Sarcina pe saptamani – Saptamana 34 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 34 de saptamani

Bebelusul are acum marimea unui pepene galben. Cantareste putin peste 2 kilograme (2,15 Kg) si are lungimea de aproape 46 de centimetri. Stratul de grasime care il inconjoara (cel care ajuta la reglarea temperaturii corpului dupa ce se naste) este in continua dezvoltare. Pielea este mai fina decat inainte. Sistemul nervos central se dezvolta si el, iar plamanii sunt si ei in continua dezvoltare. Daca pana acum ti-a fost frica de o nastere prematura, de acum poti sa te linistesti. Bebelusii nascuti intre 34 si 37 de saptamani sunt in general bine si nu au probleme de sanatate pe termnen lung. Poate ca au nevoie de o sedere scurta la sectia de neonatologie si se lupta cu niste probleme mici de sanatate, dar pe termen lung sanatatea lor este buna si nu vor intampina probleme.

Viata ta la 34 de saptamani de sarcina

In aceasta saptamana se poate instala din nou oboseala, desi nu va fi la nivelul celui din primul trimestru. Avand in vedere ca noptile nu mai sunt asa de linistite din cauza pozitiei inconfortabile, nu este iesit din comun sa apara oboseala. Acum este momentul sa iti economisesti energia si sa te odihnesti cand ai nevoie de cate o pauza. Daca ai stat mult timp intinsa sau asezata pe scaun, ar fi bine sa nu te ridici brusc. Se poate instala o scadere temporara a tensiunii arteriale atunci cand te ridici brusc, ceea ce te poate face sa te simti ametita.

Daca apar pete de culoarea rosie pe burta, coapse si fese,  este posibil sa suferi de afectiunea numita papule urticariene pruritice si plachete de sarcina, pe scurt PUPPP.

1 % din femeile gravide dezvolta aceasta afectiune, care este inofensiva, insa poate fi foarte incomoda. Daca te lupti cu aceasta problema, ar fi bine sa te consulti cu medicul tau. El poate sa iti ofere tratament pentru a te simti mai confortabil sau poti consulta un dermatolog, daca este necesar. Daca apar mancarimi pe tot corpul, aceasta problema poate semnala o problema hepatica.

Informatii privind operatia cezariana

Care sunt sansele mele de a avea o operatie cezariana?

In zilele noastre din ce in ce mai multe femei nasc prin cezariana. In anumite cazuri operatia cezariana este programata de viitoarea mamica. In alte cazuri se recurge la operatia cezariana in urma unor complicatii in timpul nasterii.

Cand am nevoie de o operatie cezariana?

O operatie cezariana neplanificata intervine atunci cand, din anumite motive se opreste dilatarea, bebelusul se opreste in jos pe canalul de nastere sau bataile inimii a bebelusului ar da motive de ingrijorare medicilor.

O operatie cezariana planificata se recomanda in urmatoarele cazuri:

  • daca ai avut o cezariana anterioara cu o incizie uterina verticala “clasica”. Daca incizia anterioara a fost orizontala in timpul operatiei, ai putea incerca la a doua nastere o nastere normala
  • daca ai avut o interventie chirurgicala uterina invaziva, cum ar fi o miomectomie (indepartarea chirurgicala a fibroamelor)
  • daca esti insarcinata cu mai mult de un copil (in cele mai multe cazuri o sarcina gemelara se termina cu o operatie cezariana)
  • daca bebelusul este foarte mare (o afectiune cunoscuta sub numele de macrosomie)
  • daca bebelusul se afla intr-un loc foarte neavantajos pentru nastere vaginala sau daca este intr-o pozitie transversala (in unele cazuri de sarcina gemelara primul copil este cu capul in jos, dar al doilea bebelus sta intr-o alta pozitie)
  • daca ai placenta previa (cand placenta creste in afara uterului si acopera colul uterin)
  • daca bebelusul are o boala sau o anomalie cunoscuta, care ar face o nastere vaginala riscanta
  • daca esti HIV pozitiv, iar testele de sange efectuate la sfarsitul sarcinii arata ca nasterea vaginala ar fi prea riscanta pentru bebelus

Ce se intampla in timpul operatiei cezariene?

De obicei partenerul are voie sa participe la aceasta operatie. Daca nu, echipa medicala va fi langa tine in timpul operatiei. Se va introduce un catater in corpul tau pentru a scurge urina in timpul procedurii si vei primi o injectie epidurala, care va amorti jumatatea inferioara a corpului, dar tu vei ramane treaza in timpul operatiei. Va fi pus ceva in fata ta, astfel incat sa nu poti urmari toata procedura si vei fi tinuta de vorba de echipa medicala.

Odata ce medicul ajunge la uter si face incizia finala, el o sa ridice bebelusul in aer inainte sa il predea pentru ingrijiri, asa si tu il vei putea vedea pentru prima data. In timp ce personalul medical va examina bebelusul, medicul va scoate placenta si va face cusaturile pentru a finaliza operatia.

Daca partenerul tau este in sala, el va putea sa tina bebelusul un pic in brate dupa examinare. Asa el ar putea sa se apropie si de tine, sa il vezi mai aproape, sau chiar sa il pupi. Daca nu este partenerul de fata, te poate ajuta si echipa medicala si il pot aseza pentru cateva momente pe pieptul tau bebelusul.

Inchiderea uterului si a abdomenului dureaza de obicei aproximativ 30 de minute. Cand operatia este finalizata, vei fi transportata in salonul de recuperare.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Inainte sa nasti ar fi recomandat sa faci un curs de prim ajutor. Vei invata diferite tehnici folositoare in anumite situatii de urgenta, care ar putea pune viata in pericol. De exemplu cum sa procedezi daca copilul se sufoca sau nu se misca, nu respira din cauza unei cazaturi, sau daca se ineaca cu ceva. Vei invata si masurile de prevenire a accidentelor si masurile de protectie. De obicei centrele de Crucea Rosie ofera astfel de cursuri.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *