Sarcina pe saptamani – Saptamana 26 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Bebelusul la 26 de saptamani

Reteaua de nervi din urechile bebelusului este mai bine dezvoltata si mai sensibila acum ca inainte. Bebelusul poate acum sa auda atat vocea ta, cat si a partenerului tau sau a altor persoane cu care porti o discutie. Bebelusul la inhalare inghite cantitati mici de lichid amniotic, iar la expirare o scoate. Acest exercitiu este esential pentru dezvoltarea plamanilor si va ajuta bebelusul la prima respiratie dupa nastere. Acum cantereste aproximativ 755 de grame si masoara in jur de 34 de centimetri. Daca ai un baietel, testiculele ar trebui in curand sa coboare in scrot, un proces, ce va dura  aproximativ doua pana la trei luni.

Viata ta la 26 de saptamani de sarcina

Chiar daca incep sa se aglomereze activitatile in jurul casei, ar trebui sa tii in continuare o dieta adecvata cu un program de odihna adecvat.

Incearca sa eviti situatiile de stres. In aceasta perioada tensiunea arteriala poate creste usor, desi este probabil mai mica decat cum a fost inainte de a ramane insarcinata. De obicei tensiunea arteriala scade pana la sfarsitul primului trimestru si tinde sa ramana la acest nivel scazut pana in 22-24 de saptamani de sarcina.

Preeclampsia – este o afectiune grava caracterizata prin hipertensiune arteriala – apare cel mai des dupa saptamana 37 de sarcina, dar se poate intampla si mai devreme. Din aceasta cauza este foarte important sa fi atenta la semnele de avertizare. Sa iei legatura cu medicul tau daca apar umflaturi pe fata sau in jurul ochilor, mai mult decat o umflare usoara a mainilor, umflarea excesiva sau brusca a picioarelor sau gleznelor sau cresterea rapida in greutate (de la 1 la 2 kilograme pe saptamana). Cu preeclampsia severa poti prezenta si alte simptome. Informeaza-ti medicul imediat daca ai dureri severe si persistente de cap, probleme de vedere  (vedere duba sau incetosata, daca apar pete sau lumini intermitente in fata ochilor, sensibilitate la lumina sau pierderea temporara a vederii), durere intensa sau sensibilitate in abdomenul superior sau varsaturi.

Daca in ultima vreme simti o durere de spate in partea inferioara si ca nu mai ai stabilitate, este din cauza cresterii uterului care schimba centrul de greutate, iti intinde si iti slabeste muschii abdominali si este posibil sa atinga si un nerv. Modificarile hormonale care slabesc articulatiile si ligamentele iar joaca un rol important in aceasta problema. Pe langa toate aceste schimbari greutatea suplimentara inseamna mai multa munca pentru muschi si creste presiunea asupra articulatiilor. Mersul si statul lung in picioare, precum si indoirea si ridicarea iar pot afecta spatele.

O baie calda sau o compresa calda ar putea sa ajute. Unele femei totusi simt o usurare, daca in loc de comprese calde folosesc comprese reci. Incearca sa eviti activitatile care necesita prea multa indoire si rasucire in acelasi timp si sa iti mentii o pozitie buna in timpul zilei. Pauzele frecvente sunt bine venite pentru picioare.

 

Efectuarea unui plan de nastere

Daca iti pregatesti din timp un plan cum ai dori sa nasti, te poate ajuta sa te pregatesti si emotional pentru acest moment unic din viata ta. Medicul tau te poate ajuta in creearea acestui plan. Nu trebuie sa uiti insa, ca nasterea poate fi imprevizibila si va trebui sa ramai flexibila in cazul in care apar evenimente care pot modifica planul prevazut.

Daca vei utiliza planul de nastere ca un instrument educativ pentru a afla mai multe despre optiunile din timpul travaliului si a nasterii, este numai spre binele tau. Dar sa ramai flexibila pentru orice modificare care poate interveni pe parcurs si poate face ca lucrurile sa iasa altfel, decat cum a fost prevazut in planul tau.

54% din femei dintr-un sondaj efectuat au recunoscut ca planul lor de nastere a devenit irelevant cand au inceput durerile nasterii. Pe de alta parte, cealalta parte a femeilor, mai precis 46% din aceste femei au raspuns ca planurile de nastere le-au ajutat sa creeze nasterea dorita.

Ce poate fi inclus intr-un astfel de plan de nastere?

  • De exemplu, daca doresti sa ai o nastere cat mai naturala si nu soliciti medicamente pentru ameliorarea durerii, poti sa comunici asta la spital. La fel si cu interventia chirurgicala, poti sa soliciti sa fie folosita chiar numai in cazul in care este nevoie. Daca doresti totusi o injectie epidurala, care te ajuta la ameliorarea durerilor, poti solicita si asta
  • Daca doresti ca nasterea sa fie cat mai privata, poti intreba spitalul ce conditii poate sa iti ofere din acest punct de vedere; daca nu doresti ca studentii sau rezidentii medicali sa participe la nastere, poti sa treci si aceasta dorinta pe lista ta
  • Daca doresti ca momentul sa fie inregistrat, poti sa te gandesti la prezenta unei camere video in sala de nastere
  • Poti discuta cu partenerul tau, daca dupa nastere ar dori sa taie cordonul ombilical, sau daca doreste de fapt sa fie prezent in sala de nastere

Activitati recomandate in aceasta perioada

Acum ar fi momentul sa discuti cu partenerul tau despre decizii majore, care vor aparea dupa nastere. De exemplu, daca este baiat cum procedati cu circumcizia, cum se va desfasura botezul, cine va ramane acasa o perioada de timp cu copilul sau isi va asuma doar o jumatate de norma la locul de munca, cum veti proceda cu vaccinarile copilului.

Orice parere ati avea, este bine sa discutati deschis despre orice si sa ajungeti la o intelegere comuna, pentru a evite certurile care ar putea aparea in anumite situatii, cu care inainte de a deveni parinti nu v-ati intalnit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *