Sarcina pe saptamani – Saptamana 40 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 40 de saptamani

Fiecare bebelus se dezvolta in ritmul lui si este greu de prezis ce greutate si lungime va avea la nastere. In medie un nou-nascut cantareste 3,5 kilograme (cat un dovleac mai mic) si are o lungime de aproximativ 50 de centimetri. Oasele craniului nu sunt inca unite, ceea ce le permite sa se suprapuna un pic, dar acest lucru este un avantaj pentru bebelus la nastere. Aceasta “modelare” este motivul pentru care bebelusul are capul un pic turtit dupa nastere.

Viata ta la 40 de saptamani de sarcina

Dupa multe luni de asteptare in sfarsit esti aproape de ziua cea mare. Si totusi, inca esti insarcinata. Uneori femeile devin nerabdatoare, mai ales daca nu a fost bine calculata data pentru nasterea bebelusului. Uneori ovulatia se intampla mai tarziu decat se asteapta si in cazul acesta intarzie si data de nastere a bebelusului. La altele intarzie data de nastere fara nici un motiv, doar ca aceste femei au sarcini prelungite.

Daca nasterea nu apare in saptamana 40, nu este inca considerata sarcina post-term. Doar pentru siguranta situatiei medicul te va programa la un test si se va asigura ca poti sa continui sarcina. Testul poate fi facut cu ultrasunete, pentru a analiza miscarile generale ale copilului, respiratia (miscarea muschilor pieptului si a diafragmei) si tonusul muscular (daca deschide si inchide mana sau isi extinde si strange membrele), precum si cantitatea de lichid amniotic care o inconjoara (lichidul amniotic este important pentru ca reflecta cat de bine sustine placenta bebelusul).

Monitorizarea ritmului cardiac fetal se face in general ca parte din testul general. Daca testul fetal nu este linistitor, de exemplu nivelul lichidului amniotic este prea mic, va fi indusa nasterea. Daca exista o problema serioasa si urgenta, este posibil sa te programeze imediat pentru o operatie cezariana.

De asemenea medicul va verifica colul uterin pentru a vedea daca acesta este sau nu pregatit pentru nastere. Pozitia uterului, sau cat de moale este, cat de subtiat si cat de dilatat poate arata in ce faza a travaliului te afli. Daca pana in saptamana 41 sau 42 nu ai nascut, nasterea va fi indusa.

Ce inseamna inducerea nasterii

Daca nasterea nu porneste singura pana in saptamana 41 sau 42, medicul poate folosi anumite medicamente si tehnici pentru a ajuta la inducerea contractiilor. Daca riscurile de prelungire a sarcinii sunt mai mari decat riscurile inducerii contractiilor, iar se va recurge la anumite tehnici pentru a induce nasterea. Aceste tehnici se folosesc din cauza ca placenta poate deveni mai putin eficienta la furnizarea nutrientilor dupa saptamana 42 si pot aparea complicatii grave.

Ce metode se folosesc pentru inducerea nasterii

Exista mai multe metode de a induce nasterea, iar cea pe care o va folosi medicul tau va fi una individuala, care se potriveste cu situatia ta.

De obicei, daca contractiile sunt induse cervixul nu este inca dilatat sau subtiat. In acest caz medicul iti va administra medicamente care contin prostaglandina. Acest medicament se administreaza in vagin si ajuta la pregatirea colului uterin si poate de asemenea stimula contractii suficiente pentru a incepe nasterea. Daca prostaglandina nu va functiona, medicul va administra medicamentul numit oxitocina.

Oxitocina este folosita sa porneasca contractiile . Daca colul uterin nu a fost inca pregatit pentru nastere, dupa administrarea oxicotinei va fi.

Nu exista tehnici de a porni nasterea care sa dovedeasca siguranta si eficienta, asa ca nu este indicat sa le incerci singura, fara indrumarea medicului.

Unele activitati sau anumite substante pot provoca pornirea contractiilor. Iata cateva exemple, ce ar fi bine sa eviti la finalul sarcinii. Orice ai face, orice ai consuma trebuie sa te consulti cu medicul tau inainte.

  • contact sexual: daca ai un contact sexual, un orgasm poate stimula unele conractii. Unele studii au aratat ca femeile care au avut contact sexual la sfarsitul sarcinii, nu aveau nevoie de inducerea nasterii. In schimb in alte situatii s-a ajuns la concluzia ca sexul nu are nici un efect asupra pornirii contractiilor
  • stimularea mameloanelor: stimularea mameloanelor elibereaza oxitocina si poate ajuta la inceperea travaliului, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina siguranta si eficacitatea acestei metode. Deoarece este posibil sa fie afectat si uterul, contractiile si activitatea bebelusului trebuie monitorizate. Nu este recomandat sa incerci acest lucru acasa singura
  • uleiul de ricin este un laxativ puternic, iar stimularea intestinelor poate provoca contractii. Nu exista nici o dovada ca acesta contribuie la inducerea contractiilor, totusi foarte multe femei se plang de efectele neplacute
  • anumite remedeii pe baza de plante: multe plante medicinale pot inducere contractiile. Utilizarea acestor plante este insa riscanta, deoarece pot provoca contractii care sunt prea lungi sau prea puternice si nu sunt sigure pentru bebelus.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Acum este momentul sa te relaxezi. Poti citi o carte, sa te uiti la televizor, sa te odihnesti. Corpul tau are nevoie de relaxare inainte de nastere.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *