Sarcina pe saptamani – Saptamana 6 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum creste copilul

In aceasta saptamana se intampla cateva evenimente importante: incepe sa se contureze nasul, gura si urechile. In uter se vede acum un cap supradimensionat si ceva pete intunecate, in care ochii si narile incep sa se formeze. Urechile sunt marcate de mici depresiuni pe partile laterale ale capului, iar bratele si picioarele apar ca niste muguri proeminente. Inima bebelusului bate de la 100 la 160 de ori pe minut – aproape de doua ori mai rapid, decat inima unui om matur si sangele incepe sa curga prin corpul lui. In interior a aparut deja tesutul, care va da nastere la plamani. Glanda pituitara se formeaza la fel ca restul creierului, muschilor si oaselor. Bebelusul are un sfert de centimetru lungime.

Cum se schimba viata ta                                            

In aceasta perioada s-ar putea sa se modifice un pic starea psihica. Emotiile sunt influentate de hormonii care fluctueaza in corp.

La inceputul sarcinii apar destul de des pete de sange pe chiloti sau chiar o mica sangerare, afectand pana la un sfert dintre femeile gravide. Cel mai bine ar fi, ca in aceasta situatie sa va adresati medicului ginecolog. Uneori aceste sangerari pot semnala un avort spontan sau o sarcina extrauterina.

Sansa de a avea gemeni

6_saptmani_sarcinaDaca in familie sunt deja gemeni, aveti sanse mai mari sa aveti si dumneavoastra gemeni. De asemenea, daca ati trecut prin tratamente de fertilitate, sansa de a avea gemeni creste. Dar orice femeie poate avea gemeni, nu trebuie sa se intample neaparat sa treceti prin tratament de fertilizare.

Ce sanse sunt sa aiba cineva gemeni?

– aproximativ 3 % din nasteri sunt nasteri cu gemeni. Sansele insa de a avea gemeni sunt foarte mici fara asistenta medicala. O nastere cu tripleti sau multipleti se intampla doar la 1 din 565 de cazuri.

– gemeni identici se nasc aproximativ 1 din 250 de cazuri. De obicei este intamplator ca oul fertilizat sa se imparta in doua jumatati.

– odata ce ati avut deja o sarcina multipla, probabilitatea de a avea inca o data gemeni este mai mare

– daca mama vine dintr-o familie unde au existat gemeni, este posibil ca ea sau urmasii sa aiba sarcini multiple, dar istoria partenerului nu afecteaza sansele de a avea gemeni

– din cauza modificarilor hormonale intervenite pe parcursul anilor, varsta mai inaintata iar pare sa afecteze sansele de a avea gemeni

– s-a constatat ca in familiile afro-americane cazurile in care se nasc gemeni sunt mai frecvente, decat la familiile de hispanici sau asiatici

6_saptamani_gemeniIn zilele noastre deja se stie din primul trimestru, daca o femeie va avea gemeni sau doar un singur copil. Se fac teste cu ultrasunete intre saptamanile 11 si 13, dar daca ati optat pentru un tratament de fertilizare, cu siguranta se va fa face testul cu ultrasunete in primele opt saptamani pentru a numara embrionii care s-au implantat. Ecografia nu este sigura la descoperirea sarcinilor multiple, mai ales intre saptamanile 6 si 8.

In timpul sarcinii este foarte important sa renuntati la alimente si bauturi care sunt nesigure si ar putea sa va faca rau sau sa faca rau copilului.

Posted on Categories sarcina

Leave a Reply

Your email address will not be published.