Sarcina pe saptamani – Saptamana 14 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum creste bebelusul

Din aceasta saptamana bebelusul se poate incrunta, poate privi, se ghemuieste, pipaie cu manutele si eventual poate sa isi suga degetul mare. Creierul are o activitate intensa, muschii faciali sunt foarte activi, expresiile faciale fiind foarte variate. Rinichii produc urina pe care o elibereaza in lichidul amniotic. Acest proces va tine pana la nastere. In aceasta perioada bebelusul creste mult, masurand aproximativ 3 cm, cat ar fi marimea unei lamai si cantareste 156 de grame.

Acum corpul creste mai repede decat capul, iar pana la sfarsitul acestei saptamani bratele lui vor creste atat, cat sa ajunga la o marime proportionala cu restul corpului. Picioarele inca mai au de crescut sa ajunga la lungimea potrivita.

Bebelusul dezvolta acum un puf foarte fin. Acest puf ii va acoperi corpul si se numeste lanugo. Ficatul incepe sa intre in functiune si produce bila, iar splina incepe sa contribuie la producerea celulelor rosii din sange. Desi inca nu se pot simti loviturile, manutele si piciorusele sunt acum mai flexibile si mai active.

Cum se schimba viata ta

Incepand cu aceasta saptamana ati intrat in al doilea trimestru de sarcina. Este posibil ca acum sa va simtiti mai energica, sanii sa fie mai putin sensibili, iar stresul poate sa ajunga la un nivel minim.

Suprafata uterului este putin peste osul pubian, care poate fi suficient sa impinga burta si sa incepeti sa aveti forma unei femei gravide. Dovada clara ca in burta creste bebelusul poate fi emotionant si pentru partenerul dumneavoastra. Puteti acum planifica ziua in care va veni bebelusul pe lume. Este normal sa va ingrijorati si sa va fie frica de ceea ce va asteapta, dar incercati sa va concentrati asupra ingrijirii bebelusului si sa aveti incredere ca sunteti pregatiti pentru schimbarile care vor interveni in viata dumneavoastra.

Cand stiu ce sex are bebelusul meu?

Datorita aparatelor moderne in zilele noastre parintii afla repede sexul copilului. Dar unii parinti nu vor sa stie acest lucru pana in momentul nasterii si se bucura de surpriza pana in ziua cea mare.

Un sondaj desfasurat arat ca doar 64 % dintre mame doresc sa afle sexul copilului, in timp ce 36% prefera sa astepte pana in momentul nasterii.

Daca doriti sa nu aflati sexul copilului inainte de nastere, va trebui sa comunicati acest lucru personalului de la cabinetul medical, sa nu furnizeze date importante din greseala in timpul unui examen medical.

Beneficiile care ar putea sa va ajute pe parcursul sarcinii pana la nastere:

– multe femei declara ca simt o legatura mai adanca cu bebelusul odata ce au aflat sexul copilului;

– aveti mai mult timp la dispozitie sa strangeti numele potrivit pentru bebelus;

– puteti alege hainele sau articolele de toaleta potrivite pentru bebelus

Beneficiile asteptarii:

– alegerea de a astepta pana in momentul nasterii aduce si o surpriza foarte mare, care ar putea fi de nepretuit pentru unii parinti;

– daca preferati haine si alte articole neutre pentru bebelusi, ar fi de preferat ca nimeni din jur sa nu stie sexul copilului

Activitati recomandate in aceasta perioada

Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa gasiti o clasa cu exercitii prenatale. Daca nu ati cautat inca, acum este momentul portivit pentru a incepe un antrenament regulat. Alaturati-va la o clasa care va motiveaza sa ramaneti pe perioada sarcinii. Aceste ore de exercitii prenatale va pot oferi o modalitate minunata de a lega prietenii cu alte femei insarcinate. Unele exercitii pot include exercitii in apa, yoga prenatala sau Pilates, o plimbare in grup sau poate fi o clasa de dans destinata femeilor insarcinate.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *