Sarcina pe saptamani – Saptamana 11 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum creste bebelusul

Bebelusul are deja peste 1 cm lungime si are aproximativ lungimea unei smochine. Va fi capabil in curand sa deschida si sa inchida pumnii, sub gingii apar ca niste mugurei dintisorii si unele dintre oase incep sa fie mai solide.

Bebelusul deja incepe de acum sa se intinda si sa loveasca, dar miscarile sunt inca atat de usoare, incat arata doar ca un val de apa. Aceste miscari vor deveni din ce in ce mai frecvente pe masura ce corpul bebelusului creste. Mama inca nu simte miscarile bebelusului, abia peste o luna sau doua va simti primele miscari cu adevarat.

Cum se schimba viata ta

Majoritatea femeilor sunt mai energice in aceasta perioada. Din pacate raul de dimineata poate sa ia o forma si mai grava in aceasta perioada. Unele femei sufera si de constipatie (din cauza modificarilor hormonale, care pot incetini digestia). Alte femei pot suferi de arsuri la stomac (tot din cauza hormonilor, relaxand supapa dintre stomac si esofag).

Daca va luptati cu raul de dimineata si nu ati luat inca in greutate, nu trebuie sa va faceti griji. Daca ati avut o greutate sanatoasa inainte de sarcina, expertii sunt de parere ca intre 1 kg si 5 kg puteti lua in primul trimestru de sarcina.

Daca din cauza raului de dimineata nu ati reusit sa duceti o dieta echilibrata si sanatoasa, nu va faceti griji. Apetitul se va intoarce in curand si o sa reusiti sa va hraniti echilibrat.

Ce alimente sunt sigure in timpul sarcinii

Desi exista anumite alimente, care prezinta un risc potential pentru bebelus, marea majoritatea alimentelor sunt sigure si riscul de a dezvolta complicatii in timpul sarcinii legate de consumul de alimente este foarte scazut.

Alimente ce ar putea fi periculoase in timpul sarcinii sunt cele care pot contine bacterii sau paraziti, care va pot imbolnavi. Ar trebui sa evitati consumul carnii nepreparate, peste nepreparat, dulciuri, oua crude sau alimente care contin oua crude, branza moale nepasteurizata. Salamurile, somonul afumat, pasta de carne sau sunca, daca nu au fost incalzite pana la fierbere, nu ar trebui consumate.

Inainte sa consumati orice tip de salata sau fructe, sa va asigurati ca au fost foarte bine spalate si nu au fost tinute mai multe de doua ore.

Unele tipuri de fructe de mare sau peste sunt pline cu mercur, ceea ce poate dauna creierului in curs de dezvoltare a bebelusului. Evitati sa consumati in timpul sarcinii carne de rechin, peste-spada, macrou si ton sa consumati cat mai putin.

Pe de alta parte consumul de peste poate aduce beneficii organismului, carnea de peste fiind bogata in proteine si acizi grasi Omega-3. Incercati sa consumati peste cu cel mai scazut nivel de mercur sau alte substante toxice. Somonul, pastravul sau crevetii contin  de obicei o cantitate mica de substante toxice.

Ce bauturi trebuie evitate in timpul sarcinii

Alcoolul este principal bautura, ce trebuie evitata in timpul sarcinii. Trece repede cu fluxul de sange in organismul bebelusului si chiar numai o singura bautura pe zi creste riscul complicatiilor. Nu exista o cantitate sigura de alcool cunoscut in timpul sarcinii, deci indicat este sa evitati complet consumarea alcoolului in aceasta perioada.

Cofeina daca o consumati cu moderatie, este permisa in timpul sarcinii. Dupa multi ani de controverse, majoritatea cercetatorilor au ajuns la concluzia, ca o cantitate mica (dub 300 mg pe zi) nu va afecta bebelusul. In schimb, daca consumati 2 sau 3 cesti de cafea pe zi (sau o cana mare), ar putea avea efecte negative asupra bebelusului. Daca nu este foarte greu, cel mai bine ar fi ca in aceasta perioada sa renuntati la consumul de cofeina. Sa nu uitati, cofeina se poate ascunde si in alte alimente, cum ar fi ciocolata, anumite ceaiuri, cola sau alte bauturi racoritoare.

Cum sa evitati intoxicatiile alimentare in timpul sarcinii

– orice fel de carne trebuie foarte bine preparata termic, pana cand nu mai are culoarea roz

– daca consumati resturi de mancare, sa nu fie mai vechi de 2 ore si sa le reincalziti pana la fierbere

– sa depozitati carnea fiarta separat de alte alimente

– toate fructele si legumele trebuie mereu foarte bine spalate inante sa le consumati

– sa va spalati des pe maini cu apa si sapun

– ustensilele de bucatarie sau mainile, care au venit in contact cu carnea nepreparata trebuie mereu spalate inainte sa va atingeti de alte produse alimentare

– daca ati cumparat produse gata pentru consum, sa le consumati cat mai curand posibil, mai ales dupa ce ati deschis pachetul, chiar daca acesta inca nu a ajuns la termenul de expirare. Termenul de expirare se refera de obicei la pachetele nedeschise.

Socializare prin contact cu alte mame

Femeile care au trecut deja prin sarcina si nastere, au  experienta necesara, de a va sfatui daca aveti intrebari si de a intelege foarte bine toate trairile din timpul sarcinii. Unele femei se apropie si mai mult de propria mama in timpul sarcinii.

Daca gasiti persoanele potrivite cu cine sa stati de vorba, sa va bucurati de prezenta lor si sa povestiti tot prin ce treceti in aceasta perioada frumoasa.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *