Sarcina pe saptamani – Fertilizarea si primele doua saptamani

Print Friendly, PDF & Email

Cum se va dezvolta copilul tau

Te gandesti la un copilas sau cum ar fi sa devii mamica? Momentul potrivit pentru a indeplini aceste ganduri ar fi atunci, cand in corpul tau s-a dezvoltat un ovul, care daca este fertilizat de spermatozoizii partenerului tau, in mod normal peste cateva luni devine viitorul tau copilas.

Inainte cu o saptamana, cresterea hormonilor de estrogen si progesteron au pregatit corpul pentru a tine un potential ovul fertilizat. In acelasi timp, in ovare, ovulele au fost impinse in saci plini cu lichid, numiti foliculi.

Aproximativ in ziua 14 a unui ciclu de 28 de zile, una dintre ovule erupe din folicul si este impinsa de ovare in uter. In urmatoarele 12 pana la 24 de ore ovulul va fi fecundat in cazul, in care unul dintre cele 250 de milioane de spermatozoizi reuseste sa ajunga prin colul uterin pana in trompa uterina si sa penetreze ovulul. Aceasta calatorie lunga si dificila nu supravietuiesc toti spermatozoizii, doar cateva sute, iar la final doar unul poate avea succes.

In urmatoarele 10 pana la 30 de ore, nucleul spermatozoidului va fuziona cu ovulul si aceasta combinatie va fi materialul genetic al copilului. Daca spermatozoidul poarta un cromozom Y, copilul va fi baiat. Daca poarta cromozom X, va fi fetita.

morulaDin tubul uterin ovulul fecundat (care acum se numeste zigot) ajunge in uter in trei sau patru zile si intre timp se va imparti in 16 celule identice. Odata ce intra in uter, zigotul se transforma in morula. Cand a ajuns in uter, morula incepe sa se prinda de peretii pregatiti a uterului, continuand sa creasca si sa se transforme.

Celulule din interior alcatuiesc embrionul in sine, cavitatea umpluta cu lichid va deveni sacul amniotic, iar partea externa a celulei va deveni placenta. Placenta ofera oxigen si substantele nutritive copilului si transporta deseurile departe.

Fiecare copil are un ritm diferit de dezvoltare. Acest ritm de dezvoltare difera chiar si in uter.

Modul in care se va schimba viata viitoarei mamici

Ca sa ai un rezultat pozitiv la un test de sarcina, va trebui sa astepti cel putin doua saptamani de la conceptie.

test_sarcinaCei mai multi copii se nasc la 38 de saptamani dupa ce ovulul a fost fertilizat, insa este foarte greu de identificat, cand a fost momentul in care fertilizarea s-a produs. Din aceasta cauza, medicii calculeaza data scadenta prin numararea a 40 de saptamani de la prima zi a ultimei perioade de menstruatie.

Inainte sa ramai gravida, ar fi bine sa iti consulti medicul, pentru a te asigura ca organismul tau este in cea mai buna forma pentru a purta un copil timp de aproximativ 9 luni. Daca esti fumatoare, ar trebui sa renunti la fumat, daca ai obiceiul sa bei alcool, sa renunti la bauturi alcoolice sau daca este cazul, sa renunti la anumite medicamente, daca este necesar.

Medicul tau iti va oferi toate sfaturile necesare si iti va prescrie multivitamine, pe care ar trebui sa le iei in fiecare zi. Aceste multivitamine contin acid folic, care reduce riscul de malformatii congenitale la copii.