Dezvoltarea bebelusului in fiecare luna – Luna a unsprezecea

Print Friendly, PDF & Email

Cum se dezvolta bebelusul

Bebelusul tau incepe sa comunice cu tine din ce in ce mai mult, intonatiile din bajbaielile lui pot semana uneori cu niste cuvinte adevarate. Pe masura ce creierul bebelusului se dezvolta, la fel capacitatea lui de a vorbi va fi mai dezvoltata. Sa incurajezi mereu interesul copilului pentru comunicare, avand dialoguri, sa fii mereu un bun ascultator si sa ii raspunzi mereu cand iti spune ceva. Jocurile de memorie sunt foarte recomandate pentru aceasta perioada.

Bebelusului ii place sa priveasca cartile si sa le rasfoiasca, desi rasfoitul poate sa ii dea batai de cap deocamdata. Sa ii cumperi carti, care sunt captivante. Ca sa ii poti oferi o varietate mare de carti, te poti inscrie la biblioteca sau poti face schimb de carti cu prietenii.

Cand bebelusul tau vrea sa te ajute de exemplu la adunarea mancarii varsate, lasa-l sa te ajute si multumeste-i la sfarsit. De acum incepe sa se obisnuiasca cu ideea de ajuta cand e nevoie. Mai tarziu iti va multumi si el la randul lui.

Daca bebelusul nu merge inca in picioare, probabil va face primii pasi in curand. Daca nu, nu trebuie sa te ingrijorezi, unii bebelusi au 18 luni cand incep sa mearga. Poti incuraja copilul sa mearga daca stai in genunchi in fata lui si ii tii mainile. Sau tine-i mainile in sus mergand in spatele lui. Unii bebelusi incep sa mearga cu bratele intinse in lateral pentru a-si tine echilibrul. Sau cu burta scoasa in fata, cu fundul lasat in spate – tot pentru mentinerea echilibrului. Neaparat sa te asiguri ca mediul in care isi exerseaza noile abilitati este sigur pentru el. Sa urmaresti mereu indicatiile privind protectia copilului si nu lasa niciodata copilul nesupravegheat.

Schimbari in viata ta

Numai ce v-ati obisnuit cu programul de crestere a unui bebelus, deja tu si partenerul tau trebuie sa va setati programul la cresterea si educarea copilului mic, care este diferit fata de programul unui bebelus. Parerile voastre pot fi diferite privind cresterea copilului, ceea ce poate fi un lucru bun, daca stiti sa echilibrati bine lucrurile. Trebuie sa respectati reciproc ideile si parerile celuilalt. Daca nu sunteti de acord cu privire la o anumita metoda de crestere, cel mai bine este sa vorbiti despre asta undeva pe teren neutru si sa evitati sa va criticati sau sa va subapreciati unul pe celalalt. Inainte sa discutati, cel mai bine ar fi daca v-ati linisti. Puteti citi impreuna carti pentru argumentele pro si contra si puteti fi surprinsi chiar amandoi sa vedeti ca strategiile si metodele de crestere a copilului s-au schimbat mult fata de cum ati fost voi obisnuiti si puteti gasi strategii comune, care pot fi foarte eficiente.

Prima zi de nastere a bebelusului tau se apropie intr-un ritm alert. Oricat de bine vei organiza petrecerea, trebuie sa te astepti ca bebelusul tau va fi destul de ignorant si neatins de aceste pregatiri. Totusi nu renunta la ideea de a sarbatori aceasta zi importanta. Cel mai recomandat ar fi sa tii o petrecere acasa, pentru ca bebelusul acolo se simte cel mai confortabil. Asa vei avea parte de mai mult timp pentru a pregati decoratiunile, mancarea si altele necesare pentru o petrecere. Poti invita alti copii, dar incearca sa fie un cerc mic de oameni in jurul copilului. Familia se va bucura sa fie prezenta la acest eveniment important si bebelusul se va bucura sa vada fete cunoscute. Pozele facute vor fi mereu niste amintiri placute in memoria tuturor. Daca decizi ca bebelusul tau sa sarbatoreasca afara, poti alege ori un loc de joaca, ori un loc special, unde poti face un picnic. Daca vrei sa tii ziua copilului inauntru undeva, dar nu acasa, poti alege un loc de joaca interior, unde vor fi organizate multe activitati distractive pentru copii. Daca un prieten de al tau sarbatoreste ziua copilului tot in aceasta perioada, puteti sarbatori zilele copiilor impreuna, dar sa aveti grija la numarul invitatilor sa nu fie ziua prea coplesitoare pentru copii.

Cheltuielile lunare te pot apasa, dar unele dintre ele se pot reduce usor. De exemplu in gospodarie cheltuielile pentru alimente pot fi reduse. Inainte sa cumperi ceva gandeste-te bine daca intr-adevar ai nevoie de produsul respectiv sau nu. Ar fi recomandat daca bebelusul ar ramane in grija cuiva in timp ce tu iti faci cumparaturile. In asa fel ai timp sa te plimbi printre raioane, sa te gandesti la produsele de care ai nevoie si nu vei cumpara nimic in graba sau impinsa de un impuls si poti limita cumparaturile exact la ce ai nevoie. Te poti folosi si de anumite reduceri din magazine si daca sunt produse pe care le consumati in mod regulat, le poti achizitiona la un pret redus. Daca ai nevoie de un volum mai mare pentru o familie mai mare, ar merita sa iti faci cumparaturile la un supermarket cu vanzari en-gros.

In viata fiecarui parinte intervine la un moment dat sentimentul de nesiguranta. Incearca sa ai incredere in instinctele tale, dar nu uita ca o mare parte din abilitatile tale provine din experienta si educatie. Toata lumea face greseli uneori, in asa fel putem si invata din greseli. Cu timpul te vei simti mai sigura pe tine si vei recunoaste nevoile copilului tau. Intr-un grup de parinti poti auzi povestile celorlalti si te poti linisti ca nu esti singura in situatia in care esti acum. Probabil vei auzi cum si altii se confrunta cu aceleasi probleme ca tine si isi pun aceleasi intrebari ca tine. Chiar daca totul pare perfect la suprafata, fiecare se confrunta cu anumite probleme si daca va cunoasteti mai bine intre voi, treceti mai usor peste orice nesiguranta.

Bebelusul – As putea incepe de acum cu bebelusul antrenamentele pentru olita?

Unii experti nu recomanda inca obisnuirea bebelusului la olita de la aceasta varsta, cel mai bine este considerat sa incepi intre 18 si 24 luni, cand bebelusii sunt pregatiti pentru acest lucru. Controlul vezicii urinare devine mai stabil pe la varsta de 2 ani jumate – 3 ani. Insa fiecare parinte isi cunoaste bine copilul si daca nu este un stres pentru copil si da semne ca ar fi pregatit, incet incet poti introduce olita de acum.

Mai demult copii erau invatati la olita pana sa implineasca varsta de 2 ani. In Europa, Africa sau Asia multi parinti ii obisnuiesc pe copii la olita intre 1 an si 2 ani. In Statele Unite ale Americii au inceput sa aiba o noua gandire si incep acest proces mai tarziu. Unii sustin ca aceste schimbari au intervenit datorita scutecelor de unica folosinta, altii ca unii cecetatori pledeaza pentru o abordare mai blanda, mai centrata asupra copiilor.

Cum imi dau seama daca copilul meu este pregatit pentru olita sau nu?

Exista doua faze pentru pregatire: cea fizica si cea emotionala. Copilul trebuie sa fie constient atat fizic cat si emotional de miscarile intestinale, numai asa antrenamentul cu olita poate sa fie un succes.

Semnele care arata ca bebelusul este pregatit fizic pentru olita sunt:

  • miscari intestinale destul de regulate si previzibile
  • capacitatea de a astepta doua ore pentru a face pipi
  • sa fie capabil sa te ajute sa ii tragi pantalonii sus si jos
  • sa fie capabil sa urce si sa coboare de la toaleta sau olita
  • sa stie sa se faca inteles ca vrea la olita/toaleta
  • sa fie capabil sa urmareasca instructiuni simple

In ceea ce priveste pregatirea emotionala, copilul ar trebui sa arate semne ca este constient atunci cand face in scutec (de exemplu s-ar putea sa stea ghemuit intr-un colt sau chiar sa arate prin gesturi sau cuvinte ca face in scutec). Putini ditre copii sunt considerati ca ar fi pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii pentru a invata aceasta abilitate importanta la aceasta varsta.

Bebelusul si intarcarea

Daca mai alaptezi, data intarcarii depinde acum doar de tine si de copilul tau. Este o decizie personala, care depinde de situatia ta specifica. S-ar putea ca bebelusul sa iti dea semne ca este deja pregatit sa renunte la alaptat, de exemplu daca pare neinteresat sau distras in timpul hranirii. Tu te poti simti data peste cap cu aceasta decizie. In unele zile intarcarea ti se pare o usurare, in alte zile nu poti suporta gandul de a intrerupe aceasta legatura speciala. Primul pas catre intarcare ar fi sa reduci treptat numarul de alaptari, oferind in schimb formula de lapte. Unii bebelusi se bucura de o noua sticla sau cana speciala. In prima faza poti renunta la alaptarea de la pranz, iar dupa un timp si la cea de seara. De asemenea poti scurta sesiunile de alaptare. Intarcarea ar trebui sa fie un proces destul de usor si nu unul traumatic. Daca nu reusesti din prima incercare, poti face o pauza si dupa aceea sa incerci din nou. In loc de alaptare poti sa ii oferi pe alte cai multa dragoste si atentie. Daca vezi ca bebelusul ar mai dori sa fie alaptat, sa ii atragi atentia cu ceva, iar seara la culcare poti ruga pe altcineva din familie sa il culce pe bebelus. Daca sanii tai devin tensionati, poti folosi comprese reci si pompa de alaptat pentru primele zile. Ibuprofenul te poate ajuta in aceasta situatie.

Ce fac faca bebelusul isi suge degetele de la mana?

Unii bebelusi isi baga in gura degetele de la mana pentru a se calma. Este o inclinatie naturala de rasfat de sine si nu este un motiv de ingrijorare.

Poate provoca suptul degetelor probleme dentare?

Unii experti sustin ca acest obicei nu reprezinta un risc. Altii sustin ca un bebelus poate sa isi suga degetul fara sa afecteze dintii pana la varsta de 2 ani, sau chiar 4-5 ani cand de obicei apar dintii permanenti.

Suzeta este o alta metoda pentru bebelus de a se calma, dar nu este neaparat o metoda mai buna ca suptul degetelor. Bebelusul devine dependent de tine pentru a recupera suzeta daca de exemplu pica undeva. Bebelusii renunta mai repede la suzeta, cu mult inainte de a prezenta un risc pentru sanatatea dentara. Uneori bebelusii nu accepta suzeta si prefera degetul, asa ca decizia e luata de el si nu de tine.

Ce este varicela?

Ca sa iti dai seama daca copilul a contactat sau nu varicela ar trebui sa stii simptomele. Daca apar pe piele umflaturi rosii, eruptii cu mancarime sub forma unor denivelari rosii pline de lichid, prima data pe cap si fund, apoi pe fata, brate si picioare ar trebui sa iei legatura cu medicul. Bebelusul poate sa para obosit, sa prezinte o usoara crestere a temperaturii corpului si sa ii scada pofta de mancare. Boala isi va continua cursul in mod normal, iar pentru a evita infectiile (si cicatricele) poti sa ii tai unghiile bebelusului pentru a impiedica zgarieturile prin scarpinare. Unii parinti pun manusi pe mainile bebelusilor. Poti sa il ajuti sa scape de mancarime daca ii faci bebelusului bai cu bicarbonat de sodiu sau aplicand lotiuni calmante. Febra se poate reduce cu medicamente, dar NU cu aspirina.

Daca simptomele se agraveaza si ies bubite in interiorul gurii sau ochilor, daca febra tine mai mult de cateva zile sau daca se umfla pielea, neaparat sa iei legatura cu medicul.

Ar trebui sa imi vaccinez copilul impotriva varicelei?

Medicii recomanda vaccinarea copiilor la 12-15 luni, daca un copil nu a facut boala pana atunci. Al doilea vaccin ar urma intre varsta de 4-6 ani. Vaccinul poate provoca reactii adverse la copii sanatosi, dar poate impiedica aparitia cazurilor grave de varicela. Vaccinarea nu este recomandata daca bebelusul a avut o reactie alergica severa la o doza anterioara de vaccin. Daca copilul are vreo boala care ii afecteaza sistemul imunitar, medicul va evalua cu atentie daca administrarea vaccinului este sau nu o idee buna pentru acest caz.