Limbajul si dezvoltarea cognitiva a copilului la 15 luni

Print Friendly, PDF & Email

La 15 luni majoritatea copiilor (aproximativ 75%) au un vocabular care este constituit din cateva cuvinte, cum ar fi “mama, tata, caine” si bineinteles favoritul tuturor timpurilor “NU”.

Un copil de 15 luni poate sa inteleaga anumite cereri, cum ar fi: “Adu-mi te rog pantofii!”, “Nu este voie!”, “Pune cartea jos!”, “Arata-mi!” sau “Vino aici!”.

Ce poti sa faci sa ajuti la dezvoltarea limbajului copilului

Una dintre cele mai bune metode de a incuraja si a imbogati vocabularul copilului este sa continui sa ii vorbesti si sa il asculti. Chiar daca nu intelegi tot ceea ce spune sau intreaba, sa te uiti in ochii lui atunci cand incearca sa comunice si sa ii raspunzi la intrebari de cate ori este posibil. Acest lucru va motiva copilul sa continue incercarea de a vorbi.

Daca copilul tau vrea si incearca sa vorbeasca, ar fi bine sa petreci mult timp cu el impreuna citind. Chiar daca deocamdata doar priveste cartile ilustrate in care ii arati obiecte familiare, il ajuti sa stocheze informatii utile pentru viitor. Este posibil sa nu pronunte tot timpul bine cuvintele, dar tu poti spune cuvantul corect dupa el in loc sa il imiti.

Pana in acest moment copilul putea avea dificultati in a sta si a privi cartile cu exceptia cazului, daca asta se intampla chiar inainte de culcare. Dar incepand cu aproximativ 15 luni copii devin interesati de carti si incepe sa rasfoiasca cartile desenate fie cu mama, tata sau singuri. Nu trebuie neaparat sa stea in brate sa se bucure de o poveste, poti sa ii citesti si in timp ce el se joaca pe podea.

Alte dezvoltari din aceasta perioada a copilului: folosirea anumitor instrumente si dezvoltarea imaginatiei

Pe la 15 luni copii inteleg la ce folosesc anumite instrumente. De exemplu daca ia o lingura in mana, se va preface ca mananca, daca are o maturica la dispozitie, va incepe sa mature, daca ii dai o perie in mana, va incerca sa isi perie parul, telefonul il va pune la ureche si va imita o convorbire, iar perna o va folosi pentru dormit. Intelegerea modului in care sunt folosite anumite obiecte se completeaza cu capacitatea copilului de a folosi cuvinte si de a-si exprima ideile. Copilul incepe sa gandeasca inainte de a actiona si sa inteleaga rezultatul actiunilor sale.

In orice joc ar fi bine sa lasi copilul sa isi foloseasca imaginatia. Daca el va fi bucatarul, la sfarsit puteti savura impreuna o masa delicioasa creata de el.

Din moment ce copii incep sa foloseasca anumite cuvinte si sa inteleaga sensul lor, au abilitatea de a intra in anumite roluri. Intr-o zi el poate fi pilot de avion, in cealalta zi sa fie asistenta medicala, doctorita sau ingrijitor de animale.

Daca intri si tu in joc si atunci cand copilul joaca rolul unei caini mare si tu te vei transforma intr-o pisica mica si neajutorata, distractia va fi garantata la maxim.

Copiilor le plac jocurile in care se inverseaza rolurile si ei devin mari si puternici, iar adultii au roluri unor fiinte mici si neajutorate.