Alergiile alimentare la copii

Copilul meu ar putea avea alergie alimentara?

Nu tot timpul o alergie suspecta se dovedeste a fi o adevarata alergie alimentara. Un copil care sufera de dureri de burta sau diaree dupa ce a mancat ceva, cu mare probabilitate are probleme de digestie si nu alergie la mancarea respectiva.

Numai daca intelegem cum functioneaza alergiile, putem recunoaste semnele din timp pentru fiecare caz in parte. Este foarte important sa stim cum sa reactionam, daca copilul nostru are vreodata o reactie alergica.

Unii experti estimeaza ca alergiile alimentare afecteaza 4 pana la 8 % dintre copii. In ultimul deceniu insa cifrele au urcat pana la 50%, potrivit unor statistici.

Ce se intampla daca copilul are o reactie alergica la un aliment?

Cand copii sunt alergici la un aliment, corpul lor trateaza mancarea respectiva ca pe un invadator si lanseaza un atac imunitar. Uneori organismul produce un anticorp numit lgE, o proteina care poate detecta alimentele. Daca copilul mananca din nou alimentul la care este alergic, sistemul imunitar elibereaza o substanta numita histamina, pentru a lupta impotriva “invadatorului”. Aceste substante cauzeaza simptome alergice, care pot fi usoare sau severe.

reactie_alergica_mancarimeSimptomele apar de obicei in cateva minute pana la doua ore dupa ce au consumat un anumit produs alimentar. Simptomele pot fi: furnicaturi in gura sau pe limba, mancarime sau arsuri, urechile pot provoca senzatii de mancarime sau apar probleme de respiratie. Pot aparea pete pe fata, brate, burta sau picioare.

Daca copilul are o reactie alergica severa, aceasta poate pune viata in pericol.

Copii pot dezvolta o reactie alergica la un produs alimentar chiar daca l-au mai mancat inainte fara nici o problema. De exemplu, daca un copil are tendinta de a fi alergic la oua, ar putea sa nu aiba reactie alergice dupa ce mananca, dar in cele din urma simptomele vor aparea.

Exista pericolul expunerii precoce al copilului la un ingredient (ouale, laptele sau nucile) atunci, cand este combinat cu altceva sub forma unei prajituri de exemplu.

Exista un tip specific de alergie alimentara care afecteaza in cea mai mare parte bebelusii. Se numeste sindromul enterocolitei induse de proteine si provoaca varsaturi si diaree, care pot duce la deshidratare.

Aceste simptome grave apar in general la 2 sau 3 ore dupa ce bebelusul a consumat alimentul respectiv. Laptele de vaca sau soia (din formula de lapte) si proteinele din laptele matern sunt cele mai vinovate pentru declansarea alergiei in primele luni de viata. Iar cand un copil incepe sa manance mancare solida, orezul si ovazul sunt factori declansatori pentru reactiile alergice la proteina din alimente.

Din pacate nu exista un test standard pentru depistarea acestei alergii si din aceasta cauza este greu de diagnosticat.

Ce alimente ar putea provoca reactii alergice la copii?

fara_gluten_alergiiOpt grupuri de alimente au fost selectate ca fiind responsabile pentru 90% din alergiile alimentare, dar unii pot dezvolta reactii alergice la orice aliment:

– oua

– lapte

– arahide

– grau

– soia

– nuci

– peste (ton, somon si cod)

– fructe de mare

Ce trebuie sa fac daca copilul meu are o reactie alergica la ceva aliment?

Daca la copil apar probleme de respiratie, se umfla fata sau buzele, apar varsaturile sau diareea severa dupa masa, ar fi indicat sa sunati imediat la urgente, sau daca este mai rapid, sa ajungeti la un centru medical.

Reactiile alergice severe pot fi periculoase. Caile respiratorii ale copilului se pot inchide in cateva minute, asa ca cel mai bine ar fi sa sunati la un medic, care va poate sfatui ce sa faceti, sau sa ajungeti rapid la urgente.

Daca la consumul unui aliment in mod constant la 2 – 3 ore apar simptome, discutati cu medicul pediatru. Medicul pediatru face o trimitere catre un alergolog pentru a face niste teste. Dupa efectuarea testelor ar trebui sa rezulte, care sunt alimentele care cauzeaza aceste probleme si daca este o alergie sau doar o intoleranta alimentara.

inectie_adrenalina_alergieOdata ce copilul a avut o reactie alergica la un produs alimentar, trebuie sa fiti pregatiti ca se va intampla din nou. Chiar daca prima reactie a fost usoara, urmatoarea reactie ar putea fi severa. Medicul copilului poate sa va ofere un plan de pregatire si instructiuni privind modul de actiune in cazul unei reactii alergice.

Medicul poate sa va prescrie o injectie care contine epinefrina, care ofera protectie in caz de urgenta. El va poate si invata cum sa folositi in caz de urgenta aceasta injectie. Exista un dispozitiv care administreaza automat doza potrivita de epinefrina pentru a opri reactia alergica.

Ar fi o idee buna, ca cel care este alergic la anumite alimente sa poarte o bijuterie cu identificare medicala, pentru a putea identifica alergia in caz de urgenta in afara casei.

Asigurati-va ca cei care au grija de copil (bone, rude, educatoare, profesori) stiu despre alergia copilului si despre alimentele, care pot provoca reactii alergice la copil.

De asemenea, asigurati-va ca persoanele care ingrijesc copilul stiu exact ce au de facut in cazul unei reactii alergice.

Se pot mosteni alergiile?

Daca cineva din familie sufera de reactii alergice, copilul poate mosteni tendinta de a avea alergii, dar nu neaparat o alergie specifica.

alergie_pisicaDe exemplu, daca aveti alergie la animale de companie, rinita alergica sau o alergie alimentara, copilul dumneavoastra are o sansa de 50% de a dezvolta un fel de alergie, desi nu trebuie sa fie neaparat aceeasi. Daca ambii parinti au alergii, probabilitatea de a se dezvolta o alergie la copil creste la 75%.

O alergie alimentara poate incepe la orice varsta. Un copil cu alergie la alimente poate dezvolta mai mult si alte alergii, decat copii care nu sunt alergici la produsele alimentare. Aceste alergii pot fi : dermatita sau astmul.

Pot fi invinse alergiile alimentare din copilarie?

Alergiile din copilarie fata de lapte, oua, soia sau grau pot fi lasate in urma. Insa alergiile la arahide, nuci, peste sau fructe de mare pot ramane pe toata durata vietii.

Care este diferenta intre intoleranta alimentara si alergie alimentara?

Aproape 20 % din populatie prezinta reactii adverse la alimente, dar majoritatea acestor reactii nu sunt de natura alergica. In cele mai multe cazuri aceste reactii arata doar o intoleranta fata de un aliment.

O intoleranta alimentara nu implica sistemul imunitar. Daca copilul are intoleranta alimentara, poate insemna ca are probleme la digerarea unui anumit aliment. Daca de fiecare data, cand mananca un anumit tip de aliment prezinta aceleasi simptome digestive, cum ar fi sa aiba gaze, balonare sau diaree, este posibil sa aiba o intoleranta fata de acel aliment.

intoleranta_lactozaCea mai comuna este intoleranta fata de lactoza. Persoanele care prezinta intoleranta fata de lactoza nu dispun de enzima necesara digestiei zaharului din lapte de vaca si din alte produse lactate.

Daca copilul are intoleranta la lactoza, trebuie sa discutati cu medicul pediatru. El poate sa ajute la identificarea problemei sau sa gaseasca formula potrivita pentru bebelusii, care nu sunt hraniti cu lapte matern. Eventual va poate trimite la un alergolog sau gastroenterolog.

Medicul alergolog va pune intrebari legate de simptomele copilului. Un test de alergie pe piele, sau analizele de sange pot sa va ofere informatii despre probabilitatile alergiei la un anumit aliment si daca simptomele sunt cauzate de o reactie imuna.

Daca apar anticorpi in analizele de sange sau rezultatul la testul de alergie iese pozitiv, exista sansa sa fie alergic copilul la acel aliment. Daca testele sunt negative, cu mare probabilitate copilul prezinta doar o intoleranta alimentara. Un gastroenterolog va poate explica mai bine ce cauzeaza intoleranta la anumite alimente.

Se poate preveni sau intarzia o alergie alimentara?

Mai demult anumiti medici pediatri au sugerat intarzierea introducerii anumitor alimente la copii care pareau sa aiba alergii, deoarece si parintii lor au suferit de aceasta afectiune. Dar cercetarile recente sugereaza, ca nu ar fi cea mai buna metoda de actiune in cazul alergiilor. Nu exista dovezi solide, ca intarzierea alimentelor alergene ii protejeaza pe copii de o alergie.

Noile recomandari ar fi, ca dupa ce copilul a inceput sa consume alimentele tipice (fructe, legume si cereale) sa introduceti noile produse alimentare unul cate unul. Daca copilul are o reactie, in acest fel veti sti la care aliment a reactionat.

Laptele de vaca nu se recomanda sub varsta de 1 an, in schimb alte produse lactate sunt recomandate. Alaptarea poate oferi o protectie impotriva alergiilor.

 Pot fi tratate alergiile alimentare?

Cercetatorii lucreaza in continuu la anumite tratamente mai eficiente, care sa fie disponibile in urmatorii cativa ani.

alergiiIn acest moment din pacate nu exista medicamente care vindeca, sau care impiedica reactiile alergice la alimente. Medicamentele folosite in tratarea rinitei alergice nu functioneaza in cazul alergiilor alimentare.

Evitarea alimentelor este foarte greu de realizat pentru o persoana alergica. Alimentele apar in combinatii diferite, iar pentru declansarea unei crize ajunge doar o mica doza din alimentul respectiv.

Persoanele alergice trebuie sa citeasca etichetele produselor inainte de consum. Mamele trebuie sa fie foarte atente, cand ofera ceva copiilor, fie citind cu atentie etichetele produselor, fie sa se informeze despre alimentele consumate de copil de la personalul de la restaurant, scoala, gradinita, unde copii consuma alimentele respective.

Daca copilul trebuie sa evite multe alimente, trebuie sa discutati cu un nutritionist pentru a va asigura ca ajung in dieta copilului toate substantele nutritive necesare. Proteinele care cauzeaza o alergie, pot fi transmise prin laptele matern. In timpul alaptarii si mama trebuie sa aiba o dieta adecvata. Formula de lapte trebuie aleasa cu grija. Unii copii sunt alergici la laptele de vaca, altii la soia, de aceea este important sa discutati cu medicul pediatru inainte de a face orice fel de schimbare.

Mitul caloriilor negative

Acest concept suna atat de bine, incat oricine ar vrea sa creada in el. Practic, se presupune, ca pentru unele alimente este necesara mai multa energie pentru a digera, decat numarul caloriilor furnizate catre corp de aceste produse. Asftel, aceste alimente ajuta la pierderea greutatii.

telinaCele mai cunoscute alimente cu calorii negative sunt telina si lamaia. Dar si spanacul, varza sau grapefruitul au fost considerate in ultima vreme ca alimente cu calorii negative.

Un exemplu foarte bun este telina. Telina este consistenta si contine multe substante nutritive si fibre. O tulpina mare de telina contine aproximativ 10 calorii. Sustinatorii caloriilor negative declara, ca procesul de mestecat si digestia ard mai multe calorii, decat numarul caloriilor continute in telina, adica in acest caz se ard mai mult de 10 calorii.

Pare a fi o situatie ciudata. Dar ce este de fapt in spatele acestei teorii:

  • Sistemul nostru digestiv are nevoie de calorii, ca sa digere, cu toate acestea, cantitatea de calorii pe care organismul utilizeaza pentru digestie este nesemnificativa in comparatie cu cantitatea caloriilor continute in alimente.
  • Organismul nostru foloseste pe tot parcursul zilei doar 10% -20% din consumul total de energie pentru a digera alimentele si pentru a lua substantele nutritive necesare
  • Deocamdata nu exista nici o dovada stiintifica ca pentru digestia anumitor alimente este nevoie de mai multa energie, decat cele consumate
  • lamaiePe parcurs diverse alimente au fost introduse pe lista alimentelor cu calorii negative. In special legumele: telina, varza, sfecla, conopida, salata, sparanghelul, castravetii, dar sunt si anumite fructe incluse in aceasta lista: pepene, lamai, mere, capsuni, afine.
  • Anumite soiuri de fructe nu pot fi incluse pe lista alimentelor cu calorii negative, din cauza ca au un continut ridicat de zahar natural.

Multe fructe si legume contin doar o mica cantitate de calorii. Dar nu pentru teoria caloriilor negative trebuie sa consumam legume si fructe, ci din cauza, ca fructele si legumele contin o cantitate mare de vitamine, minerale si antioxidanti, care sunt esentiale pentru un organism sanatos.

 

 

Obiceiuri din jurul lumii la mic dejun

Micul dejun este considerata cea mai importanta masa a zilei, mentinandu-ne sanatosi si in forma.

Alimentele pentru micul dejun variaza foarte mult de la un loc la altul. De exemplu, in tarile europene, cum ar fi Spania, Franta si Italia, prima masa a zilei este o bucata de paine sau produse de patiserie, insotite de o cafea. In Coreea, in schimb micul dejun este un eveniment, unde se aduna pe masa multe feluri de mancare si seamana cu cina.

Ingredientele fac mancarurile sa fie “specifice” tarilor respective.

In continuare vom prezenta niste meniuri clasice de mic dejun din jurul lumii.

Africa de Sud

Cereale sau terci, care sunt adesea facute din porumb fac parte din micul dejun servit in aceasta parte a lumii.

mic_dejun_africa_de_sud
Anglia

Micul dejun tipic Angliei include o varietate mare de mancaruri: oua, carnati, sunca, fasole, ciuperci si rosii.

mic_dejun_englezesc
Australia

Oamenilor din Australia le plac mult mancarurile vegetale si la mic dejun mananca foarte multe fructe. Totusi, uneori se mai rasfata cu cate un mic dejun englezesc complet.

mic_dejun_australian
Brazilia

In Brazilia la mic dejun cafeaua tare si lapte se consuma la mic dejun, langa o farfurie de sunca, branza si paine.

 

mic_dejun_brazilian
China

In China micul dejun traditional variaza in functie de regiune, dar combinatia specifica de aluat prajit sub forma de bastonase, numite “tu Tiao” si laptele de soia cald este consumat cu drag de milioane de oameni.

“Dim sum” si supele calde iar sunt foarte populare in China la mic dejun.

mic_dejun_chinezesc_
Columbia

La mic dejun in Columbia se serveste un tort de porumb dens, usor dulce, care este servit pur si simplu cu unt sau este acoperit cu oua, carne sau dulceata. Aceasta gustare se numeste “arepa”.

mic_dejun_columbian
Coreea

Un mic dejun coreean seamana mai mult cu o cina, decat cu prima gustare din zi. Se serveste la masa orez, supa, kimchi (care este mereu prezent), uneori peste sau carne de vita. Se mai pot servi resturile de la cina din seara precedenta.

mic_dejun_coreean
Cuba

Micul dejun tipic cubanez este “tostada”, adica paine prajita unsa cu unt. Este servita alaturi de “cafe con leche”, chiar se inmoaie painea in cafea.

mic_dejun_cubanez
Franta

Un mic dejun traditional in Franta consta in cafea si croissant sau o bagheta. La fel ca si cubanezii, francezii baga si ei painea lor in cafea.

mic_dejun_francez
 

Germania

In Germania oamenii consuma la mic dejun diferite sortimente de paine proaspata, mezeluri, branzeturi locale, unt si gem.

mic_dejun_german
India

Micul dejun in India variaza in functie de regiune, dar adesea se gaseste pe mese o tava, care contine sosuri, paine si orez.

mic_dejun_indian
Italia

Multi italieni isi incep ziua cu un capuccino si o briosa umpluta cu gem sau cu ciocolata.

 mic_dejun_italian
Jamaica

Ackee, un tip de fruct, care arata ca omleta cand este gatita, este un aliment preferat la mic dejun. Aceasta poate fi insotita de peste sarat si fructe proaspete.

 mic_dejun_jamaican
Japonia

Un mic dejun in Japonia include supa miso, orez alb aburit, legume murate si proteine, cum ar fi peste si omleta japoneza.

mic_dejun_japonez
Mexic

Prima masa a mexicanilor este foarte consistenta, contine tot feluri de mancaruri. Chiflele dulci si cafeaua sunt optiunile mai usoare pentru ei.

mic_dejun_mexican
 

Rusia

Turtele uriase facute in tava sunt specifice Rusiei pentru micul dejun. Turtele pot fi umplute cu branza sau pot fi facute din chefir.

mic_dejun_rusesc
Spania

In Spania la mic dejun este foarte populara painea prajita cu rosii taiate peste ea. Multe restaurante ofera aceasta varietate la mic dejun.

mic_dejun_spaniol
Statele Unite ale Americii

Micul dejun variaza foarte mult de la un loc la altul. Micul dejun este consistent si in general contine oua, cartofi, sunca si carnati. Se mai consuma la mic dejun si clatitele specifice americanilor, asa numitele “Pancake-uri” cu sirop de artar si afine.

mic_dejun_american
Suedia

Un mic dejun tipic este un sandwich deschis si acoperit cu felii de pesti, cascaval, maioneza si legume, precum castraveti si rosii.

mic_dejun_suedez
Turcia

Micul dejun traditional consta in paine, branza, unt, masline, oua, rosii, castraveti, gem, miere si kaymak. Mai pot fi incluse in meniu carnatii turcesti picanti si ceaiul turcesc.

mic_dejun_turcesc

Tabel de calorii cu cele mai populare fructe

Mere mere  51 kcal/100g  grasime 0,5 g/100g
Piersici piersici 33 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Nectarine nectarine 40 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Capsuni capsuni 30 kcal/100g grasime 0,5 g/100g
Struguri struguri 57 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Coacaze coacaze 40 kcal/100g grasime 0,2 g/100g
Cirese cirese 48 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Prune prune 34 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Pere pere 37 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Zmeura  zmeura 25 kcal/100g grasime 0,3 g/100g
Mandarine mandarine 35 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Banane  banane 81 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Portocale  portocale 36 kcal/100g grasime 0,2 g/100g
Pepene rosu  pepene_rosu 31 kcal/100g grasime 0,3 g/100g
Pepene galben pepene_galben 29 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Mango  mango 57 kcal/100g grasime 0,2 g/100g
Grapefruit grapefruit 30 kcal/100g grasime 0,1 g/100g
Kiwi kiwi 49 kcal/100g grasime 0,5 g/100g
Ananas ananas 41 kcal/100g grasime 0,2 g/100g

Despre caloriile necesare pentru adulti si copii

Oamenii vorbesc des despre caloriile din alimente. Ce inseamna exact cand vorbim despre aceste lucruri? O calorie este o unitate de masura, care nu masoara insa nici greutate, nici lungime. O calorie este o unitate de energie. Cand auzim ca ceva contine 100 de calorii, este un mod de a descrie cat de multa energie ar putea primi corpul nostru, consumand acel aliment.

Sunt rele caloriile pentru noi?

Caloriile nu sunt rele pentru organismul nostru. Corpul are nevoie de calorii pentru energie. Dar, daca consumam prea multe calorii si nu ardem suficient din ele prin activitate fizica, acest lucru poate duce la cresterea in greutate.

poza_caloriiFiecare aliment contine calorii. Unele alimente, cum ar fi salata verde, de exemplu, contin putine calorii ( 1 ceasca de salata verde tocata contine mai putin de 10 calorii). Alte alimente, cum ar fi alune, contin multe calorii ( o jumatate de ceasca de alune contine vreo 400 de calorii).

Puteti afla cate calorii contine vreun aliment, daca va uitati pe eticheta de pe pachet. Acolo scrie componentele alimentului, cate grame de carbohidrati, proteine si grasimi contine pachetul respectiv.

Iata cate calorii sunt intr-un gram din fiecare:

1 g carbohidrati – 4 calorii

1 g proteine – 4 calorii

1 g grasime – 9 calorii

In ultima perioada au aparut pe piata printre alte produse asemanatoare si ceasurile de calorii. Unii oameni poarta astfel de ceasuri, mai ales, daca persoana respectiva doreste sa piarda din greutate.

Copii nu au nevoie de asa ceva, dar toti copii pot beneficia de o alimentatie sanatoasa, echilibrata, care include numarul corect de calorii – nici prea multe, nici prea putine. Dar de unde putem afla, cate calorii sunt necesare pentru organismul unui copil?

Cate calorii sunt necesare unui copil?

Copii, ca si adultii, sunt diferiti si corpul fiecarei persoane arde energie (calorii) la rate diferite, astfel incat nu exista un model de calorii, pe care un copil ar trebui sa il consume. Exista totusi o gama recomandata pentru majoritatea copiilor de varsta scolara: intre 1600 si 2200 calorii pe zi.

Cand ajung la pubertate, fetele au nevoie de mai multe calorii, decat inainte, dar totusi, de mai putine calorii, decat baietii. Baietii cand intra in pubertate, ar putea avea nevoie intre 2500 si 3000 de calorii pe zi, mai ales, daca sunt foarte activi.

In general, copii foarte activi, fie ca sunt fete, fie ca sunt baieti, au nevoie de mai multe calorii, decat cele, care nu fac miscare fizica.

In cazul copiilor sanatosi nu trebuie sa va faceti griji despre cate calorii consuma, deoarece corpul da semnalele, care ajuta la reglarea consumului de calorii, de exemplu cand apare senzatia de foame.

In schimb, copii cu anumite probleme medicale ar putea avea nevoie de un suport, pentru a se asigura, ca mananca suficiente calorii. Copii cu fibroza chistica de exemplu, trebuie sa manance alimente bogate in calorii, deoarece corpurile lor au probleme de absorbtie, si nutrientii si energia din alimente nu ajung in corpurile lor.

Copii supraponderali ar trebui sa se asigure ca nu consuma prea multe calorii. (Numai un medic poate spune, daca cineva este supraponderal sau nu, deci pentru orice intrebare, adresati-va medicului).

Daca cineva mananca prea multe calorii si corpul persoanei respective nu le consuma, caloriile neconsumate sunt transformate in grasime. Prea multa grasime poate duce la probleme de sanatate.

Copii supraponderali ar trebui sa evite consumul de sucuri acidulate, zahar, bomboane si mancarurile tip fast-food. Ar trebui sa aiba o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in vitamine. Exercitiile fizice si joaca sunt foarte importante in viata copiilor.

Cum foloseste organismul caloriile consumate?

De obicei oamenii cred ca trebuie sa arda toate caloriile consumate, altfel vor lua in greutate. Acest lucru nu este adevarat. Corpul are nevoie de calorii pentru a avea o buna functionare, ca inima sa bata si plamanii sa respire. Corpul are nevoie de calorii pentru a creste si a se dezvolta. Caloriile se ard chiar si atunci, cand cineva schimba o lenjerie de pat sau isi duce cainele la plimbare.

Daca cineva reuseste sa sa joace sau sa fie activ cel putin o ora pe zi, duce o viata sanatoasa din toate punctele de vedere. Timpul petrecut afara, mersul pe bicicleta, toate activitatile ajuta corpul sa ramana puternic si sa se mentina la o greutate sanatoasa.

Statul in fata televizorului sau jocurile video nu ajuta la arderea caloriilor. De multe ori se consuma si alimente pline de calorii si grasimi la televizor si de aceea ar trebui ca aceasta activitate sa se limiteze la o ora, doua pe zi. Persoanele care se uita la televizor, ard atatea calorii, ca si cele, care dorm.

Daca reusim sa introducem in viata noastra de zi cu zi un pic de echilibru, daca suntem atenti la ce consumam noi si copii nostri, daca avem grija sa ne mentinem in forma fizica buna, putem evita multe probleme si copii nostri invata si ei, cum sa aiba si sa mentina o viata sanatoasa.

Retete bio pentru copii: Sparanghel cu sos de smantana si sparanghel

A sosit vara! In zilele calduroase de vara nu ne dorim altceva, decat ceva racoritor. Este bine venita si o mancare racoroasa inainte de inghetata. Ce ziceti de sparanghel? Cu toate ca este o leguma de primavara, multi consuma sparanghel cu placere in orice anotimp. 🙂

In trecut a fost cultivat de catre egipteni, greci si romani. Aroma ei speciala si gustul ei unic o face sa fie o legume deosebita. Este recomandat sa fie in meniul zilnic din cauza continutului mare de vitamine, cum ar fi vitamina K, acidul folic si

vitamina C.

Iata o reteta usoara, gustoasa si racoroasa pentru zilele calduroase de vara:

Ingrediente pentru 4 persoane:

– 1,5 kg de sparanghel alb

– 1 ceapa

– 150 g smantana crema

– 2 linguri de ulei de masline

– cascaval ras

– sare, piper

sparanghel_cu_sos     Decojim sparanghelul si o fierbem in apa sarata timp de 20 de minute.

     Ceapa se taie in bucati mici si se prajeste un pic cu o lingura de ulei de masline.

     Indepartam partea de jos a sparanghelului fiert (aproximativ un sfert), dupa care partea indepartata se taie      bucati si se piseaza. Amestecam smantana cu sparanghelul pisat, si condimentam cu sare si piper. Adaugam   cealalta lingura de ulei, pana cand se formeaza o crema. Pe urma adaugam ceapa taiata si prajita. Totul se amesteca bine.

Restul de sparanghel se aseaza intr-un vas de copt, se toarna peste ea crema deja formata, iar la sfarsit punem cascaval ras.

Se baga totul la cuptor pentru cateva minute, dupa care se poate servi! Este delicios!

Pofta buna tuturor!

Alimente periculoase pentru bebelusi si copii mici

Pe masura ce copilul dumneavoastra creste, devine din ce in ce mai curios sa guste noi alimente, si veti constata cu bucurie cat de bine accepta noile varietati din dieta lui. Dar nu toate alimentele sunt sigure pentru copilul dumneavoastra. Unele pot provoca reactii alergice, sau pot prezenta un risc de sufocare, iar altele ar perturba buna dezvoltare a sistemului digestiv a copilului dumneavoastra.

mama_alaptand_conturVa prezentam o lista cu alimentele pe care ar fi bine sa le evitati, in functie de varsta copilului:

De la nastere pana 4-6 luni

Evitati toate produsele alimentare si bauturi, cu exceptia laptelui matern sau formula de lapte.

De la 4-6 luni pana la 12 luni

Mierea: Mierea poate sa contina Clostridium Botulinum, care provoaca botulismul. Tractul intestinal al unui adult poate preveni cresterea sporilor, dar in intestinele unui copil mic se pot dezvolta sporii si produc toxine periculoase pentru organism, asftel viata copilului poate fi in pericol.

Lapte de soia si lapte de vaca: Incercati sa hraniti copilul dumneavoastra in primul an de viata cu lapte matern. Un bebelus de cateva luni nu poate digera proteinele din laptele de soia sau de vaca. Un alt minus ar fi ca laptele de soia si de vaca nu contin toate elementele nutritive, mineralele de care are nevoie un copil de varsta aceasta. Substantele continute in laptele de soia si de vaca pot afecta rinichii copilului.

Cand pot interveni pericole de sufocare la aceasta varsta:

Bucati mari de mancare: o bucata mai mare de mancare decat un bob de mazare se poate bloca in gatul copilului. Legumele trebuie sa fie maruntite, sau fierte si taiate. Fructele, cum sunt: strugurii, ciresele si pepenele tot asa trebuie sa fie taiate in bucati mai mici inainte de servire. Carnea si branzeturile la fel se recomanda sa se consume taiate si maruntite.

nuci_pregatite_prajituraAlimente de dimensiuni mici: nucile, floricelele de porumb, sau bomboanle pot prezenta pericol de sufocare pentru copil. Semintele sunt prea mici pentru a prezenta pericol de sufocare, dar se pot bloca pe caile respiratorii si pot cauza anumite infectii la copii.

Alimente moi sau lipicioase: bezelele, jeleurile sau bomboanele gumate se pot lipi de gatul copilului dumneavoastra.

Untul de arahide: consistenta lipicioasa a untului de arahide poate fi greu de inghitit si de digerat de copilul dumneavoastra la aceasta varsta.

Sfaturi pentru prevenirea pericolului de sufocare:

–          Evitati sa hraniti copilul in masina. Este foarte greu de supravegheat copilul in timp ce conduceti

–          Daca utilizati un medicament nou, sa incercati sa nu ii administrati seara, si sa fiti cu ochii pe copilul dumneavoastra, deoarece poate aparea o reactie alergica in urma utilizarii

–          Obtineti sfaturi utile cu privire la siguranta produselor alimentare pentru copii mai mari si mai mici

Intre 12-36 luni

fetita_mancand_paineMedicii recomanda asteptarea varstei de 1 an sau mai mult pentru introducerea unor alimente solide cu factor de risc crescut cu privire la alergii. Dar Academia Americana de Pediatrie si-a schimbat parerea, deoarece studiile noi arata ca nu impiedica dezvoltarea alergiilor amanarea introducerii.

O idee foarte buna ar fi, daca ati introduce alimentele treptat, asteptand cateva zile dupa fiecare aliment nou introdus in meniu, pentru a va asigura ca nu vor fi reactii adverse. Daca suspectati ca de la un anumit aliment ar putea copilul sa prezinte orice forma de alergie, de la formele cele mai usoare pana la formele foarte severe, discutati cu medicul pediatru despre cele mai bune strategii pentru rezolvarea acestor probleme. La fel si in cazul in care in familie exista persoane care sunt alergice la anumite alimente, trebuie sa discute aceasta problema cu medicul. Unele dintre alimente care pot fi provoca reactii alergice sunt: oua, lapte, telina, arahide, peste, seminte de susan, grau, soia, nuci, crustacee.

Alimente pentru Bebelusi

Alegerea hranei pentru un bebelus poate fi o treaba dificila, mai ales ca pe rafturile supermaketurilor se gasesc diverse alimente de la legume si fructe simple, pana la mancaruri amestecate.

produse-pe-raft

Borcanele cu mancarurile pentru bebelusi sunt etichetate corespunzator stadiului de dezvoltare: etapa 1 este destinata bebelusilor care abia au inceput sa se obisnuiasca cu mancarurile solide, etapele 2 si 3 pentru sugarii si copii mici cu mai multa experienta in privinta diversificarii.

Daca copilul dumneavoastra este incepator in diversificarea alimentelor, se recomanda borcanele pentru etapa 1, care de obicei contin alimente sub forma unui lichid gros.
Borcanele pentru etapa 2 au o consistenta mai groasa, iar borcanele pentru etapa 3 au deja bucati de mancare in ele.
La cumpararea alimentelor pentru bebelusi neaparat sa verificati data de expirare etichetata pe borcan si asigurati-va ca sigiliul de vid este intact: centrul capacului ar trebui sa fie usor arcuit. Cand deschideti borcanul, sa ascultati sunetul pe care il scoate capacul desfacut si urmariti centrul capacului cum ridica. Se recomanda sa se curate capacul inainte de deschidere.piure-de-mere-borcan
Daca va ingrijoreaza faptul ca aceste alimente sunt sarate, trebuie sa stiti ca in prezent majoritatea alimentelor pentru copii nu mai contin sare. In schimb trebuie sa evitati alimentele cu adaos de zahar si amidon modificat, care sunt doar calorii goale.
Pana nu stiti sigur daca copilul dumneavoastra este alergic sau nu la un aliment anume, ar fi bine sa optati pentru borcanasele cu un singur ingredient. De exemplu puteti sa ii introduceti mazarea simpla inainte de combinatia: mazare-cartofi.
Multe mame isi pun intrebarea: sa cumpar alimente pentru bebelusi in borcane sau sa folosesc alimente ecologice atunci cand vreau sa pregatesc masa bebelusului meu?
Multi parinti opteaza pentru alimente pentru bebelusi in borcane, in ciuda costului mai ridicat, pentru ca vor sa ofere hrana libera de pesticide si alte substante chimice copiilor lor.
Alti parinti in schimb nu au incredere ca aceste alimente indeplinesc cerintele minime impuse privind siguranta alimentelor pentru bebelusi.
Aceasta este o problema pe care va trebui sa rezolvati in familie, in functie de convingerile dumneavoastra si de bugetul pe care il aveti la dispozitie.

Pot sa prepar eu alimentele pentru copilul meu in loc sa le cumpar?
Da, bineinteles ca puteti. Puteti sa le preparati pe toate sau doar o parte din alimentele copilului prin macinarea sau pasarea fructelor, legumelor, carnii de pasare. Cerealele le puteti pregati cu un pic de lapte matern, formula sau apa la consistenta dorita.
Aceste mancaruri se prepara usor si este mult mai economic decat cumpararea alimentelor deja preparate.

mere-morcovi-pregatite-acasa
Puteti prepara un piure pentru toata familia, singura conditie este sa scoateti o portie pentru copilul dumneavoastra inainte sa adaugati condimentele.
La preparerea alimentelor pentru bebelusi va poate ajuta un blender, dar un aparat cu lame de otel inoxidabil pentru macinarea diferitelor texturi din alimente ar fi mai potrivit.

Cat timp sunt valabile mancarurile pentru copii din borcane?

In general produsele alimentare pentru copii care contin carne de pasare, oua sau peste ar trebui sa ramana in stare proaspata daca sunt tinute in frigider, pentru 24 de ore. Cele care contin doar fructe si legume simple, ar trebui sa se mentina in stare consumabila, tinuta in frigider, 2 zile.

De obicei aceste borcane sunt etichetate cu recomandarile privind mentinerea produselor din borcane dupa deschiderea lor.
Puteti congela alimentele pentru copii pentru o luna sau doua (sase luni pentru fructe si legume simple), congelarea nu schimba consistenta produselor. Dar tineti minte ca lichidele tind sa se extinda in congelator, si exista riscul ca borcanul sa crape. Este indicat sa tineti borcanele acestea in recipiente de depozitare curate si in partea de sus a congelatorului.piure-de-mere-bol
Cand hraniti copilasul, cel mai bine ar fi sa ii scoateti o anumita cantitate din borcan intr-un bol curat si daca  mai doreste, sa folositi o lingura curata pentru a scoate din nou alimentele din borcan. Daca folositi aceasi lingura si la mancat si la scoaterea alimentelor, iar borcanul cu restul de mancare este asezat in frigider, exista riscul sa se dezvolte anumite bacterii in borcan.
Este bine sau nu utilizarea cuptorului cu microunde la incalzirea alimentelor pentru bebelusi?
Puteti folosi cuptorul cu microunde, dar necesita o mare atentie. Alimentele incalzite in cuptor devin foarte rapid fierbinti  sau pot contine anumite portiuni, unde pot fi mai fierbinti decat restul mancarii. Este mai sigur, daca folositi aragazul pentru incalzirea alimentelor.
O alta metoda sigura si eficienta pentru incalzirea alimentelor este asezarea borcanelor intr-un bol cu apa fierbinte. Apa se poate incalzi la cuptor cu microunde sau poate fi apa fierbinte direct de la robinet. Lasati borcanul in bol pentru cateva minute si continutul acestuia se va incalzi frumos.
Daca totusi optati pentru folosirea cuptorului cu microunde, asigurati-va ca mancarea este la temperatura potrivita pentru copilasul dumneavoastra. Scoateti inr-un bol continutul borcanului si lasati-l asa pentru cateva secunde. Amestecati bine mancarea si asteptati un minut.fetita-6luni-la-masa
Orice cale alegeti pentru incalzirea alimentelor, asigurati-va ca este la temperatura potrivita pentru hranirea bebelusului dumneavoastra.
Mancarea ar trebui sa fie la temperatura camerei, nu mai fierbinte.

Alimentatie inteligenta: pentru mame

Inainte de toate, e bine de explicat de ce femeia care alapteaza trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei sale.

In primul rand. Sarcina si nasterea sunt incercari serioase pentru organismul femeii, de aceea, in perioada de dupa nastere, organismul ei are nevoie de restabilire si de completare a acelor substante care au fost consumate de-a lungul sarcinii si la nastere.

In al doilea rand. Copilul, desi nu mai este legat de organismul mamei, continua sa se hraneasca cu ceea ce organismul ei produce – laptele matern. Elementele care se gasesc in laptele matern sunt produse de celulele glandei mamare. In laptele matern exista si alte substante nutritive care provin din sangele mamei. Iar in sange acestea ajung din intestin. Deci, toate produsele care constituie “meniul matern” se gasesc intr-un fel sau altul in laptele mamei. Iar asta inseamna ca aceste produse trebuie sa fie in cantitate suficienta si sa aiba o calitate corespunzatoare ca sa asigure cresterea si dezvoltarea copilului.

In al treilea rand. Mamele sufera foarte des de diferite tipuri de boli alergice, care impiedica buna functionare a tractului gastro-intestinal. Aceste afectiuni deregleaza bariera de functionalitate a intestinului, iar anumiti antigeni (substante care produc reactiile alergice), care in mod normal sunt eliminati din organism, sunt absorbiti in sange si, in mod corespunzator, ajung in laptele matern.

Ce nu e voie sa mancati?

Tuturor femeilor care alapteaza, indiferent de starea de sanatate, nu li se recomanda:

  • Consumul de alcool (inclusiv berea), fumatul (alcoolul si nicotina au actiuni toxice asupra copilului)
  • Ciocolata
  • Crabi, raci, scrumbii, icre
  • Sa nu bea ceai sau cafea concentrate, care pot avea actiuni iritante asupra sistemului nervos al copilului
  • Se interzice introducerea in mancaruri a cepei si usturoiului
  • Smantana
  • Condimente si sosuri picante
  • Alimente marinate

In afara de acestea, femeile sanatoase ar trebui sa limiteze, iar femeile care sufera de boli alergice si boli ale tractului digestiv sa excluda din ratie pe timpul alaptarii urmatoarele produse:

  • Citricele, capsuini, zmeura, fructe exotice (mango, avocado, papaya, etc.)
  • Lapte, oua
  • Miere, zahar, alune
  • Produse care contin cantitati insemnate de coloranti si conservanti artificiali (ex. sucuri carbogazoase, produse de patiserie, etc.)
  • Maioneza, afumaturi, conserve
  • Paine neagra, fasole, varza, struguri, castravete, ridichi (pot duce la o balonare intensa a copilului, in special in primele 3 luni de viata)
  • Slanina sau diferite tipuri de carne grasa (aceste produse contin o cantitate mare de acizi grasi, care sunt daunatori pentru sanatate, si se digera greu in tractul digestiv)

Ce e voie?

In pofida tuturor celor interzise a mai ramas o gama larga de produse, pe care mama care alapteaza poate si trebuie sa le includa in ratia sa. Ea poate consuma urmatoarele produse:

Produse lactate:

  • produse lactate acide (chefir, iaurt fara adaos de fructe) – pana la 600-800 ml pe zi
  • lapte – nu mai mult de 200 ml pe zi (e mai bine sa fie consumat in mancaruri – piure, terci, etc.)
  • branza de vaci si cascaval degresat

Grasimea produselor lactate trebuie sa fie de 2,5% – foarte gras nu e bine de mancat, dar nici produsele foarte degresate nu sunt potrivite pentru mama care alapteaza. Grasimea optima a branzei de vaci – 5-9%.

Carnea si pestele:

  • carne slaba de vita
  • carne slaba de porc
  • carne de iepure
  • carne de pasare
  • peste – orice tip de peste de rau sau de mare in afara de cele mentionate mai sus

Grasimi:

  • unt
  • margarina
  • ulei vegetal (toate tipurile)

Paine (mai bine cea cu tarate)

Produse de patiserie – biscuiti, zefir, marmelada

Legume si fructe, cu exceptia celor mentionate mai sus (ex. o banana pe zi, mere si pere coapte, sfecla si morcovi fierti)

Bauturi:

  • ceai (slab) negru sau verde
  • cafea (slaba)
  • ceai de ierburi din sovarv, menta, cimbrisor (aceste ierburi stimuleaza lactatia)
  • compoturi
  • sucuri naturale
  • apa plata

Cantitatea totala de lichid trebuie sa fie de 1,5-2 l pe zi (in primele 3 zile dupa nastere – perioada de formare a lactatiei – se recomanda limitarea cantitatii de lichide pana la 1l pe zi)

Ce trebuie adaugat in ratia alimentara?

Exista produse speciale pentru mame care alapteaza:

  • bauturi si sucuri pentru femei insarcinate si mame care alapteaza
  • ceai pentru femei insarcinate si care alapteaza
  • complexe uscate proteino-vitamino-minerale pentru mamele care alapteaza
  • vitamine pentru femeile insarcinate si care alapteaza

Toate aceste produse cresc lactatia, completeaza deficitul de vitamine si minerale, iar unele si pe cel de proteine.

 

Afla ce si cum trebuie sa te hranesti pentru a avea aportul necesar de vitamine si minerale in momentele importante din viata.

Nutritia corecta in timpul sarcinii este importanta pentru sanatatea mamei si a copilului. Un supliment de vitamina B si acid folic este necesar mai ales odata cu apropierea momentului nasterii, pentru a preveni afectarea tubului neural, cum ar fi spina bifida. Sunt recomandate suplimente zilnice de acid folic in cazul in care te gandesti sa-ti intemeiezi o familie. Ar trebui sa te gandesti mai degraba ca mananci “pentru doi” si ca ai nevoi suplimentare, decat sa iti faci griji de kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii, care sunt de fapt destul de mici (în jur de 7 kg) si incep sa se depuna numai din al doilea trimestru de sarcina.

Mai multe elemente nutritive, cum ar fi proteine, vitamina C si fier sunt necesare. O adevarata provocarea este de a face alegeri hranitoare cu un accent pe calitate mai degraba decat pe cantitatea de alimente. Alege alimente de baza, cum ar fi painea si cerealele (de preferinta integrale), legume, leguminoase, fructe, alimente cu continut scazut de grasimi, lactate, carne slaba si alternative, precum si grasimi si uleiuri sanatoase. Nu abuza de produse precum dulciuri, biscuiti, prajituri si chips-uri – de excesul de greutate acumulata in timpul sarcinii poti scapa foarte greu mai tarziu si este riscant atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Alaptatul la san

Alaptarea necesita mare atentie pentru inlocuirea nutrientilor pe care-i consuma copilul. Pentru a face laptele matern e nevoie de mai multa energie decat in timpul sarcinii. Cercetarile arata ca unele femei cred ca pot manca mult mai mult decat au nevoie – care pot duce la probleme de greutate. Din nou, calitatea alimentelor este importanta deoarece te supui unor activitati fizice, pentru a obtine greutate a dinaintea sarcinii (si nu exista nici o graba).

Menopauza

In jurul varstei de 45 – 55 de ani, ciclul va deveni neregulat si chiar se va opri din cauza reducerii cantitatii de hormoni numiti estrogen. Acest lucru poate provoca o varietate de simptome, inclusiv schimbari de dispozitie si bufeuri.

Planta numita fitoestrogen regleaza in mod natural hormonii reducand bufeurile, dar cu toate acestea, mai trebuie facute cateva cercetari. Produsele alimentare care contin fitoestrogeni, cum ar fi boabele de soia, tofu, laptele de soia, painea din seminte de soia si cerealele au efecte benefice pentru inima. Riscul de boli de inima creste dupa menopauza iar acest lucru fac o dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate chiar mai importante decat erau inainte. Ele pot stimula, de asemenea, starea de spirit si sentimentul de bunastare.