Sarcina pe saptamani – Saptamana 38 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 38 de saptamani 

Bebelusul a crescut si este mare acum. Cantareste aproape 3 kilograme si are o lungime de 49,53 centimetri. Are o tinuta ferma, ceea ce vei putea simti atunci, cand il vei tine prima data in brate. Organele sunt dezvoltate si corpul este pregatit pentru viata in afara uterului.

Sigur te-ai intrebat pana acum oare ce culoare vor avea ochii bebelusului tau. Daca bebelusul se naste cu ochii caprui, probabil ochii vor ramane de culoarea maronii. Daca se naste cu ochii de culoarea gri, ochii pot fi mai incolo de culoarea albastra sau sa se transforme in verde sau maro pe la varsta de 9 luni. Acest lucru se datoreaza faptului ca irisul bebelusului se poate colora din cauza pigmentilor obtinuti in lunile dupa nastere. Ochii verzi sau caprui au mai multi pigmenti ca ochii albastri.

Viata ta la 38 de saptamani de sarcina

Pentru multe femei urmatoarele saptamani sau zile sunt ca o provocare din punct de vedere al asteptarii. Poti sa folosesti acest timp pentru a-ti pregati produsele de igiena sau poti de acum sa rezolvi din treburi, care  te-ar astepta dupa nastere. Este indicat sa iti petreci cat mai mult timp cu partenerul tau si sa asteptati impreuna sosirea bebelusului. Legatura intre voi va deveni si mai puternica.

Umflaturi la nivelul picioarelor si gleznelor sunt normale in ultimele saptamani, dar ar trebui sa iei legatura cu medicul tau daca umflaturile  picioarelor sau mainilor apar brusc, sau daca apare orice umflatura in jurul ochilor sau daca se umfla toata fata.

De asemenea trebuie sa comunici si daca ai luat brusc in greutate, daca ai dureri severe sau persistente de cap, daca s-au produs modificari vizuale (cum ar fi vedere dubla sau incetosata, sensibilitate la lumina, pierderea temporara a vederii, daca vezi pete sau lumini intermitente in fata ochilor), dureri abdominale intense in partea superioara a abdomenului, daca apare greata sau varsaturi. Toate acestea sunt simptome ale unei afectiuni grave, numita preeclampsie.

Pregatirea pentru alaptat

De ce alaptarea este considerata cea mai buna metoda de hranire a unui copil?

Laptele matern este hrana perfecta pentru un bebelus. Are proportia potrivita de proteine, carbohidrati si grasimi, impreuna cu aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie bebelusul in primele 6 luni de viata.

Iata cateva beneficii ale alaptarii:

  • ajuta la protejarea bebelusului in probleme respiratorii si infectii ale urechii
  • se reduce riscul de alergii la bebelus sau la unele forme de cancer
  • se reduce riscul nivelului mare de stres si riscul de cancer mamar si ovarian

Cum sa te pregatesti pentru alaptare

Daca vrei sa treci cu bine peste obstacolele din timpul alaptarii, este indicat sa te informezi inainte si sa citesti mult despre acest subiect.

  • este indicat sa incepi alaptarea cat mai repede posibil dupa nastere. Daca ai avut operatie cezariana, se poate aseza bebelusul timp de cateva minute pe pieptul mamei pana se termina operatia, asa poate deja sa sa hraneasca cu lapte matern
  • trebuie sa stii ca alaptarea nu apare in mod natural foarte usor la fiecare femeie, iar daca te simti descurajata, nu esti singura in aceasta situatie. Trebuie sa te asiguri ca cineva te asista in timpul sederii la spital sau la centrul de nastere si vei primi toate informatiile necesare sa poti alapta inainte sa ajungi acasa cu bebelusul
  • ar fi bine sa alaptezi bebelusul des, de 8 pana la 12 ori in 24 de ore. Daca nu este necesar din punct de vedere medical, bebelusul nu trebuie sa primeasca decat lapte matern in primele cateva saptamani, pana cand alaptarea este bine stabilita

Este dureroasa alaptarea?

Doar pentru ca alaptarea este cel mai natural mod de a hrani bebelusul, nu inseamna ca este intotdeauna cea mai usoara cale de a hrani copilul. Pentru unele femei alaptarea poate fi inconfortabila sau chiar dureroasa la inceput. Durerea este adesea un semn ca bebelusul nu este asezat corespunzator la san. Gura bebelusului ar trebui sa acopere o mare parte din areola ta (pielea inchisa la culoare din jurul sfarcurilor). Sfarcul sanului ar trebui sa fie in spate atunci cand este deja in gura bebelusului.

Daca alaptarea este dureroasa dupa ce bebelusul a tras deja de cateva ori, ar fi bine sa intrerupi alaptarea prin introducerea degetului mic intre gingiile bebelusului si mamelon. Incearca din nou pana cand vei gasi o pozitie mai putin dureroasa. Inainte sa parasesti spitalul ar fi bine sa te consulti cu echipa medicala pentru a te asigura ca alaptarea decurge in mod corect. Daca intampini probleme in procesul alaptarii cand ajungi acasa, poti apela la asistenta de la neonatologie, care poate sa it idea niste sfaturi utile.

Alaptarea in public poate fi o problema pentru unele femei, in timp ce altele nu au retineri. Daca te simti inconfortabila atunci cand trebuie sa alaptezi in public, poti avea mereu o paturica la tine cu care te acoperi atunci cand alaptezi, astfel incat poti sa iti pastrezi intimitatea in public.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Acum este momentul potrivit sa citesti despre cum vor fi primele saptamani dupa nasterea bebelusului. Probabil dupa nastere nu vei avea timpul necesar pentru citit si daca te pregatesti de acum, poti trece peste unele situatii cu mai putin stres.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *