Mitul caloriilor negative

Print Friendly, PDF & Email

Acest concept suna atat de bine, incat oricine ar vrea sa creada in el. Practic, se presupune, ca pentru unele alimente este necesara mai multa energie pentru a digera, decat numarul caloriilor furnizate catre corp de aceste produse. Asftel, aceste alimente ajuta la pierderea greutatii.

telinaCele mai cunoscute alimente cu calorii negative sunt telina si lamaia. Dar si spanacul, varza sau grapefruitul au fost considerate in ultima vreme ca alimente cu calorii negative.

Un exemplu foarte bun este telina. Telina este consistenta si contine multe substante nutritive si fibre. O tulpina mare de telina contine aproximativ 10 calorii. Sustinatorii caloriilor negative declara, ca procesul de mestecat si digestia ard mai multe calorii, decat numarul caloriilor continute in telina, adica in acest caz se ard mai mult de 10 calorii.

Pare a fi o situatie ciudata. Dar ce este de fapt in spatele acestei teorii:

  • Sistemul nostru digestiv are nevoie de calorii, ca sa digere, cu toate acestea, cantitatea de calorii pe care organismul utilizeaza pentru digestie este nesemnificativa in comparatie cu cantitatea caloriilor continute in alimente.
  • Organismul nostru foloseste pe tot parcursul zilei doar 10% -20% din consumul total de energie pentru a digera alimentele si pentru a lua substantele nutritive necesare
  • Deocamdata nu exista nici o dovada stiintifica ca pentru digestia anumitor alimente este nevoie de mai multa energie, decat cele consumate
  • lamaiePe parcurs diverse alimente au fost introduse pe lista alimentelor cu calorii negative. In special legumele: telina, varza, sfecla, conopida, salata, sparanghelul, castravetii, dar sunt si anumite fructe incluse in aceasta lista: pepene, lamai, mere, capsuni, afine.
  • Anumite soiuri de fructe nu pot fi incluse pe lista alimentelor cu calorii negative, din cauza ca au un continut ridicat de zahar natural.

Multe fructe si legume contin doar o mica cantitate de calorii. Dar nu pentru teoria caloriilor negative trebuie sa consumam legume si fructe, ci din cauza, ca fructele si legumele contin o cantitate mare de vitamine, minerale si antioxidanti, care sunt esentiale pentru un organism sanatos.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *