Sarcina pe saptamani – Saptamana 12 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

Cea mai semnificativa evolutie din aceasta saptamana este dezvoltarea reflexelor. Degetele bebelusului vor incepe in curand sa se inchida si sa se deschida, degetele de la picioare se vor indoi, muschii ochilor se intaresc, iar gurita incepe sa se miste.

Intestinele sale, care s-au dezvoltat foarte rapid vor incepe sa se miste in cavitatea abdominala, iar de acum si rinichii vor incepe sa excrete urina in vezica.

Celulele nervoase se inmultesc foarte repede, iar sinapsele se formeaza rapid in creierul bebelusului. Fata bebelusului are deja o infatisare foarte umana: ochii s-au mutat din lateral in fata si urechile sunt acolo, unde este locul lor. Bebelusul are acum peste 5 cm lungime si cantereste aproximativ 14 grame.

Cum se schimba viata ta

Uterul a crescut foarte mult, chiar si medicul ginecolog poate simti varful acestuia la un control medical, acesta aflandu-se deasupra osului pubian. Este posibil sa schimbati hainele in aceasta perioada si sa purtati deja haine pentru gravide, mai ales daca nu este prima sarcina. Talia incepe sa se ingroase si va veti simti mai bine in haine care nu va strang.

Din cauza acidului din stomac, puteti sa simtiti uneori arsuri, care se pot extinde adesea pana la partea inferioara a sanului sau pana la partea ineferioara a gatului. Arsurile se pot simti si la baza pieptului, iar daca la prima sarcina aceste arsuri au fost prezente, la a doua se poate observa o agravare a simptomelor.

In timpul sarcinii placenta produce foarte mult progesteron, care relaxeaza supapa dintre esofag si stomac. Acidul gastric poate sa ajunga sus, mai ales in pozitie culcata si asta provoaca senzatia de arsura. La unele femei senzatiile de arsuri apar abia la sfarsitul sarcinii, cand uterul in crestere incepe sa apese pe stomac.

Ce se poate intampla cu corpul meu in aceasta perioada

Secretiile vaginale in timpul sarcinii

Nu va faceti griji daca aveti mai multe secretii vaginale decat de obicei, acest lucru apare frecvent in timpul sarcinii. Din cauza nivelului crescut de estrogen si a fluxului sanguin mai mare in zona vaginala apare leucoreea, o substanta laptoasa, care poate fi cu miros sau fara. Aceasta secretie este compusa din secretii din cervix si vagin, celule vechi de pe peretii vaginului si flora bacteriana normala din vagin.

Cand trebuie sa ajung la un control medical?

Daca secretiile vaginale sunt clare, subtiri sau au forma de mucus, trebuie sa va asigurati ca nu este lichid amniotic. Medicul dumneavoastra va poate clarifica in acest sens.

Daca prezentati una dintre urmatoarele simptome, neparat sa ajungeti la un control medical:

– daca nu sunteti inca in saptamana 37 de sarcina si observati o schimbare in secretiile vaginale (compozitia devine apoasa, mucoasa sau cu sange) – poate fi un semn de nastere prematura

– daca aveti mancarimi, dureri sau arsuri la urinare sau la contact sexual, ar putea semnala o infectie vaginala micotica . Si in acest caz trebuie sa va contactati medicul

– daca scurgerile vaginale au un miros urat, aceste simptome ar putea semnala o infectie vaginala bacteriana

– daca scurgerile vaginale isi schimba culoarea si devine verde, galben, gri este posibil sa aveti infectii vaginale ce se transmit prin cale sexuala

Daca presupuneti ca aveti o infectie, nu incercati sa va tratati acasa cu medicamente fara prescriptie medicala. Simptomele nu sunt intotdeauna usor de diferentiat, iar tratamentul difera de la un caz la altul. Unele medicamente sunt interzise in timpul sarcinii.

Planuri financiare

Acum ar fi momentulpotrivit sa discutati cu partenerul dumneavoastra despre cheltuielile noi, care intervin in viata dumneavoastra. Hainele, scutecele, mancarea, jucariile bebelusului sunt unele din lista cheltuielilor noi. Daca reusiti sa va planuiti bine bugetul, nu va veti confrunta cu probleme financiare nici dupa nasterea bebelusului.