De cand a inceput domesticirea animalelor
Progresul rasei umane pe Pamant s-a datorat in parte si animalelor pe care oamenii au reusit sa le foloseasca de-a lungul istoriei. Astfel de animale domestice carau oamenii si bagajele lor, trageau carute si ajutau la cultivarea campului. Animalele domestice pot oferi hrana sau imbracaminte oamenilor, iar ca animale de companie pot ajuta la binedispunerea stapanilor.
Domesticirea animalelor in scopuri agricole dateaza de acum 9.000 de ani. Agricultorii din Orient au inceput sa domestice si sa manance capre, apoi oi, porci si vite. Seceta i-a fortat pe oameni sa se adune in jurul unor surse de apa potabila . Cresterea ulterioara a densitatii populatiei a intarit capacitatea de a vana si de a aduna pentru a satisface nevoia de hrana. Pasarile de exemplu au oferit o sursa sigura de alimente bogate in proteine.
Calul, cainele, capra, curcanul, gaina, gasca, magarul, oaia, pisica, porcul, poneiul, rata, vaca – sunt animalele domesticite cele mai cunoscute.
Ce este un animal domestic
Animalele domestice sunt animalele care au fost crescute in captivitate de mai multe generatii. Animalele domestice sunt specii de vertebrate care depind de sprijinul uman, care sunt tinuti de oameni pentru diferite scopuri. Primul animal domesticit se presupune ca a fost capra. Dupa capra specia de animale care a devenit domesticita a fost cainele (Canis familiarus). Domesticirea cainelui a avut loc acum mai bine de 12 000 de ani in Asia. Rasele Mastiff si Ogar din zilele noastre s-au schimbat un pic fata de stramosii lor de acum 4.000 de ani din Egipt si Asia. Fiecare dintre cele 400 de rase de caini face parte de fapt din aceeasi specie. Animalele domestice sunt specii de vertebrate care depind de sprijinul uman, care sunt tinute de oameni pentru diferite scopuri.
Pot supravietui animalele domestice in salbaticie fara ajutorul oamenilor

Majoritatea animalelor domesticite nu pot supravietui in salbaticie, dar mai sunt unele, care s-ar descurca la nevoie. Cele mai multe animale au pierdut cu mult timp in urma abilitatea de a deveni salbatic. Cainii Dingo din Australia sau porcul salbatic american au reusit sa redevina salbatici, dar sunt printre putinele animale, care au reusit sa faca asta.
In urma domesticizarii animalelor, acestea au inceput sa se adune in jurul asezarilor umane (capre, oi, bovine) sau sa urmeze tabara (cainii) si sa manance resturile ramase de la oameni. Oamenii au inceput sa le pregateasca hrana speciala si prin aceasta cale s-a legat cumva un fel de “parteneriat” intre oameni si animale.
Pentru animalele, care sunt dependente de oameni ar fi foarte greu sa fie eliberate in salbaticie si majoritatea nu ar supravietui.
Pot fi animalele salbatice domesticite si folosite ca si animale de companie
Raspunsul la aceasta intrebare este greu de dat. Domesticirea animalelor este un proces, care se intampla in timp prin cresterea selectiva si nu este un proces individual.

Imblanzirea ar fi raspunsul corect. Unele animale salbatice pot fi imblanzite si pastrate ca animale de companie. Cu toate acestea, ele nu vor fi niciodata domesticite si nu se vor comporta ca animale domestice. In timpul imblanzirii este nevoie de o persoana foarte dedicata si rabdatoare. Chiar si imblanzite, aceste animale vor fi mereu imprevizibile si foarte active. Vor avea nevoie de spatiu mare pentru a le asigura un echilibru intre salbaticie si casa. Niciodata aceste animale nu vor fi fericite tinute intr-o cusca.
Stiati ca:
- oile si caprele nu au dinti pe maxilarul din fata, au doar o placa tare, care le ajuta sa manance
- porcii nu au glanda de transpiratie, asa ca se tavalesc in noroi pentru a se raci si a preveni arsurile solare
- puii de gaina folosesc 200 de tipuri de vocalizari ca mijloc de comunicare, ei pot comunica de asemenea cu mama lor in timp ce se afla inca in oua
- vacile dezvolta legaturi puternice, la fel ca oamenii. Ele isi petrec cea mai mare parte a timpului cu tovarasii lor preferati
- oile scot sunete ciudate si mieii isi recunosc mamele lor dupa behait
- caprele au pupile rectangulare si acest fapt le ajuta sa vada mai bine in intuneric
- un porc poate sa alerge 17 km intr-o ora
- bovinele au o viziune panoramica de aproape 360 de grade
- ratele au pene impermeabile. Au o glanda speciala langa coada lor, care produce ulei si acest ulei acopera stratul exterior de pene
- oile au doua degete pe fiecare picior
- gastele sunt monogame. Ele isi cauta partener pe viata si chiar sunt triste atunci, cand partenerul moare
- pisicile au auzul si mirosul foarte bine dezvoltat