Povestea Martisorului

Print Friendly, PDF & Email

Martisorul este o traditie veche sarbatorita peste tot in Romania in fiecare an de 1 Martie. Oamenii spun, ca purtand snurul impletit din fire albe si rosii se vor bucura de un an prosper si sanatos. Nu demult la sate oamenii de 1 Martie au agatat impletitura din firele albe si rosii la porti, la ferestre sau chiar pe cornurile bovinelor pentru a fi protejati de spiritele rele si de a invoca regenerarea naturii.

Martisorul este o traditie veche de 8000 de ani. Originile provin din Roma antica, unde Anul Nou a fost sarbatorit de 1 Martie. Zeul Marte, dupa care a fost numit Martie nu a fost doar zeul razboiului, ci si a agriculturii si contribuie la renasterea naturii in fiecare an cand soseste primavara. In aceasta perioada ca peste tot in lume, festivitatile de primavara au fost foarte diversificate si in zona noastra.

La inceput Martisorul a fost facut din pietre colorate in alb si in rosu. Aceasta pietricica a fost agatata de un lant si purtata de femei pana la inflorirea primului copac. Cand primul copac a inflorit, fetele agatau Martisorul de acest copac, sperand sa aiba un an norocos.

Intre timp Martisorul s-a transformat si a luat diferite forme. Este daruit femeilor in semn de respect, de admiratie si de prietenie.

Legenda Martisorului

Legenda Martisorului spune ca intr-o zi Soarele s-a transformat intr-un tanar frumos si a coborat pe Pamant. Ii placea sa danseze hora alaturi de oameni. Dorinta lui de a se distra alaturi de oameni insa l-a pus in pericol. Un zmeu care l-a urmarit, l-a rapit si l-a inchis intr-o inchisoare din castelul lui. Din acel moment peste tot s-a lasat iarna, totul s-a intunecat, pasarile nu mai cantau, animalele s-au ascuns si nu se mai auzea nici rasul vesel al copiilor.

ghiocei_buchetNimeni nu avea curajul sa se lupte cu zmeul pentru a elibera Soarele, pana cand un baiat tanar, fiul unor tarani a promis ca va incerca sa elibereze Soarele si sa aduca inapoi vara si veselia.

Lupta intre tanar si zmeu a fost una dura si grea, dar baiatul nu s-a lasat. Dupa cateva zile de lupta a reusit sa il invinga pe zmeu si a eliberat Soarele. Cand acesta s-a ridicat pe cer, totul a inceput sa revina la viata. Animalele au iesit din ascunzisurile lor, pasarile au inceput sa cante, iar copii alergau veseli afara. Prima floare, care a inceput sa iasa din zapada a fost Ghiocelul.

Tanarul insa a fost grav ranit in lupta, iar sangele lui care curgea din rani se amesteca cu zapada, care se topea. Din acel moment oamenii impletesc fire din ata alba si rosie, pentru a ne aminti mereu ce a facut tanarul curajos pentru noi si pentru a simboliza sosirea primaverii.

In zilele noastre Martisorul este purtat toata luna martie. Este o amuleta draguta, care simbolizeaza venirea primaverii si aduce noroc. Provenind dintr-o traditie veche din vremuri antice, Martisorul a devenit si simbolul Romaniei.

Posted on Categories povesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *