Despre Halloween

Print Friendly, PDF & Email

Cand se trage linia intre toamna si iarna, intre viata si moarte, Halloween-ul este un moment de sarbatoare si de superstitie pentru multi.

Se crede, ca originile acestei sarbatori provin de la festivalul celtic al Samhainului, din lumea antica.

La acest festival oamenii au aprins focuri in aer liber si se costumau pentru a alunga fantomele.

In secolul VIII Papa Grigore al III-lea a desemnat ziua de 1 Noiembrie ziua, in care se onoreaza toti sfintii si martirii, Ziua Tuturor Sfintilor. Seara precedenta de 1 Noiembrie se numea “All Hallows`Eve”, adica Ajunul Tuturor Sfintilor si mai tarziu denumirea s-a transformat in Halloween.

De-a lungul timpului, Halloween-ul a evoluat intr-un eveniment bazat pe activitati pentru copii, cum ar fi de exemplul traditia “trick or treat” (“ne dati sau nu ne dati”). In foarte multe tari, atunci cand zilele devin mai scurte si noptile mai reci, oamenii continua sa primeasca sezonul rece cu festivitati, costume si dulciuri.

Originile antice

Celtii, care au trait in urma cu 2000 de ani in zona, care in prezent este alcatuita din Irlanda, nordul Frantei si Regatul Unit au sarbatorit anul nou de 1 Noiembrie. Aceasta zi a marcat sfarsitul verii, recolta si inceputul iernii, care era intunecoasa, lunga si rece.

Celtii credeau, ca in noaptea dinaintea noului an granita dintre lumea celor vii si celor morti devine neclara si ca in noaptea de 31 Octombrie fantomele mortilor reveneau pe pamant.

druid_medievalPrezenta spiritelor pe pamant ajutau druizii, preotii celtilor in a prezice viitorul. Pentru un popor dependent de o lume plina cu fantezii, aceste profetii au fost o sursa importanta de confort si directie in timpul unei ierni, care era lunga si intunecoasa.

Pentru a comemora acest eveniment important, druizii construiau focuri de tabara imense, care au devenit sacre si unde oamenii s-au adunat pentru a arde ca jertfe zeitatii celtice culturi si animale.

In timpul celebrarii festivalului Samhain celtii se imbracau in costume si si-au dorit unul altui noroc si stare de bine.

Focurile lor pe vatra, care au fost stinse mai devreme in acea seara, au fost reaprinse de la focul de tabara, foc sacru, care i-a protejat in timpul iernii, care urma sa vina.

In anul 43 d. Hr. Imperiul Roman a cucerit majoritatea teritoriului celtic. Pe parcursul celor patru sute de ani, in care romanii au condus tinuturile celtice, doua festivaluri de origine romana au fost combinate cu celebrarea traditionala celtica Samhain. Prima a fost Feralia, o zi de la sfarsitul lunii octombrie, cand romanii au comemorat in mod traditional trecerea in lumea mortilor. A doua a fost o zi pentru a onora Pomona, zeita romana a fructelor si a pomilor. Simbolul acestei sarbatori a fost marul Pomona. Incorporarea acestei sarbatori in Samhain explica aparitia jocului “Scufundarea merelor”. In acest joc se umple o vana sau un bazin mare cu apa si se pun mere in apa. Merele vor pluti la suprafata, iar jucatorii trebuie sa prinda marul cu dintii, fara ajutorul mainilor.

In data de 13 mai in anul 609 d.Hr. papa Bonifaciu al IV-lea a dedicat Phanteonului din Roma in onoarea tuturor martirilor crestini aceasta zi si astfel sarbatoarea catolica de ziua tuturor Martirilor a fost infiintata in biserica occidentala. Papa Grigore al III-lea a extins ulterior festivalul pentru a include toti sfintii precum si toti martirii. Astfel sarbatoarea din luna mai s-a mutat pe data de 13 noiembrie.

Pana in secolul al noualea influenta crestinismului s-a raspandit in tinuturile celtice si treptat ritualurile vechi si cele noi s-au amestecat.

In anul 1000 d.Hr. biserica a desemnat data de 1 noiembrie Ziua Tuturor Sufletelor, o zi in care se onoreaza cei care au murit. Se crede, ca biserica a incercat sa inlocuiasca festivalul celtic Samhain cu un alt festival, dar aceasta sarbatoare catolica a fost la fel sarbatorita, ca si cea veche, cu aprinderea focurilor, parade, costume ca sfanti, ingeri sau demoni. Incet-incet denumirea sarbatorii din “All-Hallows” s-a transformat in “All-Hallows Eve” si in cele din urma in “Halloween”.

Cum a ajuns Halloween in America

Sarbatoarea Halloweenului a fost extrem de limitata in coloniile din New England (o regiune din S.U.A.) din cauza sistemului rigid protestant, care era dominant in aceea zona. Halloween a fost mai mult sarbatorit in coloniile din sud. Fiind prezente diferite grupuri etnice europene, impreuna cu indienii americani pe acest continent incepe sa apara o versiune americana de “Halloween”.

Primele festivitati includ jocuri, evenimente publice organizate pentru a sarbatori recolta, vecinii se adunau si isi urau mult noroc si bogatii, dansau si cantau, sau spuneau povesti cu si despre fantome. Pana la mijlocul secolului al XIX-lea festivitatile anuale de toamna au fost comune, dar Halloweenul nu a fost inca sarbatorit peste tot in tara.

halloween_ne_dati_sau_nu_ne_datiIn a doua jumatate a secolului al XIX-lea in America a sosit un nou val de imigranti. Acesti noi imigranti, in special milioane de irlandezi, care fugeau de foamete din Irlanda din 1846, au ajutat la popularizarea Halloweenului la nivel national. Luand din traditiile irlandeze si engleze, americanii au inceput sa se imbrace in costume si sa umble din casa in casa, pentru a cere de mancare. Acest obicei s-a transformat azi in “trick-or-treat”, adica “ne dati sau nu ne dati”.

La sfarsitul anilor 1800 a existat o miscare in America, care a incercat sa transforme Halloween intr-un eveniment prietenos, in care vroiau ca vecinii sa se intalneasca, sa danseze si sa sarbatoreasca fara fantome si vrajitorii. Sarbatoarea a inceput sa se desfasoare ziua si includeau jocuri si costume festive. Parintii au fost incurajati de ziare si de liderii comunitatii sa nu cumpere lucruri inspaimantatoare de Halloween. Pe urma acestor eforturi Halloweenul a pierdut din conotatiile sale superstitioase.

Prin anii 1920-1930 Halloweenul a devenit o sarbatoare centrata pe comunitate, cu parade si petreceri. Au inceput sa apara insa si acte de vandalism prin preajma sarbatoarei in mai multe comunitati. Prin anii 1950 conducatorii oraselor au reusit sa minimalizeze vandalismul si sarbatoarea a inceput sa se indrepte catre tineri si copii. Petrecerile au fost mutate in salile de clasa sau acasa. A inceput sa reapara traditia “ne dati sau nu ne dati” si in acest timp familiile puteau oferi copiilor din cartier dulciuri. A inceput sa creasca o noua traditie americana. Astazi, americanii cheltuie anual aproximativ 6 miliarde de dolari de Halloween, fiind a doua cea mai mare sarbatoare comerciala din tara.

Superstitii legate de Halloween

Halloween a fost intotdeauna o sarbatoare plina de mister, magie si superstitie.

Mult timp in urma iarna era nesigura si infricosatoare pentru oameni. Aprovizionarea cu alimente pe timpul iernii era la un nivel scazut, iar zilele intunecoase de iarna erau pline cu griji constante. De Halloween oamenii credeau, ca pot intalni fantome iesind din casele lor. Pentru a nu fi recunoscuti, oamenii purtau masti atunci, cand isi paraseau casele dupa lasarea intunericului. Iar pentru a tine departe fantomele de casele lor, lasau in boluri alimente si apa in afara casei.

pisica_neagra_superstitiiOamenii evita si acum sa treaca strada, daca apare o pisica neagra , de teama sa nu le aduca ghinion. In Evul Mediu oamenii credeau ca vrajitoarele se pot transforma in pisici.

Obiceiul de a nu trece sub o scara provine din Egipt, unde triunghiul era considerat sacru.

De Halloween oamenii se feresc si mai mult si incearca sa nu sparga oglinzi. O oglinda sparta ar aduce 7 ani de ghinion.

Multe ritualuri de Halloween ajutau fetele tinere sa identifice viitorii lor soti. In Scotia de exemplu ghicitorii recomandau fetelor, sa scrie numele petitorilor pe cate o nuca si apoi sa arunce nuca in semineu. Daca nuca a explodat, insemna ca numele celui scris pe nuca era numele viitorului sot. (In unele versiuni ale acestei legende opusul era adevarat)

O alta superstitie era, daca o fata a mancat un amestec dulce facut din nuci, alune si nucsoara inainte de culcare, in noaptea de Halloween ea ar fi visat  viitorul ei sot.

Uneori fetele tinere aruncau cojile marului peste umerii lor, sperand ca o sa cada cojile in asa fel, incat sa arate initialele viitorului sot.

Unele fete incercau sa afle cate ceva despre viitorul sot cercetand galbenusuri de ou plutind intr-un bol cu apa.

Desigur, fie ca asteptam raspunsuri romantice sau incercam sa evitam 7 ani de ghinion, fiecare superstitie de Halloween se bazeaza pe bunavointa spiritelor, spirite a caror prezenta celtii o simteau foarte foarte adanc…

 

Posted on Categories povesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *