10 pui de animale cu care ne intalnim primavara

Print Friendly, PDF & Email

Zilele de vara ne aduc caldura, plaja, piscine si lacuri, toamna ne ofera o natura colorata in culori splendide si recolte bogate, iarna ne bucuram de sarbatorile de iarna si sporturile de iarna, dar dintre toate anotimpurile primavara ne ofera mereu ceva deosebit si frumos.

Toata natura, tot pamantul parca se trezeste dintr-un somn lung si adanc de iarna si incepe sa fie viata in jurul nostru. Multe animale nasc primavara. In aceasta perioada animalele gasesc mai multa mancare, zilele sunt mai lungi, asa ca mamele au mai mult timp pentru cautarea hranei, iar vremea mai calda si precipitatiile regulate ajuta la cresterea plantelor.

Puii de animale sunt atat de irezistibili, incat uneori suntem ispititi sa-i aducem acasa cu noi. Dar nu trebuie sa facem asta. Cel mai bine este sa intrebi un specialist, care te poate ajuta cu sfaturile potrivite. Uneori credem ca puii singuratici de pe drumul nostru au fost abandonati, dar in majoritatea cazurilor parintele vegheaza de undeva si este in apropiere.

Puii de vulpe – puisorii se nasc in vizuini subterane o singura data pe an – primavara. Puii sunt pufosi si draguti. De obicei se nasc 5 frati, dar se poate intampla sa fie mai multi. Ochii puilor se deschid abia dupa doua saptamani de la nastere. Parintii sunt foarte grijulii: tata vaneaza pentru toata familia, iar mama este mereu prin preajma sa apere puii. Vulpitele incep sa vaneze deja din luna a doua de la nastere.

Puii de veverita – veveritele sunt niste creaturi mici cu ochii mari si cu coada stufoasa. Veveritele sunt printre cele mai indragite animale. O veverita poate aduna intr-o singura zi in jur de 165 de ghinde si pot umple depozitele lor de iarna complet. Sunt acrobati foarte buni si sunt animale foarte inteligente. Pentru a pacali posibilii hoti de mancare sapa gropi, prefacandu-se ca ascund mancarea acolo.

Puii de capra – daca vizitezi o ferma primavara, vei auzi tipetele capritelor, care asa sarbatoresc sosirea primaverii. Aceste sunete seamana cu tipetele oamenilor si sunt unice. Caprele sunt animale foarte inteligente si curioase. Au fost printre primele animale care au fost domesticite.

Puii de vidra – vidrele nasc pe tot parcursul anului, dar primavara se poate intensifica procesul de imperechere. Vidrele inoata foarte bine. Au o blana lucioasa cu parul scurt si des. De obicei se naste un pui si nasterea are loc pe uscat. Primele luni ale vietii puiul de vidra le petrece pe burta mamei, unde aceasta il hraneste, il educa si il piaptana. Puii nou-nascuti stiu sa pluteasca, dar nu si sa inoate. Depind de mama in primele 5-15 luni de viata, mai ales in primele 6 luni.

Puii de porc spinos – puii de porc spinos se nasc cu fire lungi si moi de par, care se transforma in spini in cateva zile de la nastere. Puisorii se nasc cu ochii deschisi. Pe coada se afla tepi caracteristici, care sunt modificati.

Puii de iepure – iepurii sunt mascotele dragute ale primaverii, indiferent daca sunt domestice, salbatice sau facute din ciocolata. Iepurasii se nasc primavara, mama dand nastere uneori la 9 bebelusi deodata si acest proces se poate repeta de 5 ori pe an.

Puii de cerb – puii de cerb cu siguranta va distruge gradina de primavara, dar o va face intr-un mod atat de adorabil, incat in loc sa il gonesti, vei incerca sa il fotografiezi. Mama ciuta da nastere de regula la 1-2 iezi, care isi pot urma mama la 1-2 ore dupa nastere. Raman langa mama timp de 1 an, dupa care devin independenti.

Puii de raton (urs spalator) – puii de raton sunt atat de draguti, incat nu ne deranjeaza nici daca scotocesc noaptea in gunoaie sau daca fura mancarea pregatita pasarilor. Ratonii calatoresc mult in cautarea hranei si cauta sa traiasca langa zone urbane. Provin din America de Nord, au fost introdusi in Europa pentru cresterea blanei, dar s-au raspandit si in salbaticie.

Puii de sconcs – stim cu totii ca sconcsii pot mirosi foarte urat, dar puii sunt asa de adorabili, incat ar merita sa iti astupi nasul si sa il admiri. Blana lor este in general neagra cu dungi albe, iar coada este lunga si pufoasa. Au glande anale specifice, ce emana un miros puternic, ce tine la distanta pradatorii.

Puii de pasari – daca iepurasii sunt mascotele primaverii, pasarile reprezinta coloana sonora a acestui anotimp. Puisorii ies din oua, care au fost clocite de mama closca. Se intampla ca uneori puii sa pice din cuib. Daca puiul e sanatos, poti sa il asezi la un loc ferit. Mama sigur isi va face aparitia si va avea grija de pui, asa cum poate. Cand un pui pica din cuib, pot aparea diferite situatii, in care trebuie sa actionam diferit. Despre cum sa procedam in astfel de situatii va urma un nou articol, unde vom detalia situatiile posibile si rezolvarea acestora.