Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – Luna a douasprezecea

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

Multi copii fac primii pasi intre 9-12 luni si pana implinesc 14-15 luni merg deja bine in picioare. Sa nu iti faci griji daca copilul tau inca nu merge in picioare. Unii copii abia pe la 15 luni incep sa faca primii pasi. Incurajeaza-l cu mersul oferindu-i oportunitati de a se deplasa fara ajutor si sa nu il ridici des in brate. Poti aranja mobilierul in asa fel, incat sa fie sigur traseul copilului si ferit de pericole. Indeparteaza si cablurile electrice daca sunt in drumul copilului. Poate copilul tau se simte mai mult in siguranta daca se poate agata de degetele tale sau daca are o jucarie pe care poate sa o impinga. Asigura-te insa ca jucaria este stabila si are o baza larga si sigura. In casa se recomanda mersul fara pantofi, doar in picioare goale sau in sosete (daca se poate sa fie antiderapante) pentru a mentine echilibrul si a ajuta la coordonare. Afara poate purta pantofi adecvati anotimpului.

Inainte sa te prezinti cu copilul la medic pentru controlul de 1 an, te poti pregati cu niste raspunsuri anticipand unele dintre intrebarile medicului, cum ar fi:

  • cat de mult doarme copilul noaptea si cat doarme sau pe zi?
  • ce fel de mancare solida mananca copilul, cum este pofta lui de mancare, mananca singur bucatele de mancare deja pregatite?
  • cati dinti i-au iesit pana la 1 an?
  • ce abilitati are la varsta asta: se trage in sus, merge in picioare sau in 4 labe, arata cu degetul catre obiecte, ia contact vizual cu persoanele din jur, raspunde la numele lui?
  • isi freaca des ochii sau daca are tendinta de a tine jucariile aproape de fata lui?
  • se indreapta catre sunete?
  • imita sunetele sau incearca sa spuna ceva prin bajbaieli?

Introducerea copilului la cabinetul dentar

A sosit timpul cand poti face prima vizita cu copilul la medicul dentist. La aceasta varsta poti cauta un medic stomatolog care face vizite acasa. Acolo copilul se simte in siguranta si va fi mai relaxat. Asociatia Medicilor Stomatologi subliniaza faptul ca aproximativ 40 % dintre copii au carii dentare pana la varsta de 5 ani si ca rata cariilor la nivelul dintilor bebelusilor nu a scazut asa cum s-a intamplat cu dintii permanenti in ultimii 30 de ani.

Aceasta prima vizita ofera o viziune de baza asupra gurii copilului si poate dezvalui probleme pe care medicul pediatru ar fi putut omite. Stomatologul mai poate avea oportunitatea de a oferi indicii cu privire la ingrijirea dintilor de lapte, la prevenirea cariilor si la asigurarea aportului corect de fluor. Se recomanda periajul zilnic al dintilor si folosirea periutelor si pastelor de dinti speciale pentru copii de aceasta varsta, paste cu continut scazut de fluor.

Laptele din meniul copilului

Dupa varsta de 1 an probabil ca laptele de vaca va face parte din meniul copilului. Copii au nevoie de grasimile din laptele integral pentru crestere si pentru a acoperi nevoile de energie (exceptii sunt cazurile in care tu sau partenerul tau aveti antecedente familiale de obezitate, colesterol ridicat, boli cardiovasculare – in aceste cazuri medicul poate recomanda consumul laptelui cu grasimi reduse chiar de la aceasta varsta). La 2 ani copilul tau poate consuma linistit lapte cu continut scazut de grasimi. Atunci cand este consumat in cantitati moderate, laptele de vaca are multi nutrienti de care are nevoie un copil in crestere. Nutritionistii recomanda copiilor de 1 an sa bea cel putin 260 ml de lapte pe zi, dar nu mai mult de 400 ml. Daca bea mai mult decat portia recomandata, poate sa refuze alte alimente care sunt importante pentru o dieta echilibrata. Unii copii care adora laptele pot da in acest fel batai de cap parintilor. Alti copii insa nu vor sa bea lapte de vaca si refuza consumul laptelui de vaca, cel putin la inceput. Laptele de vaca are o textura, un gust si o temperatura diferita decat laptele matern sau formula de lapte. Pentru a accepta mai usor laptele de vaca poti amesteca la inceput laptele cu putin lapte matern sau formula, dupa care incet incet poti mari cantitatea de lapte de vaca. Daca din diferite motive copilul tau nu poate consuma lapte de vaca poti opta pentru lapte de soia fortificat.

Obiectele mici de pe jos prezinta un pericol

In aceasta perioada copilul tau are abilitatea de a prinde obiecte intre degetul mare si cel aratator. S-ar putea sa adune tot ce gaseste pe jos si unele obiecte mici s-ar putea sa fie mai vizibile pentru ochii lui decat pentru ochii tai. Atentie mare la lucrurile care cad pe jos fara ca adultii sa observe, cum ar fi diferite pastile, vitamine, bucati de mancare, mancare pentru animale de companie, nasturi, butonase, piese mici de la jucariile fratilor sau surorilor mai mari.

Comunicarea dincolo de bajbaieli

Aceasta perioada este una emotionanta din mai multe puncte de vedere. Un moment important se poate intampla acum, cand dupa luni de bajbaieli copilul tau incepe sa formeze cuvinte adevarate. Aceste proces nu se intampla peste noapte, iar ritmul variaza de la un copil la altul. Copilul tau poate fi un copil care gesticuleaza mult – acesti copii devin mai tarziu buni oratori. Unii copii pot folosi acelasi cuvant pentru a comunica cu diferite semnificatii, folosind pentru acelasi cuvant gesturi diferite. Probabil ca primele cuvinte ale copilului vor fi “mama” sau “tata” sau numele altor persoane apropiate, animale de companie sau cuvinte care au legatura cu mancarea sau cu somnul.

Comportamentul copilului la 1 an

Este adevarata zicala “Copiii invata ceea ce vad, nu ceea ce aud”. Copilul tau urmareste tot ce se intampla in jur. Urmareste tot ce faci tu sau partenerul tau. Copii adora sa copieze comportamentul oamenilor din jur, in special al parintilor. Acesta este modul in care invata comportamente de baza de acum. Este posibil sa iti vezi copilul incercand sa se spele pe cap, sa stearga praful, sa butoneze la telefonul tau sau sa incerce ochelarii tai de soare. Mai tarziu va prelua si cuvinte folosite de parinti si modul lor de vorbire. Dezavantajul imitatiei este ca poate imita anumite gesturi vazute, care pot fi periculoase, de exemplu daca iei un medicament, mai tarziu copilul ar putea decide sa faca si el acelasi lucru, asa ca atentie mare la siguranta capacelor de la cutiile cu medicamente!

Nu te ingrijora daca copilul tau inca nu merge in picioare. Fiecare copil este unic, se dezvolta in ritmul lui si varsta de 1 an este un reper, primul reper important, in jurul caruia se intampla multe schimbari in viata copilului si in viata ta. Evolutia copilului este mai importanta, faptul ca in fiecare zi invata lucruri noi si dezvolta diferite abilitati arata ca este un copil sanatos. Ai incredere in instinctele tale, iar daca te ingrijoreaza anumite aspecte legate de copilul tau, comunica cu medicul copilului ingrijorarile tale, asa vei primi raspuns la orice intrebare.