIn Japonia celebrele flori de cires ofera un spectacol de primavara cunoscut pe plan international. Festivalul Hanami are loc la sfarsitul lunii mai in intreaga tara. Oamenii sunt foarte atenti la florile de cires, sa planifice Hanami exact in momentele de varf.

Traditia de a tine petreceri sub copacii infloriti dateaza de secole.

Sa invatam despre paduri

Daca vrei sa stii mai multe despre paduri, in urmatorul articol vei descoperi lumea magica a padurilor, vei afla cate tipuri de arbori exista si ce specii de plante si de animale se ascund intr-o padure. Ai auzit vreodata despre padurile nordice sau de cele tropicale? Stii cum este solul padurilor? Dar ai vazut vreodata cerbi, arici sau soimi cand ai trecut prin padure?

In continuare vom incerca sa iti prezentam lumea padurilor si vei descoperi lucruri uimitoare!

Ce este o padure?

Padurea este un loc unde cresc multi copaci si pe langa copaci traiesc si o multime de plante. Padurea este un loc, unde multe animale isi gasesc o casa, fie in copaci, fie pe pamant. O treime din suprafata Pamantului este acoperita cu paduri. Unele paduri sunt formate din copaci, carora la venirea iernii le cad frunzele, iar primavara le cresc frunze noi. Copacii cresc din semintele care cad pe pamant.

Iarna animalele se tranforma. Unele animale isi schimba culoarea blanii in alb, altele hiberneaza. Unele animale, cum sunt lincsii pot alerga iarna usor in zapada, datorita labelor groase si talpilor late. Ursul in schimb va hiberna aproape 100 de zile fara sa manance si sa bea apa.

Solul din padure gazduieste si plante fara radacini, cum ar fi muschii sau lichenii. Muschii traiesc si pe trunchiurile copacilor. Solul uneori se poate transforma in mlastina acolo, unde se acumuleaza multa apa, iar pamantul devine asemanator unui burete.

Animalele din padure

Castorul contruieste baraje pe rauri din crengute. Pe apa adunata la baraj castorii isi vor construi o casuta frumoasa. Castorii sunt animale foarte iscusite. Isi folosesc dintii puternici pentru a taia crengile copacilor. Sunt animale semi-acvatice, adica o buna parte din viata isi petrec deasupra nivelului apei.  Intrarea principala in vizuina lor se afla sub apa, astflel este protejata de pradatori.

cerbulCerbul este un mamifer de talie mare. Exista aproape 45 de specii din aceasta familie de rumegatoare, din care face parte elanul, renul sau caprioara. Coarnele masculilor sunt caracteristici speciale ale cerbului. Desi fac parte din aceeasi familie, cerbul este mult mai mare decat caprioara. Femela cerbului se numeste ciuta. Cerbii sunt foarte activi noaptea, iar in zilele calduroase se odihnesc mult. Primavara mama ciuta isi ascunde puii nou nascuti in vizuina sau printre ierburile inalte. Masculii isi pierd coarnele vechi si asteapta sa le creasca cele noi.

lupulLupul este un animal salbatic de talie mare. Ochii sunt putin oblici, botul este lung iar urechile sunt mai mici decat la caine. Mirosul si vazul sunt foarte bine dezvoltate la lupi. Noaptea va la fel de bine ca si ziua. Lupul traieste in multe locuri, dintre care in Europa, Asia, America de Nord, dar fiind un animal nomad, isi schimba mereu locul de trai. Poate alerga foarte repede, chiar si cu o viteza de peste 60 kilometri pe ora. Urletul lupilor este modul de comunicare cu ceilalti membri din haita. Lupul este un animal foarte inteligent si curajos.

Despre padurile tropicale

Padurile tropicale se afla in locurile calde ale pamantului, cum ar fi in Africa, America de Sud, Australia sau Asia. Aceste paduri sunt udate de ploi torentiale in cantitati foarte mari. In padurile tropicale copacii sunt foarte inalti. In padurile tropicale cresc cele mai multe specii de plante si animale de pe pamant. Flora si fauna padurilor tropicale sunt foarte diversificate si unice.

De exemplu in padurile tropicale ale Americii de Sud locuieste vulturul cu creasta. Hrana isi aduna la nivelul solului, in schimb cuibul vulturului se afla in varfurile copacilor. Papagalii isi amenajeaza cuibul in scorburile copacilor. Se hranesc cu fructe sau cu alune de padure. Sparg cu usurinta alunele cu ajutorul ciocului puternic.

Arborii padurilor tropicale cresc atat de aproape unii de altii, incat varfurile coroanelor lor se unesc. De jos pare ca in padure se afla un cer verde. Unele maimute se catara pana la aceasta bolta de verdeata. Lenesul este animalul, care foarte rar paraseste bolta padurii.

colibriPasarile colibri isi construiesc cuibul din bucatele de plante si panza de paianjen.

Unele flori cresc in copaci. Tulpina lor nu este fixata pe solsi traiesc agatate pe alte plante, pe care doar se sprijna.

Unele insecte pot fi vazute greu in vegetatia padurilor tropicale, imitand foarte bine forma si culoarea frunzelor. Pe ramurile joase ale arborilor tropicali se odihnesc si animale de prada.

Multe animale interesante se gasesc si pe sol din padurile tropicale. Porcul de apa sau capibara este cel mai mare rozator de pe pamant. Acest “soarece gigantic” poate cantari si 45 de kilograme si poate ajunge pana la 1 metru si jumatate in lungime.

Sarpele boa se strecoara cu usurinta pana in apropierea victimelor sale fara sa fie observat, datorita pielii, care are culoarea verde. Traieste in padurile din America de Sud.

Despre padurile nordice

In zona de nord a pamantului se afla cele mai multe paduri. Aici vremea este rece tot timpul. Din cauza frigului, aceste paduri sunt formate mai ales din conifere si aceste paduri se numesc taigale.

Rododendronul este o planta cu frunze roz si cu tulpina lemnoasa. Creste in padurile nordice si este o planta foarte frumoasa.

Iarna animalele gasesc foarte greu hrana si din aceasta cauza multe animale pleaca spre locuri mai calde. Cele care raman mananca doar scoarta de copac, aceasta ramanand singura sursa de mancare in timpul iernii.

taigaConiferele, care alcatuiesc padurile nordice cresc la umbra arborilor maturi. Razele soarelui ii ajuta pe cei mici sa creasca mari strapungand coroana deasa celor mari. In conuri se afla semintele din care cresc coniferele noi. Atunci cand conul se deschide, vantul imprastie semintele in diferite locuri. Aceasta metoda de inmultire a coniferelor se numeste polenizare naturala. De multe ori semintele ajung departe de marginea padurii si padurea se extinde foarte repede. Insa si multe animale se hranesc cu semintele din con.

Vara padurile nordice sunt pline de viata. Animalele ies dupa o lunga perioada de hibernare, pasarile migratoare se intorc din calatoria lor, iar insectele au inceput sa-si cloceasca ouale. Blanita gri a caprioarelor se transforma intr-o culoare auriu-roscata.

In ultima vreme s-au micsorat vizibil suprafetele impadurite pe Pamant. Din pacate oamenii sunt responsabili pentru defrisarile masive, dar noi ar trebui sa avem grija de paduri. Padurile inseamna oxigen si inseamna viata.

Interesant:

  • Tigrul siberian este cea mai mare felina de pe Pamant, lungimea corpului ajungand pana la 3 metri, iar greutatea pana la 250-300 de kilograme. Dintr-o saritura poate sa parcurga aproape 3 metri
  • Cea mai mare floare din lume creste in padurile tropicale din Asia. Poate sa aiba si 1,8 metri. Infloreste rar, iar floarea nu traieste mai mult de cateva ore
  • Taigaua siberiana este cea mai mare padure de pe Pamant. Se afla in partea de nord a Rusiei si este la fel de mare, cat Oceanul Atlantic.
  • Tarantulele sunt cele mai mari paianjeni de pe glob. Unele pot avea 27 de centimetri in diametru, adica cat o farfurie intinsa. Traieste in padurile tropicale si este atat de mare, incat poate manca si pasari.
  • In America de Nord cresc multi artari. Lichidul lor din interior se numeste seva. Seva ajuta apa sa ajunga de la radacini pana la frunzele din varful copacului. Oamenii aduna aceasta seva si o fierb pentru a face siropul de artar. Delicios!

 

10 lucruri interesante despre luna Februarie

Daca luna Februarie bate la usa noastra, ce ar fi sa stim cateva lucruri interesante despre ea.

Stiati ca:

  1. – februarie incepe in aceeasi zi a saptamanii ca martie si noiembrie, in anii in care februarie are 28 de zile si in aceeasi zi a saptamanii ca august, in anii bisecti. Februarie se incheie in aceeasi zi a saptamanii ca octombrie in fiecare an
  2. – februarie este a treia luna de iarna in emisfera nordica, iar in emisfera sudica februarie este echivalentul lunii august, care este a treia luna de vara
  3. – luna februarie a fost denumita dupa cuvantul latin “februum”, care inseamna purificare. Ritualul de purificare Februa a fost un fel de festival de curatare la inceputul primaverii la romani
  4. – in engleza veche Februarie a mai fost numita si Solmonath (Luna Noroi) si Kale-Monath (luna varza). In finlandeza luna februarie este numita „helmiku“, ceea ce inseamna „luna de perla“. In luna februarie zapada se topeste pe ramurile copacilor formand niste picaturi mici care ingheata si arata ca niste perle de gheata
  5. iarba_inghetata– cuvantul februarie se pronunta uneori foarte eronat in limba engleza. Americanii de exemplu au o problema mare cu acest cuvant, presa de la Casa Alba folosind acum doi ani des cuvantul “Feburary” in loc de “February”, cum ar fi fost corect
  6. – luna februarie este singura luna a anului, care poate trece fara o singura luna plina. De asemenea este singura luna a calendarului care o data la fiecare sase ani si de doua ori la fiecare 11 ani va avea doar patru saptamani complete de 7 zile.
  7. – inainte de a reforma calendarul lui Iuliu Cezar din 45 i.Hr. luna februarie a fost singura luna cu numere pare de zile (28), in rest toate lunile aveau fie 29, fie 31 de zile
  8. – piatra specifica a lunii februarie este ametistul, iar florile specifice sunt Violeta si Irisul
  9. – grecii antici credeau ca piatra de ametist il protejeaza pe cel care o poarta de betie
  10.  – “Mult zgomot pentru nimic” (Much Ado About Nothing) este singura piesa de la William Shakespeare, in care este mentionata luna Februarie