Despre vulcani pe intelesul copiilor

Print Friendly, PDF & Email

Vulcanii s-au format acum 4 miliarde de ani, cand planeta era la inceputul dezvoltarii sale. Desi toti vulcanii sunt facuti din magma fierbinte care ajunge pe suprafata Pamantului si erupe, exista diferite tipuri de vulcani.

Din toate tipurile de vulcani sunt trei tipuri mai importante: vulcanii scut au fluxul de lava cu vascozitate scazuta care curge zeci de kilometri, acesta face sa fie vulcanii foarte largi cu parti usor inclinate; stratovulcanii sunt alcatuiti din diferite tipuri de lava, eruptii de cenusa si roca si cresc pana la inaltimi foarte mari; vulcanii con sunt mai mici de obicei si provin din eruptii de scurta durata si formeaza doar un con de aproximativ 400 m.

Vulcanii erup din cauza presiunii acumulate care forteaza magma sa urce. La aproximativ 30 km sub picioarele noastre se afla mantaua Pamantului. Este o regiune foarte fierbinte de pietre, care se extinde pana la miezul Pamantului. Aceasta regiune este atat de fierbinte, incat roca topita poate sa se strecoare si sa formeze bule uriase de roci lichide numite camere magmatice. Aceasta magma este mai usoara decat stanca din jur, asa ca se ridica gasind fisuri in scoarta terestra. Cand ajunge in sfarsit la suprafata, erupe din pamant sub forma de lava, cenusa, gaz vulcanic si roca. Se numeste magma atunci cand este sub pamant si se numeste lava cand erupe la suprafata. Vulcanii pot fi activi, inactivi sau disparuti. Un vulcan activ este unul care a avut o eruptie in timpuri istorice (in ultimii cativa mii de ani), prezinta ceva activitate seismologica, dar nu exista riscul sa erupa din nou. Un vulcan inactiv este unul care a erupt in timpurile istorice si are potentialul de a erupe din nou, dar recent nu a prezentat nici o activitate . Un vulcan disparut este unul pe care oamenii de stiinta considera ca nu va mai erupe. Vulcanii pot creste rapid. Desi uneori poate dura mii de ani pentru a se forma, se poate intampla si sa se formeze dintr-o data.

De exemplu, vulcanul cu conul de zgura Paricutin din Mexic a aparut pe un lan de porumb in 20 februarie 1943. Intr-o saptamana avea deja inaltimea de 5 etaje, iar pana la sfarsitul anului a ajuns la peste 336 de metri inaltime. Si-a incheiat cresterea in 1952, la o inaltime de 424 metri. Dupa standardele geologice aceasta crestere este una rapida.

In timp ce citesti acest articol este posibil ca undeva in lume sa erupa aproximativ 20 de vulcani. Unii vulcani prezinta activitati noi, altii sunt deja in desfasurare. Intr-un an pot erupe chiar si 50-70 de vulcani. In ultimul deceniu au fost activi 160 de vulcani. Iar in ultimii 10 000 de ani geologii estimeaza ca au erupt 1300 de vulcani. Trei sferturi din toate eruptiile se petrec sub ocean si majoritatea erup in mod activ si nici un geolog nu intelege exact cand si cum se desfasoara exact aceasta activitate. Unul dintre motive este ca vulcanii apar la mijlocul crestelor oceanice, unde placile oceanului se intind. Daca adaugam si vulcanii subacvatici, obtinem o estimare ca exista un numar de aproximativ 6000 de vulcani care au erupt in ultimii 10 00 de ani.

Vulcanii sunt periculosi. Printre cei mai periculosi vulcani se numara Krakatoa, care a erupt in 1883 provocand un tsunami care a ucis 36 000 de oameni. Cand a erupt Vezuviu in anul 79 d.Hr. a ingropat orasele Pomepi si Herculaneum, ucigand 16 000 de oameni. Muntele Pelee de pe insula Martinica a distrus un oras cu 30 000 de locuitori in 1902. Cel mai periculos aspect al vulcanilor sunt fluxurile piroclastice mortale care explodeaza pe partea unui vulcan in timpul unei eruptii. Acestea contin cenusa, stanca si apa care se deplaseaza cu sute de kilometri la ora si sunt mai fierbinti de 1 000 grade Celsius.

Supervulcanii sunt cei mai periculosi. Geologii masoara eruptiile vulcanului folosind indicele explozivului vulcanic, care masoara cantitatea de material eliberat. O eruptie mica precum Muntele Sf. Helen a fost la o scara de 5 din 8 eliberand 1 km cub de material. Cea mai mare explozie inregistrata a fost Toba, care se crede ca a izbucnit in urma cu 73 000 de ani. A eliberat peste 1000 km cub de material si a creat o caldera cu 100 km lungime si 30 km latime. Explozia a cufundat lumea intr-o epoca de gheata mondiala. Eruptia Toba a fost considerat la o scara de 8.

Cel mai inalt vulcan din Sistemul Solar nu se afla pe Pamant, ci pe Marte. Olympus Mons este un vulcan de scut urias pe Marte, care se ridica la o altitudine de 27 km si masoara 550 km in total. Oamenii de stiinta considera ca Olympus Mons a reusit sa devina atat de mare, deoarece nu exista nici o placa tectonica pe Marte. Un singur punct fierbinte a fost capabil sa erupa miliarde de ani, construind vulcanul din ce in ce mai mare.

Cei mai inalti si cei mai mari vulcani de pe Pamant sunt unul langa altul. Cel mai inalt vulcan de pe Pamant este Mauna Kea din Hawaii, cu o altitudine de 4207 m. Este cu putin mai inalt decat cel mai mare si extins vulcan de pe Pamant, Mauna Loa, cu o altitudine de 4169 de metri. Ambii sunt vulcani de scut care se ridica de pe fundul oceanului. Daca am putea masura Mauna Kea de la baza oceanului pana la varf, am obtine o inaltime adevarata de 10 203 metri (este mai mare decat Muntele Everest). Cel mai indepartat punct de centrul Pamantului nu este Varful Everest, ci vulcanul Chimborozo din Ecuador.

Stiati ca:

  • cenusa vulcanica proaspata din roca pulverizata poate fi aspra, acida, grasa, sticloasa si mirositoare
  • cenusa poate provoca leziuni la plamanii persoanelor in varsta, bebelusilor si persoanelor cu probleme respiratorii
  • fulgerul vulcanic apare mai ales in norul de cenusa in timpul unei eruptii si este creat prin frecarea cenusii care se grabeste la suprafata
  • un vulcan in eruptie poate declansa tsunami, inundatii fulgeratoare, cutremure, fluxuri de noroi si de pietre
  • peste 80% din suprafata pamantului are origine vulcanica
  • emisiile gazoase provenite din vulcan au format atmosfera terestra
  • in lume exista mai mult de 500 de vulcani activi si mai mult de jumatate din acesti vulcani fac parte din “Inelul de foc”, o regiune care inconjoara Oceanul Pacific
  • sunetul unui vulcan de eruptie poate fi linistit, suierators au exploziv – sunetele puternice parcurg sute de kilometri si pot provoca pierderea auzului
  • denumirea vulcan provine din cuvantul latin “Vulcan”, care era Zeul roman al focului
  • lava poate atinge 1250 de grade Celsius si are potentialul de a arde tot ce intalneste