Sarcina pe saptamani – Saptamana 4 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum creste bebelusul

In a patra saptamana incepe perioada embrionara pentru micutul tau. De acum pana la saptamana a zecea incep sa se dezvolte toate organele bebelusului, unele dintre ele chiar incep sa functioneze. Aceasta perioada este foarte importanta pentru dezvoltarea bebelusului, este foarte vulnerabil si orice factor care are influenta asupra lui are un rol important. Embrionul este acum de marimea unei seminte de mac si este alcatuit din doua straturi. Din aceste doua straturi se vor dezvolta organele lui. Si placenta primitiva este formata acum din doua straturi. In tunelul din mucoasa uterului se formeaza spatii, unde poate curge sangele. In asa fel substantele nutritive si oxigenul ajung la bebelus si il ajuta in crestere si in dezvoltare.

sarcina_saptamana_4_embrion_umanBebelusul se afla acum in sacul amniotic. In sacul amniotic se afla si lichidul amniotic, care il inconjoara in timp ce creste si il protejeaza si sacul vitelin, care produce celulele rosii din sangele bebelusului si ajuta la livrarea nutrientilor, pana cand se dezvolta placenta si poate sa preia aceasta functiune.

Modul in care se schimba viata ta

Candva in aceasta saptamana poti sa verifici daca esti intr-adevar gravida. Pentru un rezultat sigur ar fi bine sa astepti cateva zile sau chiar o saptamana dupa ziua in care trebuia sa apara menstruatia.

Daca ti-ai cumparat un test de sarcina si rezultatul este pozitiv, ar fi indicat sa iti faci o programare la un medic ginecolog. Daca nu sunt probleme, nu suferi de nici o afectiune medicala, urmatoarea vizita la medicul ginecolog va fi programata abia cand sarcina ajunge in saptamana a opta.

Daca esti sub tratament medicamentos, acum trebuie sa intrebi daca poti continua sau nu tratamentul.

Ar fi indicat sa incepi sa iei vitamine prenatale sau alte vitamine, care contin cel putin 400 micrograme de acid folic. Unele femei au nevoie de o doza mai mare de acid folic, asa ca ar fi recomandat sa te consulti cu medicul tau in privinta vitaminelor prenatale.

sarcina_saptamana_4_dietaVersiunile primare ale placentei si cordonului ombilical functioneaza deja, asa ca ai mare grija ce consumi in aceasta perioada si asigura-te ca este bine pentru amandoi.

In cazul in care rezultatul testului de sarcina este negativ si menstruatia a intarziat, mai asteapta 4 saptamani si repeta testul. Multe teste de sarcina din urina nu sunt suficient de dezvoltate pentru a detecta o sarcina la 4 saptamani.

Daca dupa 1 an de incercari nu esti insarcinata, sau dupa 6 luni daca ai peste 35 de ani, ar trebui sa discuti cu medicul tau pentru a identifica cauzele posibile.

Testele de sarcina

Testele de sarcina iti arata daca esti sau nu gravida prin detectarea prezentei unui hormon numit gonadotropina corionica umana (hCG) in urina. Cum se foloseste testul de sarcina corect?

sarcina_saptamana_4_teste_sarcinaCel mai bine ar fi, ca dupa ziua in care trebuia sa apara menstruatia sa astepti cateva zile. Multe femei inca nu au suficient hormon in urina, pentru a fi detectata sarcina la acest fel de test de sarcina. Citeste cu atentie instructiunile si asigura-te ca nu este deteriorat sau expirat. Pentru un rezultat mai sigur testul se face la prima urinare dimineata, atunci cand urina este cea mai concentrata. Poate dura uneori si 10 minute pana apare rezultatul.

In cazul in care rezultatul este negativ, mai poti repeta testul peste o saptamana. Nu inseamna neaparat ca nu esti gravida, daca primul rezultat este negativ.

Daca rezultatul este pozitiv, sansele sa fi gravida sunt foarte mari.

Pentru siguranta, dupa ce ai facut testul asteapta 10 minute, chiar daca pe coperta scrie ca timpul de asteptare este de 5 minute.

Dupa ce testul de sarcina arata un rezultat pozitiv, pentru orice intrebare legata de sarcina, de stilul de viata, de dezvoltarea embrionului adreseaza-te medicului ginecolog.

Legatura buna intre medic si viitoarea mamica este foarte importanta, avand in vedere ca poti avea multe intrebari despre bebelusul tau, care este in dezvoltare si despre noua ta viata.