Sarcina pe saptamani – Saptamana 9 de sarcina

Print Friendly, PDF & Email

Cum creste bebelusul

Bebelusul are acum o lungime de aproximativ un centimetru, este de marimea unui strugure. Incepe sa ia forma de om din ce in ce mai mult. Elementele importante ale corpului deja au inceput sa ia forma finala, desi vor mai trece prin unele schimbari finale in lunile urmatoare. O alta schimbare majora in aceasta perioada este ca inima bebelusului se imparte in patru camere si incep sa se formeze si supapele, la fel ca si dintisorii. “Coada” embrionara a disparut de tot. Organele, muschii si nervii bebelusului se dezvolta cu o mare viteza. Ochii sunt deja formati pe deplin, dar pleoapele sunt inchise si nu se vor deschide decat dupa 27 de saptamani. Urechile arata ca niste mici lingurite iar gura, nasul si narile acum sunt mai distincte. Placenta este suficient de dezvoltata acum pentru a prelua cea mai mare parte a activitatii producerii hormonilor. Acum ca fiziologia de baza a bebelusului este conturata, bebelusul este pregatit sa castige rapid in greutate.

Cum se schimba viata ta

Pe langa greata de dimineata, talie ingrosata, insomnia si alte simptome, majoritatea femeilor simt si efectele unor emotii puternice. Schimbarile de dispozitie sunt acum foarte dese. Uneori va puteti simti speriata de gandul de a deveni parinte, alta data puteti fi in culmea fericirii la gandul ca peste putin timp veti avea bebelusul in brate. Majoritatea femeilor descopera aceste episoade emotionale intre 6 si 10 saptamani de sarcina, dupa care in trimestrul doi dispare, dar apoi reapare la sfarsitul sarcinii.

Cand este momentul sa anunt sarcina la locul de munca

femeie_insarcinata_la_birouUnele femei anunta imediat ce au aflat ca sunt insarcinate noua veste la locul de munca. Altele asteapta pana trec de primul trimestru si sarcina lor este mai sigura si riscul de avort spontan scade semnificativ. Cand ar fi totusi cel mai bun moment pentru a anunta sarcina la locul de munca? Cativa factori ar trebui sa fie luati in considerare.

Daca apar complicatii in timpul sarcinii si sunteti nevoita sa faceti vizite frecvente la medic, sau sunteti foarte ingandurata tot timpul, poate v-ar ajuta sa va simtiti mai usurata, daca ati discuta cu colegele dumneavoastra de la inceput despre aceasta problema.

Daca suferiti de greata constanta sau de varsaturi frecvente, este posibil sa fiti nevoita de a spune superiorilor mai devreme despre sarcina dumneavoastra decat ati prefera. Poate reusiti sa obtineti pentru aceasta perioada un program mai flexibil. Majoritatea femeilor se simt mai bine pana la sfarsitul lunii a treia.

Daca munca pe care o faceti este periculoasa sau trebuie sa depuneti efort fizic mare, poate chiar ar fi recomandat sa vorbiti cu superiorii despre schimbarea responsabilitatilor in timp util.

femeie_insarcinata_cu_colegul_la_birouReactia superiorilor sau colegilor in aceasta situatie depinde foarte mult de ce relatie ati avut pana acuma cu ei, sau cum au fost afectate responsabilitatile de sarcinile altor femei in firma. Daca superiorul dumneavoastra vat rata situatia foarte professional, puteti profita de serviciile oferite de angajator pentru a avea o sarcina mai sanatoasa si mai putin stresanta.

Insa nu toti angajatori sunt intelegatori in astfel de situatii. Daca sunteti ingrijorata in aceasta privinta, nu trebui sa va deschideti fata de nimeni. Aveti si dumneavoastra drepturi legale si trebuie sa stiti sa va folositi de ele.

Activitati recomandate in aceasta perioada

Este o perioada buna de a incepe un ritual zilnic pentru a va conecta cu bebelusul. Timpul potrivit pentru aceste activitati ar fi inainte de culcare sau imediat dupa trezire. Puteti sta intinsa pe pat cu mainile pe burta, sa va ganditi la viitorul bebelusului, cum va vedeti ca parinte.  Puteti sa ii si vorbiti.

Astfel se creeaza deja o legatura, care dupa nasterea bebelusului va deveni si mai puternica.