Despre Pamant pe intelesul copiilor

Print Friendly, PDF & Email

Ce este Pamantul?

Pamantul este globul pe care traim. Poate sa fie inalt, ca muntele sau mic, cat o gradina. Poate fi o pajiste cu iarba sau un desert uscat. Dar Pamantul este format peste tot din: sol, pietre si nisip. Daca vei privi in jurul tau, vei vedea toate astea.

Cum se poate folosi Pamantul?

Oamenii si animalele folosesc pamantul la construirea locuintelor. Pamantul mai poate sa ofere un adapost confortabil dedesubt pentru animale.

Fermierii cultiva legume si fructe pe pamant.

Ce sunt pietrele?

pietreScoarta Pamantului este alcatuita din niste substante numite minerale. Mineralele sunt formate din mai multe elemente. Uneori contin metale. Atunci cand se grupeaza, mineralele formeaza roci.

Pietrele se gasesc peste tot si pot avea diferite forme si culori. Unele stralucesc, altele sunt aspre, iar altele pot fi netede si placute la atingere.

Piatra este un material foarte bun pentru constructia caselor. Mai demult, oamenii construiau peretii unui castel din blocuri de pietre, fiindca piatra este grea si tare. De aceea castelurile sau constructiile facute din pietre sunt solide.

Ce este nisipul?

nisipNisipul este format din particule foarte mici de pietre sparte. Nisipul face parte din pamant.

Nisipul se gaseste pe plaje, in desert, dar si pe fundul oceanelor sau lacurilor.

Nisipul este moale si este atat de bine sa te joci cu el!

Exista un fel de nisip, care se foloseste la fabricarea sticlei. Se incalzeste pana se topeste si apoi se transforma in sticla. E uimitor, nu-i asa?

 

Ce este solul?

solulSolul este o parte importanta a pamantului. Solul este format din bucatele de roca si plante. Solul se foloseste la cultivarea legumelor si fructelor. Fara sol micutele plante nu au cum sa creasca. Solul ajuta planta sa creasca si ii ofera hrana si apa.

Exista un tip special de sol, care se numeste Argila. Oamenii folosesc argila ca sa faca vase.

Argila moale se modeleaza, apoi se baga intr-un cuptor fierbinte si va iesi vasul, gata pentru folosinta.

Unele caramizi, care se folosesc la constructia caselor sunt facute din argila. Altele se fac din noroi si paie. Paiele si noroiul sunt mai usor de gasit, asa ca oamenii folosesc mai des aceste metode pentru fabricarea caramizilor.

Unele termite ridica movile inalte de 6m pentru musuroaiele lor. Aproape cat o casa construita pentru oameni!

Din ce este alcatuita structura pamantului?

structura_pamantPamantul este o sfera bombata la ecuator si turtita la cei doi poli.

In centrul pamantului se afla nucleul. Aici, temperatura si presiunea sunt foarte mari. Vulcanii arunca la suprafata lava, care este masa incandescenta din interior.

Mantaua, care este urmatorul strat, este alcatuita din roci. Are o grosime de aproape 3000 km. Scoarta terestra este cel mai subtire si are doar 40 km grosime.

Ce sunt gheturile?

icebergLa Polul Sud si Polul Nord apa a inghetat si a devenit solida. Sunt cele mai friguroase locuri de pe Pamant.

Si totusi, traiesc aici vietuitoare adaptate la mediul vitreg, cum ar fi: pinguini, vulpi, ursi si foci. Camuflajul animalelor de aici este culoarea alba.

Ghetarii si Icebergurile sunt uneori la fel de mari ca muntii. Dar din cauza incalzirii globale, acestia au inceput sa se topeasca.

 

Ce stim despre apele de pe Pamant?

rauriMare parte a Pamantului este acoperita cu ape. Mai exact trei patrimi din suprafata Pamantului. Apele pot fi statatoare sau curgatoare. Ape statatoare sunt lacurile, oceanele, marile si apele curgatoare sunt izvoarele, raurile sau fluviile.

In apa traiesc multe specii de vietuitoare, unele la forme microscopice. Din apa a pornit viata pe Pamant. Apa este necesara pentru viata!

 

Ce sunt deserturile?

desertDeserturile sun zonele acoperite cu nisip. Aici ploua foarte putin. Totusi, exista animale si plante, care pot trai in desert.

Cactusul traieste in desert. Tulpina lui retine apa, asa supravietuieste pe pamantul uscat si fierbinte. Cactusul este tepos la atingere! Asa se apara de animale, care nu se pot infrupta din el in felul acesta.

Oamenii, care traiesc in desert, sunt de obicei crescatori de animale. Cresc camile, oi si capre. Ei calatoresc mereu, cautand locuri unde gasesc apa si mancare pentru animalele lor.

 

Ce sunt pajistile?

pajistePajistea este lata si plina de iarba. Multe animalute se gasesc pe pajiste. Soriceii si iepurasii se ascund in iarba inalta. Iar fluturasii si pasarelele zboara fericiti in jurul florilor.

Animalele au vizuine pe pajiste, unde se ascund. Ies doar sa caute hrana, dar inainte se asigura, ca nu este niciun pericol in jur.

Fanul este cultivat pe pajiste de unii fermieri. Fanul este hrana animalelor de casa.

 

Ce sunt padurile?

paduriUnde exista mai multi copaci la un loc, acolo se afla o padure. Padurile sunt mai multe feluri. O padure este plina de plante si de animale.

Pe munti gasim paduri de brazi si de molizi, dar si unele foioase, adica copaci cu frunze late, nu sub forma de ace. In aceste paduri putem sa ne intalnim cu un cerb carpatin sau cu un urs brun. In zonele mai inalte se gasesc caprele negre.

Oamenii folosesc lemnul in diferite industrii, sa isi construiasca case, mobile si sa faca hartie.

Cel mai bine ar fi, ca atunci, cand se taie un copac, sa se planteze mai multi copaci in locul lui. Astfel am avea paduri intotdeauna.

Ce sunt padurile tropicale?

padure_tropicalaIn aceea zona de pe pamant, unde vremea este foarte calduroasa, se gasesc padurile tropicale. Aceste paduri primesc in fiecare an 4000 de litri de ploaie pe metru patrat.

Aici gasim si multe specii de animale si de plante. Multe animale sunt cataratoare si traiesc in varfurile copacilor dintr-o padure tropicala. Maimutele-paianjen au maini si picioare lungi cu care se catara, si se ajuta chiar si cu coada sa se tine de copaci.

In padurile tropicale gasim multe fructe delicioase si plante medicinale importante.

Ce sunt muntii?

muntiMuntii sunt formati din diferite tipuri de sol si piatra. Sunt zone inalte de pe pamant si se gasesc peste tot in lume. Exista munti chiar si in fundul oceanelor.

Muntii ofera adapost multor animale. De exemplu caprele salbatice se catara pe stanci, iar pumele vaneaza alte animale. Vulturii zboara peste varfurile muntilor.

 

 

Ce sunt pesterile?

pesteraPesterile sunt niste gauri in pamant. Uneori pot fi foarte adanci iar in unele poti gasi si lacuri si cascade.

Turturii uriasi, care cresc din tavan si din podea intr-o pestera, se numesc stalagmite si stalactite. Acestea nu sunt insa din gheata, ci din piatra.

Pestera este un loc sigur, unde pot dormi anumite animale. Mai demult si oamenii au locuit in pesteri.

 

Ce comori gasim in pamant?

mineToata lumea stie ca aurul se gaseste sub pamant. Aurul este un metal pretios si este moale. Dupa ce este scos la suprafata, se prelucreaza si abia atunci poate fi modelat in bijuterii.

Pe langa aur sunt multe metale si minerale valoroase si importante, care se gasesc in adancurile pamantului.

Unele metale sunt folosite la fabricarea masinilor, a avioanelor, a barcilor sau a jucariilor.

 

Ce animale traiesc sub pamant?

cartitaMulte animale traiesc sub pamant. Cartita, de exemplu isi petrece cea mai mare parte din viata ei sub pamant. Cartitele sapa tunele lungi sub pamant. Labele din fata sunt formate pentru asa ceva. Aici gasesc si viermisori si gandaci, cu care se hranesc.

O pasare, care sapa o gaura in pamant, sigur isi va depune ouale aici. Pescarusii sunt pasari, care isi construiesc cuiburile in pamant. Cu ciocurile lor lungi reusesc sa sape in pamant. Fac tunele si cuiburi de-a lungul raurilor.

Unele specii de furnici isi construiesc musuroaiele sub pamant. Pe langa tuneluri, ele mai construiesc si camarute si incaperi speciale pentru pui.

Interesant:

– Anumitor animale le place sa faca baie in noroi. Noroiul le ajuta sa se racoreasca si tine la distanta insectele.

camila– Oamenii faceau vopsele din pietre colorate, pe care le spargeau si le amestecau cu apa.

– Camilele au picioare speciale, care le ajuta la mersul in nisip. Copitele lor late le impiedica sa se afunde.

– Sahara, care este cel mai mare desert din lume, se afla in Africa si se intinde pe mii de kilometri.

– Liliecii, bufnitele si unele specii de fluturi, pesti sau serpi sunt printre putinele animale, care pot trai in pesteri.

– Crabii si molustele sapa tunele sub nisip, cautand hrana.

everest– Nu toate deserturile sunt fierbinti. De exemplu, desertul Gobi este un desert rece. Aici este frig si uneori in deserturile reci ninge.

– Everestul este cel mai inalt varf din lume. Trece si de nori, atat de inalt este. Unii oameni au reusit sa cucereasca acest varf de munte.

– In padurile tropicale exista 100 de specii de copaci. Mai multe decat in orice alta padure din lume.

– In Australia se gaseste cea mai mare stanca din lume, care se numeste Stanca Ayers. Are 300 m inaltime si o latime de peste 8 km.

– Diamantele sunt cele mai tari pietre din lume. Diamantul nu se taie decat cu un alt diamant!

Posted on Categories povesti

Leave a Reply

Your email address will not be published.