Primii pasi la copii – Generalitati

Print Friendly, PDF & Email

Primii pasi acum…sau mai tarziu?

Multi copii fac primii pasi undeva intre 9 si 12 luni, dar mersul propriu-zis poate sa apara pe la varsta de 14 sau 15 luni.

primii_pasi_singura_mic

Este perfect normal ca la aceasta varsta copii sa se tina tare de masuta de cafea sau alte obiecte solide de care se pot tine si sa nu vrea sa le dea drumul cand vine vorba de plecat din loc. Sa nu va speriati daca la varsta de 15 sau 16 luni copilul dumneavoastra inca nu merge, fiecare copil se dezvolta intr-un ritm unic. Dar daca doriti sa va linistiti, puteti sa va adresati medicului pediatru cu orice intrebare si el va poate ajuta cu sfaturi sau va poate oferi o parere din punct de vedere al unui specialist.

Sa ii oferiti copilului oportunitatea de a se misca singur, fara ajutor din partea dumneavoastra. Ca sa nu fie pericole pentru micut si sa puteti sa il incurajati cand incepe sa faca primii pasi, puteti sa rearanjati casa in asa fel, incat sa nu fie obstacole si pericole in jurul lui: colturi ascutite, cabluri, fata de masa pe care poate sa o traga in jos. In conditii de siguranta puteti sa il lasati sa se miste in voie prin casa.

bebe_mergand_cu_ajutor_mic

Se poate intampla ca micutul sa se simta mai in siguranta daca se poate tine de degetele dumneavoastra, sau daca merge cu mainile in aer sa il tineti de maini mergand in spatele lui. O jucarie pe care poate sa o impinga in fata lui il poate ajuta de asemenea, dar asigurati-va ca are baza sigura si lata si nu se loveste in ea.

Doua lucruri nu sunt recomandate de Academia Americana de Pediatrie: premergatorul (rotobil) si folosirea pantofilor adevarati in casa.

Cel mai bine este daca lasati copilul cu picioarele goale prin casa, sau puteti folosi in anotimpul rece sosete cu talpa de cauciuc (previne alunecarea) sau balerini din piele, cu talpa flexibila de piele, special creati pentru aceasta categorie de varsta.

pantofi_bebe_de_casa

Pantofii adevarati sunt pentru iesirile de afara, dar asigurati-va ca si acestia sunt potriviti si comozi pentru micutul dumneavoastra.

La aceasta varsta puteti sa va creati o lista de verificare, sa fiti pregatiti pentru eventualele intrebari din partea medicului pediatru la controlul de 12 luni.

–         Somnul: Cat de mult doarme copilul dumneavoastra noaptea si cat se odihneste ziua?

–         Alimentatie: Ce tipuri de alimente solide mananca copilul? Cum ati putea descrie pofta lui de mancare? Ce greutate are copilul dumneavoastra?

–         Dentitie: Cati dinti i-au aparut pana la aceasta varsta? La ce varsta i-au aparut primii dinti?

–         Dezvoltare: Merge bine in patru labe copilul dumneavostra?  Se trage in sus? A facut primii pasi sau merge bine fara sa se tina de ceva? Arata cu degetul catre obiecte sau persoane? Are contact vizual cu ceilalti si raspunde cand aude numele lui?

–         Vederea: Se uita crucis des copilul dumneavoastra? Se freaca des la ochi? Are tendinta de a tine jucarii si carti aproape de fata lui?

–         Auzul: Se intoarce copilul dumneavoastra catre sunete?

–         Vorbitul: Imita copilul dumneavoastra sunete sau spune cuvinte?

Pe aceasta lista  puteti adauga si alte intrebari, nelamuriri la care va poate raspunde specialistul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *