Cum sa avem grija de pielea bebelusilor

Print Friendly, PDF & Email

Ai ajuns acasa cu bebelusul tau dupa nastere, ai primit sfaturile utile cum sa il ingrijesti si sa ii oferi tot ce are nevoie, dar uneori te afli totusi in situatii, in care nu stii ce sa faci. Una dintre problemele care apar des la nou-nascuti sunt problemele legate de pielea bebelusilor. Un nou-nascut se irita repede la piele, este sensibil si trebuie sa ai mare grija ce produse folosesti la curatarea pielii, cat de des ii faci baie si cum ii hidratezi pielea. Vom incerca sa discutam in continuare despre anumite puncte importante in intretinerea pielii bebelusilor.

Baia bebelusilor

Bebelusii au nevoie de cel putin trei bai pe saptamana in apa calda, nu fierbinte. Daca amandoi sunteti fericiti in timpul baii, puteti sa faceti un ritual zilnic. Dar nu este obligatoriu. Primul pas spre o baie perfecta este de a gasi temperatura potrivita si abia dupa aceea se umple vana sau vanita cu apa. Pentru a feri bebelusul de o raceala in timpul baii, este bine sa torni in mod regulat apa calda peste umerii lui.

Cu o carpa moale inmuiata in apa si sampon pentru bebelusi speli capul bebelusului tau cu grija.

Fata se curata cu o bila de bumbac. Fiind o zona delicata si sensibila, fata ar trebui spalata zilnic sau de mai multe ori pe zi, fara sa ii faci baia zilnica. Nu trebuie sa folosesti la curatarea fetei sapun, ajunge doar apa calda. Poti sa incepi sa cureti prima data ochisorii de la nas spre tample, nasul, dar nu in interior, sa nu il ranesti si  pe urma urechile. Cu bila de bumbac inmuiata in apa sa speli bine si in spatele urechilor si printre pliuri. Sa ai grija sa nu intre apa in urechi si in nici un caz sa nu introduci ceva in urechile bebelusului. Nici macar betigase de urechi pentru copii!

Barbita si gatul sunt zone care se pot murdari repede atunci, cand bebelusul mananca. Sa speli delicat si aceste zone si sa ai grija sa nu ramana umede, pentru ca se pot irita usor.

bebe_scutecSchimbarea scutecelor

Rutina de a schimba scutecele trebuie sa fie una placuta si pentru bebelus si pentru persoana, care are grija de el. Este indicat sa schimbi des scutecul bebelusului si dupa fiecare schimbare sa il stergi cu servetele umede sau servetele inmuiate in apa. Pielea bebelusului trebuie sa fie uscata atunci cand ii pui scutecul nou. Altfel pielea umeda sub scutec se poate irita usor. Asa ca dupa ce l-ai sters cu servetelul umed, lasa-l liber cateva minute. Trebuie sa te asiguri ca ai ales marimea si marca potrivita pentru bebelusul tau, asftel incat sa nu fie iritat nici din cauza marimii, nici din cauza parfumurilor folosite in anumite produse pentru copii.

Este foarte important sa gasesti un produs bun, care se potriveste cu pielea micutului tau sau micutei tale. Aceasta regula este valabila si la produsele de igiena, creme si lotiuni, sampoane si sapunuri. Sa urmaresti mereu ce reactii are bebelusul dupa prima aplicare a unui produs nou. Daca observi ca pielea s-a iritat, s-a inrosit sa renunti la produsul respectiv si poate o consultare cu pediatra bebelusului ar putea ajuta la noua alegere.

Hidratarea

Hidratarea pielii este foarte importanta. O crema sau o lotiune de corp pentru bebelusi care se potriveste trebuie sa ai la tine mereu, oriunde te-ai duce cu bebelusul. Alifiile cu o consistenta mai groasa ajuta mai bine sa ramana pielea bebelusului moale, decat o crema cu o consistenta normala.

Nu este necesara folosirea pudrei atunci, cand ii schimbi scutecul. O crema groasa este de ajuns. Daca totusi folosesti acest produs, sa presari usor o cantitate mica de pudra pe fundul bebelusului. Sa eviti produsele antibacteriene si sapunurile parfumate, acestea ar putea fi prea iritante pentru un copil mic.

Produsele fara parfum sunt cele mai bune pentru nou-nascuti. Poti verifica daca produsul contine sau nu parfum pe fiecare eticheta.

bebe_sub_umbrelaSoarele si pielea bebelusului

Se recomanda ca odata ce a implinit varsta de 6 luni, poti sa stai cu bebelusul la soare. Dar inainte de a iesi afara, cel putin cu 30 de minute inainte se aplica pe pielea bebelusului o crema de protectie solara, cu factor de protectie minim 30. Bebelusii sunt foarte sensibili la caldura si pot face eruptii cutanate. Pot fi imbracati in haine lejere si cu o palarie pentru a fi protejati de soare. Produsul care il protejeaza de soare pe bebelus trebuie ales cu grija si sa fie de calitate.

Frigul si pielea bebelusului

In timpul iernii pielea unui bebelus se poate usca. Pentru a mentine aerul umed in casa, poti folosi un umidificator. Trebuie sa te asiguri insa ca totul este curat si sa cureti si umidificatorul, altfel se poate dezvolta mucegaiul.

bebe_imbracatImbracamintea bebelusului

Fie ca esti acasa, fie ca esti afara cu bebelusul tau, trebuie sa te asiguri ca este imbracat potrivit temperaturii din incaperea respectiva. Cea mai buna metoda de a te asigura, ca ai facut alegerea buna, este sa il imbraci pe bebelusul tau cu mai multe straturi de haine, care se pot schimba cu usurinta, atunci cand este nevoie. Astfel si pielea lui ramane protejata in orice conditie de vreme.

Dar si la spalatul hainelor trebuie sa acorzi atentie produselor de curatare si sa eviti folosirea produselor, care pot fi iritante pentru pielea unui bebelus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *